ADVERTENTIE
Ken je onze podcast al?

Ga je bijna studeren en wil je meer weten over het studentenleven? Luister dan naar seizoen 1 van onze podcast Studententijd. Oscar, David en Dienke vertellen eerlijk over studententhema's als hospiteren, daten, schoonmaken, verenigingen. Vanaf september nieuwe afleveringen!

Luister de podcast

1) Timo is van Rotterdam naar Friesland verhuisd, hoewel hij dat helemaal niet wil(de). Al het nieuwe maakt hem onzeker en bang. In het begin praat hij niet meer met zijn ouders en zit hij alleen maar op z’n kamer, brieven te schrijven naar zijn opa en bellen met zijn vriendin Myrthe uit Rotterdam. Hij sluit zich eerst af voor iedereen om zich heen, maar op en duur probeert hij toch contacten te leggen met zijn klasgenoten en dat lukt. Maar hij maakt ook kennis met Geale en zijn aanhang, wat niet zo prettig is. Als Myrthe bij hem komt logeren en ze gaan op verkenning in een oude loods, ontdekken ze allemaal illegaal gekopieerde cd’s, voetbalshirts van Ajax, van PSV en nog meer. Het blijkt van Geale te zijn… Geale ontdekt dat Timo zijn handeltje ontdekt heeft en hij bedreigt Timo met geweld. Nu is Timo helemaal bang van hem en als hij weer op school komt, heeft hij een zakmes mee om wraak te kunnen op Geale. Maar die komt niet, wel komt er politie op school die iedereen fouilleert om te kijken of ze toch geen illegale wapens hebben. Ze vinden het zakmes van Timo en hij moet naar de coördinator (meneer Bosch) van de tweede klassen komen. Daar moet hij uitleggen waarom hij een zakmes meeheeft en dan kan Timo zich niet langer inhouden en verteld trillend wat hij allemaal gezien heeft in de verlaten werf. Meneer Bosch schakelt de politie in en dan moet Timo zijn verhaal nog eens vertellen. De politie neemt maatregelen en Geale wordt geschorst. Doordat hij geen wraak heeft genomen, maar alles gewoon heeft verteld, heeft Timo zichzelf eindelijk overwonnen van zijn angsten.2) a) Het verhaal speelt zich af in Friesland.b) Het verhaal speelt zich in deze tijd af.

c) Het verhaal speelt zich af in een normaal gezin dat pas van Rotterdam naar Friesland is verhuisd.

3) a) De hoofdfiguur is Timo, hij is onzeker en bang over oorlog, dood en voor Geale.

b) Een belangrijke bijfiguur is Geale, hij is een pester en heeft een verboden zaakje, hij heeft veel aanzien: niemand durft tegen hem in te gaan en niemand zal iets over hem verraden, omdat iedereen weet dat het dan niet zomaar goed komt…

Een tweede belangrijke bijfiguur is zijn opa, hij is de adviesgever voor Timo.

Een derde belangrijke bijfiguur is Myrthe, het is een heel goede vriendin van Timo, hij belt met haar en ze delen alles samen (behalve dan dat Timo niet vertelde dat Geale hem bedreigt had). Ze is een durfal, ze gaat een probleem niet zomaar uit de weg.

c)

TimoOpa/kleinzoon klasgenoten

Ze gaan als vrienden met elkaar om haat

Goede vriendenOpa Theo buurmeisje/-jongen toen Timo nog in Rotterdam woonde

Geale

Myrthe ziet opa Theo

als haar opa Myrthe4) a) -Dat Timo verhuist is en het daar moeilijk mee heeft;

-Dat Timo bedreigt wordt (omdat hij van Geale’s illegale handeltje weet) en dat hij daar niets over durft te zeggen tegen anderen.

b) Volgens mij is het thema van dit verhaal angst.

5) Dit verhaal is een fictie-verhaal6) Dit verhaal heeft een opening–in–de–handeling

7) Dit verhaal heeft een gesloten einde.

8) Het verhaal duurt vanaf maandag 1 januari tot 4 mei.

9) Het verhaal is chronologisch opgebouwd.

10) Het verhaal wordt even onderbroken: Het één na laatste hoofdstuk gaat over de verjaardag van Timo op 30 maart en het hoofdstuk daarna gaat het ineens over de stille tocht op 4 mei.

11) Het boek is een hij-verhaal.12) Het boek wat ik heb gelezen is spannend, maar ook informerend: in het boek zijn er ook een paar hoofdstukken waar de brieven van Timo’s opa in staan en die geeft meestal informatie waar je zelf ook wat aan kunt hebben. Bijvoorbeeld als hij in een brief schrijft: ‘… ik denk dat we elkaar veel meer te vertellen hebben als we onszelf niet beter en mooier voordoen dan we zijn. dan raak je de kern van wie je bent. En zo groei je, ook als oudere, over wat er geweest is en wat je met schaamte vervult heen.’ (blz. 107). Toen ik het boek aan het lezen was had ik eerst gevoelens van medelijden en ook wel van spanning, maar later (ongeveer aan het einde van het boek) kreeg ik gevoelens van opluchting, omdat het toch nog allemaal ‘goed’ kwam.

Ik had dit boek in de bieb gekozen, omdat de titel en de opvallende kleur (een beetje oranje-/ zalmkleurig) me wel nieuwsgierig maakte. Toen ik de voorkant zag (het noorden van Nederland en net boven het woordje Leeuwarden een mes in de kaart en rechts van het mes een jongen die een beetje bang naar links –misschien vanwege het mes, of omdat hij bang is voor wat er gebeurt is- met een brief in zijn hand en de envelop op de grond) werd ik nog nieuwsgieriger en begon de achterkant te lezen. Dat trok me wel aan, omdat mijn vriendin zelf ook verhuisd is (naar Rotterdam) en dat leek me dan toch wel leuk/interessant om dat te lezen. Dat sprak me duidelijk aan. Dat Timo bedreigd werd, sprak me ook erg aan, want de laatste tijd hoor je steeds meer van mensen die bedreigd worden… Dit boek heeft me daardoor ook meer aan het denken gezet over Zinloos Geweld: het is HARTSTIKKE SLECHT!!! Sowieso: je moet geen geweld gebruiken, maar je moet zéker geen geweld gebruiken tegen iemand die het daar niet naar gemaakt heeft. Omdat je er iets van zegt dat die gast op zijn scooter dat vrouwtje niet zowat aan moet rijden, hoeven ze je toch nog niet dood te schoppen?!

Ik kan me wel een beetje verplaatsen in Timo in hoe en wat hij denkt. Hij is bijvoorbeeld bang voor oorlog en daar ben ik soms ook wel bang voor. Daardoor begrijp ik hem ook beter. Ik snap ook dat hij niets had durven zeggen over Geale, stel je voor dat hij daar achter komt!

Met Geale ben ik het helemaal niet eens: hij is helemaal verkeerd bezig, om mensen zo kapot te maken! En dan moet je jezelf bedenken dat je dat ook in de werkelijkheid tegen kunt komen…

Over Myrthe kan ik niet zo veel zeggen, maar ze lijkt me wel een gezellig typetje. Ze zegt gewoon waar het op staat en dat kan wel eens goed zijn, maar soms ook niet.

Opa Theo lijkt me ook wel een aardige man, zo eentje waar je gewoon alles mag zeggen wat je dwars zit en die je ook probeert te helpen. Daarbij denk ik aan zo iemand die overal wel een oplossing op heeft en die alles van de zonnige kant probeert te bekijken.

Dit boek beantwoordde aan m’n verwachtingen, ik had eigenlijk gedacht dat het minder spannend zou zijn dan dat later bleek. Ik vond het een mooi boek en leuk om te lezen. Dit boek heb ik achter elkaar uitgelezen, omdat ik zo nieuwsgierig was hoe ’t af zou lopen!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

A.

A.

hoi Caja,
Ik vond het heel leuk om jou boek van bijna veertien te lezen. Ik moest het lezen voor een boek opdracht voor nederlands. Dit is volgens mij al wat ouder boek maar voor mijn verjaardag (2004) heb ik jou nieuwe boek kussen en krullen gekregen. Nadat ik die heb gelezen heb ik vaak gezocht op jou naam naar boeken omdat ik vond dat jij leuke boeken schreef. Toen heb ik een boek gekocht van de Tina Topper die jij geschreven had: Gelijk oversteken. en daarna heb ik dit boek gelezen: Bijna Veertien. Ik vraag me alleen wel af: hoe kom je aan al die ideeen? mij zou dat echt niet lukken!! ik vind jou boeken echt heeeeel goed en ik hoop dat je er nog veel meer gaat schrijven!!

Groetjes Alysse

15 jaar geleden