ADVERTENTIE
Ken je onze podcast al?

Ga je bijna studeren en wil je meer weten over het studentenleven? Luister dan naar seizoen 1 van onze podcast Studententijd. Oscar, David en Dienke vertellen eerlijk over studententhema's als hospiteren, daten, schoonmaken, verenigingen. Vanaf september nieuwe afleveringen!

Luister de podcast

Samenvatting:

Bibi is een meisje van vijftien jaar dat heelveel van mode houdt. Het enige probleem is Bibi is nou niet bepaald het magerste meisje. De meeste kleding past Bibi niet of zijn ouderlijk. Daarom start Bibi samen met de oma van haar beste vriendin een kledinglijn op. Bibi begint met kleding maken voor zichzelf. Bibi heeft geld nodig om nieuwe stoffen te kopen. Dus gaat ze het herstelwerk van alle buren doen. Bibi verdient zo het hoognodige geld. Ze koopt een beter naaimachine. Hasna een meisje uit haar klas wat ook niet echt dun is vraagt aan Bibi of zij ook wat wil maken voor haar. Bibi neemt haar maten op en zo begint haar handeltje. Hasna vindt het heel mooi wat Bibi heeft gemaakt. Al snel krijgt Bibi een vriendin van Hasna op bezoek. Zo gaat het maar door en al snel zet ze haar eigen kledingmerk Bibi Xtra op de markt. Twee meiden uit haar klas pesten Bibi ermee. Ze vinden haar dik en saboteren haar door allemaal rot berichten op de facebook pagina van haar te zetten. De vriendinnen van Bibi zien dat ze het niet meer alleen kan ook hun gaan helpen. De één met het financiële plaatje. De ander met naaien. Op de valreep mag Bibi een modeshow op school organiseren, als de school 50 jaar bestaat. Bibi roept al haar klanten op om te gaan showen. Bibi heeft een hele mooie jurk als laatste gemaakt maar de twee meiden die alles saboteren hebben de jurk verpest. Bibi houdt erg van snoep en heeft dat ook mee. Met dropveters naait ze de jurk weer aan elkaar. Het wordt een fantastische modeshow! In de vakantie wordt Bibi uitgenodigd voor de HEMA wedstrijd voor klanten. Bibi heeft het zip zap regenpak ontworpen. Het is een pak wat je ook bij de broekspijpen uit kan ritsen zo gaat het snel uit en geen geklungel. Bibi wint tot haar verwachtingen de prijs. Ze is de jongste ontwerper van de HEMA wedstrijd. Zo krijgt Bibi de perfecte winkel voor jongeren met een maatje meer.

Tijd:

De tijd waarin dit boek voor bij gaat is één jaar. In die tijd richt Bibi haar eigen kledinglijn op en zorgt ze voor geld. Bibi zorgt ervoor dat het een groot succes wordt. Dit verhaal wordt in het nu afgespeeld. Dit soort dingen gebeuren in deze tijd.

De hoofdpersonen/bijfiguren

Bibienne zoals Bibi eigenlijk heet heeft een lief karakter. Ze wil zorgen dat alle meiden met een maatje meer goede en leuke kleding kunnen krijgen. Bibi is impulsief omdat ze soms helemaal haar vriendinnen vergeet en dan alleen maar aan naaien denkt. Bibi is een meisje wat zich van maar weinig dingen wat aantrekt. Zoals dat ze wordt gepest door die twee meiden uit het boek. Soms trekt ze zich het wel aan maar vaak ook niet.

Bibi heeft een hele goeie vriendin Valerie-Valentine. Maar iedereen noemt haar Val of Valerie.Valerie is dun en heeft een wespentaille. Ze wil dolgraag dat Bibi wat voor haar maakt. Valerie is een helper omdat ze veel begrip heeft voor dat Bibi met haar oma werkt. Valerie kan soms ook boos worden op Bibi omdat ze te weinig aandacht krijgt van haar vriendin. Gelukkig weet Valerie dat Bibi het alleen maar goed bedoelt. Valerie houdt van dure kleding en accessoires.

Hasna is een meisje uit de klas bij Bibi. Hasna is net als Bibi een beetje te zwaar. Zij verzamelt alle moed om Bibi te vragen ook kleding voor haar te maken. Hasna zorgt ervoor dat Bibi haar eigen kledinglijn krijgt door het ook aan haar vriendinnen te vertellen.

Valerie’s oma speelt een heel belangrijke rol in het leven van Bibi. Ze helpt Bibi om haar te leren naaien. Val [zoals Bibi haar noemt] zorgt voor Bibi. Ze steunt Bibi in alles. En kwam met het idee van een eigen webshop. Val helpt Bibi met naaien wanneer Bibi het niet meer alleen redt. Val zorgt er ook voor dat tijdens de modeshow alles goed verloopt als de twee vervelende meiden gaan zeggen dat het niet kan dat dikke mensen ook kleding showen.

Yfke is een goede vriendin van Bibi zij tekent veel ontwerpen voor Bibi. Yfke is dyslectisch. Maar ze kan super goed tekenen. Yfke tekent het zip zap regenpak helemaal precies uit voor Bibi.

Thian is ook een hele goede vriendin van Bibi. Zodra Bibi haar bedrijfje opstart zorgt Thian voor het Financiële plaatje. Thian is heel goed daarin en leert Bibi hoe ze met een bedrijf moet omgaan. Ook beheert Thian de facebook pagina van Bibi Xtra. Thian komt zelf uit Nederland maar haar moeder komt uit Vietnam. Vandaar haar naam. Thian woont samen met haar moeder. Thian betekent zacht. Thian is ook een heel zachtaardig meisje.

Bibi’s vader en moeder houden van Bibi. Zij vinden dat Bibi soms te weinig rust neemt en teveel met naaien bezig is. Soms wordt haar moeder boos als Bibi’s cijfers wat naar beneden zijn gegaan. Bibi’s vader is een dropmaker. Bibi en haar moeder houden allebei van lekker eten.  Bibi heeft ook nog een broertje. Hij vindt het maar niks wat zijn zus doet.

Thema/onderwerp

Het verhaal gaat erover dat Bibi geen leuke kleding kan krijgen . Ze gaat leren naaien en daardoor krijgt ze klanten en wordt haar eigen kledinglijn opgezet. Bibi krijgt zo een goed lopend bedrijf.

De thema’s van dit boek zijn mode, vriendschap, pesten en creativiteit.  Een motief uit dit boek is het pesten van dikke kinderen. En het belachelijk maken van deze mensen. De pesters vinden dat deze mensen maar gewoon moeten afvallen. In het geval van Bibi kan zij ook gewoon afvallen als ze gezonder zou eten en meer bewegen. Ik ben er vroeger ook mee gepest. Nu gelukkig niet meer. Ik vind dat die pesters gewoon hun mond moeten houden. Zij hoeven niet te weten waarom er geen mogelijkheid is om af te vallen!

De thema’s van dit boek zijn mode, vriendschap, pesten en creativiteit.  Een motief uit dit boek is het pesten van dikke kinderen. En het belachelijk maken van deze mensen. De pesters vinden dat deze mensen maar gewoon moeten afvallen. In het geval van Bibi kan zij ook gewoon afvallen als ze gezonder zou eten en meer bewegen. Ik ben er vroeger ook mee gepest. Nu gelukkig niet meer. Ik vind dat die pesters gewoon hun mond moeten houden. Zij hoeven niet te weten waarom er geen mogelijkheid is om af te vallen!

Een ander terugkerend motief is het geen oog hebben voor je vriendinnen. Bibi is zo bezig met naaien dat ze soms vergeet dat ze ook nog vriendinnen heeft.

Het onbelangrijke in dit boek is dat Bibi steeds weer nieuwe dingen leert naaien. Daar wordt alleen niet zo op in gegaan. Omdat het in dit boek vooral centraal staat over het opstarten van een bedrijfje en hoe dat in zijn werking gaat.

De boodschap van Caja Cazemier is dat meisjes met een maatje meer er ook best mogen zijn. En dat ook zij leuke kleding verdienen. Caja Cazemier laat ook zien hoe belangrijk het is dat je vriendinnen hebt zonder hen was Bibi nooit zo ver gekomen. Caja Cazemier vertelt in dit boek hoe het is om een bedrijfje op te zetten en hoe dit in het geval van kleding soms in zijn werk kan gaan.

Titel:

De Titel van dit boek is Bibi Xtra. De titel is zo uit gekozen omdat Bibi Xtra de kledinglijn is die Bibi heeft opgezet. De titel heeft alles met het verhaal te maken omdat het hele verhaal draait om Bibi die een maatje meer heeft. En om de kledinglijn die Bibi opzet. De titel in dit boek komt duidelijk naar voren in dit stuk het bedenken van de naam voor het bedrijf.

Ineens klinkt een stem naast ons: Misschien kun je een eigen bedrijfje beginnen! Bibi’s Mollige Meiden Mode in plaats van de B.B. Service. Willen jullie nog een kopje thee, trouwens? Ik had niet gemerkt dat Val weer beneden was. Met de theepot in haar handen kijkt ze ons vragend aan. Met de snelheid waarmee een bliksemflits inslaat in een boom op een kale vlekte besef ik wat me te doen staat. De donderslag die erop volgt, dreunt na in mijn oren. Ik staar Val aan. Thee? Vraagt die nog eens met een lief stemmetje.

Valerie-Valentine heb ik je wel eens verteld dat jij een fantastische vriendin bent?! Zeg ik. Ze grijnst. Misschien heb ik dat eerder gehoord maar je mag het gerust nog eens zeggen, hoor. Maar willen jullie nog thee? Ik sta op en sla mijn armen om mijn vriendin, die zich met de theepot in één hand laat omhelzen. Als ik haar loslaat, kijk ik haar stralend aan. Dat is een geweldig idee! Ik ga een webshop beginnen: Bibi gaat XL! Val grijpt de pot weer met beiden handen en grinnikt. Wat zeg jij altijd tegen die meiden? Extra leuke kleren voor maatje extra! Kun je daar iets mee? Bibi Xtra roep ik daarop uit!

Ik vind de titel van dit verhaal heel goed en strategisch gekozen. Bibi heeft natuurlijk een soort van iets extra’s. En haar kledinglijn heet zo. Daarom vind ik deze titel heel goed gekozen.

Verhaalgenre:

Dit verhaal behoort tot waargebeurd. En ook een heel klein beetje fantasie. Dit is  jeugdliteratuur. Ik denk dat het voor volwassenen ook wel te lezen is maar het is toch wat kinderlijk geschreven. Ik heb wel eens een soort gelijk boek gelezen alleen ging dat meisje tegen de pesters in. Dat is helaas niet gelukt en ze zag door het pesten geen uitweg meer en heeft zelfmoord gepleegd. Ik vond dat andere heftiger alleen verteld dit boek hoe je het ook goed kan doen. En het kan accepteren.

 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.