Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bezonken rood door Jeroen Brouwers

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover Bezonken rood
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 274 woorden
  • 11 november 2001
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
94 keer beoordeeld

Boekcover Bezonken rood
Shadow

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.

Bezonken rood werd door de critici unaniem lovend besproken. Inmiddels zijn er vertalingen verschenen in Frankrijk, Duitsland, Enge…

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn …

Samen met zijn moeder bracht Jeroen Brouwers zijn kleuterjaren door in het Japanse interneringskamp Tjideng op Java. In de roman Bezonken rood heeft hij op aangrijpende wijze zijn herinneringen verwerkt aan deze periode uit zijn jeugd.

Bezonken rood werd door de critici unaniem lovend besproken. Inmiddels zijn er vertalingen verschenen in Frankrijk, Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten, Zwitserland, Noorwegen, Zweden, Polen, Portugal, Turkije en Servië.

Bezonken rood werd in 1995 in Parijs bekroond met de prestigieuze Prix Fémina Étranger.

Bezonken rood door Jeroen Brouwers
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De schrijver, Jeroen Brouwers, vertelt over zijn eigen jeugd. Op 5-jarige leeftijd bracht hij de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog samen met zijn moeder, zusje en grootmoeder door in het vrouwenkamp Tjideng in Japan. Zijn vader was daar krijgsgevangene en zijn twee oudere broers zaten in een mannenkamp op Java. Het was een afschuwelijke tijd. De vrouwen werden mishandeld en verkracht en er was bijna nooit iets te eten. Martelingen en dood behoren tot de orde van de dag. Beelden die Jeroen zijn hele leven met zich mee zal moeten dragen. Jeroen en zijn moeder hebben een sterke band tijdens de kamptijd. Zijn moeder leert hem lezen en schrijven uit het boekje 'Daantje gaat op reis'. Jeroen blijft altijd bij haar in de buurt, maar dan moet hij afscheid van haar nemen. Zijn moeder belooft hem nooit te verraden. Als er eindelijk een keer voedsel in het kamp aankomt vernietigen de Japanners het. Zijn moeder houdt daarom voedsel achter, maar wordt betrapt en vreselijk mishandeld door de kampcommandant, Kenitji Sone. Als de oorlog afgelopen is wordt het gezin weer herenigd. Alleen grootmoeder heeft de ontberingen van het kamp niet doorstaan. De familie keert terug naar Nederland. Daar wordt Jeroen door zijn ouders in een internaat gestopt. Hij ervaart dit als een terugkeer naar het kamp. Hij voelt zich verraden door zijn moeder. Het contact verslechtert. Eenmaal volwassen geworden krijgt hij een korte relatie met Liza. Daarna een relatie met een andere vrouw. Hij trouwt hiermee. In 1981 hoort Jeroen dat zijn moeder gestorven is. Hij voelt geen verdriet en gaat ook niet naar haar crematie. Hij neemt op zijn eigen manier afscheid van haar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bezonken rood door Jeroen Brouwers"