Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Bad boys for life! door Vrank Post

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Bad boys for life!
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 4e klas vmbo | 2102 woorden
 • 3 december 2013
 • 98 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
98 keer beoordeeld

Boekcover Bad boys for life!
Shadow

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elk…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangen…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun leven wordt op zijn kop gezet. Zal hun vriendschap overleven of is het verleden bepalend voor de toekomst?

Een rauw en realistisch verhaal over de spanningen in de westerse samenleving, waar moslim- en westerse jongeren scherp in contrast staan met elkaar, waar de jeugd steeds grenzelozer wordt en waar de jeugdgevangenis steeds vaker het antwoord is.

Bad boys for life! door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Samenvatting van het boek

Het boek gaat over twee jongens genaamd Omar en Joost.  Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Omar zit in die jeugdgevangenis omdat hij iemand bedreigd heeft en Joost omdat zijn kleinere zusje tegen hem getuigde: Hij zou zijn buurmeisje aangerand hebben.
Het zijn twee jongens van totaal verschillende achtergrond (je hebt een achtergrond) en wijze van leven. Toch worden ze in de gevangenis goede vrienden en helpen elkaar waar nodig. Maar niet altijd, voordat Omar de jeugdgevangenis verlaat hebben ze een grote ruzie en wordt Omar overgeplaatst naar een andere jeugdgevangenis.
Joost wordt verliefd op een (ander) er was geen vorig meisje. meisje  die ze (hij) in de jeugdgevangenis ontmoet, ze heet Meriam. Omar die Meriam als zijn ‘’ bitch’’ ziet omdat ze in de jeugdgevangenis zit vanwege prostituee, wordt jaloers en vertelt Joost zijn grote geheim.             Omar zijn straftijd zit erop en hij komt vrij. Ook Meriam is een paar weken later vrij.
Als Joost twee jaar later ook vrij komt, na de onschuldig gezeten te hebben doordat Omar zijn proces gemanipuleerd heeft, zoekt hij Meriam op maar die hoeft niks meer van hem te weten. Ze scheldt hem uit voor pedo en alles waarvan ze hem beschuldigd hebben. Joost heeft het gevoel alsof iedereen op de grote markt hem aankijkt en sommige mensen beginnen al te zeggen dat hij dat meisje met rust moet laten.
Joost zijn leven gaat verder en hij gaat werken als theejongen bij een bank. Omar gaat zijn geloof (achteraan) achterna en is bezig met een overval op diezelfde bank. De keuze op deze bank is gevallen vanwege de ramspoed en de oorlog in Afghanistan; de bank financiert wapensystemen waarmee onder andere Moslims gedood zijn, waar zijn Meme mee gedood is.
Meme is zijn grote voorbeeld die hem van het slechte pad afbracht, mooie verhalen vertelde  en hem behandelde als zijn eigen zoon. De Amerikanen schoten zomaar op de taxi  waar Abdullah, zijn meme, inlag. Zomaar uit het niets.
Toen kwam hij alleen in de woestijn terecht en viel flauw. Nadat hij wakker werd was hij in een Afghaans verzetkamp. Hier waren ze allemaal aardig tegen hem en na een tijdje was hij over de dood van Abdullah heen, totdat het meisje dat hij toen leuk vond uit het kamp terugkwam van een familliebruiloft, ze was veranderd, verbitterd, ze liet het hele kamp een opname zien van de bruiloft. Op het eerste gezicht zag het er allemaal leuk uit totdat ineens een tank naar binnen kwam rijden en in een fractie van een seconde  heel veel mensen neerschoot; de leuke bruiloft was ineens een bloedbad geworden. Hier komen ze elkaar tegen Omar vertelt hoe hij na een lange reis terug kwam in Nederland. De tijd begint te dringen, en als Joost en Omar een moment van verstandhouding en vriendschap hebben, slaat Joost Omar half buiten westen zodat de bankmedewerkers kunnen vluchten. Met een laatste we ride together, we die together, bad boys for life wat ze hadden gezien in een film aan het begin van het verhaal, waar in deze film de hoofdrolspelers hun motto was ‘we ride togehter we die together’drukt Joost dan op de knop aan Omars riem en laat de bom afgaan.

Bron: http://www.scholieren.com/boekverslag/75196

Recensie

Het boek was moeilijk in het begin ik begreep eerst niet dat het om een flashback ging maar later in het boek begreep ik dat. Daarna was het boek heel spannend. Het is leuk om te lezen want je wilt elke keer weten hoe het veder gaat. want als ze met de flashback bezig zijn wil je weer weten hoe het met de gijzeling afloopt en als ze met de gijzeling bezig zijn wil je weten hoe het veder gaat met de flashback. Het lezen over hoe het gaat in de gevangenis met hun is ook leuk. Omar heeft daar heel veel ruzies en dat is best wel spannend.
Het is best realistisch want er zijn veel mensen die in de gevangenis zitten.

Ik ben het ermee eens dat :

 • Het boek moeilijk was in het begin, in het begin van het verhaal spring je middenin de actie als Omar met een bom om zijn lichaam de bank binnenloopt. Je weet niet wie het is wat zijn motieven zijn, hierna word dat duidelijker.
 • Het boek was ook zeker heel erg spannend, je weet niet wat er gebeurt, of de bom per ongeluk ontploft of dat Joost langer de gevangenis in moet omdat die per ongeluk op Meriam viel, waardoor ze dachten dat hij haar aangerand had.
 • Je wilt weten hoe het met de gijzeling afloopt, of de president echt aan de lijn komt of dat er echt mensen gaan sterven door deze bom en of hij krijgt wat hij wil.
 • Dat het best realistisch is, ik denk ook dat het zo gaat in een jeugdgevangenis en dat het er echt zo aan toe gaat in Afghanistan

Ik ben het er niet mee eens dat:

 • Het lezen over hun leven in de gevangenis ook leuk is, er gebeuren een paar echt nare dingen, dingen die je niet verwacht dat ze in een jeugdgevangenis gebeuren. Het boek is gebaseerd op een echt verhaal, dus dit zal ook op de waarheid gebaseerd zijn. Ik denk dat de jongeren in een jeugdgevangenis er eerder op achteruit gaan dan vooruit.
 • Je bij het begin niet begrijpt dat het om een flashback gaat, dit lijkt mij wel duidelijk alleen je snapt op dat moment de motieven etc. nog niet.

Bron: http://pauloww.blogspot.nl/2011/06/recensie-bad-boys-for-life.html

Literatuur of Lectuur?

 

Mijn boek is literatuur, omdat het een uniek en kunstzinnig boek is. Ik heb nog nooit een soortgelijk boek gelezen, het is anders dan de andere boeken die ik gelezen heb. Het is goed geschreven en heeft een eigenzinnig stijl.
Dit is het eerste boek wat ik lees dat jeugdcriminaliteit en oorlog als thema heeft.
Het heeft ook een gevarieerd woordgebruik en een interessante opbouw.
De personages uit mijn boek zijn goed uitgewerkt, ze gaan goed in op de motieven van Joost en Omar en je leert ze echt goed kennen. Het boek zet je ook aan het denken en de schrijver heeft wel rekening gehouden met de laatste trends, Afghanistan terwijl dit geen eigenschap is van literatuur.

Lectuur is iets geheel anders, ze schrijven vooral om de lezers te vermaken. Zij willen niet al te ingewikkelde en meeslepende verhalen schrijven. De omslagen zijn vaak gemakkelijk herkenbaar en de verhalen voorspelbaar.

Hieruit kan ik dus opmaken dat het boek literatuur is aangezien er bij literatuur meer dingen overeenkomen dan bij lectuur.

Spanning

Mijn verhaal is op verschillende manieren spannend gemaakt namelijk:

 • Je weet niet of de bom die Omar om zijn lichaam heeft daadwerkelijk afgaat, of dat hij echt de minister president aan de lijn krijgt. Verder is er ook nog een open plek in het boek waar Omar naar Afghanistan gaat dus een de schrijver heeft het boek spannend gemaakt dmv een open plek
 • De personages uit het verhaal komen vaak in Gevaarlijke Situaties terecht, bijvoorbeeld in de jeugdgevangenis waar ze vaak ruzie hebben met andere en veel vechten. Ook als Omar uiteindelijk uit de jeugdgevangenis is en op zoek gaat naar Abdullah komen ze vaak in een gevaarlijke situatie terecht, bijvoorbeeld als Omar uiteindelijk Abdullah gevonden heeft en naar een ziekenhuis gaat, maar ze een Amerikaans konvooi tegen het lijf lopen.
 • Het verhaal speelt zich ook af in een gevaarlijke omgeving namelijk Afghanistan, hier heerst oorlog en is het hartstikke gevaarlijk.
  Ook in de jeugdgevangenis is het vaak gevaarlijk; vanwege de ruzies, Joost bijvoorbeeld word heel vaak in elkaar geslagen omdat iedereen denkt dat hij een pedofiel is.
 • Het verhaal bevat ook een onverwachte wending, bij het einde als je denkt dat Joost en Omar weer goed met elkaar kunnen opschieten, geeft Joost Omar een schop waardoor hij versuft op de grond valt. Snel snijdt Joost iedereen los en iedereen ontsnapt terwijl Joost zegt, ‘we ride together, we die together’ en de knop van de bom om Omars lichaam indrukt.
 • Mijn verhaal geeft de lezers ook een informatie voorsprong, je weet al dat Omar eindigt bij de bank met een bom om zijn lichaam en een geweer in zijn hand.
 • Mijn verhaal bevat ook veel terugverwijzingen, nadat je een stuk hebt gelezen over dat Omar met een bom om zijn lichaam in de bank staat, komt er ook een stuk over het verleden van deze twee jongens.
 • Mijn boek heeft veel lokale spanning het zijn piek momenten waar het verhaal even heel spannend is, bijvoorbeeld als er een Amerikaans konvooi aankomt rijden als ze in Afghanistan zijn.
 • Mijn verhaal is ook vooral op het verleden gericht, je wilt weten wat de motieven zijn van Omar en hoe het ooit zover heeft kunnen komen.

Personages

De hoofdpersoon in dit boek is Omar, een marrokaanse jongen die een echte bad boy is, hij doet het goed bij de meisjes en vind zichzelf een pooier, hij heeft een paar goede en slechte dingen

De goede dingen van Omar:

 • Hij doet nadat hij uit de jeugdgevangenis is gekomen hartstikke zijn best op school zodat hij meer kennis heeft, hij gaat vaak naar de moskee en is veel rustiger geworden.
 • Hij heeft een baan want hij is aan het sparen om naar Afghanistan te gaan om Abdulah op te zoeken die uit Nederland gezet is.

De slechte dingen van Omar

 • Hij heeft geen respect voor anderen en is respectloos, hij scheldt allemaal mensen uit en vecht vaak. Dit is vooral in de jeugdgevangenis bijvoorbeeld bij het potje voetbal waarbij hij samen met Joost erge ruzie krijgt met het andere voetbalteam
 • Hij denkt dat hij met een bom om zijn lichaam kan bereiken wat hij wil.
 • Hij heeft Joost veraden door allemaal mensen uit de jeugdgevangenis tegen hem te laten getuigen, waardoor Joost een stuk langer in de jeugdgevangenis moest blijven zitten.

Je leert de hoofpersoon in het boek kennen doordat je in elk hoofdstuk leest hoe hij er terecht is gekomen en hoe het voorheen ging, bijvoorbeeld waarom hij daar staat met een bom om zijn lichaam. Of hoe hij in de jeugdgevangenis gekomen is.

Ik vond Tom het meest sympathiek, de leider van de jeugdgevangenis , hij toonde begrip voor iedereen en was altijd aardig, op zekere hoogte natuurlijk.

Vertelsituatie, perspectief

Het boek is geschreven in de alwetende vertelsituatie.
De verteller in dit boek neemt je afwisselend mee met Omar en Joost.
Hij vertelt over wat er met hun beide levens gebeurd is en hoe het zover kon komen.
Toen Omar overgeplaatst werd, vertelt de schrijver hoe het is in Afghanistan en Omar daardoor geshockeerd geraakt is.
Of over Joost, wiens leven geruïneerd was doordat het meisje waar hij verliefd op was hem ineens niet meer zag staan.

Opbouw

Het verhaal begint met dat Omar de bank binnenkomt en zegt dat iedereen op de grond moet gaan liggen.
Hij draagt een bom om zijn lichaam en heeft een machinegeweer in zijn hand. Iedereen is doodsbang en nu vertelt Omar dat iedereen gevangengenomen is door de ‘islamitische revolutie’.
Hij valt specifiek deze bank aan omdat deze wapensystemen financiert die onder andere Moslims slachten. In de verte klinken al politiesirenes, en  Omar zegt; La Ilaha ill- Allah, ‘het eindspel is begonnen’, toen ineens piepte de lift, ‘shit’ denkt Omar, hij is de lift vergeten; hij duikt achter een bureau en richt zijn wapen op de lift, de liftdeur gaat open en Omar schreeuwt; HANDEN IN DE LUCHT EN WEG BIJ DIE KAR!!! De koffiejongen luistert en kijkt verward. Het is even stil en dan schreeuwt de jongen; omar? OMAR? Hij schiet gigantisch in de lach en Omar zegt dat Joost moet gaan zitten, hij moet nadenken, ‘shit man dit geloof je niet’.

Mijn verhaal heeft een open eind, het eindigt met de dood van Joost en Omar. Je weet niet of de disc die meegegeven is aan de pizzakoerier met beelden van de bruiloft uitgezonden zijn, of dat de troepen uit Afghanistan toch nog teruggetrokken worden, of dat er gewoon niks gebeurt en het niet eens de voorpagina behaalt

Er zijn 2 verhaallijnen die aan het eind samenkomen.

 1. Je ziet hoe Joost geworden is tot een jongen zonder toekomst door het onrecht wat hem aangedaan is.
 2. Je leest hoe Omar zijn leven wilde beteren, maar door een traumatische gebeurtenis in het buitenland tot zijn triest besluit kwam.

Deze twee jongens hadden niets meer te verliezen.

REACTIES

K.

K.

ik vind het een heel mooi verslag

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad boys for life! door Vrank Post"