Bad boys for life! door Vrank Post

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Bad boys for life!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 972 woorden
  • 4 november 2012
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
82 keer beoordeeld

Boekcover Bad boys for life!
Shadow

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elk…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangen…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun leven wordt op zijn kop gezet. Zal hun vriendschap overleven of is het verleden bepalend voor de toekomst?

Een rauw en realistisch verhaal over de spanningen in de westerse samenleving, waar moslim- en westerse jongeren scherp in contrast staan met elkaar, waar de jeugd steeds grenzelozer wordt en waar de jeugdgevangenis steeds vaker het antwoord is.

Bad boys for life! door Vrank Post
Shadow

A. Bibliografische gegevens

Titel: Bad boys for life!

AuteurVrank Post

UitgeverijUitgeverij Monteu, 2008, Noordhoff Uitgevers BV

Jaar van 1edruk1e druk, 2008 

Verschijning 1e druk: 2008 

Aantal bladzijden: 181

 

B. Samenvatting

Stappenplan:

1. Omar en Joost raken allebei beland in de jeugdgevangenis i.v.m. door beschuldigingen en inbraak.

2. Omar en Joost worden dikke vrienden

3. Eenmaal uit de jeugdgevangenis gaat ieder zijn kant op.

4. Omar volgt de weg van de islam en Joost probeert zijn leventje op te pakken

5. Omar en Joost komen elkaar weer tegen in een inbraak van Omar dat tot emotionele gevoelens lijdt.

Samenvatting:

Het boek gaat over twee jongens genaamd Omar en Joost.  Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Het zijn twee jongens van totaal verschillende achtergrond en wijze van leven. Toch worden ze in de gevangenis goede vrienden en helpen elkaar waar nodig. Hier volgt een kleine samenvatting.

Joost wordt verliefd op een ander meisje die ze in de jeugdgevangenis ontmoet, ze heet Meriam. Omar die Meriam als zijn ‘’ bitch’’ ziet wordt jaloers en vertelt Joost zijn grote geheim. Omar zijn straftijd zit erop en hij komt vrij, ook Meriam is een paar weken later vrij. Als Joost twee jaar later ook vrij komt, zoekt hij Meriam op maar die hoeft niks meer van hem te weten. Joost zijn leven gaat verder en hij gaat werken als theejongen bij een bank. Omar gaat zijn geloof achteraan en is bezig met een overval op diezelfde bank. Hier komen ze elkaar tegen Omar vertelt hoe hij na een lange reis terug kwam in Nederland. De tijd begint te dringen, en als Joost en Omar een moment van verstandhouding en vriendschap hebben, slaat Joost Omar half buiten westen zodat de bankmedewerkers kunnen vluchten. Met een laatste we ride together, we die together, bad boys for life drukt Joost dan op de knop aan Omars riem en laat de bom afgaan.

Voor mij was dit boek 1 van de leukste boeken omdat er heel veel actiespanning in zit en dat is waarvan ik hou, een boek met veel spannende gebeurtenissen. Er gebeurt constant wat. Uitbraak, ruzie, ongeldigheid… Dus een aanrader als je van een spannend verhaal houd.

C. Thema & Motieven

Thema:

Jeugdcriminaliteit. De vriendschap tussen Omar en Joost is erop gebaseerd dat:

 Als ze altijd bad boys zullen blijven, Dan komt dit dan ook regelmatig terug !

 

Motieven:

-         Joost krijgt ruzie met een Surinaamse jongen wat in een gevecht lijdt en krijgt hulp van Omar.

-         Omar word betrapt met sigaretten binnen te smokkelen maar Joost neemt de schuld op zich.

-         Omar en Joost komen elkaar weer tegen en gaan allebei dood als badboy.

D. Commentaar

Commentaar:

Ik vond dit over het algemeen een goed boek. Het onderwerp beviel mij en ik vond het heel interessant om de realistisch conflicten van de twee hoofdpersonen te volgen. Aan de andere kant vond ik veel stukken in het boek niet prettig om te lezen, gewoon omdat ik daar niet zo van houd, grof taalgebruik van Omar bijvoorbeeld, de ellende in Afghanistan… wel vind ik dat het erg geloofwaardig is neergezet: het is gemakkelijk om je als lezer in het verhaal in te leven. Het is meeslepend en spannend, het is wel een aanrader vooral om de situatie (de situatie in zo’n jeugdgevangenis, maar ook in Afghanistan bijvoorbeeld).

 

E. Structuurelementen

Titelverklaring:                

De titel, Bad boys for life, slaat op de vriendschap van Omar en Joost: ze zijn allebei jeugdcriminelen en hebben daarom een soort pact dat ze allebei voorgoed slechteriken zullen blijven.

 

Personages:

Hoofdpersoon: Omar is Marokkaans en een behoorlijke slechterik. Hij flirt met alle meisjes, beschouwt zichzelf als pooier, smokkelt drugs, slaat er graag op los en gebruikt vieze taal. Hij heeft een slechte reputatie en geen goede toekomst in beeld. Zijn vriendschap met Joost en Meriam zijn in de jeugdgevangenis de enige met wie hij zich bezig houdt. Als hij vrijkomt, volgt hij de  pad van de islam en ziet daarin hetgeen waarvoor hij wil vechten. Helaas dreigt dat ook zijn ondergang te worden.

Joost is Nederlands. Hij wordt ervan verdacht zijn buurmeisje te hebben misbruikt, maar is onschuldig. Joost wordt smoorverliefd op Meriam en dikke vriendjes met Omar. Hij is gewelddadig ingesteld, hoewel hij graag op het rechte pad wil blijven. als zijn toekomst verpest wordt, weet hij niet meer wat hij moet en wordt door zijn hele omgeving voorgoed als bad boy.

Meriam is wegens prostitutie opgepakt, maar door haar goede gedrag mag ze al snel weg. Zij en Joost krijgen verkering, maar dat vindt Omar niet leuk, wat hem ook reden geeft om het voor hen allebei te verpesten. Meriam is de enige die haar zaakjes goed voor elkaar heeft: ze droomt volop over haar toekomst.

 

F. Mening

Mening:

Ik vond het boek ‘Bad boys for Life’ een zeer leuk boek om te lezen. In het verhaal zitten constant spannende momenten waarvan je van te voren echt niet kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Het boek was vooral ook leuk om te lezen omdat het over jongens ging van ongeveer dezelfde leeftijd als ik. En je leert in dit boek ook wat over de gewoontes van andere culturen en over hun leefgewoontes. Het was wel even wennen aan dit boek omdat er wordt verteld via de tegenwoordige tijd waarbij je af en toe, beetje bij beetje steeds meer krijgt te weten over het verleden van Joost en Omar en zo ook steeds beter snapt waar ze nu over praten.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik vond het boek ‘Bad boys for Life’ een zeer leuk boek om te lezen. In het verhaal zitten constant spannende momenten waarvan je van te voren echt niet kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Het boek was vooral ook leuk om te lezen omdat het over jongens ging van ongeveer dezelfde leeftijd als ik. En je leert in dit boek ook wat over de gewoontes van andere culturen en over hun leefgewoontes. Het was wel even wennen aan dit boek omdat er wordt verteld via de tegenwoordige tijd waarbij je af en toe, beetje bij beetje steeds meer krijgt te weten over het verleden van Joost en Omar en zo ook steeds beter snapt waar ze nu over praten.

REACTIES

A.

A.

niet slecht

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad boys for life! door Vrank Post"