Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afscheidsbrief door Bobje Goudsmit

Beoordeling 3
Foto van een scholier
Boekcover Afscheidsbrief
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 660 woorden
  • 1 juli 2011
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 3
2 keer beoordeeld

Boekcover Afscheidsbrief
Shadow
Afscheidsbrief door Bobje Goudsmit
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ik zal je nooit vergeten
Afscheidsbrief

Het boek heet afscheidsbrief en is geschreven door Bobje Goudsmit, het is door de voorkant alleen al een erg aantrekkelijk boek. Het boek is niet alleen geschikt voor jongeren, maar zeker ook voor ouderen, mannen en vrouwen. Het verhaal speelt zich af in een in Nederland gelegen middelbare school waar twee meisjes beste vriendinnen worden in de brugklas, één van de twee wordt in de 4e klas ongeneeslijk ziek.
Het is een zeer aangrijpend en realistisch boek omdat je de gevoelens van de beste vriendin van het zieke meisje volgt, dat niet weet dat haar vriendin niet meer beter zal worden en tot haar dood blijft hopen dat ze uiteindelijk zal genezen en alles weer vanouds wordt.



Het boek gaat over twee beste vriendinnen die vanaf de brugklas al onafscheidelijk zijn. Op een gegeven moment valt een van de twee meisjes, Anicke, in de 4e klas steeds flauw en gaat ze uiteindelijk met haar moeder, die denkt dat het aan haar menstruatie ligt omdat zij vroeger als kind ook wel eens flauwviel toen ze menstrueerde, naar de huisarts die hen door stuurt naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgt Anicke te horen dat ze een hersentumor heeft en ondergaat ze een operatie. Na de operatie wordt haar verteld dat ze een chemokuur krijgt om de eventuele kankercellen die zijn overgebleven te doden, dat vindt ze heel erg want nu verliest ze haar haren. Anicke verteld haar vriendin Marit dat ze nu beter zal worden maar niks blijkt minder waar, Anicke wordt steeds zieker en gaat steeds meer achteruit, Marit ziet dit maar zegt er niets over omdat ze denkt dat Anicke toch wel beter zal worden. Uit eindelijk overlijdt Anicke nadat ze eerst vijf dagen in coma heeft gelegen. In het boek legt Marit dit allemaal uit in een brief naar de moeder van Anicke, om uit te leggen waarom ze niet op Anicke’s verjaardag wil komen, ze wil het verleden achter zich laten en doorgaan met haar leven.

De personages komen heel realistisch over en het boek is daardoor veel leuker om te lezen. Vooral Marit is in dit boek de grote ster omdat ze in brief-vorm verteld hoe het is om je beste vriendin aan kanker te verliezen, en hoe je met het verlies omgaat. Je leest veel over de gevoelens van de mensen in het boek en dat is ook het geen dat het zo leuk maakt om te lezen.


Het boek is goed en duidelijk opgebouwd, je leest om beurten een stukje uit de brief die Marit schrijft en daarna een gebeurtenis die erbij hoort, hierdoor ga je je veel minder snel vervelen dan wanneer een boek heel eentonig is.


Het is een heel aangrijpend verhaal waarin je wordt meegesleurd in een situatie waarin niemand eigenlijk zou willen zitten, en dat maakt het juist heel leuk om te lezen. Dit boek is daarom moeilijk om neer te leggen.


Het boek eindigt met Marit haar diploma uitreiking, waar Anicke niet bij zal zijn. De afloop van het boek zorgt ervoor dat je wilt weten wat er verder gebeurt, hoe zal het Marit vergaan in de toekomst? Zal ze uiteindelijk weer naar een verjaardag van Anicke toe kunnen?


Het is een ontzettend goed geschreven boek dat je meesleept en niet meer loslaat tot het einde. Het boek zorgt ervoor dat je meer over het levenna gaat denken, je hele leven zou immers zomaar op zijn kop kunnen staan!
All together valt er dus eigenlijk niks tegenvallends over dit boek te zeggen! Duidelijk opbouw, hele reële personages en al bij al een ontzettend aangrijpend verhaal. Het enige wat een beetje mist is hoe Marit er later in haar leven mee om zal gaan.


Ik heb veel plezier gehad aan het lezen van dit boek en het is dan ook zeker een aanrader. Als ik u was zou ik zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde AKO rennen want dit boek is dat zeker waard!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afscheidsbrief door Bobje Goudsmit"