Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Afgunst door Saskia Noort

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Afgunst
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 958 woorden
  • 18 mei 2013
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
19 keer beoordeeld

Boekcover Afgunst
Shadow

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Alles wat ze deed en waar ze voor stond was in zijn ogen minderwaardig. Zij op haar beurt aanbad hem. Toen Susan eindelijk uit zijn schaduw durfde te treden door hun relatie te verbreken, &eac…

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Al…

Bestsellerschrijfster Susan van Doorn, getrouwd, twee kinderen, leeft nog bijna dagelijks met de angst die zij jaren geleden voelde voor haar dominante ex-vriend Ernst Scholten. Alles wat ze deed en waar ze voor stond was in zijn ogen minderwaardig. Zij op haar beurt aanbad hem. Toen Susan eindelijk uit zijn schaduw durfde te treden door hun relatie te verbreken, én net als hij te gaan schrijven, was hij woedend. Afgunst is een kort verhaal van Saskia Noort.

Afgunst door Saskia Noort
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1 Beschrijving en persoonlijke reactie

Titelverklaring

De titel is super duidelijk te verklaren aangezien het hele boek gaat over een man die al jaren veel afgunst heeft voor zijn ex, en van plan is wraak te nemen.

Motivatie

Ik heb dit boek gekozen omdat het op de boekenlijst stond en we het thuis in de kast hadden staan.

Samenvatting

Het verhaal gaat over Susan. Susan heeft een man, Dave, en een zoontje, Max. Het verhaal speelt zich af op één dag, namelijk de verjaardag van Max. Susan moet die dag een lezing geven. Tijdens de lezing ziet ze haar ex Ernst in de zaal zitten. Ze schrikt maar laat niks merken. Na de lezing loopt ze naar haar auto. Plotseling staat haar ex naast de auto, hij bedwelmt en ontvoert  haar. Ze wordt wakker in een donkere schuur. Susan snapt niet waarom Ernst haar zou willen ontvoeren. Langzamerhand kom je meer te weten over de relatie die Susan en Ernst hadden, die vooral gebaseerd was op macht en jaloezie. Ernst vertelt niet waarom hij Susan heeft ontvoerd. In de schuur wordt Susan mishandeld. Als Ernst op een gegeven moment hele erge buikpijn krijgt denkt Susan te kunnen ontsnappen. Dit mislukt en Ernst besluit dat ze een stuk gaan rijden. Susan wordt gedwongen achter het stuur te zitten. Als Susan de mogelijkheid heeft om de motor van de auto af te laten slaan doet ze dat meteen. Ernst stapt uit en Susan grijpt haar kans, ze overrijdt Ernst. Dit is haar enige manier om te ontsnappen. Ze rijdt verder maar verliest de macht over het stuur en de auto kantelt. Door de verbrijzelde voorruit weet ze te ontsnappen voordat er een explosie van de benzinetank plaatsvindt. Ze ontsnapt dus aan de dood en gaat op zoek naar Ernst. Ze vindt hem en ze raken in gevecht. Uiteindelijk komt Susan erachter dat Ernst kanker heeft en nog maar kort te leven heeft. De reden van de ontvoering is omdat hij boven op de berg zichzelf en Susan wilde vermoorden om ze tegelijk dood te gaan. Ernst is net zoals Susan schrijver en hij kan het niet hebben dat Susan veel succesvoller is dan hijzelf.  Ernst´s plan lukt niet, met zijn schot raakt hij alleen zichzelf.

Persoonlijke reactie

Ik vond het boek spannend, wat logisch is voor een literaire thriller. Ook vond ik het interessant omdat je de hele tijd met vragen zit. En als laatste vond ik het misschien een beetje onwaarschijnlijk. Een ontvoering is natuurlijk heel realistisch want dat gebeurd ook vaak in het echt, maar vooral de ontknoping bij het stuk op de berg was een beetje onwaarschijnlijk. Ook al denk ik dat je in dit stuk meer op de onderliggende gedachte moet letten dan op wat er letterlijk geschreven staat. 

4 Bespreking van interpretatie en thematies 

- Welke thema’s komen in dit werk naar voren?

Passie, felle jaloezie, wraak, zodra het om liefde gaat zijn mensen tot alles in staat, zelfs tot moord.

- Geef de verhaallaag en de betekenislaag aan.

De verhaallaag is de ontvoering, het leven van Susan, de fouten die zij heeft gemaakt en waar die uiteindelijk toe leiden. De betekenislaag is in dit verhaal dat Susan betere keuzes moet maken qua mannen. Je merkt dat niet alleen aan de relatie met Ernst. Ook zie je op het eind van het verhaal dat haar relaties met Dave en met Thomas niet zo soepel lopen als je in eerste instantie zou denken. Zo doet Thomas of hij haar noodoproep nooit gekregen heeft, terwijl dat wel zo is. Hij zegt wel dat hij er voor haar is en dat hij van haar houd. Maar dit is dus niet of maar gedeeltelijk waar zonder dat Susan dat weet. Ook Dave reageert relatief nuchter op de belevenissen van Susan, hij is vooral boos op Susan dat ze de verjaardag van hun zoontje Max heeft gemist.

- Verhaalmotieven zijn steeds terugkerende betekenisvolle elementen (gebeurtenissen, beschrijvingen, waarnemingen, ideeën of gevoelens) in een literaire tekst. Welk verhaalmotief keert terug in het door jou gelezen werk?

Er komen steeds stukjes terug uit het verleden. De stukjes komen vooral uit het verleden van Susan en Ernst maar ook uit het verleden van Susan van keuze voor verkeerde mannen.

- Komt er in het werk een leidmotief voor?

Het leidmotief is, hoe onorigineel het ook klinkt, afgunst.

7 Literaire kritiek

Recensie

Afgunst is een duidelijke titel om het verhaal van Saskia Noort samen te vatten.  Het is maar een kort verhaal maar daardoor zeker niet minder spannend. De spanning zit vooral in het feit dat Ernst Susan ontvoert zonder dat je weet wat de reden daarvoor is. Het verhaal is wel een beetje kort om veel over de personages te weten te komen maar dat vond ik zelf geen nadeel.

De alliteratie van de naam Susan en de naam Saskia, van de schrijfster zelf, zou toeval kunnen zijn. Toch lijkt het alsof Saskia Noort dit boek niet helemaal zelfs bedankt heeft. De overeenkomsten tussen haar een de hoofdpersoon Susan zit zeker niet in de hoofdverhaallijn maar meer in de kleine bijzaken. Vooral de quote van Winston Churchill: ‘You have enemies? Good. That means you’ve stood up for something, sometime in your life’ is een duidelijke verwijzing naar Saskia’s leven. Ze verdedigt hiermee haar eigen succes.

Al met al vond ik het een leuk en spannend verhaal! Ik zou het zeker aanraden, vooral omdat het bijna geen moeite kost om zo’n dun boekje even te lezen. De personages waren wel flat characters maar dit was niet saai of oninteressant. Het is wel goed om bij dit boek niet alleen de verhaallaag maar ook de betekenislaag te lezen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Al met al vond ik het een leuk en spannend verhaal! Ik zou het zeker aanraden, vooral omdat het bijna geen moeite kost om zo’n dun boekje even te lezen. De personages waren wel flat characters maar dit was niet saai of oninteressant. Het is wel goed om bij dit boek niet alleen de verhaallaag maar ook de betekenislaag te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Afgunst door Saskia Noort"