Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Komt een vrouw bij de dokter door Kluun

Beoordeling 9
Foto van een scholier
Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2695 woorden
  • 27 januari 2021
  • 1 keer beoordeeld
Cijfer 9
1 keer beoordeeld

Boekcover Komt een vrouw bij de dokter
Shadow

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor…

Komt een vrouw bij de dokter is het openhartige verslag van een man die in de bloei van zijn leven de terminale ziekte van zijn vrouw beleeft. Rauw, ontroerend, en steeds met humor. Een stijl die net als de diagnose als een mokerslag aankomt.

Komt een vrouw bij de dokter door  Kluun
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Leesverslag

Zakelijke gegevens:

Auteur:          Kluun

Titel:              Komt een vrouw bij de dokter

Uitgever:       Uitgeverij Podium

Genre :           Psychologisch roman, waargebeurd

 

Samenvatting:

Dit boek gaat over Carmen en Stijn. Een jong en hip pasgetrouwd stelletje, samen hebben ze een dochtertje, Luna (1 jaar). Ze zijn heel gelukkig. Beiden hebben ze een eigen bedrijf, ze leven zonder geldproblemen in het bruisende Amsterdam en ze hebben leuke vrienden. Maar dan neemt hun leven een onverwachtse wending. Bij Carmen wordt borstkanker geconstateerd. Een half jaar geleden is Carmen ook voor een onderzoek bij de dokter geweest, naar aanleiding van pijn haar borst, evenals dit keer. Daar werd ze toen doorverwezen naar het ziekenhuis, waar uiteindelijk werd verklaard dat het vals alarm was en alles in orde was. Nu blijkt dus na een paar jaar dat Carmen door die fatale fout wel kanker heeft, en nu zelfs al een groot tumor. Dit nieuws komt als een grote schok, het is niet te bevatten zo vreselijk, een regelrechte hel. Voor Carmen en Stijn begint een leven vol ziekenhuisbezoeken, onderzoeken en chemo-kuren.

Voordat Carmen kanker kreeg, leefden ze gelukkig. Maar ook toen verliep het leven toch niet zo perfect als het leek. Stijn zegt namelijk een “monofoob” te zijn. Wat wil zeggen dat hij niet monogaam kan zijn. Hoe gelukkig hij ook is met zijn huidige vriendinnen, hij heeft altijd een onbedwingbare drang om vreemd te gaan. Dat doet hij dan ook wekelijks. Met collega’s, vriendinnen (ook bevriend met Carmen) en met allerlei onbekende dames die hij tijdens het uitgaan ontmoet. Hij houdt veel van uitgaan. Hij gaat wel elke keer weer mee met Carmen naar de ontelbare ziekenhuisbezoeken die ze moet brengen, thuis is hij lief voor haar: hij verzorgt haar goed. Maar het is voor hem ondenkbaar om zijn wekelijkse uitgaansavond op vrijdag te schrappen. Die avond (inclusief al z’n scharrels) heeft hij gewoon nodig om het allemaal te kunnen blijven volhouden.

Met Carmen gaat het steeds slechter, ze stopt op een gegeven moment ook met werken. Ze vindt het heel fijn dat Stijn zo goed voor haar zorgt, maar heeft een dubbel gevoel in verband met het feit dat hij altijd te laat komt haar dan in onzekerheid laat, alleen in bed. Ze weet wel dat hij vreemdgaat, hij heeft haar dat aan het begin van hun relatie eens verteld. Ze hebben er nadien niet meer over gepraat, met het gevolg dat ze niet weet hoe erg het eigenlijk is, hoeveel andere vrouwen het daadwerkelijk zijn. Diep van binnen heeft ze natuurlijk haar twijfels en vermoedens, maar ze lijkt het niet te willen weten.

Als Stijn een keer met carnaval in Breda is, met vrienden, is hij heel blij als hij Roos ziet. Hij vindt haar supermooi, en heeft haar al eerder ontmoet in Breda met karnaval. Maar tot zijn grote teleurstelling is ze nooit eerder op zijn versierpogingen ingegaan. Dit keer is het anders. In Breda gebeurt er niets, maar als ze later in Amsterdam een afspraakje maken heeft hij wel ‘beet’. Deze afspraak leidt tot meerdere, en die afspraakjes leiden tot een heuse verhouding. Dat is nieuw voor Stijn, zo ver is het nooit gekomen met zijn scharrels. Hij houd echt van Roos, hij heeft haar nodig, hij verlangt ieder ogenblik naar haar. Ze krijgen een hectische affaire, hij maakt elk vrij moment op de dag vrij voor haar en rijdt naar haar toe, ze sms’en en bellen (waarna hij nauwkeurig elke keer het nummer verwijdert).

Ondertussen heeft Carmen al haar borst moeten laten amputeren en ze is kaal, het blijft bergafwaarts gaan. Soms heeft ze goede momenten, maar ze word erg snel moe en begint eng mager te worden. De kanker heeft zich nu ook uitgezaaid in andere organen. Tussen Stijn en jaar gaat het niet erg goed, ze hebben geen seks meer, daar heeft Carmen geen zin in (veel te moe/ziek) en Stijn vind haar niet echt meer aantrekkelijk, nu die gekke lege platte plek er zit in plaats van de twee mooie borsten die ze eerst had. Door de verhouding met Roos komt Stijn nog veel vaker te laat en het is voor Carmen erg moeilijk. Stijn heeft het opgebiecht, dat hij zo ontzettend veel vreemdgaat, maar hij kan haar niet over Roos vertellen.

Er gaat ruim een jaar voorbij voor ze het moment bereiken dat het zo slecht gaat met Carmen dat ze het opgeeft. Ze geeft aan over de mogelijkheid tot euthanasie te willen beschikken. Het is een emotioneel besluit, maar het staat vast, ze stelt vast dat ze op het moment dat zij het wil, kan beslissen een leven te maken aan haar leiden. Het is ook een opluchting, voor Stijn, haar moeder en hun vrienden, want hoe cru dat ook lijkt, het is voor hen allen erg zwaar geweest. Om Carmen telkens maar weer te helpen bij het overgeven, haar te zien pijnlijden, haar te zien ijlen door de massa’s morfine die ze slikt, haar uitwerpselen op te ruimen en haar te wassen. Carmen heeft er vrede mee, dat de dood er aan komt. Nu dit vast staat, begint Carmen weer op te bloeien. Want Stijn en zij doen allemaal leuke dingen, drinken en eten, alles “voor het laatst”. Carmen gaat roken en ze gaan samen op vakantie naar Barcelona. Ze zijn gelukkig samen, en met Luna. Ze beginnen Luna er ook op voor te bereiden dat mamma er binnenkort niet meer zal zijn, dat is wel moeilijk. Carmen schrijft een dagboek voor haar, voor later en Stijn maakt samen met de anderen een homevideo. Ze hebben ondertussen een Poolse au pair in huis die de werkzaamheden in huis overneemt. Dan geven ze een “afscheidsfeest”. Al hun vrienden komen om de beurt langs om afscheid te nemen van Carmen, ieder doet dat op zijn manier. Iedereen heeft het er moeilijk mee en ondanks dat het een zware tijd is ‘geweest’ voor iedereen is het nu ook erg mooi hoe veel liefde er is. Stijn maakt een kamer mooi, de kamer waar Carmen opgebaard zal worden.

Ondertussen heeft Stijn al een keer de relatie met Roos beëindigt, maar hij kon toch echt niet zonder haar. Stijn is ook bij een vrouw geweest, Nora, om te praten over zijn problemen. Nora is een alternatief geneester. Dit heeft hem enorm geholpen, Nora heeft hem heel wat duidelijkheid verschaft. Nu Carmen bijna doodgaat, heeft hij zijn verhouding even stilgezet, Roos en hij zien elkaar niet, maar sms’en alleen nog. Stijn en Carmen zijn hechter dan ooit, ze zijn zielsgelukkig (naar omstandigheden), ze genieten van het laaste beetje leven dat Carmen nog heeft te leven. Ze maken lol samen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Alle vrienden hebben al afscheid genomen van Carmen maar wonderbaarlijk genoeg lijkt het juist beter te gaan met haar, ze bloeit op van al de liefde die ze krijgt. Hun meest hechte vrienden logeren nu ook bij hun. Maar uiteindelijk is toch het moment daar, het gaat weer slechter met haar en dan pleegt ze het allesbeslissende telefoontje en maakt een afspraak met de dokter die bij haar euthanasie zal gaan plegen. Weer komen alle vrienden afscheid nemen, en de hechte vriendenclub is er nog steeds. Nu het zo ver is, begint Stijn bang te worden. Hij heeft nog nooit iemand zien sterven, laat staan zijn vrouw. Maar ze kunnen er niet omheen. De dokter komt, en Carmen drinkt voor het laatst: het dodelijke drankje. Het duurt relatief lang voor Carmen echt de wereld verlaat, ze krijgt nog er nog!” en enkele stuipen en schokken, ademt Carmen haar laatste adem uit en sterft ze een vredige, maar langzame en pijnloze dood na al het leed waar ze mee te kampen had door de kanker waar ze aan leed.

(Bron:  scholieren.com)

Personages:

 

Carmen (hoofpersoon)

Carmen is een doorzetter, ze geniet van haar rijke leven waarin alles kan. Ze is trots op haar eigen bedrijf wat ze heeft opgezet, Advertising Brokers.

Totdat de kanker in haar leven komt. Ze blijft van haar man Stijn houden, ook al weet ze dat hij heel vaak vreemd gaat. Ze is Stijn dankbaar dat hij altijd met haar meegaat naar het ziekenhuis en dat hij zo goed voor haar  en hun dochtertje zorgt. Ze houdt van het leven tot het laatste moment.

Stijn (belangrijkste bijfiguur)

Stijn is de man van Carmen. Hij leeft zoals hij wil, gaat vreemd wanneer hij wil en met wie hij wil. Hij noemt zichzelf monofoob. Door de ziekte van Carmen wordt dit alleen maar erger. Hij feest, voetbalt en wil zijn oude leven terug, omdat hij thuis alleen maar “zorgt”.

Ondanks dat Carmen ziek is, zorgt hij heel goed voor haar en hun dochter en gaat hij altijd mee naar het ziekenhuis. Hij blijft haar verzorgen tot haar laatste adem                                             

Titelverklaring:

Tijdens een bezoek aan het ziekenhuis hebben Carmen en Stijn een gesprek met dokter Scheltema, zij legt uit wat voor soort kanker Carmen heeft.

Stijn denkt dan: Zo gaat dat dus. Komt een vrouw bij de dokter en die krijgt te horen dat ze nog maar een paar maanden te leven heeft.

Persoonlijke reactie:

Confronterend; Hoe erg het is dat je te horen krijgt dat je kanker hebt en er uiteindelijk niets meer aan te doen is. Dat je zelf je euthanasie datum hebt vastgesteld. Wonend in een nieuw huis, waarvan je alleen je eigen slaapkamer maar kent, omdat je te zwak bent om de rest van het huis te kunnen bekijken.

Stijn laat aan de hand van een video hun huis zien aan Carmen.

--En dan, ten slotte,- de camera zwenkt naar he andere deel van de L-kamer, we  zien een leeggemaakte ruimte, met overal bloemenvazen aan de zijkant, de helft ervan is nog leeg- zie je hier de ereruimte waar……- de stem op de videoband stokt even en wordt iets zachter – jij straks komt te liggen….

Egoïstisch: Stijn is behoorlijk egoïstisch, Carmen moet geopereerd worden voor een ablatio (borstamputatie). Er wordt een datum vastgesteld daarvoor.

Toch weet hij het weer voor elkaar te krijgen om op dit soort momenten alleen aan zichzelf te denken.

‘Mijn assistente spreekt zo meteen de exacte datum met u af.’ De operatiedatum wordt vastgesteld op donderdag 31 oktober.

Vier dagen na Miami, schiet het ineens door mijn hoofd. Dat kan ik dus mooi vergeten. Kutkanker. In één gesprek een tiet én het leukste weekend van het jaar kwijt.

Emotioneel: Het moment dat Carmen afscheid moet nemen van hun 3- jarige dochtertje Luna. Afscheid nemen….dat zegt genoeg.

‘Ik vind het wel jammer dat mama doodgaat.’

‘Ik hou van je, lieverd’, zegt Carmen.

‘En ik hou van jou’, zegt Luna beduusd.

En dan begint ze Carmen te kussen. Over haar hele gezicht. Overal. Zoals ze nog nooit gedaan heeft. Luna kust Carmens wang, haar oog, haar voorhoofd, haar andere wang, haar mond….Luna veegt een traan weg op Carmens wang. Ik voel mijn hart pijn doen, ik zou er alles voor willen geven als ik dit kon veranderen, ik zou…ik zou… Ik kan er niet aan doen.

Humor: Ondanks dat Carmen haar haar uitvalt kan ze hier nog wel humor uithalen. In het boek komen in de vreemdste situaties wel humor voor, daar heb ik heel veel bewondering voor.

Ze gaat voor me staan, trekt een gezicht alsof ze zich wezenloos schrikt, kijkt me met grote ogen aan, bijt op haar lip om een gespeelde schreeuw in te houden en trekt met twee handen een pluk haar uit haar hoofd. Een nieuwe grap in haar Mr. Bean-repertoire.

“Hij is goed, he?” schatert ze.

Als ze de begrafenisondernemer hebben gesproken zegt Carmen: ‘Was wel humor geweest als-ie me een prettig uiteinde had gewenst.’

Liefdevol: Carmen en Stijn blijven tot het einde van Carmen van elkaar houden.

Dat blijkt wel uit het feit dat ze na al die tijd nog steeds bij elkaar zijn en blijven, ondanks Stijn zijn fouten en Carmen haar ziekte en de verzorging die ze daarbij nodig heeft.

‘Ik ben blij dat ik je vrouw was,’ fluistert ze. ‘Ik ben nu gelukkig.’

‘Mensen die hier niet in huis zijn geweest, zullen dat nooit kunnen geloven….’

‘Het is echt zo. Bedankt voor alles, Stijn. Ik hou van je. Eeuwig.’

‘Het is echt zo. Bedankt voor alles, Stijn. Ik hou van je. Eeuwig.’

Ik slik. ‘Ik zal ook altijd van je blijven houden, Carm….’

‘Geniet nog, de rest van je leven,’ zegt ze zacht en ze streelt me over mijn wang.

Leeservaring beschrijven:

Het boek Komt een vrouw bij de dokter is een heel aangrijpend boek.

Vooral omdat je weet dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.

Het gaat over de wereld en beleving van een man, Stijn, waarvan de vrouw, Carmen borstkanker heeft.

Dit boek is een boek wat zo boeit, dat je het in één keer uit kunt lezen!

Ik hou zelf niet van boeken, waarbij met regelmaat een terugblik komt. Dat is met dit boek absoluut niet het geval.

Kluun heeft zichzelf in dit boek heel goed omschreven.

Wat ik vooral knap van hem vindt, is het feit, dat hij zijn eigen tekortkomingen en fouten niet onder stoelen of banken schuift.

Dat hij weet dat hij “monofoob” (hij kan niet monogaam zijn) is en dat hij eigenlijk wil dat dit stopt, maar door de ziekte en de daarbij behorende ellende van zijn vrouw zoekt hij een uitweg. En daartoe leidt dit.

Wat in eerst instantie alleen vreemdgaan voor één keer lijkt, met deze vrouw, wordt uiteindelijk een verhouding.

Hij heeft Roos eigenlijk alleen nodig op de momenten dat Carmen het moeilijk heeft en hem niet kan bieden wat hij nodig heeft.

Sommige gebeurtenissen in het boek zijn zo pakkend en zo in details geschreven, dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Al die ziekenhuis bezoeken, de gesprekken met de arts.

Stijn omschrijft zo goed wat er op dat moment in hem omgaat, hoe Carmen er op dat moment op reageert.

Soms vind ik zijn woordkeuze iets te grof, het mag dan wel iets minder gedetailleerd zijn. Maar als je leest hoe Stijn is, past dat wel bij hem.

Er staat wel informatie in wat voor mij overbodig is. Bij bijna elke bladzijde staat een stukje tekst of zin, van een zanger of van een boek.

Zo ook de regelmatige *. Dit omschrijft een restaurant, een persoon, Ajax stadion en andere, voor mij geen nuttige informatie. Dit haalt je soms uit het verhaal. Dat vind ik jammer.

Wat ik ook waardeer, is dat Stijn er ‘meestal’ is voor Carmen, op de momenten dat zij hem nodig heeft. Bij de ziekenhuisbezoeken, de bezoeken aan huis regelen, het verzorgen van hun dochtertje Luna.

Maar ook het volledige verzorgen van Carmen. Haar in bad doen, naar het toilet brengen en dergelijke.

Dat hij daartoe in staat is laat wel zien hoeveel hij van haar houdt.

Ook het filmen voor Carmen van alle kamers van hun nieuwe woning, dus ook de kamer waar Carmen komt te liggen als ze is overleden. De kamer met haar eigen spreuk “Carpe Diem”. Hoe knap is dat om dat voor je eigen vrouw te doen?!

De gebeurtenis met de meeste indruk, is dat Carmen afscheid moet nemen van hun dochtertje en van Stijn.

Wat zeg je eigenlijk tegen iemand die je nooit meer terugziet?

Dit gaf mij wel een brok in de keel. Vooral omdat Carmen nog maar 36 jaar was, zo jong!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Komt een vrouw bij de dokter door Kluun"