Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 575 woorden
  • 11 februari 2021
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8
2 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1973
Pagina's
366
Geschikt voor
onderbouw
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1974 Winnaar)

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Samenvatting van de inhoud
Op een dag komt Dolf Wega in het laboratorium van Dr. Simiak en Dr. Kneveltoer, 2 vrienden van zijn vader. Daar laat Dr. Simiak Dolf de materietransmitter zien. Dr. Simiak vertelt dat je hiermee in de tijd terug kan. Dat lijkt Dolf wel wat, en na veel zeuren mag Dolf in de tijdmachine. Hij wil graag naar een riddertoernooi in Frankrijk, op 14 juni 1212. Maar er gaat iets mis met de berekening waardoor Dolf op 24 juni 1212, bij de stad Spiers in Duitsland terechtkomt.

Wanneer hij daar is zet hij een kruis op de steen, zodat hij weet waar hij over 4 uur weer moet zijn. Hij ziet dat een man wordt overvallen door struikrovers en schiet hem te hulp. Nadat ze de struikrovers hebben verjaagd raken ze aan de praat. Dolf komt erachter dat de man Leonardo heet.

Na 4 uur gaat Dolf terug naar de steen maar er loopt een grote stoet kinderen (hij komt er later achter dat dit de Kinderkruistocht is) en Dolf kan niet door de stoet heen komen, waardoor hij te laat is. In plaats van Dolf is de jongen die op de steen stond naar de 20ste eeuw geflitst.

Samen met Leonardo besloot Dolf om mee te lopen in de Kinderkruistocht. Nicolaas, een jongen, is de leider van deze tocht. Hij heeft (zogenaamd) van God een boodschap gekregen om deze kinderen naar Jeruzalem te brengen en die te bevrijden van de Saracenen. Samen met Dom Anselmus en Dom Johannis, twee monniken, heeft hij de leiding.

De Kinderkruistocht is slecht georganiseerd en Dolf gaat deze kruistocht regelen. Hij maakt groepen: Jagers, vissers, vechters, verzorgers en mensen die fruit uit de bossen plukten. Elke groep heeft zijn eigen leider. En iedereen komt op een plaats in een groep waar hij/zij goed in is. Ze moeten van de monniken Dom Anselmus en Dom Johannis snel door lopen naar Genua, waar de zee zal wijken voor de kinderen zodat ze naar Jeruzalem kunnen lopen, als Nicolaas zijn handen over de zee uitstrekt. (Later blijkt dat dit een leugen is, en dat Dom Johannis en Dom Anselmus Nicolaas hebben ingefluisterd dat hij een heilige jongen is en daarom een heleboel kinderen moet lijden naar Genua, waar de zee voor hem zal wijken. Maar de bedoeling van Anselmus en Johannis is om de kinderen in Genua te verkopen als slaven.) Onderweg maken ze van alles mee, zoals de Scharlaken Dood (een ziekte), talloze sterfgevallen, ontberingen in de Alpen, een kinderroof op de Povlakte, ziekte en nog veel meer.

Dom Johannis kan het geheim niet meer voor zich houden en hij vertelt aan Dolf dat de zee niet aan de kant zal gaan en er schepen zullen komen voor de kinderen zodat die in Afrika als slaaf kunnen werken. Dolf vertelt dit aan de kinderen.

En als dan de zee bij Genua niet wijkt voor hen en er schepen komen gaan de kinderen niet op de schepen, maar vermoorden Anselmus. De inwoners van Genua vinden niet dat de kinderen op het strand kunnen blijven en Dom Johannis gaat met een groep terug naar Keulen, een groep blijft in Genua en een andere groep gaat met Dolf mee. Een van de kinderen die met Dolf meegegaan is, vindt een aluminium doosje. Het blijkt dat dit een boodschap van dr. Simiak is. Hierin staat dat Dolf over 24 uur op de plek van het gevonden doosje moet staan. En zo wordt na 24 uur Dolf teruggeflitst naar zijn eigen tijd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"