Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

De laatkomer door Dimitri Verhulst

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover De laatkomer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 885 woorden
  • 4 november 2020
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
65 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2013
Pagina's
138
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De laatkomer
Shadow

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, …

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, l…

Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.

De laatkomer door Dimitri Verhulst
Shadow

Gegevens over het boek
De titel van het boek is De Laatkomer en het boek is geschreven door Dimitri Verhulst. Het boek De Laatkomer is voor het eerst uitgegeven in 2013.

Korte samenvatting
De hoofdpersoon van het boek De Laatkomer heet Désiré en hij is 74 jaar oud.
In het begin van het boek wordt uitgelegd waar het boek over gaat. Het boek gaat over Désiré, hij heeft een vrouw en een goed betaalde baan, alles lijkt helemaal goed en op het eerste gezicht lijkt Désiré gelukkig, maar niks is minder waar; Désiré is heel ongelukkig en hij vindt dat hij een kleurloos leventje heeft. De vrouw van Désiré gebruikt hem alleen maar voor zijn geld, zodat ze kleding kan kopen. Toch is Désiré al 50 jaar met haar getrouwd. Hij bedenkt een plan om zijn leven wat spannender te maken en hij doet alsof hij aan het dementeren is, daardoor komt hij in een verzorgingstehuis terecht.

In de loop van het verhaal worden allerlei gebeurtenissen benoemt die aanleiding hebben gegeven tot het plan van Désiré. Ook wordt er uitgelegd wat Désiré allemaal gedaan heeft om in het verzorgingstehuis terecht te komen. Het begon allemaal met kleine dingen, zoals het verkeerde product uit de supermarkt halen, vuile vaat in de wasmachine doen en zijn vrouw een andere naam geven. Die dingen werden steeds groter. Zo heeft Désiré ‘’per ongeluk’’ een product uit de kledingwinkel gestolen, waardoor hij door de politie naar huis werd gebracht met het advies om langs de dokter te gaan.
Uiteindelijk wordt Désiré opgenomen in een verzorgingstehuis, nadat hij een dementietest heeft afgelegd en expres alleen maar foute antwoorden heeft gegeven. In het tehuis ontmoet hij veel nieuwe mensen en houdt hij zijn rol als dementerende vol. Wel wordt hij er heel moe van dat hij bij alles moet doen alsof hij alles vergeten is, maar als hij zijn rol zou opgeven zou iedereen natuurlijk boos op hem zijn.

Op het einde van het verhaal duikt zijn jeugdliefde op in het verzorgingstehuis, Rosa. Désiré kan zijn rol als dementeerde moeilijk loslaten, maar hij wil wel heel graag weer Rosa leren kennen.

Ik vind zelf het einde van het boek heel onduidelijk, want er wordt niet helemaal goed uitgelegd wat er nou precies in het hoofd van Désiré omgaat. Wat wel duidelijk is, is dat Désiré denkt dat Rosa dood is en afgevoerd is. Désiré doet uiteindelijk alsof hij dood is en daarbij eindigt het boek.


Oordeel over het boek
In mijn oordeel zal ik de volgende 3 aspecten beoordelen. Allereerst zal ik wat vertellen over de opbouw van het boek, ten tweede wat over de originaliteit van het boek en als laatste zal ik de uitwerking van de personages beoordelen.

De opbouw van het boek
De opbouw van het boek ‘’De Laatkomer” is heel duidelijk. In het begin van het boek merk je goed dat het een inleiding van het verhaal is, omdat er uitleg wordt gegeven waar het boek over gaat. In het midden is het boek zo geschreven dat je precies weet wanneer je te maken hebt met flashbacks en in het einde is het goed te merken dat het verhaal wordt afgesloten. Dat het goed te merken is in welk deel van het boek je leest, heeft te maken met het vele gebruik van werkwoorden. Dimitri Verhulst maakt heel veel gebruik van werkwoorden, wanneer er in de verleden tijd geschreven wordt weet je dat je te maken hebt met flashbacks.

Uitwerking van de personages
Ik vind dat de twee belangrijkste personages uit het boek heel goed uitgewerkt zijn. Zo heb je bijvoorbeeld Désiré, waarover heel veel verteld wordt over zijn achtergrond. Ik weet bijvoorbeeld dat hij vroeger een baan heeft gehad in de bibliotheek en dat zijn betweter van een vrouw Moniek heet (eigenlijk Monique, maar Désiré schrijft altijd Moniek om haar te irriteren). Zo komen we aan bij een ander belangrijk personage: Moniek, de echtgenote van Désiré. Moniek denkt alles beter te weten en trekt altijd alle aandacht naar zichzelf toe. Bijvoorbeeld toen de dokter ooit tegen Désiré zei dat hij aan het dementeren is. Moniek vond dat haar man dat niet was en dat hij niet zo zielig moest doen, omdat zij het moeilijker had. Wat ik ook te weten ben gekomen over Moniek, is dat ze verslaafd is aan schoenen kopen en dat ze al meer dan 200 paar schoenen heeft.
Ik vind dus dat Dimitri Verhulst de karakters goed heeft uitgewerkt, want je krijgt veel details over de achtergrond van personages te weten.

Originaliteit van het boek
Ik vind dat het boek heel origineel is geschreven, ik ben namelijk nog nooit een boek tegen gekomen dat over iemand gaat die doet alsof hij dementeert en zo uit een saai oud leventje weet te ontsnappen. Ook vind ik de opbouw van het boek heel origineel, aangezien het hele midden van het boek uit flashbacks bestaat. Deze opbouw heb ik zelden in een boek gelezen en dat vind ik een groot pluspunt, omdat het vernieuwend aanvoelt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De laatkomer door Dimitri Verhulst"