100% Mila door Niki Smit

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover 100% Mila
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas vwo | 1624 woorden
  • 2 maart 2011
  • 247 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
247 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2010
Pagina's
119
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover 100% Mila
Shadow
100% Mila door Niki Smit
Shadow
ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!

100% Mila


Over het boek

Titel: 100% Mila
Schrijfster: Niki Smit
Tekenaar: Miranda Klaver
Tekenaar schetsboek Mila: Hester
Uitgever: De Fontein
Aantal bladzijde: 119
Aantal hoofdstukken: 13
Jaar van uitgave: 2010
Prijs: Nog geen
Plaatjes: Ja
Leeftijd: 9+100% Niki Smit

Niki Smit is geboren op 6 juni 1975 in Rotterdam. Haar ouders hebben der vernoemd naar de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle. Zelf vindt ze het ook leuke en vrolijke kunst dus ze is er trots op. Ze heeft vroeger de Havo gedaan op het Laurenscollege in Rotterdam en daarna HEAO Communicatie. Naast dat ze schrijver is volgt ze de opleiding scenarioschrijven voor film en televisie bij een Scriptschool in Amsterdam. Hiervoor was ze hoofdredacteur van een modewebsite en een website voor tieners geweest. Zelf hield ze vroeger ook al van boeken haar leukste kinderboek was ‘de kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren. En nog veel meer boeken van Astrid Lidgren. Ze heeft ook nog veel andere hobby’s zoals schrijven, mode, films, muziek, leuke dingen doen met haar vriendinnen, naar het strand, op vakantie gaan, in de zee liggen, hangen op een terrasje en lekkere broodjes eten en rommelen in haar huis. Ze gaat ook graag op vakantie vooral naar Parijs en New York. Haar lievelings kleur is roze en der lekkerste eten Pizza en citroentaart. Ze houd ook veel van dieren vooral konijnen vind ze leuk en ze wil graag nog een kat hebben, maar daar heeft ze een te kleine tuin voor en vind het dan zielig voor de kat.100% Miranda Klaver

De tekenaar van 100% Mila is Miranda Klaver. Ze is jarig op 21 april.
En woont in Heiloo, vlakbij Alkmaar. Ze heeft 2 zoons van 8 en 5 jaar: Fonteyn en Lode. Ze heeft verschillende opleidingen gedaan zoals de tekenacademie en een opleiding voor interieurstylist. Daarnaast heeft ze ook bij meerdere reclamebureaus gewerkt zoals bij HEMA. Der hobby’s zijn tekenen, schilderen, tijdschriften doorspitten, op der witte scooter rijden, met vriendinnen afspreken, shoppen, mooie dingen maken en gebakjes eten vooral cheescake en worteltaart. Der lievelings boeken zijn de 100% boeken en de boeken van Saskia Noort.

Hoe ben je de illustrator van de 100% boeken geworden?
“Op een dag kwam Niki gezellig bij ons langs en vroeg of ik de illustrator wilde worden van de 100% boeken. Ik tekende en schilderde al van jongs af aan. Het begon met alle Tina-verhalen na tekenen, dat ging best goed. En daarna heb ik alles wat los en vast zat getekend. Super leuk om te doen! Toen Niki mij vroeg voor haar nieuwe boek leek het alsof een meisjesdroom uitkwam!”

Is het moeilijk om de illustraties te maken?

“Illustreren is heel leuk en soms een beetje moeilijk. Je moet heel goed de verhoudingen tussen alle verschillende details in de gaten houden. En goed opletten hoe iemand kijkt, dus bijvoorbeeld of iemand blij, verdrietig of juist boos is.”

100% Hester Snijders
De tekeningen uit Mila’s Schetsboek zijn gemaakt door de vijftien jarige modeblogster Hester. Ze is jarig op 5 mei en ze woont in Amsterdam. Ze zit in de derde van de havo. Der hobby’s zijn natuurlijk tekenen maar ook gezellig met haar vriendinnen leuke dingen doen en dan vooral shoppen. Eigenlijk heet ze Hester maar iedereen noemt haar altijd Hezzie en zo heet haar merk ook. Der lievelingskleur is roze en lievelingsgetal vijf omdat ze op 5-5 jarig is. Ze heeft een eigen website waarop ze al haar tekeningen zet ( www.hezzies.nl ) Ze tekent al sinds de basisschool en heeft al 3 jaar der eigen website. Ze is op het idee gekomen toen ze op vakantie was in Frankrijk daar was een kraampje met ook allemaal van dat soort tekeningen en dat wilde zij ook wel eens proberen. Ze was toen elf, na de vakantie maakte ze er met haar moeder een site van. Nu maakt ze de site zelf. Dit was de eerste keer dat ze in een boek stond. Eerst had ze alleen haar eigen site en heeft ze een keer in een tijdschrift gestaan.

De twee tekeningen uit Mila’s schetsboek.


Niki Smit over het boek.

“Wat was het leuk om een boek over Parijs te schrijver!
Boven mijn bureau heb ik allemaal plaatjes en ansichtkaarten van de Eiffeltoren, Hotel Costes Louis Vuitton-tassen en gekleurde macaroni’s. Zo leek het net of ik echt in Parijs was. Tijdens de Fashion Week Paris heb ik met een vriendinnetje cocktails gedronken net zoals Mila en Nino. En ook wij zaten in de vensterbank met onze neuzen tegen het raam gedrukt bij Louis Vuitton naar binnen te staren. Terwijl ik naar het kantoor van Mark Jacobs keek, bedacht ik hoe leuk het zou zijn om bij Louis Vuitton te werken! Hier kreeg ik het idee voor Mila’s bijbaantje.”


De personen

Mila:
Mila is een meisje van dertien die een jaar naar haar vader gaat om daar verder te gaan met haar droom modeontwerper worden maar als ze daar is valt alles tegen. Haar Nederlandse vriendje maakt het uit, ze zijn niet onder de indruk van de kleren die Mila maakt en als ze een baantje wil bij Louis Vuitton krijgt ze haar schetsboek niet meer terug. Toch komt uit eindelijk alles goed.

Nino:
Mila ontmoet Nino voor het eerst in het hotel van Mila’s vader. Ze kunnen het al gelijk goed met elkaar vinden en reizen samen door Parijs. Hij zegt tegen Mila dat hij graag beroemde zanger wil worden maar dat is hij eigenlijk al. Als Nino weer weg gaat schrijft hij zelfs een liedje over haar en als Mila een modeshow heeft treed hij weer op met het liedje over Mila.

De drie vriendinnen van Mila:
Eerst willen ze niks te maken hebben met Mila maar nu ze weten dat ze Nino kent ineens wel. Ze houden van de gekste spellen en dragen de mafste kleding. Maar daar doet Mila maar gewoon aan mee en uiteindelijk vindt ze het ook wel leuk met ze. En ze helpen Mila bij al haar problemen.

Marc:
Marc is de baas van Louis Vuitton en is heel gek. Als Mila hem een brief stuurt met haar schetsblok met ontwerpen krijgt ze hem niet meer terug. Dus gaat ze naar hem toe dat lukt niet heel makkelijk, maar uiteindelijk is Marc helemaal gek van haar en mag ze de leukste opdracht doen.

De vader van Mila:
Mila’s vader heeft een eigen hotel en is altijd heel druk en dat vind Mila meestal niet leuk. Toch probeert hij vaak Mila te troosten en uiteindelijk helpt hij haar met de modeshow.


Waar en wanneer

Het boek speelt zich af over het hele jaar. Het begint in de zomer en eindigt in de zomer. Een schooljaar dus. Het boek begint als ze naar Parijs gaat en het eindigt als ze terug gaat. Het is een heel nieuw boek en toen ik het kocht lag het ook pas een week in de winkels. Dat merkte je ook wel want alles was heel nieuw en er stond bijvoorbeeld in dat ze de nieuwste iPod voor haar verjaardag wilde. Het boek speelt zich af in Parijs en vooral in het hotel van haar vader maar ook in de stad, bij Louis Vuitton, bij de Eiffeltoren en het speelt zich ook vaak af op school.


Samenvatting

De dertienjarige Mila gaat een jaar bij haar vader in het hotel in Parijs wonen. Ze gaat bij haar vader, wonen om haar droom waar te maken: modeontwerpster worden! Mila is dol op tekenen en is heel goed in ontwerpen. In Parijs heeft ze genoeg inspiratie! Toch is Mila ongelukkig, ze mist haar vriendinnen in Nederland en haar vriendje Bas. En Mila's hippe looks maken geen indruk op haar nieuwe klasgenoten. Ze houdt uiteindelijk geen zelfvertrouwen meer over wanneer haar Nederlandse vriendje Bas het uitmaakt. Maar dan komt Nino het hotel binnen. Mila en Nino toeren een dag door Parijs en spreken af hun dromen waar te maken:

Nino wil muzikant worden en Mila wil een baantje bij Louis Vuitton. Maar al snel blijkt dat Nino's droom allang uitgekomen is: hij is de zanger van een bekend rockbandje. Als Mila's klasgenoten ontdekken dat ze Nino kent, wil iedereen haar beste vriend of vriendin wel worden. Ze wordt dan ook bevriend met de drie meest apparte meisjes van de school. Eerst deden ze altijd heel stom tegen haar maar nu niet meer. Ze willen alles over haar en Nino weten. Nino heeft zelfs een liedje over Mila geschreven. Mila probeert opnieuw contact met Nino te krijgen. Maar ze krijgt hem niet te spreken. Ondertussen is ze druk bezig haar eigen droom waar te maken ze maakt de mooiste ontwerpen en stuurt die op naar Louis Vuitton maar na een paar weken heeft ze haar boek nog niet terug en besluit er naartoe te gaan maar als ze daar is doet iedereen net of ze niet bestaat behalve de mevrouw achter de kassa die zorgt voor een kopje koffie, een dienblad, en een schortje en zo komt Mila toch nog binnen bij de baas van Louis Vuitton: Marc en uiteindelijk mag ze kleding ontwerpen voor de beste modellen. Zelfs bij de grootste modeshow ter wereld mag ze helpen. Na de show is er een optreden van Nino met zijn liedje over haar. En Mila is weer helemaal blij.

Mijn mening
Ik vond het en heel leuk boek. Ik had het boek gekocht omdat ik al bijna alle andere 100% boeken had gelezen en die erg leuk vond dus wilde ik deze ook lezen. Ik vond het ook leuk om meer te weten te komen over Parijs want daar ben ik zelf nog nooit geweest en in het boek las je daar veel over. Ik vond de plaatjes van Hezzie ook heel leuk. Dat wil ik zelf ook nog een keer proberen. Ook stonden er achter in het boek testjes en weetjes over Parijs dat vond ik ook erg leuk. Maar het verhaal zelf vond ik het leukst.

REACTIES

L.

L.

dit boek is echt super ik heb het ook ik vind het fijn dat je dit op internet hebt gezet nu kan ik het gebruiken voot mijn boekpresentatie

12 jaar geleden

Z.

Z.

tnx voor dit boekverslag

k ga het zeker gebruiken

11 jaar geleden

E.

E.

bedankt voor de hulp ik kon niet superveel info. vinden voor mijn boekverslag

thx

xxxjezzz Eva

11 jaar geleden

P.

P.

WOW,tnx Dat je dit ff online zet! Maar dat ene stukje over die kat dat ze het zielig vind,Dat ga Niet gebruiken hoor! Nou,XXXXXX Puck

11 jaar geleden

N.

N.

Opzich is het best wel goed maar de meerderheid van de samenvatting komt van de achterkant van het boek.

11 jaar geleden

R.

R.

tnx ik kon bijna niets vinden over miranda klaver

11 jaar geleden

E.

E.

ik vind de 100% serie van nikki zmit zo'n goeie serie echt zo top je hebt echt talent je moet er echt mee door gaan want ze zijn zo goed XD!!!!!!!!!!
-xxx-jes anoniempje

10 jaar geleden

H.

H.

ik ga deze jaar mijn boekpromotie doen en ik vind dat 100% Mila best wel een leuk boek is dus daar ga ik het over houden mijn boekpromotie is op 19 december ik moet nu wel heel hard gaan oefenen!!!!

9 jaar geleden

A.

A.

echt een goede samenvatting

6 jaar geleden

E.

E.

het is een heel leuk boek echt een aanrader!!!

6 jaar geleden

P.

P.

heel leuk vooral de humor vrachtmenten goed gedaan NIKI SMIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "100% Mila door Niki Smit"