Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

100% Bo door Niki Smit

Beoordeling 7.2
Foto van Cees
Boekcover 100% Bo
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 3844 woorden
  • 13 augustus 2009
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
273 keer beoordeeld

Boekcover 100% Bo
Shadow

Bo gaat met haar moeder een jaar in New York wonen. Haar moeder werkt als fotograaf voor Amerikaanse modebladen. Bo is stikzenuwachtig voor haar eerste schooldag op Junior High School. Maar dankzij haar boek How To Be Popular wordt Bo in no-time vriendinnen met de populaire cheerleaders Abby en Chloe. En voor ze het weet heeft ze gezoend met Justin, de knapste jongen …

Bo gaat met haar moeder een jaar in New York wonen. Haar moeder werkt als fotograaf voor Amerikaanse modebladen. Bo is stikzenuwachtig voor haar eerste schooldag op Junior High Sch…

Bo gaat met haar moeder een jaar in New York wonen. Haar moeder werkt als fotograaf voor Amerikaanse modebladen. Bo is stikzenuwachtig voor haar eerste schooldag op Junior High School. Maar dankzij haar boek How To Be Popular wordt Bo in no-time vriendinnen met de populaire cheerleaders Abby en Chloe. En voor ze het weet heeft ze gezoend met Justin, de knapste jongen van haar school. Bo is onder de indruk van alle aandacht die ze door haar nieuwe vriendje krijgt, maar waarom krijgt ze steeds de kriebels als ze Luca ziet? En wat doet een beroemd Calvin Klein-model bij haar thuis onder de douche?

100% Bo door Niki Smit
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Feitelijke gegevens over het boek
Gebruikte druk: 2e -2009
Verschijningsdatum 1e druk: 2008
Illustraties: Janneke Dröge
Aantal bladzijden: 124
Uitgegeven bij: De Fontein (harde kaft)

Wat voor soort boek is het ?
100 % Bo is een boek voor meisjes van ongeveer 10-13 jaar. Meestal gebruik je de term chicklit voor dit soort boeken. Het gaat daarin meestal over verliefdheid en problemen in de liefde. Soms over onzekerheden over je uiterlijk. ( vgl Het dagboek van Bridget Jones)

De flaptekst
Bo gaat met haar moeder een jaar in New York wonen. Haar moeder werkt als fotograaf voor Amerikaanse modebladen. Bo is stikzenuwachtig voor haar eerste schooldag op Junior High School. Maar dankzij haar boek How To Be Popular wordt Bo in no-time vriendinnen met de populaire cheerleaders Abby en Chloe. En voor ze het weet heeft ze gezoend met Justin, de knapste jongen van haar school. Bo is onder de indruk van alle aandacht die ze door haar nieuwe vriendje krijgt, maar waarom krijgt ze steeds de kriebels als ze Luca ziet? En wat doet een beroemd Calvin Klein-model bij haar thuis onder de douche?

De titel komt aan het einde van het boek voor .

Niki Smit schrijft de 100 %- serie omdat ze vindt dat je altijd voor 100 % jezelf moet zijn.
In dit geval moet Bo gewoon kiezen voor de juiste jongen. Ze moet zich niet belangrijker voordoen voor haar Amerikaanse vriendinnen, maar gewoon de jongen en de vriendinnen kiezen die ze het leukste vindt.

Hoe is het verhaal opgebouwd?
Het verhaal is opgebouwd uit 13 hoofdstukken die alle een titel hebben. Drie voorbeelden daarvan zijn: “.Calvin Klein”, “Het ongeluk “ “Een gebroken hart “.
Het eerste hoofdstuk begint met een aantal brieven aan Bo, die ze heeft meegekregen van haar vriendinnen en haar vader. Ze leest ze in het vliegtuig naar New York.
Het verhaal is verder chronologisch opgebouwd dat wil zeggen dat de gebeurtenissen worden verteld in de volgorde van de tijd.

Er zijn ook nog 5 tekeningen in het boek van Janneke Dröge
Na het verhaal staat een overzicht van het 100 % Mode ABC waarin Niki Smit uitleg welke beroemde modeontwerpers er zijn. Daarna komt nog een meerkeuzetest waarin je kunt zien of je modegevoelig bent.

Wie vertelt het verhaal aan de lezer?
Het lijkt of er een onzichtbare verteller is. Maar eigenlijk blijf je steeds bij de gedachten van Bo . De “camera”van de schrijfster staat altijd op haar gericht. Je leert haar gevoelens en gedachten kennen. Van d e andere personages lees je alleen over hun gedragingen en wat ze zeggen. Zo’n zij-verteller noemen we in boeken voor literatuur een personale verteller.

Tijd van het verhaal
Het is een actueel verhaal. De vertelster heeft het over hotmail, Victor en Rudolf,

Doutzen Kroes, Kate Moss: beroemde mensen die anno 2008 leven. Het verhaal speelt vanaf de zomervakantie tot aan de kerstvakantie. Dat betekent dat een kleine zes maanden worden beschreven.

Waar speelt het verhaal.
Bo vertrekt met haar moeder Alice naar New York, een plaats waar Niki Smit volgens haar nawoord ook helemaal gek van is. Alle gebeurtenissen spelen zich in die wereldstad af.

Samenvatting van de inhoud
Bo(13 jaar) gaat een jaar met haar moeder Alice naar New York. In het vliegtuig leest ze de brieven die ze heeft meegekregen. Haar moeder is modefotograaf en gaat werken voor het tijdschrift Vogue. In de stad worden ze opgevangen door Oliver. Dat is een homofiel die het steeds over sterke mannenbillen heeft. Bo gaat de eerste dag eten halen en komt voorbij een bakkerij waar ze een leuke jongen ziet. Hij heet Luca en is van Italiaanse afkomst. Hij maakt haar complimenten.

Ze mailt haar ervaringen naar haar beste vriendin Merel. Op school wordt ze gepest door enkele meiden: Abby en Chloe: ze vragen hoe het in Amsterdam is met zijn drugs, zijn homo’s en zijn boeren. Maar dan komt er een heel mooie knul naar haar toe die haar vraagt om naar zijn basketbalwedstrijd te komen kijken. Het is Justin, de held van de school en de nare meiden zijn meteen afgebluft.

Bo gaat met haar moeder shoppen. Bij de winkel van Calvin Klein ziet ze een heerlijk mannenmodel. Hij heet Mike, maar hij valt niet op haar en wel op haar moeder. Hij is 27 en Alice 38. Dat mailt ze weer aan Merel. Ook maakt ze zich zorgen over de eerste zoen. Hoe gaat dat nu in zijn werk?

Bo gaat naar de basketballwedstrijd en na afloop wordt ze midden in de gymzaal door Justin gezoend. Nu heeft ze het helemaal gemaakt. Alle meiden zijn jaloers op haar. Ze is meteen populair op school. Ze krijgt de bijnaam Snoggy (tongzoenen)

Na het feestje van school komt Alice dronken thuis. Bo is boos en wordt nog bozer wanneer Mike in haar douche staat en haar douchegel gebruikt. Ze ziet hem naakt. Ze vindt het belachelijk van haar moeder. Ze heeft weer va MSN contact met Merel daarover die het wel “cool” vindt zo’n moeder.

Maar ze ontmoet bij de uitreiking van een bakkersonderscheiding Luca weer. Ze praten met elkaar o.a. over haar ouders. Haar vader is erg aardig, maar heeft nooit met haar moeder samengewoond. Ze zoenen voor het eerst en de volgende dag gaat Bo met een bezwaard hart naar school. Zal ze Justin onder ogen durven komen, want ze is vreemd geweest? Na schooltijd biecht ze het op, maar Justin reageert heel koel: hij vindt het niet erg, want je moet elkaar vrijlaten. Ze had heel iets anders verwacht.


Alice, Oliver, Mike en Bo lopen in Central Park, wanneer ze haar schoolvriendinnen Abby en Chloe tegenkomen. Bo liegt weer over de situatie. Ze zijn een fotoshoot aan het doen met Mike. Het lijkt erop alsof de vriendinnen dat alleen zijn, omdat ze een beroemde moeder heeft. Oliver speelt het spel lekker mee en doet er nog een schepje boven op door allerlei beroemde namen te noemen die hij zou kennen.

Alice is een weekend weg en Oliver moet op Bo passen. Z|e geeft een feestje voor de schoolvriendinnen maar die hebben ook jongens uitgenodigd: o.a. Justin. Ze hebben ook drank bij zich en de volgende dag wordt Bo laat wakker. Ze ligt met vier mensen in bed, o.a met Justin. Dan gaat ze eten halen bij Luca. Maar ineens staat ook Justin in de winkel. Luca haakt af en Bo wordt boos op Justin. Oliver heeft slecht opgepast omdat hij meer aan zijn eigen plezier heeft gedacht dan aan het oppassen op Bo.

De volgende dag maakt Bo het uit met Justin. Hij wil wel vrienden met haar blijven. Ze geeft hem een vriendschappelijke knuffel, maar toevallig wordt dat gezien daar Luca, die weer afdruipt. Ling een aardig meisje met een beroemde moeder (die in “The Lion King” zingt ) praat met haar. Ze is heel behulpzaam. Dan komt Mike onverwacht op school: hij vertelt haar dat Alice aangereden is door een taxi en nu in het ziekenhuis ligt. Hij vertelt ook dat hij echt van Alice houdt, ook al is hij een stuk jonger.

Ze liggen bij elkaar in bed: Bo met een gebroken hart en Alice met een gebroken been. Mike zorgt heel goed voor hen. Ineens hoort Bo de stem van haar vader die overgekomen is.
Ze gaan later door New York en maken een foto bij het Vrijheidsbeeld. Ze vertelt haar vader dat ze liefdesverdriet heeft. Hij raadt haar aan Luca alles te vertellen. Ze gaat naar de bakkerswinkel en vertelt Luca hoe de vork in de steel zit. Er gebeurt nog niet veel. Luca geeft haar gratis cakejes mee voor haar vader.

De Kerst breekt aan. Bo heeft nu een nieuwe vriendin Ling. Ze maakt met haar het kerstdiner klaar, want Alice kan helemaal niet koken. Tijdens het eten zegt Alice dat ze nog een jaar langer kunnen blijven in New York, maar dan moet Bo dat willen. Die zit nu klem tussen haar twee keuzes: Merel en haar vader nog langer missen of haar moeder verdriet doen en Luca missen. Dat is een heel moeilijke keuze. Ineens staat Luca voor de deur. Ze gaat met hem mee naar een schaatsbaan in het centrum. Ze vindt het heerlijk: hij verklaart haar zijn liefde en ze zoenen. Luca zegt dat het niet uitmaakt waar ze gaat wonen. Altijd en overal zullen Bo en Luca dezelfde sterren zien.

Waar gaat het boek over ? (thema)
Zoals met de meeste boeken van Niki Smit gaat het in de 100 %-serie over de elementen
altijd je zelf zijn en blijven, verliefdheid, de eerste zoenen. Hierbij komt in dit geval zeker ook het element van shoppen. In New York kun je ontzettend lekker shoppen.(5Th Avenue) Ze kan ook waardering van andere schoolvriendinnen krijgen, wanneer ze het heeft over bekende merken en bekende mensen. Ook wanneer ze vertelt dat haar moeder voor Vogue werkt, geeft dat wat aanzien. Daarom zijn Abby en Chloe niet zulke goede vriendinnen als Ling. Die geeft niet zo om status terwijl haar moeder zelfs in “The Lion King” speelt.

Bo is op twee jongens tegelijk verliefd en dat kan bijna nooit goed gaan. Maar ze is eigenlijk meer verliefd op Luca dan op Justin. Justin versiert haar al op de eerste dag op school en ze wint daarmee status op school. Luca is een normale jongen die wel heel aardig voor haar blijkt te zijn en met wie ze goed kan praten

Maar wanneer ze met beiden gezoend heeft, weet ze het verschil wel. Bovendien reageert Justin niet zo goed op haar wanneer ze meedeelt dat ze vreemd gegaan is. Ze had meer jaloezie verwacht. Dan lijkt het erop alsof ze Luca kwijt is, maar haar vader geeft haar het advies om alles eerlijk aan Luca te vertellen en dan komt het toch allemaal in orde. Je moet altijd 100 % bij jezelf blijven, Lola.

In dit boek zit ook nog een bijzondere moeder-dochterverhouding, want ze vindt het eerst verschrikkelijk dat haar moeder met de jonge Mike omgaat. Hij is tien jaar jonger en een lekker fotomodel. Maar wanneer Mike haar vertelt dat hij werkelijk van haar moeder houdt, heeft ze er vrede mee. Meisjes willen eigenlijk altijd een andere moeder, want Merel wil best Bo’s moeder hebben, omdat ze de hare saai vindt. En Bo schaamt zich juist weer voor haar moeder omdat ze zo vreemd doet. Het gras bij de buren is altijd groener.

Personages
Bo is verreweg het belangrijkste personage. Ze moet met haar moeder mee naar New York en wil graag populair zijn. Dat lukt wanneer Justin haar uitnodigt voor de basketballwedstrijd., Wanneer hij haar bovendien zoent, is haar reputatie gevestigd. Maar eigenlijk houdt ze meer van Luca. Dus zoent ze ook met hem. Dan gaat door allerlei toeval alles mis. Ze is beide jongens kwijt. Maar door toeval gebeurt er ook veel goeds: haar moeder krijgt een ongeluk, maar daardoor komt haar vader naar New York. Die geeft haar een goed advies, waardoor ze Luca weer terugkrijgt. Bovendien heeft ze nu ook een goede vriendin, Ling, gekregen.

De schoolvriendinnen Abby en Chloe zijn niet zulke goede vriendinnen als Ling. Ze pesten Bo eerst en daarna zijn ze vriendin omdat ze zulke goede relaties heeft via haar moeder. Bovendien heeft Justin met haar gezoend. Ze zijn meer vriendin vanwege de status. Met Ling kan Bo veel beter praten.

Datzelfde verschil zit in Justin en Luca. Luca is veel simpeler en Justin is meer de “player.”Hij versiert Bo, maar vindt het niet erg dat ze een ander zoent. Hij is niet jaloers en dat is Luca wel, als die ziet hoe ze Justin knuffelt bij het afscheid.

Oliver is een personage dat niet zo mooi overkomt. Hij doet wel erg opzichtig homoseksueel. Hij maakt altijd opmerkingen over de billen van mannen en hij laat Bo die maar 13 jaar is een weekend alleen omdat hij aan zijn eigen plezier denkt. Er had veel kunnen gebeuren.

Bo’s vader maakt een betrouwbaardere indruk dan haar moeder, die het met een 10 jaar jonger fotomodel aanlegt. Bo’s vader heeft haar een goed advies om met Luca te gaan praten.

Over de schrijfster
Bron: website van Tina.
Niki Smit werd geboren op 6 juni 1975. Ze deed havo en was heel slecht in het vak Nederlands. Frans en tekenen vond ze wel leuk. Na de middelbare school ging ze naar de HEAO-Communicatie. Ze liep stage bij het onderzoeksbureau KidWise en hoorde daar iets over een cursus ‘Schrijven voor kinderen’. Dat leek haar erg leuk en vanaf de eerste les, werkte ze aan een verhaal. Ze raakte zo enthousiast dat ze aan haar boek ‘100% Nina’ begon. En weet je van wie ze les had tijdens haar opleiding? Van schrijfster Mirjam Oldenhave (Grappig, hè? Na haar studie werkte ze vijf jaar voor de jongerenwebsite Kaboem.
De schrijfster vindt het superleuk om voor tieners te schrijven, omdat deze meiden en jongens veel dingen voor het eerst doen. Echte vriendinnen maken, verliefd worden, ruzie maken, liefdesverdriet hebben, feestvieren, zoenen en nog veel meer. ‘Dingen voor het eerst doen, heeft iets magisch en je krijgt er energie van’, vindt de schrijfster. Niki denkt ook nog veel terug aan haar tienertijd. Ze krijgt kriebels als ze de muziekhits van toen hoort.

Niki schrijft nu jeugdboeken en is hoofdredacteur van Shopgirl. Da’s een website voor meiden die houden van shoppen. De schrijfster is zelf ook een echte shopaholic. Je raadt al waar haar boeken vaak over gaan… Over winkelen dus, want ze weet er alles van. Dat is ook één van haar tips voor het schrijven van een goed verhaal: ‘Kies altijd een onderwerp dat je zelf superleuk vindt. Doe je graag aan streetdance? Zorg dan dat je hoofdpersoon uit je verhaal hier ook van houdt. Je schrijft dan erg enthousiast en je weet er veel vanaf.’ Een andere tip van Niki is een dagboek bijhouden. Als je later schrijfster bent, is dat erg handig. Je kunt al je belevenissen opzoeken en gebruiken voor je verhalen. En een collage maken is ook een goed idee. ‘Plak op een vel alles wat je doet denken aan je hoofdpersoon (kleren, kapsel, make-up, accessoires, enz). Als je gaat schrijven, hang je die boven je bureau en daar kun je steeds even naar kijken, terwijl je aan het pennen bent.’
De schrijfster lijkt erg op de hoofdpersoon Nina uit haar eerste boek. Nina is net als Niki dol op shoppen, kletst graag veel en lang met haar vriendinnen en danst het liefst de hele dag door. Andere titels van de schrijfster zijn ‘100% Love’ en ‘100% Anna..

Bijlage
Op de website van www.chicklit,nl staat een interview met de schrijfster.
Chicklit.nl: Je hebt Niki Smit als kinderboekenschrijfster, maar wie is Niki Smit nog meer?
Niki:
Nou, de schrijfster Niki Smit en Niki Smit verschillen niet zoveel van elkaar. Ik heb ongeveer dezelfde hobby’s als de meiden uit mijn boeken: shoppen, dansen, kletsen met vriendinnen, naar het strand, terrasjes pakken. Maar op dit moment heb ik het vooral erg druk met schrijven en met mijn baan. Ik ben hoofdredacteur van de website: www.shopgirl.nl van Ilse Media. Shopgirl.nl is een mode-website voor vrouwen die van shoppen houden. Shopgirl heb ik zelf bedacht en opgezet, dat vind ik geweldig om te doen.

Cindy van Leussen:
Als je een boek over jezelf zou moeten schrijven, wat zou er dan in 100% Niki te beleven zijn?
Niki:
Dan zou ze de beste vriendin zijn van Carrie uit
Sex and the City! :)
Ik zou haar laten wonen in West Village in New York City (daar ben ik zooo verliefd op) en ze zou veel flirten met Jude Law en trouwen met Johnny Depp. En ze zou werken bij Jimmy Choo voor de korting. :) Of misschien stuur ik haar naar Australië voor een Kangaroo-farm, want dat lijkt mij ook wel wat. Ik ben nogal een dromer, dus ik verzin elke dag wel een mooi verhaal voor mijzelf. 

Chicklit.nl:
Hoe ben je begonnen als schrijfster en waarom heb je gekozen voor kinderboeken?
Niki: Dat ging eigenlijk per ongeluk. Mijn stagebegeleidster bij het onderzoeksbureau KidWise vertelde mij enthousiast over de cursus ‘Schrijven voor kinderen’ bij Script+. Ik wist dat zij daar aan een boek werkte, maar dat was helemaal niet mijn ambitie. Ik wilde artikelen leren schrijven voor kinderen en dacht dat ik dat daar ook wel kon leren. Maar vanaf de eerste les werk je eigenlijk al aan een verhaal. Na een jaar vond ik het zo leuk, dat ik begonnen ben aan 100% Nina. Ik had een zeer inspirerende docent, schrijfster Mirjam Oldenhaven, en een geweldig leuke schrijfklas. Zij hebben mij gestimuleerd om het 100% Nina af te schrijven, na 4 jaar was er een compleet manuscript.

Ik heb 5 jaar voor de jongerenwebsite Kaboem gewerkt, jongeren zijn mijn doelgroep. Tieners boeien mij ontzettend, omdat ze veel dingen voor het eerst doen: echte vriendinnen maken, verliefd worden, ruzie maken, gebroken harten, feestvieren, zoenen. Het heeft iets magisch en energieks. Ik ben ook erg nostalgisch, als ik muziekhits uit mijn eigen middelbare schooltijd hoor, krijg meteen weer die kriebels.

Chicklit.nl: Hoe ben je op het idee gekomen om de 100%-reeks te schrijven?
Niki: Dat idee ontstond tijdens deze cursus. Ik was bezig met het manuscript van 100% Nina en daar moest een titel voor komen. Toen ik op 100% Nina kwam, bedacht ik meteen dat het leuk was om een hele serie ervan te maken met verschillende meisjes in de hoofdrol. De rode draad door de serie is dat mijn hoofdpersonen steeds proberen om iemand anders te zijn: Nina wil een glamour meisje worden, Lola wil een dierenactivist worden, maar uiteindelijk zijn ze het leukst als ze 100% zichzelf blijven.

Megan: Welk boek vind je zelf het leukst? En waarom?
Niki: Ik heb echt geen idee.
100% Nina is bijzonder omdat het mijn eerste boek is en omdat ik hiermee de Hotze de Roos-prijs heb gewonnen. En 100% Love vond ik weer superleuk om te schrijven, omdat het in de ik-vorm is. Het is sowieso moeilijk om iets over je eigen boeken te zeggen, je bent er té technisch mee bezig geweest. De mening van mijn lezers vind ik veel belangrijker.

Chicklit.nl: De meiden in je nieuwste boek 100% Love zitten net in de puberteit. Hoe was jij als puber? Heb je je eigen ervaringen in dit boek verwerkt?
Niki: Vraag dat maar aan mijn ouders! :) Ik had wel een behoorlijk grote mond, was veel aan het experimenteren met kapsels: Sprayblond en de mislukte permanentjes van de kappersacademie waren mij niet onbekend. Ik vond laatst een boekje met lijstjes jongens waar ik verliefd op was en dat was gemiddeld een Top-10. Maar ik heb ook zes jaar toneel gespeeld bij Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam, daar was ik weer heel serieus mee bezig. Bij het Hofplein theater heb ik hoofdrollen in grote producties gespeeld, het laatste jaar was ik papegaai. Ik had mij helemaal suf gerepeteerd: woensdagmiddag, vrijdagmiddag en alle weekenden. Een week voor de première kreeg ik mijn kostuum: een papegaaienpak van drie meter hoog en mijn gezicht moest zwart geschminkt worden, omdat het gaas van de buik doorscheen. (Ik ben na deze voorstelling  direct van toneel af gegaan…) Wie 100% Nina gelezen heeft, weet dat ik dit verwerkt heb. Verder probeer ik wel emoties van toen naar boven te halen als ik schrijf, maar mijn boeken zijn zeker niet autobiografisch.

 
Chicklit.nl: Vind je dat jouw boeken in het genre (kinder)chicklit vallen?
Niki: Ja, absoluut. Toen ik zes jaar geleden begon met schrijven wist ik eigenlijk niet zo goed wat voor boeken ik precies aan het schrijven was, maar na een bezoek in een bookstore in Londen viel het kwartje. In Engeland had je in 2001 al rekken vol roze meidenboeken over zoenen, jongens, vriendinnen en met een enorme dosis humor. Ook zelfspot is belangrijk in mijn boeken, de hoofdpersonen nemen zichzelf vooral niet te serieus.

Chicklit.nl:
Las je zelf ook graag kinderboeken? Wat was jouw favoriete kinderboek?  En je favoriete chicklitboek?
Niki: Ik was geen boekenwurm, maar las wel veel Astrid Lindgren, Pipi natuurlijk en De kinderen van Bolderburen heb ik ook stuk gelezen. Ja, ik ben een echt chicklit-liefhebber, vooral op vakantie. Ik ben een grote fan van Becky (Shopaholic)! Zooo herkenbaar! Ik zit die boeken met schaamrood op mijn kaken te lezen, zo van: Oh, ja dat doe ik ook! Het is niet zo dat ik mijn bankdirecteur in mijn telefoon heb staan, maar ik kan wel schandalig inslaan… En er liggen ook wel een aantal te dure hakken verstopt achter in mijn kast, ja. Nu ik schrijfster ben, heb ik de ultieme smoes: dat is de perfecte signeerjurk! Ik shop elke maand wel een ‘signeerjurk’ en dat terwijl ik hooguit 5 keer per jaar moet signeren.
Bridget Jones blijft geweldig en ook
Cause Celeb van Fielding vond ik erg grappig.
En Georgia Nicolson uit Tijger, Tanga’s en Tongzoenen van Louise Renninson vind ik hilarisch! Dat meisje is zo grappig, dat tijdens het lezen de tranen over mijn wangen rollen van het lachen.
 
Chicklit.nl: Tara en Lot uit 100% Love zijn vriendinnen die mailen over hun jongensjacht. Waarom heb je jongens als hoofdonderwerp gekozen?
Niki: Ik schrijf mijn boeken voor mijn lezers, ik wil dat ze mijn boeken herkenbaar en vooral erg leuk vinden. Als je dertien bent, zijn jongens nu eenmaal het gesprek van de dag. (Dat is bij mij en mijn vriendinnen overigens niet anders.) En jongens zorgen voor grappige verhalen, omdat je vaak raar gaat doen en denken als je verliefd bent, dat vind ik erg leuk om te beschrijven.

Chicklit.nl:
Je schrijft het boek in ‘breezertaal’. Wat is dat precies? Heb je lang moeten oefenen voordat je dat automatisch ging doen?
Niki: Ik schrijf geen BrEezAHHH TaAl HoOR!  Breezertaal is veel meer over de top en wordt vooral door meiden op de lagere school gebruikt. Ik gebruik wel MSN taal, dat moet ook wel als je voor deze doelgroep schrijft, want MSN is hét communicatiemiddel van deze generatie. Ik zou de e-mails uit
100% Love niet geloofwaardig vinden als er geen MSN taal in staat. Het schrijft ook lekker, omdat je met MSN taal meer het gevoel van je hoofdpersonen uit kan drukken door bepaalde woorden te BENADRUKKEN. Ik zit zelf ook op Hyves en mail/msn veel met vriendinnen, dus dat gaat eigenlijk vanzelf. En ik ‘pik’ wel eens wat uit mailtjes mijn fans … :)
 
Sylvana Oortwijn: Wat is de gekste plek waar u inspiratie heeft opgedaan voor het nieuwe boek  100% Love?
Niki: Oh jee, schrijven is eigenlijk niet zo spannend. Ik zit gewoon thuis, achter mijn computer te tikken… Maar in april was ik in New York en daar stond een heerlijk fotomodel met een enorme sixpack in zijn boxershort in de winkel van Calvin Klein op 5TH avenue, ik denk dat hij wel een rol gaat krijgen in één van mijn nieuwe boeken.

Chicklit.nl:
De meiden uit het boek kunnen nog heel wat afmailen. Komt er nog een vervolg?
Niki: De 100% serie gaat gewoon door: in november komt
100% Anna uit en nummer 5 zit ook al in mijn hoofd. Maar een vervolg op Tara en Lot? Dat durf ik niet te beloven, maar ik vind deze meiden wel erg leuk en grappig, dus misschien komen ze wel een keer terug. ;)

REACTIES

?.

?.

Super leuk boek!!!!!

13 jaar geleden

B.

B.

Het zijn echt super-leuke boeken! Ik heb ze allemaal al gelezen, en ik ben er echt verslaafd aan. Maar het jammere is dat ik nu niet meer 100% boeken meer kacn lezen!

12 jaar geleden

M.

M.

Ik moet nu mijn boekverslag maken over dit boek, en dit boekverslag is goed gemaakt, thanks! (:

12 jaar geleden

V.

V.

Ik raad het aan aan elke jonge tiener.
Het is makkelijk geschreven en leest vlot.

12 jaar geleden

F.

F.

DIT IS EEN SUPER SUPER LEUK BOEK!!!!!!

12 jaar geleden

L.

L.

ik moet me boeekverslag doen over dit boek en hoop dat je het erg goed hebt gedaaan wil minstens een 7 hoger natuurlijk ook maar ja ligt aan dit ding

12 jaar geleden

A.

A.

mag ik me afvragen waarom kees een 100% boek leest...?

11 jaar geleden

1.

1.

@Anoniempjee dat is idd een soort van vreemd...

11 jaar geleden

L.

L.

hoooooi
ik heb elk boek al gelezen eerlijk waar!

10 jaar geleden

H.

H.

hey niki mag ik weten wat je nu het alller aller aller leukst vindt aan schrijven?

ps ik wil later ook graag schrijfster worden!

10 jaar geleden

S.

S.

ik ben echt dol op dit boek eigenlijk is dit mijn lievelingsboek en eigenlijk is dit ook bij mij echt gebeurdxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxdddddddddddddddddddddddddddddddddddddddd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

J.

J.

DIT BOEK IS TOPPPPPP! I LOVEEEE ITTT. EN IK HEB NOG EENS DEZELFDE COMMENTAAR ALSSS Beau!!!!!! LOVEEE ITTTTTT! :) <3

10 jaar geleden

A.

A.

waar speelt dit boek zich af

8 jaar geleden

L.

L.

Super leuk boek !!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "100% Bo door Niki Smit"

Ook geschreven door Cees