Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Specht en zoon door Willem Jan Otten

Beoordeling 3.6
Foto van een scholier
Boekcover Specht en zoon
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1784 woorden
  • 22 juni 2012
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 3.6
7 keer beoordeeld

Boekcover Specht en zoon
Shadow

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt …

Een jonge schilder, in de mode vanwege zijn rake portretten, krijgt een opdracht die anders is dan alle voorgaande: schilder een gestorven jongen. 'Je redt er een leven mee', zegt de steenrijke vader van de jongen. De schilder weet dat hij zichzelf zal moeten overtreffen. Wie was de jongen? Waarom is hij dood? Waarom komt de vader het schilderij niet afhalen?

Specht en zoon door Willem Jan Otten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

Het boek gaat over de gedachten van een schilderij. Eerst hangt het op een rol in Van Schendel (een winkel) en na lang daar gehangen te hebben wordt het verkocht. Het krijgt bijzonder grote afmetingen en een kruis in de rug, omdat het bedoeld is om te gaan staan. Uiteindelijk komt het schilderij er achter dat het bedoeld is om een piëta te worden. Uiteindelijk loopt het toch anders en wordt het schilderij een jongen, een dode jongen. De opdracht om een dode te schilderen is nogal absurd en de schilder, steeds “schepper” genoemd, krijgt €50.000 bij vooraf en nog eens hetzelfde bedrag bij aflevering. Schepper besluit het schilderij te gaan maken en wel op het doek waar we het steeds over hebben. De jongen heet Singer en schepper krijgt veel beeldmateriaal van hem en probeert te schilderen alsof Singer nog leeft. Uiteindelijk is het schilderij af en is het “iemand” maar het schilderij wordt niet opgehaald door de opdrachtgever – Valery Specht – en blijft staan. Op een bepaald moment komt de journaliste en oude vriendin van de schepper (Felix Vincent genaamd) Minke Dupuis langs en zij vertelt Felix dat Valery Singer heeft gekocht en vermoord en dat Valery zelf stervende is. Vervolgens hebben Minke en Felix seks, terwijl Felix’ vrouw Lidewij in het ziekenhuis ligt om te bevallen. Schepper is geschokt en verbrand al het materiaal wat hij heeft gebruikt om het schilderij te maken en het schilderij zelf, maar niet de foto die er van heeft gemaakt, die verscheurt hij alleen. Omdat de foto een exacte kopie van het schilderij is, is het in feite het schilderij en vanaf nu ‘kijken’ we met de ogen van de verscheurde foto. Vervolgens gaat schepper naar het ziekenhuis waar zijn zoon, die hij naar zijn inspiratie voor het schilderij - Stijn - vernoemt, wordt geboren. Als hij terugkomt, komt Valery in een rolstoel bij zijn huis aan en hij verteld dat hij weet wat Minke Felix heeft verteld, maar dat het een leugen is. Valery zegt dat hij altijd van Singer heeft gehouden en hem als zijn zoon heeft gezien en hij vindt het erg jammer dat het schilderij er niet meer is, maar vindt de verscheurde foto toch wel mooi. Ook vertelt Valery dat Singer nog leeft.

Uitleg van de titel

De titel van het boek is erg makkelijk te verklaren: Specht is de opdrachtgever en het boek gaat over het schilderij van de jongen die hij zijn zoon noemt.

De hoofdpersonen

De echte hoofdpersoon is het schilderij. Dit is vaak erg bang en weet niet zo goed wat er van zijn “leven” als “drager” moet komen. Als hij beschilderd wordt gaat hij zich wel anders voelen en gaat hij zich vooral afvragen hoe hij er uit ziet. Hier komt hij langzamerhand steeds een beetje meer achter en ten slotte weet hij dit helemaal, omdat hij tegenover een spiegel wordt geplaatst. De “drager” waar het in eerste instantie over gaat wordt uiteindelijk zelfs verbrand en het schilderij gaat dan over in een polaroid.

Een andere belangrijke persoon is schepper Felix Vincent. Hij is een nuchter schilder die wat somberder wordt als hij naar de dood gaat schilderen en uiteindelijk helemaal gek wordt als hij er achter komt dat Singer door Valery Specht is vermoord. Als schepper er tenslotte achter komt dat Singer nog leeft bloeit hij weer een beetje op, maar baalt hij vreselijk dat hij het schilderij heeft verbrand.

De laatste belangrijk persoon is Valery specht. Hij begint als een vrij normale man met het bijzondere verzoek om een dode jongen te laten schilderen, maar verderop in het verhaal blijkt dat hij ongenezelijk ziek is en daarom vindt hij het erg belangrijk dat het schilderij er komt, als een laatste geschenk voor zijn “zoon” Singer.

Vertelperspectief

Het boek is geschreven in ik-perspectief met het schilderij als de ik-persoon. Later in het verhaal wordt dus de verscheurde polaroid de ik-persoon, omdat het schilderij hier nu ‘in is overgegaan’.

Verhaalruimte

Het verhaal speelt zich af in het atelier van Felix Vincent op het landgoed Nimmerdor. Het landgoed is van een familielid dat toch wel bijna dood gaat en Felix en Lidewij willen voor haar dood genoeg geld opsparen om het landgoed te kunnen kopen, zodat ze er kunnen blijven wonen en het niet wordt verkocht door de erfgenamen.

Tijd en tijdsverloop

Het boek beslaat een paar jaar tijd. Er wordt in het boek wel gebruik gemaakt van tijdverdichtingen, zo wordt de stukken waarin het schilderij maanden stilstaat bijvoorbeeld in één pagina verteld, terwijl er meerdere hoofdstukken gaan over de verbranding van het schilderij en de aanleiding hiertoe, het samenzijn van schepper en Minke Dupuis. Verder zit er één grote tijdsprong in het boek: het boek begint met de verbranding van het schilderij en het overgrote deel van het boek is één grote flashback over hoe het zover is gekomen.

Thema en motieven

Het thema van het boek is ‘leven en dood’. Singer wordt eerst geacht dood te zijn en moet worden geschilderd als levend en blijkt later toch nog te leven. Lidewij overlijdt bijna tijdens de bevalling van haar zoon Stijn en Specht is ongenezelijk ziek.

De motieven in het boek waren niet overduidelijk aanwezig, maar ik denk dat de gesprekken wel een motief zijn.

Auteursinformatie

Willem Jan Otten werd geboren op 4 oktober 1951 in Amsterdam en hij groeide op in Amsterdam en Laren. Otten’s eerste boek, “een zwaluw vol zaagsel”, kwam in 1973 uit. Na publicatie van zijn boek “Ons mankeert niets” raakte Otten betrokken bij de discussie over euthanasie. Nadat hij in navolging van zijn vrouw was bekeerd tot het katholieke geloof bracht hij in 1999 “Het wonder van de losse olifanten” uit. Willem Jan Otten leeft nog steeds.

Willem Jan Otten hoort thuis in de 20ste en 21ste eeuw, maar ik heb geen welke stroming(en) in deze periode bestaan en weet dus ook niet tot welke stroming Otten behoort.

Verwerkingsopdracht: Waardering/receptie van de roman

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Willem Jan Otten hoort thuis in de 20ste en 21ste eeuw, maar ik heb geen welke stroming(en) in deze periode bestaan en weet dus ook niet tot welke stroming Otten behoort.

Verwerkingsopdracht: Waardering/receptie van de roman

Volgens de eerste recesente moet bij dit boek opgelet worden om in de recensie niet diepzinniger te willen zijn dan de schrijver, dit om het verhaal niet helemaal dicht te spijkeren. Ze zegt ook dat Otten boeken wilde schrijven waar hij later niet over kon praten, deze spanning is in het boek voelbaar en maakt het sterk en kwetsbaar tegelijk. Felix Vincent krijgt in het boek van Specht de opdracht om zijn dode zoon Singer te schilderen en besluit de opdracht vanwege het geld te aanvaarden. Hij probeert naar het leven te schilderen en gebruikt het grote doek wat hij had bedoelt om ooit zijn droom – een piëta maken – op waar te maken. De recensente vindt het bijzonder dat het verhaal vanuit het schilderij verteld wordt, omdat dit het verhaal de glans van een scheppingsverhaal geeft.  Op deze manier worden ook de dillemma’s van de schilder behandeld zonder hem zware gesprekken te moeten laten voeren. Fictiever is het bijna niet te verzinnen maar volgens de recensente merk je dit op een bepaald moment niet eens meer, omdat je jezelf dingen af gaat vragen. Ook zorgt dit ervoor dat alles wat normaal niet verteld wordt nu vanzelfsprekend lijkt. Tussendoor gebeurt er van alles wat je normaal niet zomaar in een boek zou kunnen verweven zoals bijvoorbeeld sex tussen de hoofdpersoon en zijn vrouw. De intentie van de schrijver was het verhaal simpel en makkelijk tussen door leesbaar te maken, de aansluiting van het verhaal op deze bedoeling en het bijzondere perspectief geeft de recensente als argumenten. Ze basseert zich niet echt op de inhoud van het boek, maar vooral op de wijze van vertellen. De geloofwaardigheid, het symboolgebruik en de stijl wordt niet echt op in gegaan. Wel zegt de recensente iets over de spanningsboog: het boek blijft spannend tot de laatste pagina. De recensente let waarschijnlijk op de manier van vertellen en ik denk dat ze van spannende boeken met een boodschap en een orginele schrijfwijze houdt.

(M. Pruis 2004)

De tweede recesent ziet sinds zijn bekering tot het christendom in Ottens essayistische werken een verandering van een schrijver die veel vragen stelde in een schrijver die overal een christelijke antwoord op geeft. Ottens poëzie houdt  beter stand, omdat de taal de missie niet overheerst. Tussen deze uistersten bevinden zich het toneelstuk Braambos en dit boek, beide gaan over een schilder die een moeilijke opdracht krijgt. Maar de opdrachten verschillen: in het toneelstuk wordt een kruisiging geschilderd en in het boek een dode jongen weer tot leven gebracht door een portret, een verwijzing naar pasen. Het boek is vergeleken met het toneelstuk vrij werelds, want het gaat ook over schaamte. Ook is het verhaal vanuit een bijzonder perspectief geschreven: dat van het schilderij. Ookal is dit geslaagd volgens de recesente, ze zegt ook dat Otten moeite heeft met het verklaren van bepaalde kennis die het schilderij heeft. Na maanden in het atelier te wachten met de bedoeling een piëta te worden, wordt het schilderij uiteindelijk voor de opdracht gebruikt. De opdracht is vreemd, omdat de zoon een adoptiekind is en de opdrachtgever de reputatie van pedofiel heeft. Het schilderij wordt niet opgehaald, wat de motiven en de dood van de jongen steeds minder duidelijk maken. Deze verwarring laat zien dat het in het leven niet altijd duidelijk is wat de verklaring is en dat als je in het goede gelooft, dit er ook is.

Ook ziet de recesent schaamte in het boek bij Vincent, waaronder het feit dat het er liever niet over wil hebben dat hij als kind ooit de geslachtsdelen van een jongen heeft gezien. Door deze in een schilderij te verwerken wordt het schilderij wel beter en daaruit wordt geconcludeerd dat schaamte tot betere kunst kan leiden. Als Vincent later het schilderij verbrandt, blijkt dat schaamte ook destructief kan zijn. Het schilderij moet maar afwachten wat schepper van hem maakt. Dit verwijst naar de zekerheid waarnaar een gelovige op zoek is. De schaamte, verwarring en twijfel van de schilder laten het boek, naast geloven, ook aanzetten tot denken. Tot slot citeert de recencent een deel van het stuk uit het boek waarin de schilder de opdracht krijgt.

De recensent geeft niet echt een mening en dus ook geen argumenten. Hij kijkt vooral naar het onderwerp, het perspectief en de verwijzingen naar de mening van de schrijver en heeft het niet over de geloofwaardigheid.  Deze recencent houdt waarschijnlijk van boeken met veel verwijzingen naar het leven van de auteur.

(A. Fortuin 2004)

Voor deze opdracht heb ik 738 woorden gebruikt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Specht en zoon door Willem Jan Otten"