Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Karel ende Elegast door Onbekend

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Karel ende Elegast
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1208 woorden
  • 22 juni 2012
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
6 keer beoordeeld

Boekcover Karel ende Elegast
Shadow

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als e…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch verv…

Karel de Grote (742-814), de illustere Frankische vorst die in 1165 zelfs heilig werd verklaard, is uit vele middeleeuwse verhalen bekend. Hoewel hij altijd de rol van monarch vervult, is het niet zo dat deze rol altijd op dezelfde wijze is ingevuld. Soms verschijnt hij als een daadkrachtig strijder en aanvoerder, soms als een twijfelaar en een enkele keer zelfs als een despoot die zich door slechte raadgevers laat misleiden. In Karel ende Elegast zien we hem in een opmerkelijke dubbelrol: de grote koning speelt – in opdracht van God nog wel – voor dief. Maar door aan het goddelijk gebod te gehoorzamen, krijgt Karel de gelegenheid om de trouw van twee van zijn vazallen te toetsen. Hij ontdekt dat hij de trouwe ten onrechte te zwaar gestraft heeft en dat hij de verraderlijke ten onrechte vertrouwt. Door deze ontdekking kan hij een aanslag op zijn leven voorkomen en ervoor zorgen dat ieder krijgt wat hij verdient.

Karel ende Elegast door  Onbekend
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

In het boek is een verhaal om de originele tekst heen gebouwd. Het verhaal begint met een graaf die gaat luisteren naar een minstreel die een verhaal over koning Karel gaat voordragen. Het publiek, inclusief de graaf, wacht gespannen af, maar heeft toch wel ongeveer zo’n idee wat er zal gaan gebeuren. De minstreel begint te vertellen en hier begint het oorspronkelijke verhaal.

Tijdens zijn slaap wordt koning Karel door een engel gevraagd/ bevolen om te gaan stelen. De koning gelooft niet dat deze opdracht van God kan komen en negeert hem. De nacht erna krijgt Karel dezelfde opdracht en hij wordt bang, zou het de duivel zijn? De derde nacht krijgt hij de opdracht weer en de koning weet nu dat de boodschap van God komt, want drie is een heilig getal, en dat kan alleen Hij gebruiken, niet de duivel.

Karel stapt de eerstvolgende nacht op zijn paard en kan zonder problemen zijn kasteel ongemerkt verlaten, doordat God iedereen in een diepe slaap houdt en alle deuren open heeft gezet. De koning gaat het bos in en onderweg denkt hij aan zijn verstoten leenman Elegast, hij heeft hem eigenlijk om een klein vergrijp verstoten en de arme man moet nu stelen om te overleven en zijn volk te laten overleven.

Karel ontmoet een andere ridder, die helemaal in het zwart gekleed is en door de koning voor de duivel wordt aangezien. De ridder vraagt de koning om zijn naam, maar deze weigert te antwoorden en er ontstaat een gevecht wat de koning wint. Karel besluit de ridder te laten leven, als hij zegt wie hij is, en het blijkt Elegast te zijn.

De koning zegt dat hij Adelbrecht heet en vraagt Elegast om met hem de koning te bestelen, maar uit trouw voor zijn oude leenheer weigert Elegast dit resoluut. Op dat moment besluit de koning om Elegast in ere te herstellen.

Op voorstel van Elegast besluiten ze samen Eggeric, de zwager van de koning, te gaan beroven. Elegast kiest juist deze man, omdat hij volgens hem een verrader is.

Tijdens de diefstal doet de koning wat onhandig, en Elegast vraagt hem buiten te wachten en de koning doet dit. Elegast neemt een toverkruid waardoor hij dieren kan verstaan en hoort dat de koning in de buurt is. Elegast wil vluchten, maar Karel overtuigd hem te blijven. Elegast steelt de schat, maar gaat terug voor een mooi zwaard. Eggeric wordt wakker en Elegast komt er achter dat hij van plan is om de koning te vermoorden. Met behulp van een toverspreuk die iedereen in slaap brengt weet Elegast het zwaard, te stelen en weg te komen.

Elegast vertelt de koning dat Eggeric de koning wil vermoorden, en de koning besluit de koning (hemzelf dus) te waarschuwen. De koning gaat terug naar zijn palts (paleis) en beseft nog eens dat Elegast zijn vriend is.

De koning treft voorbereidingen voor de volgende dag, en als Eggerics mannen met wapens worden betrapt snapt men dat er iets aan de hand is. Karel stuurt er een aantal mannen op uit om Elegast te halen, hij zal tegen Eggeric gaan vechten, en als hij wint in ere herstelt worden. Eggeric wil eigenlijk niet met een dief vechten, maar Karel dwingt hem, door te zeggen dat hij anders de strop krijgt, die hij eigenlijk verdient.

Elegast bidt voor de strijd, maar Eggeric niet. Elegast stoot Eggeric al meteen van zijn paard, maar laat hem, als een ware ridder, weer opstijgen. Er barst een lange, harde strijdt los en Karel bidt dat Elegast mag winnen en dat gebeurt. Uiteraard hersteld Karel Elegast in zijn eer en Eggeric wordt opgehangen, in de middeleeuwen wordt je namelijk voor al je misdaden bestraft, dus je kunt ook vermoord, en nog eens opgehangen worden. En zo beëindigt de minstreel uit het begin het verhaal. Het publiek en de graaf zijn onder de indruk, de minstreel was heel origineel, en het verhaal liep niet zoals ze gedacht hadden.

Mijn mening

Ik vond dit een erg leuk boek en dat viel me heel erg mee. Ik had het boek eigenlijk gekozen omdat ik een keer een historisch boek moest lezen en dacht dat ik het niet zo leuk zou vinden, maar ik vond het echt een geweldig boek.

Het beste aan dit boek vond ik de personages, net als het publiek verwachtte ik koning Karel als een dappere man, maar het boek laat hem juist van zijn menselijke kant zien, ook Karel kan bijvoorbeeld bang zijn.

Ook Elegast wordt in het boek heel goed neergezet. In het begin is hij eigenlijk de vijand en maar een beetje eng, maar langzamerhand kom je er achter dat hij om niets verstoten is, en alleen steelt om zichzelf en zijn volk te laten overleven, in het boek verandert hij dus van een dief in een held. Het is dus echt een geweldig stereotype.

Verwerkingsopdracht: contactadvertenties van twee personen uit het boek

Voor deze opdracht heb ik 377 woorden gebruikt.

Man zoekt vrouw

Naam: Karel de Grote

Ik, Karel, ben op zoek naar een leuke, jonge vrouw, het liefst van adellijke afkomst. Je afkomst maakt niet uit, maar je moet wel bereidt zijn om met mij door mijn rijk te reizen.

Ik ben een man van middelbare leeftijd en zoek een liefst jongere vrouw. Ik ben koning vanaf het land van de Friezen tot aan de grenzen van het Oost-Romeinse rijk en na mijn dood zul jij mijn rijk erven. Dat ik koning ben wil niet zeggen dat ik geen gewone man ben, ik heb ook emoties en heb je echt nodig als steun en toeverlaat. Ik heb niet veel vrouwen en zal een groot deel van mijn tijd aan jou besteden. Alles wat ik vraag is natuurlijk wederzijds, dus ook jij kunt altijd bij mij terecht. Je hoeft niet te werken, maar ik verwacht wel dat je mij helpt als één van mijn trouwste adviseurs. Ik zal je nooit uithuwelijken aan een ander, ik wil je gewoon voor mijzelf, en zal je tegen al het gevaar beschermen als ik mezelf bescherm. Uiteraard zal jou niets te kort komen en zal ik er voor zorgen dat bij mijn afwezigheid mijn personeel jou alles naar wens zal maken.

Lieve vrouw gezocht

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ik ben een man van middelbare leeftijd en zoek een liefst jongere vrouw. Ik ben koning vanaf het land van de Friezen tot aan de grenzen van het Oost-Romeinse rijk en na mijn dood zul jij mijn rijk erven. Dat ik koning ben wil niet zeggen dat ik geen gewone man ben, ik heb ook emoties en heb je echt nodig als steun en toeverlaat. Ik heb niet veel vrouwen en zal een groot deel van mijn tijd aan jou besteden. Alles wat ik vraag is natuurlijk wederzijds, dus ook jij kunt altijd bij mij terecht. Je hoeft niet te werken, maar ik verwacht wel dat je mij helpt als één van mijn trouwste adviseurs. Ik zal je nooit uithuwelijken aan een ander, ik wil je gewoon voor mijzelf, en zal je tegen al het gevaar beschermen als ik mezelf bescherm. Uiteraard zal jou niets te kort komen en zal ik er voor zorgen dat bij mijn afwezigheid mijn personeel jou alles naar wens zal maken.

Lieve vrouw gezocht

Naam: Elegast

Ik, Elegast, zoek een lieve vrouw, die mij wil trouwen. Uiterlijke schoonheid doet mij niets, maar trouw is voor mij alles. Ik verwacht niet alleen dat je trouw bent aan mij, maar ook aan jou en mijn familie, en aan mijn leenheer koning Karel de Grote. Ik bezit een leuk stukje grond met een gezellige groep burgers, waar ik mezelf onder probeer te bevinden. Macht doet mij niet veel, maar ik vindt het belangrijk dat mijn onderdanen mij kunnen vertrouwen, en dat zij gezond zijn. Het enige wat ik in ruil hiervoor vraag is een kleine vergoeding. Het is waar dat ik in het verleden heb gestolen, maar dit kwam omdat de koning mij na een misverstand had verstoten, en ik een manier moest hebben om mijzelf en mijn volk te laten overleven. Ik heb hier eeuwig spijt van en beloof je dit nooit meer te doen. Het enige wat ik van je vraag is dat je met me trouwt en eeuwig bij me blijft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Karel ende Elegast door Onbekend"