Ik ben geen racist door Per Nilsson

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Ik ben geen racist
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 558 woorden
  • 15 oktober 2015
  • 54 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
54 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
296
Oorspronkelijke taal
Zweeds

Boekcover Ik ben geen racist
Shadow
Ik ben geen racist door Per Nilsson
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Ik ben geen racist – Per Nilsson

Ik vond het een geweldig goed boek. Ik hou van Nilssons schrijfstijl en dit boek was dan ook voor mij een voltreffer. Nilsson schrijft dit boek zodanig dat we ons goed kunnen inleven in de hoofdpersonage Svenne. Het verhaal wordt eigenlijk vertelt door Svenne en langzamerhand weten we wat er allemaal is gebeurd met hem, zijn familie, …

Hij schrijft het boek zodanig dat we stukje voor stukje alles te weten komen. Zou bouwt hij de spanning op, maar niet op een langdradige manier.

In dit geval is het zo dat Svenne zich schuil houdt in een vakantiehuisje omdat hij op de vlucht is voor wraak. Doorheen het verhaal wordt duidelijk waarom hij zich moet schuil houden of beter gezegd, waarom hij bijna niet anders kan dan zich schuilhouden.

Het boek gaat over Frederik Svensson of kortweg Svenne, een jongeman uit een Zweeds plattelandsdorpje. Svenne is achttien jaar oud en is beiden zijn moeder en vader verloren. Tijdens een reis naar Stockolm krijgt hij enkele messteken van allochtone jongeren. Later komt Nils Deckeman langs, hij had gehoord van de steekpartij en van het ogeluk van zijn vader. Dackeman biedt Svenne een job aan bij hem thuis in Malmö, daar is hij tuinier. Wat Svenne echter dan nog niet weet is dat Dackeman een nieuwe politieke partij wilt oprichten genaamd de ‘Partij Rechtvaardig Zweden’ en dat Svenne één van de belangrijkste figuren binnen deze partij zal worden. Nadat Dackeman Svenne allerlei literatuur gaf om te lezen en dat hij er met hem over discussieerde, kroonde Dackeman Svenne tot partijsecretaris. In het begin hield die functie niets bijzonders in, maar later zal hijzelf ook spreken over wat hij meemaakte in Stockholm. De parij wordt op korte tijd ontzettend populair en veroorzaakte een golf van angst bij het Zweedse volk voor allochtonen en vluchtelingen. Dan zijn er ook nog oude schoolmakkers van Svanne die zichzelf ‘Svenne Vrienden’ (S.V.) noemden. Zij plegen wraak (moorden) op allochtonen die Svenne de messteken hadden gegeven, maar ook anderen. Maar in feite wilt Svenne hier helemaal niet mee geassocieerd worden. Later komt het hele Zweedse volk te weten voor wat de letters ‘S.V.’ staan en dan wordt het gevaarlijk voor Svenne. De partij verliest al zijn populariteit en het hele land is in chaos.

Het boek is zeer boeiend en actueel, vaak weet men niet meer of het hier om fictie gaat over de realiteit. Het is een boek dat de ogen opent, vooral de extreme gedachten en waartoe deze kunnen leiden. Tot op het einde van het boek blijft de spanning. Men wordt door heel het verhaal meegezogen en de hoofdpersonage roept een zekere sympathie op. Je voelt je ook persoonlijk betrokken bij het boek, een voorbeeld hiervan is: ‘’Ik vertel het aan jou.’’ De orginele of letterlijk vertaalde titel van het boek is ‘’Svenne, een (on)mogelijk verhaal’’. Deze titel zou iets subtieler geweest zijn, omdat de huidige titel, ‘’Ik ben geen racist’’ al een beetje iets doet vermoeden over het verhaal en dat terwijl Svenne de waarheid probeert te achterhalen. Deze waarheid probeert hem te achterahalen door zijn eigen herinneringen en door de laptop van Dackeman die hij in zijn bezit heeft. 

REACTIES

Enlil

Enlil

Heel veel hiervan is gekopiëerd en er zitten best veel taalfouten in.

7 jaar geleden

Enlil

Enlil

(Gekopiëerd van: http://www.scholieren.com/boekverslag/65973 )

7 jaar geleden

Ilse

Ilse

Gekopieërd

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ik ben geen racist door Per Nilsson"