Un aller simple door Didier van Cauwelaert

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1098 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
130
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Un aller simple
Shadow
Un aller simple door Didier van Cauwelaert
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
 Primaire gegevens
Titel: Un aller simple
Auteur: Didier van Cauwelaert
Jaar van uitgave: 2000
Plaats van uitgave: Groningen
Uitgave van Wolters-Noordhoff
Merles Blancs is een literaire reeks voor jongeren.
Aantal blz.: 118 (+ 12 bladzijde woord-verklaring)

 Genre
Het boek is een roman.

 Opbouw
Het boek is op chronologische wijze verteld. Er komen een aantal flashbacks voor, dat maakte het voor mij wel iets moeilijker om het boek goed te kunnen begrijpen.
Het verhaal draait rond Aziz. Het verhaal wordt uit de ik vorm verteld, met de ikvorm word dus Aziz bedoeld. Omdat bijna alles vanuit zijn standpunt verteld wordt.


 Plaats
Het verhaal speelt zich af in Frankrijk en in Marokko. Het verhaal speelt zich volgens mij af in het heden.

 Thema
Ik durf niet echt een thema te geven aan dit boek, omdat ik niet goed kan zeggen wat de schrijver eigenlijk met het boek bedoelt. Mijn enige idee zou zijn dat buitenlandse mensen, mensen met een andere huidskleur b.v achtergesteld worden en dat er niet zoveel moeite voor hen word gedaan.

 Keuze van het boek
Het boekje sprak mij op het eerste gezicht wel aan. Dat komt voornamelijk omdat er een korte samenvatting op de achterkant van de kaft te vinden is. Ook zit er een woordenlijst bij dat het lezen voor mij zeker makkelijker heeft gemaakt. De samenvatting op de kaft gaf mij een raar gevoel omdat hij zomaar een plaatsje aanwees en daar dus heen gestuurd werd. Dat sprak mij wel aan en daarom werd ik geïnteresseerd om verder te lezen.

 Hoofdpersonages
Aziz:

Hij woonde bij zigeuners omdat die hen hadden geadopteerd toen hij nog een baby was. Zijn ouders waren namelijk overleden door het gevolg van een auto ongeluk, Aziz overleefde. Hij en Jean-Pierre kunnen goed met elkaar overweg. Hij leefde eigenlijk in een soort fantasiewereldje hierdoor had hij wel een goed gevoel voor humor. En hij stelde zich vrij sociaal op tegenover de maatschappij.

Jean-Pierre:
Hij werkt als een soort begeleider van immigranten. Hierdoor krijgt hij met Aziz te maken. Omdat Aziz terug moet naar zijn land van herkomst. In het begin geloofd hij de praatjes van Aziz niet echt maar later worden ze vrienden. Hij gaat met Aziz mee naar Marroko. Dit vind ik een beetje fictief geschreven omdat je niet iemand mee laat gaan naar zijn land van herkomst als die persoon al depressief is.

 Samenvatting
Het verhaal gaat dus over een jongen genaamd Aziz Kemal. Hij wordt toen hij nog een baby was opgenomen bij een zigeunerfamilie. Eerst werd hem verzwegen hoe hij bij hen kwam. Toen Aziz 18 jaar werd, werd er openkaart met hem gespeeld. Er werd hem verteld dat hij de enige overlevende was van een auto-ongeluk waarbij zijn beide ouders omgekomen waren. Bovendien komt hij ook nog te weten dat hij zijn naam aan een auto merk te danken heeft. Aziz kreeg een vals Marokkaans paspoort om ervoor te zorgen dat de politie niet achter hen aan kwam. Hij stopte met school op jonge leeftijd en er werd hem alles geleerd over het harde leven. Hij werd namelijk opgeleid tot dief als het ware. Hij werd verliefd op een zigeunerin genaamd Lila. Ze waren van plan om te gaan verloven. Aziz had al een ring gekocht. Op een avond als ze de verloving vieren valt de politie binnen. Hij wordt verdacht van het stelen van de verlovingsring. Hierdoor moest hij mee naar de gevangenis. Daar wordt hem door iemand medegedeeld dat hij terug moest naar zijn land van herkomst. Hij zou dus naar Marokko moeten door zijn valse paspoort. Hij moet zijn geboorteplaats aanwijzen aan een ambtenaar en hij kiest willekeurig een plek uit. Namelijk: Irghiz. Dan komt hij in aanraking met een begeleider namelijk Jean-Pierre het was zijn taak om te zorgen dat de terugkeer van Aziz naar Marokko soepeltjes verloopt. Maar Jean-Pierre heeft zelf ook nogal wat persoonlijke problemen hij is depressief en heeft problemen met zijn vrouw Clementine. Aziz en Jean-Pierre krijgen in die periode veel met elkaar te maken. Jean vraagt hem naar zijn geboorteplek en hoe het er was. Dan komt Aziz opzetten met een groot aantal verzonnen verhalen over Irghiz. Jean heeft volgens mij nog niet echt vertrouwen in de verhalen die Aziz allemaal uitkraamt. Ze reizen naar Marokko eenmaal daar aangekomen gingen ze op zoek naar een gids. Dat wordt de franse Valerie, Aziz vertrouwt haar direct en verteld haar zijn weerzinwekkende verhaal. Een grote indruk liet dat na bij Valerie en ze beloofde hem te steunen en niks te vertellen aan Jean-Pierre. Jean-Pierre had er altijd al van gedroomd om een schrijver te worden, hierdoor kwam hij op het idee om alles op te schrijven wat er op hun reis gebeurt.
Hij heeft in zijn verhaal het rare idee dat hij nooit meer terug zou gaan naar Frankrijk. Helaas bleek dit de harde waarheid te zijn, Jean-Pierre had een ernstige infectie opgelopen door slecht drinkwater. Maar hoe ziek dat ook hij kon Aziz niet alleen laten hij moest en zou mee gaan op de toch naar Irghiz. Jean-Pierre sterft onderweg en Aziz kan het niet van zich afzetten. Daarom besluit hij het lichaam van Jean te vergezellen op de reis terug naar Frankrijk. Hij komt erg gemakkelijk frankrijk weer binnen. Hij zoekt de vrouw van Jean op, maar eenmaal bij haar te zijn aangekomen ziet hij haar met haar nieuwe vriend en hij zag zijn eigen fout in. Dan komt hij tot de conclusie dat hij de ouders van Jean op moet zoeken. Hij spendeerde haast al zijn geld dat hij nog had voor de zoektocht naar de ouders van Jean. Eenmaal daar aangekomen vertelt hij alles wat hen is overkomen. Aziz beslist om bij de ouders van Jean in te trekken. Hij heeft het verhaal van Jean altijd trouw bewaard en hij ging proberen het gepubliceerd te krijgen. De titel: Un aller simple: een enkele reis.

 Mening
Ik vond het een boek met diepe inhoud. Het verhaal grijpt je best wel aan zeker als Jean-Pierre sterft en Aziz zijn ouders gaat opzoeken. Deze roman is misschien iets aan de dramatische kant maar dat hoeft niet perse negatief te zijn. Het verhaal wordt wel verteld zoals het is, nogal hard dus. Ik vond het best moeilijk om het boek door te komen, omdat ik deze stijl van schrijven niet gewend ben. Ik heb veel gebruik gemaakt van de woordenlijst dat gaf veel ondersteuning bij het verhaal. De samenvatting op de achterkant gaf eigenlijk een te kleine indicatie van het verhaal maar het nodigt je wel uit om het boek te proberen. Ik vond het dus over het algemeen een goed boek.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Un aller simple door Didier van Cauwelaert"