Mystère a Cherbourg door C.E. Loveman

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 829 woorden
  • 12 juni 2007
  • 28 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 28 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
64
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Mystère a Cherbourg
Shadow
Mystère a Cherbourg door C.E. Loveman
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Mystère à Cherbourg
C. E. Loveman


Ik heb ongeveer anderhalf uur gedaan over het lezen van dit boekje. Ik vond het niet erg moeilijk om te lezen, helemaal met die handige woordenlijst erin, waardoor het vrij vlot ging. Hierdoor heb ik het in één keer uitgelezen. Het was makkelijk dat er altijd duidelijk over wie het gaat, of wie er spreekt. Dat maakte het lezen een stuk makkelijker. Verder kende ik al veel woordjes; kwam ik toch niet uit een zin, dan begreep ik het wel uit de context.

Samenvatting
Het verhaal gaat over een jonge man genaamd Paul. Hij werkt op een groot kantorencomplex. Hij houdt erg van antiek en hij heeft daar ook zijn favoriete winkel voor. Op een dag gaat hij na het werk even kijken in die winkel of er nog iets leuks voor hem bijligt. In die winkel ziet hij een geweldig mooi meisje die hij nog niet eerder had gezien. Zij blijft de verdere dag in zijn gedachten. Die avond gaat hij samen met een vriend naar het zwembad toe hij ziet datzelfde meisje staan. Het meisje is nieuw op zijn kantoor vermoede hij want zij zat ook in de kantine van zijn werk ze zat allen. Hij besloot erbij te gaan zitten, haar naam was Marie-Thérèse. Ze had lang blond haar en een mooi gezichtje en Paul vond haar ook erg aardig. Paul en Marie-Thérèse gaan nog een tijdje met elkaar om totdat er iets vreemds aan de hand is. Marie-Thérèse vraagt Paul’s hulp in omdat zij het vermoeden heeft dat haar broer Marcel verwikkeld is geraakt in een duister en misschien ook crimineel zaakje. Ze besluiten om hem te volgen op een avond dat hij weg gaat. Ze volgen zijn auto en tot hun grote verbazing

gaat hij naar de antiekwinkel waar Paul erg vaak komt. Hij komt met een pakje naar
buiten en rijdt dan naar een garage in de buurt. Na een uur komt hij er weer uit
maar nu zitten er 3 andere mannen bij hem in de wagen. Paul en Marie-Thérèse besluiten hen verder te volgen want dit leidt misschien tot het antwoord op het probleem. Na een poosje rijden komen ze uit bij een houten hut aan het meer. Paul gaat stiekem naar binnen bij de mannen, maar hij wordt betrapt en vastgebonden. Marie-Thérèse maakt hem weer los zodra de mannen weg zijn. Samen gaan ze naar Marcel om te vragen wat er nou precies aan de hand is. Hij was terechtgekomen in een grote criminele bende waar hij niet meer uit kan komen. Er blijkt zelfs dat collega’s van Paul in dezelfde bende zitten. Paul en Marie-Thérèse stappen naar de politie, waarna de hele bende opgepakt wordt en Marcel vrijgelaten wordt. Als dank geeft Marie-Thérèse Paul een dikke kus!

Het thema is vriendschap. Paul bouwt een goede vriendschap uit met Marie-Thérèse. Zo goed zelfs dat hij haar helpt het probleem van haar broer Marcel op te lossen, en daar alles voor over heeft.
Misschien leidt deze vriendschap later zelfs tot liefde, maar dat weet je (nog) niet aan het eind van het boekje.

De hoofdpersoon is Paul. Hij heeft een goede baan bij het kantorencomplex Bonnat et Monge.
Hij houdt erg van antiek, en gaat daar ook graag voor winkelen. Paul is een eerlijke man die graag duidelijkheid wil. Hij is erg behulpzaam; hij helpt Marie-Thérèse zonder daar iets voor terug te vragen, en stelt daarvoor zelfs zijn leven op proef door het hutje binnen te gaan. Hij is dus ook wel avontuurlijk en durft veel.

Woorden
10 nieuwe woorden die ik van dit boekje geleerd heb, en de zin waarin ze voorkomen.

1. Préoccupé – In gedachten
Marie-Thérèse a quelquefois l’air un peu préoccupé.
2. Elle a peur – ze is bang
Marie-Terese a peur.
3. Contrebande – smokkelwaar
4. À quoi – waarbij
Il faut absolument savoir à quoi il est mêlé.
5. Le courage – de moed
Il est content et même un peu fier de savoir que Marie-Thérèse a tellement de courage.
6. La boîte – de (brieven)bus
De loin il regardent Marcel qui jette son paquet à la boîte.
7. Mener – leiden
Elle doit mener à une autre pièce.
8. Saisir – grijpen
Des mains lui saisissent les jambes.
9. Le pas de la porte – de drempel
Là, sur le pas de la porte, se tient…
10. Venger – wreken
J’ai décidé de faire de mon mieux pour venger mon camarade Robert, répond Marcel.

Mening
Ik vond het niet echt een superleuk boek ; het verhaal sprak me niet erg aan. Als ik een Nederlands boek zou lezen, zou ik een heel ander boek kiezen. Maar aangezien wij qua niveau en qua aanbod niet zo veel keus hebben, vind ik het nog best oke. Ik heb de samenvattingen gelezen van andere boekjes, waarvan het thema en verhaal veel minder leuk waren. Voor Frans is dit boekje dus best leuk!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Mystère a Cherbourg door C.E. Loveman"