Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Madame Bovary door Gustave Flaubert

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover Madame Bovary
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 761 woorden
  • 29 december 2003
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
20 keer beoordeeld

Boekcover Madame Bovary
Shadow

De liefde moet `als een orkaan uit de hemel komen , vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. Maar haar behoefte aan een vurige liefde wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relati…

De liefde moet `als een orkaan uit de hemel komen , vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de…

De liefde moet `als een orkaan uit de hemel komen , vindt Emma Rouault, die op het meisjespensionaat gezwijmeld heeft bij het lezen van de uiterst dweperige geschriften die daar de ronde deden. Maar haar behoefte aan een vurige liefde wordt niet vervuld in haar huwelijk met een goedmoedige plattelandsdokter Charles Bovary. Ook de gepassioneerde buitenechtelijke relaties waarin zij zich vol overgave stort schenken haar niet het geluk waarvan ze droomt. Flaubert tekent met een scherp oog voor de fijnere gevoelens het leven van een vrouw die te gronde gaat aan haar illusies. Voor deze uitgave in de Perpetuareeks heeft vertaler Hans van Pinxteren zijn vertaling geheel herzien.

Gustave Flaubert (1821-1880) staat bekend als een van de grootste stilisten uit de wereldliteratuur. Vanwege de beschrijvingen van het overspel en de scherpe maatschappijkritiek in de roman, werd er van overheidswege een proces tegen hem aangespannen. Flaubert werd vrijgesproken en zijn roman vond een enthousiast onthaal in heel Europa.

Madame Bovary door Gustave Flaubert
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Onderwerp - Ik vind dat de schrijver het onderwerp heel goed heeft uitgewerkt. In dit verhaal is het onderwerp verveling. Emma Bovary leeft in een droomwereld en wordt elke keer teleurgesteld als de werkelijkheid hier niet aan voldoet, de werkelijkheid wordt voor haar saai. Daarom stort ze zich in verscheidene liefdesverhoudingen en geeft ze erg veel geld uit, om de sleur van het leven te ontwijken. Als lezer voel je de verveling van Emma, dus het onderwerp komt duidelijk naar voren. - De schrijver heeft niet een duidelijke visie op het thema verveling, dat is ook erge logisch als je je bedenkt dat Flaubert een aanhanger van het realisme was: de auteur moet boven zijn onderwerp staan, in een roman mag hij nooit met zijn eigen mening naar voren komen en commentaar geven op de gebeurtenissen. - Het onderwerp ligt zeker wel in mijn belevingswereld. Ik denk dat iedereen zich wel eens verveelt, maar of iemand zich zo gaat gedragen als madame Bovary, dat betwijfel ik. 2. Gebeurtenissen - De gebeurtenis die ik als belangrijkst beschouw, is als Charles en Emma Bovary verhuizen naar Yonville I'Abbaye, dit ligt in Normandië. Door deze verhuizing komt het verhaal naar mijn mening echt op gang, na deze verhuizing komen de verwikkelingen. Emma komt bijvoorbeeld in Yonville in contact met haar minnaars en met Lheureux, bij wie ze grote schulden maakt. - De gebeurtenis die mij aan het denken heeft gezet, is als Emma besluit arsenicum in te nemen en zo een einde aan haar leven te maken. Als lezer ben ik er over na gaan denken wat ik zou doen, als ik in dezelfde situatie zou zitten. - Ik vind dat de gebeurtenissen wel op een boeiende manier zijn verteld, soms zijn de gebeurtenissen wel iets te gedetailleerd beschreven. Je hoeft dus als lezer absoluut niet zelf de verbanden te leggen, alles wordt uitgelegd.
3. Personages - Ik denk dat de hoofdpersoon Emma Bovary in dit boek een anti-held is. Eigenlijk doet ze alles verkeerd: ze pleegt overspel, ze maakt grote schulden en ze houdt niet van de man waarmee ze is getrouwd. Als ik madame Bovary was, dan zou ik al deze dingen niet doen en er het beste van maken. - De personages in dit boek vind ik wel herkenbaar en levensecht. Ze zijn levensecht, omdat alles zo gedetailleerd wordt beschreven, je leest de gedachtes van de vele personages en je komt veel te weten over deze figuren. Ik denk dat als de schrijver dit verhaal nu had gebruikt en in een modern jasje had gestoken, dat het ook in deze tijd erg realistisch is. - Ik ben aan denken gezet door de oorzaak van de daden van Emma. Ik snap niet dat je je zo kan vervelen in het leven, dat alles uitloopt op een teleurstelling. Zoals ik de gebeurtenissen in het boek las, vond ik deze nog wel meevallen qua saaiheid. Maar Emma is niet de enige personage, die mij aan het denken heeft gezet. Ook het denken en doen van Charles. Hij is een goedzak, die geen kwaad woord heeft voor zijn vrouw, ook niet als hij ontdekt dat zij hem geeft bedrogen. 4. Ruimte en tijd - Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. De streek waar het zich grotendeels afspeelt is Normandië in de plaats Yonville I'Abbaye. Het begin van het verhaal speelt zich af op het platteland, de rest in de stad. Als Emma Bovary met Leon Dupuis een affaire heeft, speelt dit zich af in Rouaan. Ik denk niet dat het belangrijk is dat het verhaal zich in Frankrijk afspeelt, het had zich ook in een ander land kunnen afspelen, met dezelfde personen en dezelfde gebeurtenissen. - Ik vind niet dat de natuur in dit verhaal een belangrijke rol speelt. De cultuur in die tijd komt wel beter naar voren, maar niet duidelijk. Een voorbeeld hiervan is als Charles en Emma in Rouaan naar een operavoorstelling gaan, met alle pracht en praal. Het is een voorstelling waar toen alleen de rijkere mensen naar toe konden en gingen. - Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw, waarschijnlijk rond de helft van deze eeuw. Ik denk niet dat dit erg belangrijk is voor het verhaal, zoals ik al eerder heb gezegd, het kan ook nu in een moderner jasje afspelen. 5. Conclusie Ik vond dit boek zeker de moeite waard om te lezen. Het is een boeiend boek en het is zeker niet minder waard dan de Nederlandse boeken die ik tot nu toe heb gelezen. Ik het dit boek met plezier gelezen, ik zou het een aanrader noemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Madame Bovary door Gustave Flaubert"