Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

L'ete meurtrier door Sébastien Japrisot

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
Boekcover L'ete meurtrier
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1771 woorden
  • 26 februari 2012
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
4 keer beoordeeld

Boekcover L'ete meurtrier
Shadow
L'ete meurtrier door Sébastien Japrisot
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Aantekeningen tijdens het lezen van het boek:
Le Bourreau:
PinPin hield van Elle, maar zij was met Georges Massigne. Op een feest praatte hij met haar, later haar band geplakt en met haar naar een restaurant, maar eerst moest ze jurk uitzoeken. In de auto zei ze dat Robert haar wilde naaien en ze stopten de auto even.

Het restaurant heette Auberge de deux points. Elle vroeg Pinpin zijn geld te laten zien. (Ze wilde weten of hij een le serre-billet had) Ze dronken champagne en aan het eind begon Elle te huilen, ook zei ze dat ze Pinpin al gezien had toen ze in het dorp kwam. In de auto terug kuste ze. En ze hadden seks in de schuur(la grange) waar het huwelijksbed van zijn tante staat.

La Victime:
Elle danste met Pinpin op de Bing-Bang in Blumay omdat Micky het vroeg. Daarna drinken ze wat en dan gaat Pinpin weg, omdat Elle zei dat hij niets hoefte te verwachten. Daarna had ze een gesprek met Bou-Bou over een piano mechanique avec un M. Die heeft Pinpin binnen gezet. (Monteciarri) Georges Massigne brengt haar huis en daar verscheurd ze een jurk die haar moeder had gemaakt en vraagt of zij haar slaat. (Eva Braun) Haar moeder is verkracht in november 1955, door de vader van Pinpin.


Elle trekt bij Robert(Florimond) in na 3 dagen. En zoekt le serre-billet in de kamer van La mère Pisse-Froid. In juni huilt ze bij haar moeder en ruikt haar geur. Ze mag haar vader niet. Ze heeft een gesprek over de piano mechanique met moeder en die zegt dat haar man daar geld mee verdiende, waarop Elle zegt dat ze er een gezien heeft in Arrame. Als ze de piano mechnique hoort valt ze van de ladder. De volgende dag gaat ze naar de dokter en zegt dat ze zwanger is, verder krijgt ze zalf tegen wonden. Ook gaat ze naar de kapper en koopt ze een trui voor Bou-Bou, want hij heeft haar niet verraadden toen ze van de trap viel.

Op een dag komt ze Julliette tegen en die zegt dat ze haar jurk mag lenen als ze met hem trouwt. Aan het eind vertelt Elle dat ze zwanger is en breit(tricot) kleertjes.

Le témoin:
Elle(la petit) heeft geld gestolen, behalve van tante Sourdingue.(La sono cassée) Zij bewaart haar geld voor haar begrafenis en die van haar zus. Tante denkt dat Elle niet gelukkig is. La grand Leballech et son beau-frère hadden de piano teruggebracht, wat zij aan Elle vertelt. Elle kan goed communiceren met tante Soudingue. Elle haalt haar extrait de naissance (geboorteakte) op omdat ze gaat trouwen.Geboren: 10 juli 1956 en vader is onbekend. Ze heet Eliane Wieck.

L’acte de accusation:
De moeder van Elle vertelt over haar verkrachting. Het was op een zaterdag in november 1955.Ze sloegen haar en na de daad moest ze wijn drinken en daarna lieten ze haar de piano zien en die speelde Roses de Picardie. Ze gaven haar geld uit een serre-billet. Haar man Gabriël zou de van kant maken.. In februari 1956 ging ze naar dokter Conte om te vragen het kind te verwijderen, maar dit mocht niet. Gabriël Devigne wilde het kind niet erkennen. Toen ze 10 was en naar de oogarts ging kwam ze erachter dat ze niet Devigne heette, maar Wieck. Elle had Gabriël doodgeslagen met een schep.

La sentence:
Elle gaat naar Georges Massigne om zich te verontschuldigen dat hij niet op de bruiloft mag komen. Hij vertelt over de dood van zijn vader. Daarna gaat ze naar Ferraldo, de baas van Mickey om te vragen naar Leballech. Hij woont in Digne. Ze probeert ze te vermoorden met hulp van mevrouw Dieux. Ook verteld ze een Bou-Bou dat ze zelf verkracht is.

L’execution:
La témoine hospital en Marseille.Elle had geprobeerd de mannen te vermoorden met hulp van Madame Dieue, maar dit was niet gelukt. Daardoor dacht Pinpin dat ze gek was geworden en in la témoine hospital en Marseille was opgenomen. Daarom besloot Pinpin eigenhandig de verkrachters te vermoorde. Elle was echter gek geworden, omdat de daders allang vermoord waren, waarschijnlijk door Gabriël. Fiero, Pamier en Rostolan.

Verslag :

Le contenu :
1. Quel est le sujet, de quoi s’agit-il?
Le sujet est les meurtres en l’été de 1976. Inspecteur Pitri essaié de résoudre les meurtres.

2. Où se passé l’histoire?
a) dans quel pays
L’histoire passe dans France.
b) dans quelle ville, province
Dans le villes, Marseille (l’hopital), Digne, Arrame.
3. dans quel milieu se déroule (zich afspelen) l’action?
a) milieu riche/pauvre/classe moyenne
Dans le milieu classe moyenne.
b) milieu ouvrier/artistique/politique/intellectuel/scolaire etc.
Dans le milieu d’une village agricole.
4. quand se passé l’histoire? (année, saison, époque, etc.)
L’histoire passé en 1976. Aussi, il ya de flashbacks a novembre 1955.
5. qui est le personnage principal? / qui sont les personnages principaux?
Les personnages principaux sont Elle et Pin-pon.
Le but d’Elle est venger du violation de sa mère. Elle utilise Pin-pon.
Pin-pon est mécanicien et aussi pompier. Il a deux frères. Mickey et Bou-Bou.

6. qui sont les personnages secondaires?
Le personnages secondaires sont la mère d’Elle et la tante Sourdingue, parce que elles disent aussi de l’histoire.
La mère d’Elle à appelé Eva Braun, parce que elle a un accent Allemagne et elle rejoint à Eva.
La tante Sourdingue est sourdre, mais elle voit beaucoup.
7. quels sont les rapports entre eux et le personnage principal?
Eva Braun : mère de Elle.
La tante Sourdingue : La tante de Pin-pon.
8. quel est le point culminant? (hoogtepunt)
Les meurtres.
9. expliquez le titre.
Les meurtes sont survenus durant l’été.

Le genre et le style
1. à quel genre appartient le livre? (appartenir=toebehoren)
un détective
2. quelle est la composition du livre ?
divisé en 6 chapitres.
3. est-ce que le temps joue un rôle (lequel) dans le livre ?
Non.
4. le livre est-il écrit à la troisième personne ?
Non.
‘le bourreau’ sous le point de vue de Pin-Pon

‘la victime’ sous le point de vue de Elle
‘le témoin’ sous le point de vue de la tante Cognata
‘l'acte d'accusation’ sous le point de vue de la mère d'Elle
‘la sentence’ sous le point de vue de Elle
‘l'exécution’ sous le point de vue de Pin-Pon.
5. comment est le style ?
p.ex. phrases courtes/longues beaucoup/peu de dialogues
vocabulaire riche/sobre/poétique/compacte etc.
Le style est plutôt difficile, parce que beaucoup reste incertaine jusqu’à la fin. La langue ne pas très difficile.
6. quel aspect domine ?
a) la description des caractères
b) la description du milieu social
c) la description de la nature
d) la description des événements
e) la description des choses

L’auteur
Sébastien Japrisot est un anagramme de Jean-Baptiste Rossi. Il est un romancier, scénariste, traducteur et réalisateur. Il est né à Marseille en 1931. Et il est mort à Vichy en 2003.
En 1950 il ecrit son premier livre Les Mal Partis. Son premier roman policier était Compartiment tueurs et a été écrit en 1962. Plusieurs de ses livres ont été filmés.


L’opinion personnelle
1. est-ce que vous avez aimé le livre ? motivez.
Non, je n’aime pas le livre, parce que c’était très difficile. C’était un livre étrange. Beaucoup ne sont pas claires. Justement à la dernier page, vous comprenez que les personnages parlent contre un Détective.
2. qu’est-ce qui vous a surtout frappé dans le livre ?
Rien ne m’a touchée. Je détesté le livre.

Racontez brièvement le contenu (geef een korte samenvatting)
En Novembre 1955, la mère de Elle (Eva Braun) est violée par trois hommes qui ils ont apporté un piano mécanique à la cour de Montecciari. Montecciari était le père de Pin-pon, allias Robert allias Florimond. Elle veut assassiner ces hommes. Père Montecciari est déjà décédé, car il est noyé. Donc, Elle veut se venger et commence une relation avec Pin-pon. Ils se marient.

Elle peut s’entendre avec la tante de Pin-pon. Elle est appelé la tante Sourdingue, parce que elle est sourde. La tante Soudingue raconte Elle que Leballach et son beau-Frère Touret ramasse le piano méchanique. Elle va essayer assassinés ces hommes avec l'aide de Madame Dieu. Ils vivent à Digne.

Toutefois, Elle ne réussit pas et débarque dans un hôpital psychiatrique. C’est l'hôpital de La Temoin à Marseille. Contre Bou-Bou, le frère de Pin-pon elle dit que elle a été violée de Leballach et Touret. Pin-pon entend cela et il pense qu'elle est devenir un fou , parce qu'elle c’était impossible d’assassiner les hommes. Puis il décide de faire vous-même.

Plus tard, Pin-pon entendait d'Eva Braun que’Elle avait menti. Eva Braun est violée et non pas Elle. Elle est folle, car elle a trouvé que Fiero, Pamiers et Rostolan sont violée sa mère et ne pas Leballach et Touret. Probablement, Gabriel, l'homme de sa mère, a tué des hommes en 1962.


L’histoire est racontée au moyen de perspectives différente à Pitri. Il est le détective qui enquête les meurtres de 1976.

NEDERLANDS
In november 1955 is de moeder van Elle (Eva Braun) verkracht door drie mannen die een piano méchanique naar het erf van de Montecciari brachten. Dit was de vader van Pinipin, allias Robert, allias Florimond. Elle wil deze mannen vermoorden. Vader Montecciari is al overleden, hij is verdronken, maar om toch wraak te nemen begint ze een relatie met Pinpin. Ze trouwen en zij kan goed opschieten met tante Sourdingue, van wie ze hoort dat Leballach et son beau-frère Touret mee waren de piano ophalen.Elle gaat zelf proberen deze mannen te vermoorde met hulp van Madame Dieu in de plaats Digne. Echter dit lukt niet en ze belandt in la Témoine hospital en Marseille in een psychiatrische inrichting. Aan Bou-Bou de broer van Pinpin heeft ze verteld dat ze zelf verkracht is door Leballach en Touret. Als Pinpin dit hoort, denkt hij dat ze gek is geworden, omdat het haar niet lukte de mannen te vermoorden. Dan besluit hij het zelf te doen. Later hoort hij van Eva Braun dat dat Elle gelogen. Haar moeder is verkracht niet zij. Ze is gek geworden, omdat ze er achter is gekomen dat niet Leballach en Touret moeder had verkracht maar Fiero, Pamier en Rostolan. Gabriel, de man van haar moeder heeft deze mannen waarschijnlijk al in 1962 vermoord. Dit alles wordt door verschillende perspectieven vertelt aan inspecteur Pitri, die de moorden uit de zomer van 1976 onderzoekt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "L'ete meurtrier door Sébastien Japrisot"