Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1317 woorden
  • 24 juli 2007
  • 82 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.4
  • 82 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De kleine prins
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1943
Pagina's
96
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Frans
Literaire thema's

Boekcover Le petit prince
Shadow

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met …

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller,…

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend.

De verteller, een piloot, verhaalt hoe hij na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet.  De wijze van betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Antoine de Saint-Exupéry was schrijver en vliegenier. Hij schreef de kleine prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de geallieerden werd hij in 1944 tijdens een verkenningsvlucht boven bezet gebied neergeschoten. Voor al diegenen die van zijn boeken houden, is Antoine de Saint-Exupéry nog steeds in ons midden en leeft de kleine prins, met miljoenen verkochte exemplaren en circa tachtig vertalingen, meer dan ooit.

Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Gegevens
Titel: Le Petit Prince
Auteur: Antoine de Saint-Exupéry
Genre: Sprookje

Samenvatting: Het verhaal begint met de noodlanding van een piloot in de woestijn. Hij heeft maar voor een paar dagen drinkwater bij zich en moet dus zorgen dat hij zijn vliegtuig snel repareert. Opeens hoort hij een klein stemmetje zeggen: "S'il vous plait … dessine-moi un mouton!". In vertaling: "Alstublieft … teken voor mij een schaap! Dat stemmetje was van de kleine prins. De piloot vindt dat hij niet goed kan tekenen en wil het eerst niet doen, maar de kleine prins haalt hem over.

Dan begint het prinsje te vertellen waar hij vandaan komt. Hij komt van asteroide B-612. Het is een zeer kleine planeet waar drie vulkanen zijn, die hij dagelijks veegt. Ook is er zijn roos, een ijdele, maar kwetsbare en veeleisende bloem. Het prinsje zorgde erg goed voor haar, maar zij bedankte hem nooit. Dat was een van de redenen waarom het prinsje op ontdekkingsreis ging. Een andere reden was het gevaar voor het opkomen van "baobabs", apebroodbomen, die de hele planeet zouden kunnen vernietigen. Natuurlijk wil de kleine prins ook onderzoeken welke andere planeten er zijn.


Op de eerste planeet ontmoet hij een koning, die vindt dat iedereen en alles zijn onderdanen zijn. Zijn waardevolle mantel omvat de hele planeet.
De tweede planeet die hij bezoekt wordt bewoond door een ijdeltuit. Deze eigenaardige man is erg egoïstisch en denkt dat iedereen die hem komt bezoeken er is om hem te bewonderen. Dat vindt de kleine prins niet leuk en hij gaat naar de volgende planeet.
Hier woont een dronkaard, die zegt dat hij drinkt om te vergeten dat hij zich schaamt omdat hij drinkt. Een erg verwarde man dus.
Op de vierde planeet woont een zakenman. Hij bezit zeer veel sterren, precies 501.622.731, en is daardoor zo rijk dat hij nog meer sterren kan kopen, als ze ontdekt worden. De zakenman vindt zichzelf heel erg belangrijk, en ernstig. Hij is zo druk bezig dat hij niet eens tijd heeft om zijn sigaret aan te steken, laat staan om een praatje te maken met de kleine prins.
De kleine prins ontmoet op de vijfde planeet een "lantaarnaansteker". Deze man woont op zo'n kleine planeet dat hij ieder minuut zijn lantaarn moest aansteken en weer uitdoven, omdat de zon zo snel opkwam en onderging. Hij is een beetje droevig, omdat hij nooit tijd heeft om uit te rusten, maar hij is wel erg aardig.
Op de zesde planeet woont een aardrijkskundige. Hij is een oude man, die allemaal dikke boeken schrijft, maar eigenlijk niets te schrijven heeft, omdat hij geen ontdekkingsreiziger is. Hij weet dus niet wat hij op moet schrijven. Hij is daarom ook erg blij dat de kleine prins hem komt opzoeken (een ontdekkingsreiziger!).
Uiteindelijk komt de prins op aarde terecht, de zevende planeet. Hier komt hij van alles tegen, zoals een slang, een tuin met rozen (zijn eigen roos was blijkbaar helemaal niet zo bijzonder als hij wel dacht!), een vos, die wil dat het prinsje hem tam maakt, een wisselwachter en een handelaar die in dorstlessende pillen handelt. Ook ontmoet hij daar een piloot, en dat is de verteller.

De kleine prins verneemt van al deze personen dat er op deze planeet wel 111 koningen, 7000 aardrijkskundigen, 900.000 zakenmannen, 7.5 miljoen dronkaards en 311 miljoen ijdeltuiten wonen. En daarbij ook nog eens 2 miljard grote mensen! Dat verbaast de kleine prins.

Ondertussen is het drinkwater van de piloot opgeraakt en daarom gaan hij en de kleine prins een waterput zoeken. Zij vinden deze, hoe wonderlijk ook, en de twee vrienden drinken naar hartelust. Ook weet de piloot zijn vliegtuig te repareren. De kleine prins is al een jaar op aarde, en daarom wil hij terug naar zijn eigen planeet. Dat vindt de piloot erg jammer, maar de kleine prins zegt dat als hij hem miste, hij gewoon naar de sterren moest kijken en op een van de sterren zou hij wonen. Het prinsje laat zich bijten door de slang, zodat hij terug kan keren naar zijn drie vulkanen en naar zijn bloem, want ook van hen houdt hij erg veel.

De hoofdpersonen: De verteller van het boek is de hoofdpersoon van het boek. Hij vertelt over zijn belevenissen met de kleine prins, nadat zijn vliegtuig neergestort is.
De belangrijkste persoon is eigenlijk de kleine prins. De verteller beschrijft de belevenissen van het prinsje die van een andere planeet naar de aarde gereisd is.
Een belangrijke bijpersoon is de bloem van de prins. De kleine prins houdt van haar en zij is de reden dat hij terugkeert naar zijn planeet.

Tijd: De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is niet helemaal duidelijk. Het zal waarschijnlijk een hele tijd geleden zijn, omdat er op de aarde “nog maar” 2 miljard grote mensen woonden.

Ruimte: Het verhaal speelt zich af op 7 verschillende planeten met allerlei verschillende personen met excentrieke menselijke eigenschappen.
Het grootste gedeelte van het boek speelt zich af in een woestijn in Afrika.

Perspectief: Het verhaal wordt verteld vanuit de piloot, hij is de ik-persoon

Titelverklaring: De titel slaat op de belangrijkste persoon in het verhaal, namelijk de kleine prins (en dat is natuurlijk de letterlijke vertaling van de titel).

Thema: Het hele boek gaat over vriendschap. Hoe vriendschap wordt gesloten, en alles wat met vriendschap samenhangt.

Over Antoine de Saint-Exupery:
Hij werd geboren in Lyon op 29 juni 1900 en overleed op 31 juli 1944. Zijn leven stond in het teken van de literatuur en de luchtvaart. Dat kun je terugvinden in zijn boeken: "Courrier-Sud" (1928), "Pilote de guerre" (1942) en "Un sens a la vie" (1956) hebben allemaal met het leven van een piloot te maken.

Hij nam, nadat Frankrijk in november 1942 door de nazi’s was bezet, dienst bij de geallieerden. Om precies te zijn als vlieger bij de Amerikaanse luchtmacht in Noord-Afrika. In juli 1943, toen hij gestationeerd was in la Marsa bij Tunis, schreef hij over zijn verblijf op een vliegbasis van de Amerikaanse luchtmacht en over de oorlog. Op 31 juli 1944 keert hij niet meer terug van een verkenningsvlucht boven bezet Frankrijk.

Door onbekende oorzaak stortte hij, kort nadat hij was opgestegen van een basis op Corsica, in zee bij Cannes.
Hij was een mens vol mededogen en leed onder de waanzin van de oorlog. De laatste maanden voor zijn dood was hij erg somber.

Mijn mening:
In het begin was ik bang dat het boek nogal kinderachtig zou zijn. Gelukkig viel dat heel erg mee. De zinnen waren wel eenvoudig in elkaar gezet en ook vrij kort. Het verhaal was op zich goed te begrijpen, maar de gedachte achter het verhaal was moeilijker te onderscheiden. Het verhaal heeft een diepere bedoeling en daardoor is het verhaal niet alleen voor jongeren, maar ook voor oudere mensen geschikt om te lezen. Dat vond ik erg leuk aan het boek. Het verhaal was verder goed te lezen en te begrijpen, doordat er ook geen moeilijke woorden werden gebruikt. Je kon je er ook best goed in inleven, ook al kon je jezelf niet met de hoofdpersoon associëren. De gedachten van de kleine prins zorgen ervoor dat je zijn beslissingen goed kan begrijpen.
Een ander leuk aspect van het boek vind ik het feit dat de auteur ook zelf in het verhaal speelt, als de piloot die het prinsje ontmoet en langzaam achter zijn verhaal komt.
Ik vind het ook grappig dat je het gehele boek en de gebeurtenissen door de ogen van een kind bekijkt. Je merkt hoe een kind denkt over volwassenen of over andere, toch belangrijke dingen in het leven, zoals vriendschap. Alle verschillende ‘personen’, zoals een bloem, hebben menselijke gevoelens en karaktertrekken en daardoor leren jongere kinderen die het boek lezen, ook wat meer over het leven, vriendschap en de fantasie te ontwikkelen. Voor volwassenen is het achterliggende verhaal, de achterliggende gedachte van het verhaal erg mooi.

Ik vond het verder een vrolijk en fantasierijk boek. De serieuzere overdenkingen en de diepgang van het verhaal vond ik erg fascinerend.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit prince door Antoine de Saint-Exupéry"