Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Le petit Nicolas door René Goscinny & Sempé

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Le petit Nicolas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 480 woorden
  • 16 juni 2017
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
25 keer beoordeeld

Boekcover Le petit Nicolas
Shadow
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt veel ondeugende streken uit met zijn vrienden en klasgenoten. Daarmee drijft hij veel volwassenen tot wanhoop, maar hij blijkt ook een klein hartje te hebben. De karaktertekening van Nicola…
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt…
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt veel ondeugende streken uit met zijn vrienden en klasgenoten. Daarmee drijft hij veel volwassenen tot wanhoop, maar hij blijkt ook een klein hartje te hebben. De karaktertekening van Nicolaas en zijn vriendjes is soms ongenuanceerd, maar altijd zeer raak: Alcestus ('mijn vriendje, hij is heel dik en hij eet de hele tijd') en Agnanus ('die de beste van de klas is en het lievelingetje van de juf'). Opvallend zijn de gelatiniseerde namen in deze vertaling. Dolkomisch verteld in toegankelijke, slapstickachtige stijl. In het woord vooraf vertelt tekenaar Sempé over de ontmoeting en de samenwerking tussen de schrijver (vooral bekend van strips, met name 'Asterix' en 'Lucky Luke') en de tekenaar/cartoonist van 'Paris-Match' en 'The New Yorker'. Geïllustreerd met de originele, karikaturale cartoons uit 1960 die ook heden ten dage zeer zullen aanspreken. Aanwinst om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. Maar ook volwassenen zullen een aantal plezierige uurtjes met dit boek willen doorbrengen.
Le petit Nicolas door René Goscinny & Sempé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Le Petit Nicolas

Geschreven door René Goscinny & Sempé

Het boek is geschreven door de ogen van Nicolas; men leest hoe hij naar de wereld om zich heen kijkt. Elk hoofdstuk is een ander klein verhaal over Nicolas en zijn vrienden: Rufus, Alceste, Eudes en Geoffroy.

Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 1 gaat over een klassenfoto. De schoolfotograaf komt langs om een foto te maken, maar de kinderen zijn erg druk en worden vies als ze in de kelder kisten gaan zoeken om op te staan. Daarna komt er ook nog een discussie over wie er op een kist moet staan (en dus lang is), en wie er moet zitten.

Hoofdstuk 2

Hoofdstuk 2 gaat over Nicolas en zijn vrienden die cowboy gaan spelen bij hem thuis. Helaas wil niemand de gevangene spelen, wat zorgt voor ruzie tussen de vrienden. De vader van Nicolas offert zich op als gevangene, maar wordt daarna vergeten door de jongens en de buurman die ook mee ging doen.

Hoofdstuk 3

In hoofdstuk 3 is de juf niet op school, en krijgen de kinderen een invaller, die ze Le Bouillon noemen, door zijn ogen. Bouillon is een strenge meester. Als hij even vertrekt, wordt het wild in de klas. De kinderen gaan schreeuwen en vechten. Bouillon wordt heel boos en keert niet meer terug na die dag.

Hoofdstuk 4

In hoofdstuk 4 komt er een inspecteur langs op school. De kinderen willen zich goed gedragen, maar het wordt een groter drama dan normaal. De regels die de juf had bedacht voor het bezoek, worden tegen haar gedraaid.

Hoofdstuk 5

Hoofdstuk 5 gaat over een leerling van Engelse afkomst die bij de kinderen in de klas komt. Ze hebben moeite met zijn naam, George, uitspreken, dus ze noemen hem Djodjo. De kinderen leren hem allemaal onbeschofte woorden, en Djodjo komt niet meer terug op school.

Hoofdstuk 6

Hoofdstuk 6 gaat over rapporten die uitgedeeld worden. De klas wordt verteld dat de rapporten erg slecht zijn, en dat het de drukste klas ooit is. Ze zijn allemaal bang dat hun ouders erg boos worden, maar Nicolas’ ouders kijken niet eens naar zijn rapport.

Hoofdstuk 7

In hoofdstuk 7 komt de minister langs op school, en om hem te begroeten wil de directeur met z’n allen het volkslied zingen. Nicolas, Eudes en Agnan mogen bloemen geven aan de minister. Helaas gaan de kinderen vechten als ze horen over wat ze moeten dragen, namelijk lintjes in het haar.

Hoofdstuk 8

Hoofdstuk 8 gaat over het vertrek van de directeur. Nicolas’ klas moet Klein Duimpje opvoeren voor zijn vertrek. De kinderen gaan elkaar na doen en pesten, en de juf stopt het toneelstuk voor het teveel uit de hand loopt.

Hoofdstuk 9

In hoofdstuk 9 is Nicolas ziek, en zijn pyjama wordt heel vaak vies. De eerste keer door chocolaatjes die zijn vriend langsbrengt, de tweede keer door een slagroomtaartje dat hij laat vallen, en de derde keer door inkt omdat Nicolas wilde tekenen.

REACTIES

A.

A.

le football vergeten

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit Nicolas door René Goscinny & Sempé"