Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Le petit Nicolas door René Goscinny & Sempé

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
Boekcover Le petit Nicolas
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 624 woorden
  • 20 februari 2006
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
79 keer beoordeeld

Boekcover Le petit Nicolas
Shadow
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt veel ondeugende streken uit met zijn vrienden en klasgenoten. Daarmee drijft hij veel volwassenen tot wanhoop, maar hij blijkt ook een klein hartje te hebben. De karaktertekening van Nicola…
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt…
Een nieuwe vertaling van het eerste deel uit de reeks 'Le petit Nicolas', voor het laatst in het Nederlands uitgegeven in 1981*. De ik-figuur, de kleine Nicolaas (7), haalt veel ondeugende streken uit met zijn vrienden en klasgenoten. Daarmee drijft hij veel volwassenen tot wanhoop, maar hij blijkt ook een klein hartje te hebben. De karaktertekening van Nicolaas en zijn vriendjes is soms ongenuanceerd, maar altijd zeer raak: Alcestus ('mijn vriendje, hij is heel dik en hij eet de hele tijd') en Agnanus ('die de beste van de klas is en het lievelingetje van de juf'). Opvallend zijn de gelatiniseerde namen in deze vertaling. Dolkomisch verteld in toegankelijke, slapstickachtige stijl. In het woord vooraf vertelt tekenaar Sempé over de ontmoeting en de samenwerking tussen de schrijver (vooral bekend van strips, met name 'Asterix' en 'Lucky Luke') en de tekenaar/cartoonist van 'Paris-Match' en 'The New Yorker'. Geïllustreerd met de originele, karikaturale cartoons uit 1960 die ook heden ten dage zeer zullen aanspreken. Aanwinst om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar. Maar ook volwassenen zullen een aantal plezierige uurtjes met dit boek willen doorbrengen.
Le petit Nicolas door René Goscinny & Sempé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstuk 1: De klassenfoto De schoolfotograaf komt op bezoek en de hele klas moet op de foto. Om te zorgen dat iedereen op de foto komt moeten de kinderen kistjes halen uit de kolenkelder. Maar de kinderen gaan met de kolen spelen, waardoor ze helemaal vies worden. Als alle kinderen zijn gewassen en rustig zitten is de fotograaf vertrokken. Hoofdstuk 2: De cowboys Nicolas heeft zijn vrienden uitgenodigd om cowboy(-tje) te spelen.Nicolas wil de jongeman op het paard zijn en de andere jongens struikrovers. Maar de anderen zijn het daar niet mee eens en ze beginnen te ruziën. Dan komt de vader van Nicolas naar buiten en hij is degenen die is gevangenomen. En dan komt de buurman van Nicolas door de heg gekropen en speelt mee. ‘S middags roept de moeder van Nicolas dat ze gaan dus iedereen gaat naar binnen, daarna gaat Nicolas met zijn vriendjes op zijn kamer spelen. S’avonds ontdekt Nicolas dat zijn vader nog vastgebonden aan de boom zit. Hoofdstuk 3: Meneer Bouillon Als de kinderen op school komen is hun juf er niet maar er staat een invaller voor de klas een grote man met een snor en ogen die op vetoogjes in de soep lijken.De kinderen noemen hem Le Bouillon(bouillon is soep). Hij vraag wie de beste leerling van de klas is en Agnan vertelt dat hij dat is. De kinderen mogen Agnan niet zo en ze proberen hem altijd een klap te geven maar dat mag niet want hij heeft een bril. Dan gaat de Meneer Bouillon weg en Agnan moet lesgeven ze moeten van Agnan een reken som oplossen. Dan vraagt Clotaire of Angan gek is Agnan zegt dat iedereen stil moet zijn. Dan gaat Joachim door de deur de invaller bespieden en de kinderen beginnen te voetballen in de klas. Plots horen ze een gil en Joachim ligt op de grond, Bouillon had de deur open gedaan en hij kwam tegen Joachim aan. Meneer Bouillon is erg boos en alle kinderen moeten na blijven en Agnan begint te huilen. De dag eindigt is een grote chaos, de volgende dag is de juf terug.
Hoofdstuk 4: De inspecteur De inspecteur komt lang, juf vraagt of iedereen braaf wil zijn. Ze vraagt of iedereen zich keurig wil gedragen. Agnan moet de inkt bijvullen want de inspecteur moet de inkt bij vullen. Dan roept Clotaire dat de inspecteur er aan komt van schrik laat Agnan het inktpotje vallen. Maar het was een grapje van Clotaire en hij moet voor straf in de hoek staan. Als de inspecteur arriveert maakt hij een grapje, maar niemand lacht erom, want de juf had gezegd dat niemand mocht lachen. Dan moet de klas een verhaaltje lezen en Clotaire moet beginnen et lzen maar hij barst in huilen uit. De klas begint te ruziën over het verhaal. Als de inspecteur weggaat zegt hij “U heeft mijn sympathie ga zo door, bravo!”. Hoofdstuk 5: Djodjo ‘s middags komt de juf met een onbekende jongen op school met rood haar, sproeten en blauwe ogen. Het is een Engelse jongen, zijn ouders hebben hem op deze school geplaatst om Frans te leren. Hij heet Georges Macintosh. Agnan zegt dat hij een beetje Engels kan, maar wanneer hij praat tikt Georges tegen zijn hoofd. In de pauzes taan ze allemaal om Georges heen en vragen hem allemaal dingen, maar hij zegt niets en lacht alleen maar. Geoffroy zegt dat Engelse veel aan tennis doen Eudes wordt boos om wat Geoffroy zegt
En ze beginnen te vechten en tegen elkaar te schelden.Geoffroy begint te schelden. En Georges begint de scheldwoorden van Geoffroy te kopiëren en zegt dingen als idioot. De juf wordt erg boos op Geoffroy. En daarna zien ze Georges nooit meer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le petit Nicolas door René Goscinny & Sempé"