Le malade imaginaire door Molière

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Le malade imaginaire
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1099 woorden
  • 20 november 2007
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 7
45 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De ingebeelde zieke
Auteur
Molière
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1673
Pagina's
191
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Le malade imaginaire
Shadow
Le malade imaginaire door  Molière
Shadow
Le malade imaginaire, Molière
1. Informations sur le livre.

Titre : Le malade imaginaire
Auteur : Molière
Date de parution : 1673
Genre : Théâtre/ satire
Explication du titre :De hoofdrolspeler in dit boek is een man die denkt dat hij ziek is. Hij is dus een ingebeelde zieke.

2. Résumé.

Argan is een rijke man die denkt dat hij ziek is. Hij geeft heel veel uit aan medicijnen en dokters. Argan heeft een dochter, Angélique die verliefd is. Maar Argan wil haar uithuwelijken aan een dokter, Thomas Diafoirus, zodat hij 24 uur per dag een dokter in de buurt heeft die hij gratis kan consulteren. Argan heeft nog een jongere dochter, en een nieuwe vrouw, Béline, de stiefmoeder van Angélique. Daarnaast heb je de dienstmeid, Toinette, die ongevraagd haar mening geeft en niet wil dat Angélique met Thomas Diafoirus gaat trouwen.

3. Description des personnages.

Argan :
De vader van Angélique en Louison. Hij is de baas in het huis en is er serieus van overtuigd dat hij ernstig ziek is, dodelijk ziek. Hij wil Angélique laten trouwen met een arts, zodat hij gebruik kan maken van dezelfde arts.

Béline:
De nieuwe vrouw van Argan, stiefmoeder van Angélique en Louison. Zij is uit op het geld van Argan, maar doet tegenover hem van niet. Hij en Béline hebben allemaal koosnaampjes voor elkaar. Zij behandelt hem een beetje als een klein kind.

Angélique:
De dochter van Argan en heimelijk verliefd op Cléante die ze bij een opera had ontmoet. Ze kan het goed vinden met Toinette, de dienstmeid, en wil absoluut niet met Thomas Diafoirus trouwen. Ze zegt dat ze dan nog liever dood wil.

Toinette:
Het dienstmeisje van Béline. Zij heeft alles door. Ze weet bijvoorbeeld dat
Argan niet echt ziek is en geeft steeds ongevraagd haar mening en gaat tegen de wil van Argan in. Ze overtuigt de broer van Argan, Béralde, om ervoor te zorgen dat Angélique niet met Thomas Diafoirus hoeft te trouwen.

Thomas Diafoirus:
De verloofde van Angélique. Hij is een net afgestudeerde dokter en is helemaal niet slim. Hij is sociaal zwak en niet goed in het met mensen omgaan. Hij doet nog steeds precies wat zijn vader zegt. Hij wil graag met Angélique trouwen, waarschijnlijk omdat hij ten eerste nog nooit verliefd is geweest, en ten tweede omdat het moet van zijn vader. Daarnaast is hij wel geïnteresseerd in meisjes, maar zij zijn totaal niet geïnteresseerd in hem.

4. Décrivez également le cadre du roman et placez-le (s’il y a lieu) dans un cadre historique.

In de literatuur van de zeventiende eeuw, en dan met name van het theater, heb je een aantal regels. Tussen 1630 en 1661 waren er drie hoofdregels voor theater.
1. De eenheid van de actie: het toneelstuk heeft één dimensie, de complexiteit van de actie wordt vereenvoudigd. Er is een hoofdonderwerp waar het stuk over gaat.
2. De eenheid van de tijd: het verhaal beslaat een tijd van 24 uur.
3. De eenheid van de plaats: het verhaal vindt plaats tijdens één scène, op één plek, en met één decor.
4. De eenheid van de toon: er wordt maar één genre tegelijk behandelt. Bijvoorbeeld een tragedie, of een komedie, maar een tragikomedie kan niet.

Molière had in zijn toneelstukken veel kritiek op geestelijken, edelen, en de mensen die zeer bevoorrecht leefden. Het meeste kritiek uitte hij op de medici, de schijngeleerden en zij die kunst en wetenschap overdreven bewonderden.
In ‘Le Malade Imaginaire’ bespotte Molière het ziek zijn. Hij vond zelf dat een goed recept tegen ziekte een glas wijn met een stuk rundvlees en Nederlandse kaas was.
Molière speelde zelf vaak een hoofdrol in zijn toneelstukken, zo ook in ‘Le malade imaginaire’. Hij overleed tijdens de vierde voorstelling van dit toneelstuk.

5. La structure du roman.

Het verhaal is in chronologische volgorde verteld. We lezen de conversaties tussen mensen, en af en toe is er een monoloog waaruit wij kunnen opmaken wat de mensen denken. Ook wordt het verhaal afgewisseld met liedjes en dansen en muziek.

6. Observez et notez le style employé dans le roman.

In dit boek zijn vooral gesprekken belangrijk. Het verhaal bestaat bijna alleen maar uit gesprekken. De conversaties maken het verhaal. Soms is er een lied tussendoor, die ook invloed heeft op het verhaal, die maken wat dingen duidelijk. En soms is er een monoloog, uit die monologen blijkt wat de personages echt denken. Want wat ze denken en wat ze zeggen hoeft niet altijd overeen te stemmen.

7. Recherchez et notez des éléments clé (importants ou particuliers) du roman sur lesquels vous pouvez être interrogés durant l’examen.

Acte III scène II. Béralde, de broer van Argan en Toinette. Toinette vraagt aan Béralde of hij een beetje geeft om de belangen van Angélique, zijn nichtje. Béralde antwoord dat hij alles zal om er voor te zorgen dat zij krijgt wat zij wil. Toinette antwoord dan dat zij echt niet met Thomas Diafoirus wil trouwen. Verder zegt ze dat ze een plan heeft om het huwelijk af te blazen.
Acte III, scène V. Monsieur Purgon, Argan, Béralde, Toinette. In deze scène maakt Béralde de dokters belachelijk en zegt hij dat hun werk nutteloos is. Toinette geeft dit door aan de arts van Argan, Monsieur Purgon. De reactie van Monsieur Purgon is dat hij niets meer met Argan te maken wil hebben en dus niet meer zijn arts wil zijn. Ook zegt hij dat zijn neefje, Thomas Diafoirus, niet meer met Angélique mag trouwen. Door deze scène komt Argan zonder arts te staan en hoeft Angélique niet meer met Thomas Diafoirus te trouwen.

8. Choisissez un passage qui pour vous ,est représentatif du roman et que vous désirez approfondir pendant l’examen. Faites en une copie et joignez-la au dossier.

Acte I, scène V. Hierin hebben Toinette en Argan ruzie. Toinette zegt dat Angélique helemaal niet met die dokter wil trouwen, Argan zegt dat het moet of dat ze anders naar een klooster moet. Toinette zegt dat hij Angélique toch nooit in een klooster zal stoppen, dat als Angélique maar een paar tranen laat zien, Argan alles doet wat zij wil. Dit stukje is een goed voorbeeld van dit boek omdat het heel duidelijk de rol van Toinette laat zien. Ze spreekt haar baas zonder enige angst tegen.
Acte III, scène I. In deze scène staat Argan op zonder stok. Toinette zegt dan: pas op meneer, u vergeet dat u niet zonder stok kunt lopen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.