Le malade imaginaire door Molière

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover Le malade imaginaire
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1691 woorden
  • 13 oktober 2003
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
106 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De ingebeelde zieke
Auteur
Molière
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1673
Pagina's
191
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Le malade imaginaire
Shadow
Le malade imaginaire door  Molière
Shadow

Le Malade Imaginaire, van Molière geschreven in 1673.
Bewerkt door Jos Nijhof in 1981.

Argan woont samen met zijn dochter Angelique, met zijn tweede vrouw Beline en met het dienstmeisje Toinette in een huis. Argan wordt door zijn dokter (Diarepius) en door zijn apotheker (Florisant) voorgehouden dat hij erg ziek is. Omdat hij immers alles gelooft wat de heren zeggen (ze zijn immers hoog opgeleid) is hij er zelf heilig van overtuigd dat hij ook daadwerkelijk ziek is. Hij slikt grote hoeveelheden pillen en mag allerlei dingen niet eten. Zijn dochter Angelique heeft een relatie met Cleante, maar zonder dat iemand dit weet. Beline is alleen maar op Argans geld uit terwijl zij hem wijsmaakt niet zonder hem te kunnen leven. Als de zoon van de dokter Diarepius (Thomas) Argan de hand van zijn dochter vraagt stemt Argan meteen toe. Hij is immers erg ziek en het zou wel van pas komen, zo'n dokter in de familie. Op de dag dat Thomas kennis komt maken komt Cleante zogenaamd langs als vervanger voor Angelique's muziekleraar. Dan komt Thomas Diarepius met zijn vader binnen en spreekt wat mooie, uit zijn hoofd geleerde, regels om zo indruk op het gezelschap te maken. Argan is razend enthousiast. Hij wordt dan ook woest als hij er achter komt dat ze een relatie heeft met Cleante, en ze met hem trouwen wil. Voor hem staat vast; zij trouwt met Thomas, of ze gaat naar een klooster. Als Argans zus Fleur langskomt maakt Toinette met haar een plan om zowel Argan van zijn 'ziekte' en van de valse Beline af te helpen als Angelique van Thomas af te helpen. Eerst doet Toinette een doktersjas aan en vertelt Argan dat alles van zijn dokter onzin was, en dat waarschijnlijk zijn been en zijn oog eraf/uit moeten. Dit vindt zelfs Argan zo ridicuul dat hij geen dokter meer hoeft. Dan vertelt Fleur aan haar broer dat Beline alleen achter zijn geld aan zit. Als deze hem natuurlijk niet geloofd vraagt Fleur aan Argan een spel te spelen. Argan gaat schijndood liggen, en kijkt hoe Beline reageert. Als Toinette Beline meld dat Argan dood is is zij dolblij.
Citaat: Welnee! Het sop is de kool niet waard. Wat gaat er aan hém verloren nou verloren? Wat had hij nou voor nut? Hij was toch zeker iedereen tot last, onzindelijk, smerig, altijd met een injectie of met een weet-ik-wat in zijn lijf; altijd aan het hoesten en rochelen, en daarbij ook nog saai en suf, constant in een slecht humeur en scheldend op het personeel.
Ze maakt plannen om Argan's geld te nemen en er vandoor te gaan maar dan staat Argan op en weet de waarheid. Dan besluiten ze nog een het spel te doen om te zien hoe Angelique reageert. Angelique komt binnen met Cleante, en is diep geschokt. Ze heeft er zelfs over om de bruiloft met Cleante niet te doen omdat ze niet gelukkig kan zijn met zo'n verlies. Argan is blij dit te horen en geeft haar met Cleante zijn zegen. Tot slot halen ze Argan over om misschien ook wel dokter te worden.

4.
a1. Le Malade Imaginaire gaat over een meneer, Argan die niets anders denkt dan dat hij vreselijk ziek is en alleen maar via de dokter in leven kan blijven.
Citaat: argan: Maar die pillen houden me juist op de been. Dokter Purgerius heeft zelf gezegd dat ik binnen drie dagen dood zou zijn als hij zich niet meer met mij bemoeit.
Het liefst laat hij zijn dochter met de neef van zijn eigen dokter trouwen, maar daar heeft zij hele andere ideeën over. Ze trouwt liever met haar geliefde Cleante.
2. We zijn met school naar het toneelstuk gegaan, en het was makkelijk als je dan ook het boekverslag er over zou doen.
3.Ik kende nog niets van de schrijven, en ik heb verder ook niet echt een boek gelezen in de trant van dit onderwerp.

De personen.
B
1.De hoofdpersoon is Argan.
2.Hij is een vreselijke aansteller, maar ondanks dat heeft toch iedereen wel respect voor hem. Maar hij wordt wel veel belazerd door zijn mede mens, alleen de gene die van hem houden hebben het het beste met hem voor.
Citaat; Toinette: Ja, daar ligt hij. Hij kreeg daarnet ineens een beroerte ofzo en daar is hij is gebleven.
Angelique: Nee toch! Vreselijk wat ongelukkig en wat onverwacht. Oh lieve, lieve papa: hij betekent alles voor me, Toinette. Dat ik hem juist nu moet missen… nu hij zo boos op me was. Afschuwelijk, wat moet ik toch beginnen? Nee, hier kom ik vast en zeker nooit overheen.

3. Zijn relatie met zijn dochter is erg belangrijk voor hem, hoewel hij ook zegt dat ze in een klooster moet als ze niet doet wat hij zegt, hij geeft verschrikkelijk veel om haar.
Zijn band met de dokter is erg belangrijk voor hem, vooral omdat hij er van overtuigt is dat hij dodelijk ziek is, en daar moet niet mee gespot worden. Hij is er van overtuigt dat hij het vreselijk heeft onder lijf en leden.
Maar gelukkig heeft hij nog wel zijn nieuwe vrouw, die fantastisch voor hem zorgt, wat hij niet weet is dat ze eigenlijk achter zijn rug een plannetje aan het beraden is.
4. Je ziet echt in Argan dat hij alles doet om de aandacht te krijgen, van iedereen. Maar omdat hij dat ook krijgt, weet hij dat hij zo moet door gaan, om veel aandacht op te eisen. Maar sommige mensen hebben helemaal geen zin om hem die onverdiende aandacht te geven, zoals Toinette, die ook overduidelijk de spot met hem drijft.
6. De hoofdpersoon is geen bekend persoon.
7.Vooral de actie van de zus van Argan vind ik heel slim, om tegen Argan te zeggen dat hij schijndood moet gaan liggen, want zo kom je precies achter de waarheid.
8. Het meest sympathiek vind Toinette, die weet precies hoe de vork in de steel zit, en is ook grappig.
9. Het minst sympathiek vind ik Thomas, dat is echt nog zo’n kleuter die alles voorgeschoteld moet krijgen. Echt zo’n mammies kindje.
Wat wel een mooie actie is, als hij zich voorstelt aan Angelique, en dan denkt dat het de moeder is.

C.
Waarschijnlijk speelde het zich af rond 1673 want toen is het verhaal ook geschreven, maar er is niet een speciale indicatie dat het ook precies dan afspeelt.
Citaat: Toinettte: Ze zitten in de achterkamer met een notaris, en ik heb ze horen praten over een testament. Uw stiefmoeder laat er geen gras over groeien. Vast en zeker palmt ze uw vader volledig in, zodat ú niet hoeft te rekenen op een voordeeltje.
Nee, de auteur heeft de tijd niet gemanipuleerd. Er komen geen flashbacks in voor, het is één lopend verhaal.

D.
Het speelt zich af in Frankrijk, Parijs. alhoewel dat net zoals bij de “tijd” niet speciaal wordt gezegd. De plaats heeft ook helemaal geen belangrijke betekenis voor het verhaal.
Het decor is niet zoveel sprekend voor het verhaal. Het gaat meer om de omstandigheden zelf, dan om de plaats waar het gebeurd.
Citaat: Argan; Ze durfde te beweren dat ik…dat ik helemaal niet ziek ben.
Citaat: Angelique; Ja, ik geef het toe: ik zit helemaal vol van hem en bij jou kan ik gelukkig mijn hart uitstorten. Maar zeg eens, Toinette, hoe denk je over mijn gevoelens voor hem?
Het geeft niks aan van omgeving, alleen het verhaal is belangrijk.

E.
Iedereen heeft zijn eigen kijk op het verhaal, er is niet speciaal één persoon die het verhaal verteld, of 1 iemand, door wie je alles ziet.
Je krijgt een hele eigen mening op het verhaal, omdat er niet echt één iemand is door wie je alles ziet gebeuren. Die manier is soms heel erg subjectief, en op deze manier krijg je gewoon een objectief idee over de spelers. Hoe ze allemaal echt zijn.
Dat bijvoorbeeld Argan een zeurpiet is: Je brengt een zieke, oude man tot razernij, jij akelig kreng.
En angelique een verliefde vrouw: Vind je het dom dat ik mezelf overgeef aan zulke verrukkelijke gevoelens?

F.
Het is moeilijk te zeggen of de schrijver iets speciaals wilt over brengen, omdat ik het verhaal natuurlijk niet in schrijf versie heb gelezen, maar op toneel manier heb gelezen.
Maar als de schrijver iets zou over willen brengen, dan zal dat toch zijn manier van komiek zijn. Die hij in een verhaal wilt verwerken.Ook laat hij zien dat je aan je naasten, je familie, het meeste hebt. En dat je die moet respecteren, ondanks dat je soms meningsverschillen hebt.
Ik kon niet echt een boodschap in het verhaal opmaken, maar als dit de boodschap was, dan is het zeker een wijze boodschap. Waar zeker waarheid in zit.
Dat er ook in de vroegere eeuwen toch wel gevoel voor humor was.
Citaat: Toinette: Meneer, een dokter die u spreken wil.
Argan: Wat een dokter?
Toinette: ja, een geneesdokter.
Argan: Wie is het?
Toinette: Geen idee, maar hij lijkt sprekend op mij. Gek, Hè? ’t Is dat mijn moeder een onberispelijke vrouw was, anders zou ik nog denken…
Als op deze manier.
Persoonlijk zou je denk ik niet zo snel zeggen dat het een eeuwen oud verhaal is. Maar het is wel een verhaal met een moraal.

G.
1.Ik heb niet echt een indruk gekregen hoe de schrijver schrijft, want het was nu in toneel vorm geschreven.
Citaat: Argan: Wat jij! Brutale…
Toinette:Nee, niet schelden, niet nog eens! Anders ga ik huilen… huh..huh…
Argan: Me langer dan een uur alleen laten, hè!
ToinetteLonderbreekt hem weer) huh Huh.
Argan: Beroerd misbaksel! Wil je nou eindelijk…
Toinette: Huh Huh…
Maar het verhaal spreekt me wel aan, vooral de komiek die er in verwerkt is.
Het is een beetje moeilijk te zeggen hoeveel de tijd nou met het verhaal heeft te maken. Wat ik wel weet is dat de schrijver in de 17e eeuw leefde, maar dat is aan het verhaal niet te merken.
De plaats heeft niet echt veel verschil uitgemaakt voor het verhaal.
Het onderwerp sprak me wel aan, ook omdat het best wel grappig was af en toe. Dus dat viel wel in de smaak.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.