La preuve door Agota Kristof

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2087 woorden
  • 5 juli 2007
  • 11 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 11 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1988
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover La preuve
Shadow
La preuve door Agota Kristof
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Frans boekverslag
Boek: La Preuve
Auteur: Agota Kristof

Samenvatting
Lucas woont alleen in het huis van zijn overleden opa en oma. Zijn moeder zusje zijn beide gedood door een granaat. De skeletten van hen heeft hij thuis. Zijn vader heeft in de gevangenis gezeten. Toen hij hieruit vrij werd gelaten kreeg hij een ongeluk. Aan dit ongeluk is hij overleden. De broer van Lucas, Claus, heeft hem verlaten. Hij is de grens overgestoken. Kortom, Lucas heeft geen familie meer en leeft dus helemaal op zichzelf.
Na het verdwijnen van zijn broer ondernam Lucas niks meer. Zijn tuin, waar hij zijn inkomsten uit verkrijgt, verwaarloost hij, totdat Joseph op een keer langskomt en hem hier op wijst. Bovendien schaft Lucas een identiteitskaart aan (deze heeft hij nooit gehad (opvallend i.v.m. het einde!), hij is ook nooit naar school geweest), die hij met hulp van Peter krijgt (Peter is een vriend van een vriend van Lucas).

Op een gegeven moment zit er opeens een meisje voor Lucas zijn huis. Zij zegt hem dat hij al geruime tijd niet bij de pastoor langs is geweest, terwijl hij bij hem langsgaat voor zijn psychische problemen en hem tegelijkertijd verzorgt. Lucas neemt dit meisje serieus en hervat zijn bezoeken aan de pastoor. Ze spelen veel spellen welke Lucas altijd wint.
Lucas treft een vrouw (Yasmine) met haar baby aan, aan de rand van een rivier. Hij neemt ze mee naar zijn huis en biedt ze onderdak aan. Zij wil eigenlijk uit dit dorp vertrekken. Er doen zich namelijk allerlei vervelende verhalen over haar de ronde, maar hij zorgt ervoor dat ze toch bij hem blijft wonen. Haar kind (Mathias) is gehandicapt. Zelf zegt Yasmine dat dit komt doordat ze een korset droeg tijdens de zwangerschap. De vader van het kind is haar vader. Yasmine heeft seks gehad met haar vader, maar is niet seksueel misbruikt. Ze begon zelf met het uitproberen van seksuele handelingen samen met haar vader. Haar vader is nu dood. Later in het boek blijkt dat dit komt doordat mensen hem hebben vermoord, vanwege wat er met zijn dochter is gebeurd. Eerder ging men er altijd vanuit dat hij zelfmoord had gepleegd.
Als Lucas een bezoek brengt aan de bibliotheek ontmoet hij daar een vrouw, Clara. Na veel gezeur mag Lucas eindelijk een keer met haar mee naar binnen. Clara haar man moest het leger in en ze mist hem nu verschrikkelijk. Na verloop van tijd wordt Clara ziekLucas raakt zowaar geobsedeerd door Clara. Hij bespioneerd haar en komt erachter dat ze elke vrijdag een zelfde minnaar heeft. Hij komt elke vrijdag, omdat hij een vrouw en kinderen heeft. Als hij deze man tegenkomt op straat bedreigt hij hem (hij zal hem in elkaar slaan als hij hem nog één keer ziet). Uiteindelijk verlaat deze man het dorp uit gevaar dat zijn gezin achter zijn affaire komt. . Lucas verzorgt haar. Yasmine wordt er erg verdrietig dat Lucas bijna elke dag (en nacht) bij Clara is en nooit meer thuis, bij haar en Mathias. Lucas is zo vaak weg dat Yasmine de verzorging (het eten brengen) van de pastoor ook over moet nemen. Op een gegeven moment kondigt de pastoor aan dat hij naar een klooster gaat in een ander dorp. Het dorp heeft hem niet meer nodig, want er is een andere pastoor gekomen.
Als het Yasmine uiteindelijk allemaal teveel wordt, verlaat ze Lucas en haar eigen zoon en vertrekt naar een grote stad. Tegen Mathias zegt Lucas dat ze altijd al naar een grote stad wilde (ik kon niet goed opmaken of dit nou de waarheid was of niet). Lucas is het ermee eens dat ze Mathias bij hem achterlaat. Hij is, volgens hem, beter af in een klein dorp. Lucas en Mathias verhuizen dan naar het huis van Victor. Victor was de eigenaar van de bibliotheek, maar gaat nu weg. Hij gaat bij zijn zus wonen, omdat hij haar enkel kan blijven zien als ze bij elkaar gaan wonen (de ouderdom slaat toe). Bovendien wil zij hem graag helpen te stoppen met drinken (alcohol) en roken en beweert ze dat haar huis een goede omgeving is om een boek te schrijven, wat zijn jeugddroom was. Lucas neemt de bieb van Victor over. Tijdens de verhuizing komt Lucas erachter dat Mathias afweet van zowel de skeletten als de schriften die Lucas verborgen heeft. In deze schriften heeft Lucas alles opgeschreven wat hij meemaakt (het irrelevante weggelaten) om later aan zijn broer te laten lezen. Lucas heeft Mathias verboden om deze schriften te lezen. Als ze eenmaal in hun nieuwe huis zijn ingetrokken blijkt Mathias veel nachtmerries te hebben. Hij vertelt ze allemaal aan Lucas. De nachtmerries gaan over het algemeen erover dat Mathias in allerlei gevaren terechtkomt. Eén droom gaat over de boom in de achtertuin. Mathias werd in deze boom naar de boom gelokt en ten slotte gewurgd. Lucas vindt dit zo’n nare droom dat hij ervoor zorgt dat deze boom verbrand wordt. Op andere manieren merkt Lucas nog meer dat Mathias zich echt niet gelukkig voelt in hun nieuwe huis, hij lacht nooit meer en beweert dat dit is vanaf het moment dat ze in dit huis zijn gaan wonen. Bovendien wordt Mathias op school gepest, vanwege zijn handicap (hij is kleiner dan normaal). Ondertussen heeft Clara het dorp verlaten. Men denkt dat ze op zoek is naar Thomas, haar man die het leger in moest.
Victor blijkt niet gelukkig te zijn bij zijn zus. Lucas krijgt dit te horen via Peter. Victor schrijft geen boek, al heeft hij heel lang volgehouden tegenover zijn zus van wel, omdat zij dit zo graag wilde. Ook mag hij van haar niet drinken en roken, maar hij rookt stiekem op zijn kamer. Drinken doet hij helemaal niet, wat uiteindelijk uit de hand loopt, omdat hij in één keer weer helemaal losgaat. Hij bestelt thee met rum en nog twee glaasjes rum zonder thee. Daarna koopt hij nog een fles drank en kan hij zich niet meer inhouden. Victor valt uit tegen zijn zus door haar flink de waarheid te zeggen (hij schrijft helemaal geen boek, rookt en drinkt weer). Hij maakt haar belachelijk door te zeggen dat ze nog nooit seks heeft gehad en daarom kleedster (naaister) is geworden. Als ze de maten op moet meten bij mooie meisjes geniet ze daar heel erg van, beweert Victor. Zijn zus wordt hier natuurlijk erg kwaad om. Uiteindelijk vermoord Victor zijn zus. Victor wordt dan veroordeeld tot de doodstraf, hij wordt opgehangen. Peter vertelt dit allemaal aan Lucas. Als Peter zegt dat hij Victor niet heeft vergezeld naar zijn executie (terwijl Victor dit wél wilde) zegt Lucas dat hij dit wel zou hebben gedaan.
De leraar van Mathias komt bij Lucas zijn winkel (zonder dat Mathias hier vanaf weet) om een te zeggen dat het zo niet langer gaat. Mathias wordt heel erg gepest en zou eigenlijk van school af moeten. Lucas zegt echter dat dit niet mogelijk is, Mathias wil heel graag op school blijven. De leraar bedenkt dan een plan om te zorgen dat Lucas zijn boekenwinkel/bieb zo inricht dat er kinderen van school kunnen komen lezen en tekenen. Mathias komt opeens met het verhaal dat een vrouw hem achtervolgt. Dit blijkt de tante van Yasmine te zijn. Zij zou Mathias wel willen verzorgen, maar Lucas wil dit absoluut niet. Hij is zo op Mathias gesteld dat hij hem voor geen goud kwijt wil. Dit zegt hij hem ook vaak, want Mathias denkt vaak dat hij niet veel waard is voor Lucas of dat anderen meer waard zijn.

Opeens verschijnt Agnès voor Lucas. Zij is een oude vriendin van hem. Mathias is gelijk helemaal gek van haar en hij denkt dat Agnès verliefd is op Lucas. Lucas vindt haar echter veel te jong, zelfs haar slipje is ‘te jong’. Voor dat Lucas het doorheeft, heeft Mathias haar uitgenodigd om pannenkoeken te komen eten. In de bieb voor de kinderen van school komt voortaan een jongetje met blond haar welke de aandacht van Lucas trekt. Later blijkt dit het broertje van Agnès te zijn. Mathias mag hem helemaal niet, hij is bang dat Lucas hem leuker vindt.
Voor de zoveelste keer heeft Lucas een gesprek met ‘de slapeloze’ (Michael). Hij vertelt hem dat hij afgelopen nacht Mathias een vuur in zijn kamer zag maken. Lucas snelt dan naar huis en treft Mathias daar dan, naast de skeletten van zijn moeder en zijn zusje (deze liggen in de kamer van Mathias, want dat wilde hij graag) aan. Michael zorgt er dan voor dat Peter komt om Lucas te troosten. Joseph brengt het lijkje van Mathias naar het graf, hetzelfde als waar de opa en oma van Lucas zijn begraven.

Tijdsprong

Claus, de broer van Lucas, komt naar zijn geboortedorp (dus het dorp waar Lucas altijd gewoond heeft) om zijn broer op te zoeken. Hij gaat opzoek naar het huis van zijn opa en oma, maar daar is nu een speelveld. Dan gaat hij naar de bieb waar hij vroeger altijd kwam. Hier is Peter nu de baas. Peter denkt in eerste instantie dat Claus Lucas is (deze is sinds zijn 30e verdwenen) en gelooft hem dan in het begin ook niet als hij zegt niet Lucas maar Claus te zijn. Uiteindelijk gelooft Peter hem dan toch en geeft de schriften die Lucas had geschreven aan Claus. Claus leest deze schriften en komt daarna met vragen naar Peter. Peter vertelt hem dat Lucas na de dood van Mathias nog in de stad is gebleven, maar erg depressief was geworden. Peter had toen iets gehoord over een lijk van een vrouw dat was gevonden en vertelde dit aan Lucas, want misschien was het wel Yasmine. Vanaf dat moment heeft hij Lucas nooit meer teruggezien. Het lijk was bovendien ook nooit geïdentificeerd. Clara was, vlak na de verdwijning van Lucas, weer teruggekeerd naar het dorp. Peter verzorgt haar nu en zij woont bij hem in (zij heeft helemaal geen geld). Dat Peter nu de eigenaar van de bieb is, komt doordat Lucas in een briefje deze aan Peter had toegekend. Echter, als Claus ‘tevoorschijn’ zou komen was hij voortaan eigenaar.
Claus vroeg ook aan Peter of hij hem het graf van zijn oma en de skeletten van zijn moeder en zijn zusje wilde laten zien. Als ze deze bezoeken blijken het echter geen twee maar drie skeletten te zijn. Lucas had namelijk het lijk van Mathias uit het graf gehaald om het dichter bij zich te hebben en niet hele nachten buiten bij het graf door te hoeven brengen. De laatste vraag van Claus is of hij misschien één nacht in de kamer met de skeletten zou mogen slapen. Peter vindt dit goed. Het boek eindigt met het proces waarin de aanvraag voor een verblijfsvergunning voor Claus staat. Claus wil absoluut niet terugkeren naar zijn vorige land ( het land D.) maar blijven waar hij nu is en wachten op Lucas (de plaats K.). Men kan echter nergens in het register van de stad de naam Lucas T. en/of Claus T. vinden. Claus probeert dit nog te bewijzen door middel van zijn handschrift, maar dit helpt niet. Men kan zelfs het hele bestaan van hen niet vinden. De naam Maria Z. komt wel voor in de register, maar ze laat geen erfenis achter. Het zou kunnen zijn dat zij in de oorlog kinderen zonder ouders heeft opgevangen.

Thema
Als je genoeg van iemand houdt, kun je diegene als familie beschouwen, ook al is dat in werkelijkheid niet zo.
Ik heb dit thema gekozen, omdat er in dit boek meerdere van dit soort relaties voorkomen.
Lucas en Mathias groeien steeds dichter naar elkaar toe. Mathias blijft altijd zeggen dat Lucas niet zijn echte vader is en denkt ook dat hij nooit écht van hem zal houden. Lucas is echter helemaal gek van hem. Dit wordt pas echt duidelijk als Mathias doodgaat (zelfmoord pleegt). Lucas is hier helemaal ondersteboven van, hij beschouwde Mathias als zijn zoon.
Lucas en Claus zagen hun opa en oma als hun echte opa en oma, omdat ze zo waren opgevoed. Aan het einde van het boek blijkt er echter een grote kans te zijn dat dit helemaal niet waar is. Ze zijn echter zo erg met elkaar verbonden geweest dat het wel voelde als familie. De relatie tussen Yasmine en haar vader is ook een bijzonder geval. Yasmine uit haar seksuele verlangens bij hem en haar vader gaat hier in mee, ook al wil hij dit in eerste instantie eigenlijk niet.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La preuve door Agota Kristof"