ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Titel: La petite fille de monsieur Linh

Auteur: Philippe Claudel

Aantal pagina’s: 183

1. Vertel in ongeveer 500 woorden de inhoud.

Meneer Linh woont in een ver land met zijn familie. Hier heeft hij het goed. Als de oorlog zijn familie uitmoordt blijft hij alleen over met zijn kleindochter Sang Diû. Ze is dan pas 6 weken. Samen vluchten ze naar voor hun een ver en onbekend land. Welke landen er worden bedoeld wordt niet duidelijk. Wel is duidelijk dat zijn vaderland een primitief land is en het nieuwe land een ontwikkeld, westers land is.

Ze komen met andere vluchtelingen in hetzelfde gebouw te wonen. Er zitten een paar gezinnen, maar echt een klik krijgt meneer Linh niet met ze. De mannen kaarten alleen maar, de kinderen spelen met elkaar en de vrouwen lachen hem uit. Hij krijgt wel te eten van ze.

Meneer Linh blijft de eerste weken alleen maar in het gebouw. Hij verzocht zijn kleine meid en doet verder vrij weinig.

Op een dag kunnen zijn tolk en een andere vrouw hem toch zo ver krijgen om eens naar buiten te gaan. Zo kan hij het nieuwe land ontdekken.

Meneer Linh is bang voor de kou buiten, dus hij kleedt zichzelf en Sang Diû in meerdere lagen aan.

Hij merkt dat het toch wel fijn is om buiten te komen en gaat voortaan elke dag wandelen. Zo ontmoet hij meneer Bark. Ze komen elkaar altijd tegen op hetzelfde bankje. De eerste keer vindt meneer Linh meneer Bark nog wat eng, omdat hij door de vrouwen was gewaarschuwd voor ‘babydieven’. Daarna merkt hij dat het een erg aardige man is en ze worden al snel vrienden.

Ze spreken elkaars taal niet. Meneer Bark denkt dat meneer Linh ‘Tao-Laï’ heet. Dit betekent namelijk goeiendag in meneer Linhs taal. Het enige woord dat meneer Linh in meneer Bark zijn taal kan is ook ‘goeiendag’.

Meneer Bark is een kettingroker. Meneer Linh zorgt ervoor dat hij van zijn ‘begeleider’ elke dag een pakje sigaretten krijgt, zodat hij deze cadeau kan doen aan meneer Bark. Daar is hij erg blij mee.

Als het slecht weer is gaan ze samen naar een café waar ze een citroendrank drinken. Het gekke gevoel dat meneer Linh hiervan krijgt, kende hij nog niet.

Ook gaan ze op een gegeven moment samen naar de haven en naar het park.

Meneer Bark vertelt hele levensverhalen en meneer Linh luistert, Sang Diû is er altijd bij. Het geeft niet dat ze elkaars taal niet verstaan. Ze hebben alleen elkaar en zijn beste vrienden.

Op een dag wordt meneer Linh overgeplaatst naar een andere woning. Het wordt omschreven als een gekken/bejaardenhuis. Ze moeten daar namelijk altijd in een blauwe badjas en op pantoffels lopen en mogen niet weg.

Meneer Linh wil graag zijn vriend weer zien. Hij loopt naar het hek waar hij ook door binnen is gekomen en komt er dan achter dat hij opgesloten zit.

Hij schopt heisa bij het hek en omdat hij niet rustig wordt, krijgt hij een spuitje in zijn arm.

Later wordt hij wakker op zijn kamer zonder te weten wat er in de tussentijd is gebeurd.

Hij en Sang Diû zijn ongedeerd.

Nu hij weet dat ontsnappen niet makkelijk is houdt hij alles goed in de gaten en gedraagt hij zich voorbeeldig. Na een paar dagen letten ze niet meer de hele dag op hem.

Hij heeft een plek gevonden waar hij het makkelijkst over de muur kan klimmen en hij heeft ontdekt dat de bewaking in de ochtend het zwakst is.

Hij klimt met succes over de muur en is vrij!

Zijn enige doel is om weer bij zijn vriend te zijn. Hij weet alleen nog steeds niet goed hoe de stad in elkaar zit, spreekt nog steeds de taal niet en heeft geen idee waar hij is.

Hij gaat dus maar op de gok lopen. De hele dag loopt hij. Hij wordt vies en gaat stinken en zijn pantoffel gaat kapot.

Uiteindelijk na een hele dag lopen herkent hij het en blijkt hij precies tegenover het bankje te staan, de ontmoetingsplek met meneer Bark! Meneer Bark mist zijn vriend ook ontzettend en weet eigenlijk niet waarom hij nog elke dag naar het bankje gaat. Toch zit hij er op het goeie moment.

Meneer Linh ziet hem zitten en roept hem vanaf de overkant van de straat. Ze zijn erg blij elkaar weer te zien. Meneer Bark komt naar meneer Linh toe. Helaas is meneer Linh door zijn vreugde het verkeer vergeten en wordt aangereden door een auto.

Hij maakt een harde klap en een straal bloed loopt uit zijn hoofd. Even denkt meneer Bark dat zijn vriend dood is, totdat hij weer ‘goeiedag’ kan zeggen.

Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht.

In dit stuk blijkt dat Sang Diû al die tijd een pop is geweest. Ze leeft alleen in meneer Linh zijn fantasie.

Meneer Linh en meneer Bark beloven voortaan altijd bij elkaar te blijven. 

 2. Wat is het thema van het verhaal?

Een getraumatiseerde man die het leven weer op moet pakken in een nieuw land en dit niet makkelijk vindt.

3. Waar speelt het verhaal zich af? Is dit belangrijk voor het verhaal?

Het verhaal speelt zich af in een westerse stad. Dit is van belang omdat het daardoor voor meneer Linh heel erg wennen is, hij is namelijk een heel ander land gewend. Dit brengt problemen met zich mee. 

4. Wanneer speelt het verhaal zich af? Is dit belangrijk voor het verhaal?

Het verhaal speelt zich in deze tijd af. Het is niet heel belangrijk, maar wel erg actueel.

5. Beschrijf 3 personen die in het verhaal voorkomen.

-Meneer Linh. Een oude man die niemand meer heeft door de oorlog in zijn vaderland. Hij heeft alleen nog zijn kleindochter, met haar vlucht hij naar een voor hem onbekend, westers land. Zijn kleindochter, Sang Diû, betekent alles voor hem. Voor haar wil hij overleven. Hij vindt het moeilijk in het nieuwe land. Hij wordt de beste vrienden met meneer Bark.

- Meneer Bark. Woont al wel zijn hele leven in het westerse land, is ook al redelijk oud. Onlangs is zijn vrouw overleden, hij is dus ook eenzaam. Hij is redelijk dik, rookt en praat veel. En hij is erg blij met meneer Linh als vriend.

- Sang Diû. Het ‘kleinkind’ van meneer Linh. Ze pas een paar maanden oud. Ze huilt nooit en is een erg braaf kind. Aan het eind van het boek blijkt dat dit komt doordat het een pop is.

6. Vanuit welk perspectief wordt het verhaal verteld?

Alwetend perspectief. 

7. Cijfer en verklaring.

Een 8. Het was het leukste boek die ik heb gelezen, helaas was het plot me al verklapt voordat ik het boek lezen ging… Desalniettemin was het verhaal plezierig om te lezen en de gedachtegang van Linh leuk om te volgen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.