Frères de sang door Mikaël Ollivier

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3486 woorden
  • 3 mei 2007
  • 1346 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.3
  • 1346 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
142
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Frères de sang
Shadow
Frères de sang door Mikaël Ollivier
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
FRERES DE SANG

1. De familie Lemeunier zit ‘s avonds rustig te eten wanneer plots de bel gaat. Vader doet open en komt bleek terug in de eetkamer, hij geeft een brief aan mama en ze begint te huilen. Vader belt onmiddellijk naar een advocaat en Martin hoort dat vader aan de telefoon zegt dat Brice (zijn broer) verdacht word van 5 moorden. Brice moet mee naar het politiebureau.

2. Martin heeft zijn broer al 3dagen niet meer gezien. De politie heeft wel de kamer van Brice helemaal ondersteboven gehaald en dingen meegenomen. Moeder weet niet meer wat te doen en weent de hele dag door. Het wordt nog vervelender als de buren beginnen te telefoneren om te vragen wat er daar allemaal gaande was en waarom de politie daar stond. Ondanks alles en de weinige informatie die Martin maar krijgt, kan hij niet geloven dat zijn broer iemand zou kunnen vermoorden, want wie kent er zijn broer nu beter dan hijzelf.

3. Hij stond vrolijk op maar al snel herinnerde hij zich de voorbije dagen. Een tijdje nadat hij was opgestaan belde de politie aan om hem te ondervragen. Ze vragen hem of hij bepaalde personen kent (o.a: Boris Vaniolski, Mark Stanwick, Marie Delcroix, Christian Lamoureux en Juliette Bignicourt). Martin kent ze allemaal via Brice, Marie was zijn eerste liefje, Juliette was zijn tweede liefje, Mark was degene die Juliette van hem afnam, Christian was een leraar die Brice liet dubbelen en Boris is een filmregisseur, het was Brices voorbeeld tot hij er 1 van zijn werken naartoe stuurde en hij er vele kritieken ophad.


4. Martin moet terug naar school maar vraagt aan moeder om niet te moeten gaan, moeder weigert. In school kan hij onmogelijk opletten en als hij ’s middags thuiskomt om te eten begint hij te wenen, de kuisvrouw(Sophie) troost hem en zegt dat moeder haar alles verteld heeft, ze zegt ook dat Brice wel weer snel zal terugkomen. Vanaf het moment dat vader thuiskomt vraagt Martin of hij nu eindelijk eens alles wil uitleggen. Vader legt uit dat Brice verdacht wordt van 5moorden en dat een motief heeft omdat hij met alle slachtoffers ooit al eens een aanvaring heeft gehad. Als Martin vraagt wie de slachtoffers zijn zegt vader : Boris Vaniolski, Mark Stanwick, Marie Delcroix en Christian Lamoureux. Waarschijnlijk ook Juliette Bignicourt want deze is al 3maande vermist. Pas nu begrijpt Martin al de vragen van de politie-inspecteur.

5. Martin is boos omdat hij niets over zijn broer mag weten, maar op een dag mag hij met zijn moeder mee op bezoek naar zijn broer. Zijn broer vraagt om even alleen te mogen zijn met Martin. Als ze alleen zijn zegt Brice dat hij er niets van snapt en dat hij onschuldig is. Hij zegt wel ook dat op alle lichamen hun adres in de huid was gekrast(behalve Juliette want haar lichaam was nog niet gevonden) en omdat Brice met al de slachtoffers al een aanvaring heeft gehad verdenken ze hem! Brice vraagt ook om hem te helpen, hij zegt dat Martin er gewoon moet in blijven geloven dat Brice onschuldig is, dat zou Brice al weer wat hoop geven.

6. Martin onderzoekt het bureau van zijn ouders en vindt een kaartje van de commissaris Despart. Hij belt ernaar gewoon om eens te babbelen maar Despart zegt dat hij het best wacht tot morgen, dan komen ze naar zijn huis. De volgende morgen komen ze plots aan en Despart praat met Martin, opeens zegt Martin dat Brice onschuldig is maar Despart zegt dat hij dat nu nog maar moeilijk kan geloven omdat er niet alleen een aanwijzing was naar hun huis(adres op huid) maar dat er ook voetstappen, haarlokken en stukken stof van Brices kleren gevonden zijn. Daarenboven hebben ze ook van de slachtoffers persoonlijke spullen gevonden, op de kamer van Brice. Ze zeggen ook gezien te hebben dat Brice op het internet veel informatie zoekt over het onderwerp moordzaken, maar volgens Martin komt dat doordat Brice vaak op het online spel “Murder Request” speelt. Hierbij is iedere speler ofwel een moordenaar ofwel een politieman. Op dat moment komt er nog een man binnen in Martin’s kamer en zegt tegen Despart dat ze “het” gevonden hebben. Despart gaat mee met de man naar buiten en zegt tegen Martin hier te blijven. Martin kijkt naar buiten en ziet politiemannen, buren, … en plots begrijpt hij wat ze gevonden hebben! Het lichaam van Juliette.

7. De tuin is helemaal overhoop gehaald en overal staan bordjes met nummers waar ze aanwijzingen gevonden hebben. Papa komt opeens naast Martin zitten op zijn bed en begint te huilen. Na 5min gaat de telefoon, vader gaat naar beneden en neemt op, nog geen 30sec daarna roept hij terwijl hij ophangt:”imbeciel…”. Martin gaat naar beneden en vraagt wie het was, vader antwoord niet echt op de vraag en gaat naar moeder. Plots gaat de telefoon terug, Martin neemt op en hoort:”moordenaars, moordenaarsfamilie!”. Martin legt op en maakt het eten klaar voor hem en zijn vader want moeder is daartoe niet in staat. Martin vraagt wat ze nu gaan doen, vader weet het niet. Dan gaat de telefoon opnieuw, vader loopt woest op de telefoon af en begint te schreeuwen maar verander snel zijn toon als hij hoort dat het de advocaat is. Ze praten een tijdje en daarna komt vader rechtover Martin zitten en vraagt:”Wat hebben wij toch verkeerd gedaan?”. Martin zegt dat het hun schuld niet is en op dat moment gaat de gsm van Martin. Het is zijn beste vriend ,Benoît, deze vraagt wat er allemaal aan de hand is omdat hij politie gezien heeft. Martin zegt dat het nu niet het gepaste moment is om dat uit te leggen en als Ben dan zegt “ok dan, tot morgen” valt het hem in dat hij morgen een tenniswedstrijd moet spelen. Martin zegt vlug dat hij niet meer meedoet en legt op.


8. Maandag, Martin moet terug naar school en het is verschrikkelijk. Iedereen vraagt wat er is en hoe het gaat. Iedereen kijkt hem achterna want het nieuws van Brice is niet alleen lokaal, het is al nationaal en op tv. Als Martin terug thuis komt is André daar met zijn ouders aan het praten. Als Martin zijn dag vertelt zegt André dat hij beter een paar dagen niet naar school zou gaan. Martin gaat naar zijn kamer maar laat de deur openstaan zodat hij nog kan meeluisteren. Als hij dan hoort dat zijn ouders de strijd bijna aan het opgeven zijn gaat hij al roepend naar beneden, ze kalmeren hem en Martin zegt dat het normaal is dat alles tegensteekt als zelf de familie al niet meer in de onschuld geloofd. André zegt dat het wel wil geloven maar dat het moeilijk word op het proces. Hij toont een video-opname die hij normaal niet mag hebben. Het is van een bank. Martin herinnerd zich nog dat de leraar Lamoureux vlak naast een bank woonde. En als hij dan plots zijn broer in een flits zie verschijnen, en dan naar de datum kijkt(de dag voor de moord op Lamoureux) besluit hij om zelf op onderzoek te gaan.

9. Hij wordt wakker maar beseft eigenlijk dat hij maar moeilijk zelf een onderzoek kan beginnen want hij is te jong. Hij kan het niet vragen aan de commissaris, niet aan de advocaat,… Na het middageten gaat hij fietsen en ziet de journalisten staan 1 bij een auto en 1 op een brommer. Het brengt hem op een idee. Hij spreekt de journalist van “toutes les nouvelles” aan. Hij zegt dat hij de broer is van Brice en hij laat onmiddellijk zijn brommer vallen en neemt zijn camera. Martin vraagt om het weg te steken omdat anders al de andere zullen komen. Martin stelt hem voor om met hem een interview te doen op voorwaarde dat hij hem meer details geeft. Hij zegt dat hij dat niet kan omdat hij stagiair is en Martin zegt: maak er werk van en je blijft geen stagiair meer. Hij gaat akkoord en ze spreken af voor morgen. Terug thuis is iedereen gedeprimeerd. Vele mensen bellen maar ze bellen niemand terug. Hij heeft ook een bericht van Benoît op zijn gsm. ’s Avonds kan niemand hem ervan weerhouden om te denken aan de leuke tijden met zijn broer. De volgende dag gaat hij bij de journalist en deze heeft goed zijn werk gedaan, tientallen fotokopieën , namen , datums, lijsten,… De journalist vraagt om het interview maar Martin is al weg. Terug thuis belt hij naar Benoît zijn huis(hij heeft geen gsm) maar zijn moeder neemt op en vanaf het moment dat hij zijn naam zegt veranderd haar toon en zegt ze dat Benoît niet thuis is, Martin gelooft er niets van maar legt op. Als Martin zich daarna verdiept in de informatie die hij kreeg van de journalist vindt hij sommige dingen echt verschrikkelijk om te lezen.

10. Martin zat rond 18uur op dezelfde dag op de pc om uit te pluizen waar Brice was op welke tijdstippen. De politie had wel de harde schijf van Brice in beslag genomen maar ze wisten niet dat hij elke maand een back-up maakte op een USB-stick. Natuurlijk wist Martin wel dat Brice niet gewoon in zijn dagboek had geschreven waar en wanneer hij de moorden pleegde. Maar ook al was Martin ervan overtuigd dat zijn broer onschuldig was, hij begon te twijfelen want alles leidde eigenlijk naar Brice want: Marie werd op de dag vermoord dat Brice lang wegbleef op een verjaardagsfeest, Mark werd vermoord op de dag dat Brice op school was maar er zijn daar geen aanwezigheidsregisters, M. Lamoureux is vermoord op de dag dat Brice bleef slapen bij een vriendin, en Vaniolski werd vermoord op de dag dat Brice naar zijn grootmoeder ging die in de zelfde stad woont. Het was dus eigenlijk niet abnormaal dat ze hem verdachten. Plots hoorde hij het antwoordapparaat, het was grootmoeder, hij belde haar terug en ze zei dat ze al heel veel heeft geprobeerd om terug te bellen. Tijdens het gesprek vraagt Martin of ze het bezoek van Brice nog herinnert, ze zegt ja en Martin vraagt of hij de hele tijd bij haar is geweest. Grootmoeder zegt dat hij hier wel vrienden zal hebben en dus weg is geweest. Als ze vraagt waarom hij dat wil weten zegt hij achter te hebben geaarzeld dat hij gewoon zeker weet dat zijn broer onschuldig is. Grootmoeder is daar ook zeker van want ze kent ze goed genoeg. Martin zegt dat hij besloten heeft om Brice te bevrijden uit de gevangenis want André lijkt alle hoop op te hebben gegeven. Grootmoeder vind het uiteindelijk een goed idéé en belooft niets te zeggen tegen moeder. Ze zegt ook dat hij een brief moet schrijven naar Brice zodat hij weet dat er nog mensen zijn die in hem geloven. Nu rest Martin enkel nog Juliette na te gaan. Ze werd gevonden in de tuin, dus is het goed mogelijk dat iemand anders haar daar begraven heeft. De ouders,Martin, Brice, Sofie en de tuinmannen kunnen op de tuin geraken, zelfs de buren. En Juliette is 3maanden geleden om het leven gebracht. Ze werd gevonden onder enorm veel rozen, deze ware daar ook juist 3 maanden geplant door de tuinmannen. Martin vond dit belangrijk informatie en belde naar Despart maar na de tweede “tuut” legde hij terug op. Hij begon te twijfelen. Maar niet lang daarna belde Despart terug en vroeg waarom hij belde. Martin zegt dat het niets was en dat hij gewoon wat informatie wou hebben. Despart zegt dat hij niets heeft dat hij mag vertellen maar zegt ook dat hij zeker is dat Brice schuldig is maar daarom niets tegen de familie heeft en dus altijd wil praten als dat nodig is.

11. Het bureau van zijn ouders liggen over hoop, hij hoopt dat zijn ouders zich op hun werk beter kunnen concentreren. Maar al deze wanorde doet niets aan zijn werk want in minder dan een half uur heeft hij alles kunnen onderzoeken. Want uiteindelijk vindt hij de factuur van de aanleg van de tuin. Hij was alleen thuis maar aangezien zijn vader soms zijn afspraken verzet heeft hij controle meer over het komen en gaan van zijn ouders, en op het moment dat hij de factuur in handen heeft komt zijn vader binnen. Hij bereid zich voor op de vanzelfsprekende vraag maar vader vraagt niets, hij bekijkt hem enkel en staart voor zich uit. Vanaf dat ze het lichaam in de tuin gevonden hebben zijn ze precies veranderd in zombies. Martin fietst naar het bureau van de tuinservice en ziet de secretaresse met vele dossiers achter haar. Hij vraagt zich af hoe hij aan die info kan geraken. Maar voor hem is dit zeer moeilijk want iedereen kijkt hem nu als iemand die aan de pest lijdt. Toch gaat hij binnen in de bureau en plots blijkt dat deze leeg is, de secretaresse was waarschijnlijk even weg om een koffie. Martin reageerde snel maar het is wel vanzelfsprekend dat hij niet ALLE documenten kon bekijken, hij hoorde de sjasj en zag plots een bos vol met sleutels hangen, hij besluit deze snel mee te nemen, vergetend om de deur te sluiten. Hij loopt terug naar zijn fiets. Op de terugweg fietste hij zeer snel terug nog onder de indruk van zijn doen. Hij denkt aan zijn beste broer die fier zou zijn op hem. ’s Avonds zat moeder vroeg in bed en Vader zat zeer gefixeerd op de tv. Martin kon dus ongemerkt weggaan. En niets kon hem tegenhouden om terug te keren. Hij gaat opnieuw naar dat bureau maar mag geen licht laten branden ook al is de buurt verlaten. Binnen verloopt alles vlotjes: geen alarm, geen kasten op slot. Zelf de kopiemachine stond nog aan. Hij kon dus alles gwn kopiëren zonder dat iemand het zou merken. En doordat alles goed geklasseerd was, was hij vlug terug buiten al bevend. Hij was wel onder de indruk van zijn prestatie.

12. Op de lijsten staan 4 namen: Michel Gallabert, Jean-Piere Marninier, Loïc Lascan en Augusto Goncalves. De adressen, telefoonnummers, geboortedatums,… alles staat erop toch weet hij nu niet meer wat hij moet doen dus stuurt hij een mail met al deze informatie naar grootmoeder. Deze is zeer vooruitstrevend en kijkt minstens 4maal per dag naar haar mail. Op nog geen 15min heb ik al antwoord. Ze zegt dat ik alleen Michel en Loïc moet onderzoeken want deze zijn allebei van een interim de andere 2 niet en volgens haar zullen deze het niet riskeren hun job te verliezen. Grootmoeder zegt dat hij naar de politie moet gaan met de info maar als Martin naar haar belt zegt hij dat hij Despart liever niet informeert. Ze zegt dat hij dan zelf maar moet bellen en zich moet uitgeven als flik, diegene die bang wordt aan de telefoon moet hij dan maar dieper onderzoeken. Ze zegt dat hij nu moet bellen en dat ze zal terugbellen vanavond. Rond 23.30uur belt ze terug en Martin zegt dat Michel er niets met te maken had omdat hij zelfzeker klonk en vrijuit praat over het onderwerp. Hij vertelde wel dat de andere interim Loïc een nieuweling was die niet veel zei maar wel hard werkt. En toen ik naar hem belde nam er een oude dame op en zei dat ze daar al 35jaar woont. Dus het adres, telefoonnummer en de rest zijn fout. Grootmoeder vond dit al een goeie vordering en vond die Loïc verdacht. Eenmaal hij de telefoon neerlegde nam hij het telefoonboek en keek in hetzelfde stad waar Lascan opgaf dat hij woonde. Op goed geluk zocht hij naar een Lascan en vond er 3.

13. Martin onderzoekt de 3verdachten. De eerste is een oude man, deze kent geen Loïc dus probeert Martin bij de volgende. De volgende is een politieman en na nader onderzoek blijkt ook deze niet de juiste te zijn. Dus rest Martin enkel nog de laatste. Deze woont in een appartement. Daar aangekomen vraagt hij aan een dame of ze Lascan weet wonen, een Loïc Lascan. Ze zegt dat ze hier niet meer woonden maar dat ze hier nog maar 2maanden weg waren. De moeder zit in een instelling, en Loïc is op het slechtere pad gegaan. Martin vraagt vlug waar die instelling is en gaat daar op onderzoek.

14. Eenmaal in de instelling staat roept hem een vrouw en spreekt hem aan met Loïc. Maar als Martin zich omdraait ziet ze haar vergissing in. Martin zegt dat hij juist op zoek is naar de moeder van Loïc. Ze toont hem de weg en als Martin dan voor de deur staat doet hij deze zachtjes open. Hij gaat stilletjes naar binnen en ziet een mooie vrouw liggen, als hij ziet dat ze slaapt wil hij zich juist omdraaien maar op dat moment zegt de vrouw: “wacht ik rust gewoon even uit, kom wat dichter Loïc”.

15. Martins eerste reflex was weglopen maar Nicol Lascan bleef hem zo intens aankijken dat hij niet durfde bewegen. Ze vroeg hem dichter te komen en te zeggen hoe het was(ze dacht dat het haar zoon Loïc was), maar Martin durfde niet te antwoorden. En opeens kreeg ze argwaan, ze zei:”waarom zeg je niets, wie ben je, wat kom je doen, wat wil je” en opeens begint ze luider:” maar wacht eens jij bent een Lemeunier, ik zie het aan de ogen!”. Martin weet maar 1 ding te bedenken en loopt weg uit de instelling zich afvragend hoe ze zijn naam kon weten. ’s Middags moest Martin met zijn vader naar de directeur van zijn school. Alles wees er op dat hij vond dat Brice schuldig was en dat Martin een probleem was, niet voor hem maar voor de school en dat het beter was dat Martin wegbleef voor de naam van de school. Vader vloog een paar keer uit maar Martin zei geen woord. Martin dacht ook aan de tijd na deze gebeurtenis. Ook al is Brice onschuldig, voor sommigen zullen ze toch schuldig blijven.

16. Nu Martin weet dat Loïc elke zondag op bezoek gaat naar zijn moeder, maakt hij zijn ouders wijs dat hij een tenniswedstrijd moet spelen. Hij wacht aan de instelling tot er iemand komt en plots leek het alsof hij Brice zag, maar het moest wel Loïc zijn want hij ging in de richting van zijn moeders kamer. Martin snapte nu waarom ze dachten dat Brice op die videoband stond! Later als Loïc terug naar huis ging volgde Martin hem tot aan een caravan in het bos. Als Loïc daar dan weer wegging waagde Martin zich binnen maar vanaf hij de deur opendeed dacht hij dat hij ging flauwvallen van wat hij allemaal zag.

17. De caravan hing vol met foto’s van Brice en hem. Zelfs foto’s die ze kwijt waren en dus gestolen waren. Als Martin zich omdraaide zag hij ook zijn hond staan. Hij was opgezet en Martin herinnerd zich de dag dat ze hem kwijt waren. Waarom deed Loïc dit allemaal ? Opeens ziet hij op de achterkant van de deur allemaal foto’s van zichzelf hangen. Het zijn recente foto’s want op één foto staan hij te praten met de verpleegster van de instelling die hem Loïc noemde. Loïc had hem dus al door. En net als Martin wou weggaan zag hij Loïc en die zegt tegen hem: “ hallo, kleine broer!”.

18. Loïc zegt dat hij de halfbroer is van Martin en Brice. Loïc maakt Martin ook vast met tape en zegt hem dat Martin het altijd goed heeft gehad in zijn leven en dat hij en zijn moeder vaak maar met moeite rondkwamen. Loïc neemt een mes en maakt bij Martin een lidteken net op dezelfde plaats als bij hem, op de wang. Hij zegt dat hij nu de ouders gaat gaan vermoorden.

19. Opeens gaat de deur van de caravan weer open en komt Despart binnen. Despart helpt Martin met de plakband weg te doen en vanaf het moment dat hij weer kan praten, roept hij dat Loïc onderweg is om zijn ouders te vermoorden. Despart zegt dat ze toch onder bewaking staan maar toch haasten ze zich naar huis.

20. Als ze aankomen zien ze de bewakingsauto daar staan maar de inzittende is vermoord. In de straat is ook alle elektriciteit afgesneden. Binnen vinden ze mama en die zegt dat Loïc in de kelder is met vader. Despart gaat naar binnen en ziet daar Loïc staan met een mes aan de keel van vader.

Epiloog:
Brice werd onmiddellijk vrijgelaten en ze zijn verhuisd. Hij houd geen contact meer met Despart of zijn beste vriend Benoît. Loïc moet voor de rest van zijn leven in een instelling voor geestesgestoorden blijven maar toch bezoekt papa hem nog. Dit vind Martin goed omdat het toch nog altijd zijn zoon is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

dit heeft mij geholpen met mijn boekverslag en is zeer vertrouwelijk xd

11 jaar geleden

M.

M.

amaai
merci, echt zalig

11 jaar geleden

P.

P.

zotjes,
merci eeh

11 jaar geleden

E.

E.

Weet je wanneer het boek zich juist afspeelt?

11 jaar geleden

M.

M.

hoho, de max!

11 jaar geleden

F.

F.

super handig! thx

11 jaar geleden

P.

P.

Bedankt om dit te maken! Het heeft mij enorm geholpen!

10 jaar geleden

C.

C.

Het is een zeer goed verslag! Bedankt!

9 jaar geleden

B.

B.

Dit is echt een fantastisch hulpmiddel.
Bedankt!!

9 jaar geleden

J.

J.

nice, saved my exam :) thx eh!

9 jaar geleden

A.

A.

Thx bro!

8 jaar geleden

B.

B.

[Eerste comment van 2014]
--> Knap gedaan echt heel handig.

8 jaar geleden

W.

W.

wauw, moet alle hoofdstukken van het boek tegen morgen samenvatten... even vertalen naar het frans en klaar! echt heel erg bedankt!

7 jaar geleden

P.

P.

Formidabel! Ik ben echt helemaal in de wolken! Wat een prachtige samenvatting!

3 jaar geleden

een scholier

een scholier

thanks strijder

9 maanden geleden

Mats

Mats

Jij bent echt een grote stijder man thx voor de moeite

3 maanden geleden

Sara

Sara

Heel erg bedankt
dit helpt me veel vooruit voor mijn taak
alleen vind ik het soms nogal chaotisch geschreven

2 maanden geleden

Andere verslagen van "Frères de sang door Mikaël Ollivier"