Encore du Nicolas door René Goscinny & Sempé

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2438 woorden
  • 4 juli 2007
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.1
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1965
Pagina's
92
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Encore du Nicolas
Shadow
Encore du Nicolas door René Goscinny & Sempé
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Hoofdstuk 1

Normaal krijgt Nicolas altijd veel cadeautjes van oma, maar papa vindt dit maar niks. Hij vindt dat je een kind niet zo erg moet verwennen. Als Nicolas op een dag een cadeau krijgt van de baas van papa, M. Moucheboume, vindt papa ’t ineens niet meer zo erg dat Nicolas een cadeau krijgt. Nicolas kreeg dit cadeau omdat zijn vader extra werk had gedaan voor zijn baas, maar zijn moeder had liever gezien dat hij loonsverhoging had gekregen.
Nicolas was niet zo tevreden met zijn cadeau en wilde meneer Moucheboume opbellen om te kijken of hij zijn cadeau kon ruilen tegen iets beters. Zijn ouders vonden het netter om Nicolas een brief te laten schrijven, maar Nicolas vond bellen veel fijner dan schrijven. Uiteindelijk beloofd zijn moeder dat hij 2 punten abrikozen-vlaai krijgt als hij een brief schrijft. Nicolas gaat akkoord en probeert samen met zijn vader een klad te maken. Dit valt zeker niet mee, omdat Nicolas’ vader maar moeilijk weet wat hij tegen zijn baas moet zeggen.

Twee dagen nadat Nicolas en zijn vader de brief hebben afgemaakt, krijgen ze een telefoontje van meneer Moucheboume over de brief. Vader doet alsof hij van niks weet en zegt dat Nicolas die brief stiekem verstuurd moet hebben.

Hoofdstuk 2

Omdat Nicolas bij geschiedenis de op 4 na beste was geworden van de klas, kreeg hij van zijn ouders een beloning. Zijn vader gaf hem een biljet van 10 francs, maar eigenlijk vond zijn moeder dit te veel geld voor de kleine Nicolas. Vader was ’t hier niet mee eens en zij dat Nicolas zo de waarde van het geld beter kon leren kennen. Hij was er van overtuigd dat Nicolas zijn geld aan iets nuttigs zou besteden. Nicolas was erg zuinig op zijn biljet, want hij had nog nooit zo’n groot geldbedrag voor zichzelf gehad.
Eenmaal op school liet Nicolas zijn biljet trots zien. Nicolas wist nog niet wat hij van het geld wilde gaan kopen, dus deden zijn vriendjes een heleboel voorstellen.
Agnan, de nerd van de klas en het lievelingetje van de juffrouw, stelde voor om een atlas te kopen, Rufus vond het een goed idee om een voetbal te kopen en Clotaire zei dat hij er 50 chocoladerepen van moest gaan kopen.
Nicolas koos voor het laatste voorstel en ging naar de bakker . Daar stond een nogal onvriendelijke dame achter de toonbank. Als Nicolas verteld dat hij 50 chocoladerepen wil, vraagt de vrouw waar hij het biljet heeft gevonden. Nicolas verteld dat hij het biljet heeft gekregen, maar de vrouw gelooft hem niet en zegt dat hij het geld moet terugleggen op de plaats waar hij het gevonden heeft. Nicolas gaat huilend naar huis en thuis verteld hij alles aan zijn moeder. Zij overlegt dan met Nicolas’ vader en geeft Nicolas uiteindelijk een muntstuk van 20 cent, waar Nicolas een chocoladeletter van koopt die hij met Alceste deelt.

Hoofdstuk 3

Nicolas en zijn vader gaan naar de markt toe. Vader had gezegd dat hij wel eventjes goedkoop maar goed eten zou gaan halen, omdat de uitgaven van de afgelopen tijd weer hoog waren. Moeder vroeg zich af of hem dat zou lukken.

Nicolas vond het erg leuk om naar de markt te gaan. Het was erg druk, maar na lang zoeken konden ze toch een vrije parkeerplaats vinden.
Eerst willen ze groente kopen. Vader vraagt om een kilo tomaten en krijgt er dan 5. Hij gelooft niet dat er maar 5 tomaten in een kilo gaan en krijgt ruzie met de verkoopster. Uiteindelijk kopen ze niks en lopen ze door.
Onderweg ziet Nicolas een kraam met vis en hele grote kreeften. Nicolas houdt erg van kreeft en vraagt aan zijn vader of hij er een wil kopen. Vader gaat met Nicolas naar de kraam en daar vertelt de koopman dat de kreeften vers en speciaal zijn. Vervolgens vraagt vader de prijs van een grote kreeft en een kleine. Hij vindt ze veel te duur en roept dat Nicolas weer met ‘m mee moet gaan. Nicolas probeert zijn vader nog over te halen, maar die wordt boos. Hij dreigt zelfs dat Nicolas in de auto moet wachten tot hij klaar is als hij nu nog doorzeurt. Nicolas zet ’t op een huilen en de koopman zegt tegen Nicolas’ vader dat hij zijn eigen familie gewoon laat verhongeren! Vader zegt dan dat hij zich met z’n eigen zaken moet bemoeien en vertrekt samen met Nicolas naar huis.
In de auto is papa nog steeds boos en zegt hij niets. Als ze thuis zijn besluiten ze dan maar uit eten te gaan, omdat ze dus geen eten hebben kunnen halen.
In het restaurant eten Nicolas en moeder allebei een kreeft met mayonaise, maar vader eet bijna niets. Volgens Moeder om zo toch te kunnen bezuinigen op de uitgaven.
Nicolas hoopt dat hij volgende week weer met papa naar de markt gaat.

Hoofdstuk 4

Omdat Nicolas de op 7 na beste van de klas was bij spelling, mocht hij van zijn vader iets kopen wat hij zelf graag wilde. Nicolas besloot dat hij een zaklamp wilde kopen. Al zijn vrienden vonden het een goed idee, behalve Alceste. Alceste vond dat hij er beter snoep enz. van kon kopen, maar daar was niemand het mee eens. Nicolas had namelijk al gezegd dat hij detective wilde spelen en dat vond iedereen veel leuker.
Zelfs Nicolas’ moeder vond het een goed idee om een zaklamp te kopen en blij ging hij naar zijn kamer toe om daar alles te verduisteren om zo goed met zijn nieuwe zaklamp te kunnen spelen. Terwijl hij aan het spelen was onder zijn bed, kwam zijn moeder binnen. Ze vroeg Nicolas waar hij was en toen hij onder zijn bed vandaan kwam, zei ze dat hij eerst maar eens zijn huiswerk moest gaan maken.
Nicolas bedacht toen dat hij zijn huiswerk net zo goed met zijn zaklamp kon gaan maken, maar toen zijn moeder nog een keer binnenkwam nam ze zijn zaklamp in en zei ze dat hij eerst zijn huiswerk moest afmaken.
Gelukkig was zijn huiswerk niet zo moeilijk en had hij zijn lamp al snel weer terug. Zijn vader was net thuisgekomen en ook hij vond het goed dat Nicolas een zaklamp had gekocht. Toen Nicolas vertelde dat hij graag beneden met de lamp wilde spelen en daarvoor dus alles donker moest zijn, werd zijn vader boos, omdat hij zijn krant zo niet kon lezen. Nicolas bleef doorzeuren en uiteindelijk moest hij naar boven toe.
Na al dat spelen met de lamp waren de batterijen op een gegeven moment op. Vader vond dit een goede les voor Nicolas, omdat Nicolas nu besefte dat hij iets had gekocht waar hij geen behoefte aan had en zo snel alweer kapot was.
Wat later ruilde Nicolas de zaklamp tegen een fluitje van Rufus, die nog wel goed werkte.

Hoofdstuk 5

Nicolas’ oma komt bij hun thuis logeren. Nicolas vindt dit erg leuk, omdat hij altijd veel cadeautjes van oma krijgt.
Net als vader op weg is naar het station om oma te gaan halen, komt oma al aan met een taxi. Ze had een trein eerder genomen en dit niet laten weten, omdat ze nergens kon bellen.
Als vader weer thuiskomt en Nicolas om de cadeautjes vraagt, komt oma erachter dat ze haar koffer op ’t station heeft laten staan. (daar zaten alle cadeautjes in)
Vader kan dus meteen weer terug naar het station om de koffer op te halen. De koffer was erg zwaar en dit kwam door alle cadeautjes voor Nicolas. Hij krijgt namelijk een rode ballon, een ganzenbord, een kleine auto, een brandweerauto en een tol die muziek laat horen. Moeder vindt dat oma Nicolas te veel verwend, maar oma is het hier niet mee eens.
Wat later gaan ze eten. Moeder had heerlijk gekookt. Eerst kregen ze een koude vis met veel mayonaise, daarna eend met kleine erwtjes en kaas en als toetje een soort koek met crèmevulling en verschillende soorten fruit.
’s Nachts wordt Nicolas ziek van al het eten. Oma wil eigenlijk dat er een dokter komt kijken, maar uiteindelijk valt Nicolas weer in slaap en laten ze hem maar liggen.
De volgende ochtend is vader nogal chagrijnig, omdat oma de badkamer erg lang bezet en hij ook nog eens op de sofa heeft moeten slapen, zodat oma in zijn bed kon. Dan krijgen vader en moeder ruzie, omdat vader eigenlijk helemaal niet wilde dat oma zou komen. Moeder vindt dat erg onbeleefd van vader.
Ondertussen voelt Nicolas zich nog steeds niet echt lekker, maar moet hij wel naar school van zijn ouders. Oma vindt van niet en zegt dat er een dokter moet komen kijken. Uiteindelijk hoeft Nicolas dan toch niet naar school.

Hoofdstuk 6

Nicolas, Alceste, Eudes, Rufus en Clotaire komen vaak maar net op tijd of te laat op school. Ook vandaag waren ze door het kijken naar etalages, het beentje lichten van elkaar en het laten vallen van hun schooltassen erg laat. Doordat ze zo haastig waren letten ze niet goed op bij het oversteken en werden ze daarom aangesproken door de politieagent die het verkeer aan het regelen was. Hij vroeg geërgerd of ze nog nooit verkeersles hadden gehad en dat als ze zo doorgingen, ze vast en zeker wel een keer aangereden zouden worden. Ook zei hij tegen Rufus dat hij Rufus’ vader hiervan zou laten weten, omdat Rufus’ vader ook een politieagent was.
Toen ze in de klas zaten, zij de juffrouw dat ze vandaag geen grammatica-les zouden doen, omdat er iets ernstigs was gebeurd. Ze vertelde dat de politieagent naar de directeur van de school was gegaan, om te vertellen dat de kinderen zich niet goed gedroegen in het verkeer. Daarom zou de juffrouw vandaag een verkeersles gaan geven.
De juffrouw gaf als eerste een beurt aan Maixent. Hij vertelde dat verkeersregels staan in een klein boekje dat je krijgt van de autorijschool als je wilt leren auto rijden. De juffrouw zei dat dit goed was, maar legde uit dat er verkeersregels gelden voor iedereen die aan het verkeer deelneemt. Ze zei dat als je later goed auto wilde gaan rijden, je eerst een goede voetganger zou moeten worden.
Vervolgens deelde ze papieren uit met daarop een kruispunt getekend. m.b.v het kruispunt legde de juffrouw uit hoe de kinderen goed moesten oversteken. Toen ze een test hadden gemaakt om te kijken of de kinderen het snapten, (Nicolas was de 1 na beste van de klas, na Agnan) was de les afgelopen. Nu wilde de juffrouw weleens zien hoe het in het echt zou gaan. Ze liep mee naar buiten en de agent liet het verkeer stoppen. De directeur keek vanuit zijn raam mee hoe de kinderen langzaam, maar goed de straat overstaken. Toen iedereen veilig aan de overkant was riep de juffrouw dat zij, de agent en de directeur erg blij waren dat het was gelukt.

Hoofdstuk 7

De juffrouw van Nicolas had een speciale les bedacht. Iedereen moest een souvenir meenemen die ze een keer van een reis mee naar huis hadden genomen. Het souvenir moest een voorwerp zijn met een verhaal. Als voorbeeld gaf de juffrouw iemand die een keer een dinosaurusbot mee had genomen. Nicolas vond dat een goed idee.
Toen hij thuis kwam en zijn vader vertelde over de speciale les, vond Nicolas’ vader deze les een goed idee van de juf, maar kon hij Nicolas geen bot mee naar school laten nemen, omdat ze die niet hadden en vader ook geen idee had hoe hij aan een dinosaurusbot moest komen. Nicolas werd toen boos en zeurde maar door op vader, waardoor ook vader boos werd. Toen moeder thuiskwam en hoorde wat er aan de hand was, zei ze dat ze moesten stoppen met ruziën en stelde ze voor om een schelp mee te nemen die ze een keer op vakantie hadden gekocht. Vader vond dit een goed idee, maar Nicolas vond ’t niet zo geweldig. Toch nam hij de volgende dag de schelp mee naar school.
Eenmaal op school deed iedereen erg geheimzinnig over zijn/haar souvenir. Niemand wilde z’n souvenir nog laten zien, behalve Joachim. Hij had een hele mooie briefopener van zijn vader meegenomen. Helaas moest Joachim zijn souvenir inleveren toen de surveillant, le Bouillon, de briefopener zag. Hij zei dat de briefopener een gevaarlijk wapen was en geloofde niet dat Joachim dit had meegenomen voor in de les.
In de les hadden de kinderen veel verschillende souvenirs meegenomen, bijvoorbeeld een menukaart, een postkaart, een atlas en een gouden horloge. Maixent en Rufus hadden net als Nicolas een schelp meegenomen.
Geoffrey begon meteen te vertellen over zijn gouden horloge, maar de juffrouw had liever dat hij het terug in z’n zak stopte, voordat hij het kwijtraakte. Even later was hij het ook kwijt. Terwijl de juffrouw naar ’t gouden horloge zocht, begonnen Nicolas en Maixent bijna te vechten, omdat Maixent Nicolas’ schelp op de grond had laten vallen. Uiteindelijk werden de twee door de juffrouw uit elkaar gehaald en werd het horloge weer gevonden. Dit was een les die de juffrouw nooit zou vergeten.

Hoofdstuk 8

Meneer Moucheboume en zijn vrouw zouden ’s avonds komen eten bij Nicolas’ thuis.
Als Nicolas die dag thuiskomt van school, ziet hij een vrouw in een zwarte ‘jurk’ en een wit schort, de kokkin die vader en moeder hadden ingehuurd. Naast de kokkin staat moeder die nogal zenuwachtig is, de hele dag al.
Als Nicolas vertelt dat er maar vier borden op tafel staan, terwijl ze met z’n vijven zijn ’s avonds, (Mevrouw en Meneer Moucheboume, Nicolas, Vader, Moeder) zegt moeder dat hij niet zal mee-eten aan tafel. Hij moet maar in de keuken eten, voordat Nicolas het hele diner verpest.
Nicolas vind dit helemaal niet eerlijk en wordt weer eens (zo als zo vaak) kwaad. Moeder loopt boos weg. Vader beloofd dan dat als hij in de keuken gaat eten en zich netjes gedraagt die avond, dat hij dan een cadeautje zal krijgen. Nicolas gaat akkoord en eet snel wat in de keuken. Daarna vertellen zijn ouders dat hij boven op zijn kamer maar iets moet gaan lezen en als de gasten komen, hij rustig naar beneden moet komen om ze gedag te zeggen. Ook zeggen ze dat hij geen streken mag uithalen en dat hij alleen mag praten als hem iets wordt gevraagd.
Als meneer en mevrouw Moucheboume komen, gedraagt Nicolas zich goed. Hij zegt keurig gedag als ze komen en hij zegt keurig gedag als hij van zijn vader naar bed moet. Zijn ouders doen net alsof de kokkin altijd bij hun kookt en moeder doet alsof het werk dat ze doet, leuk is. Ze willen dus indruk op meneer en mevrouw Moucheboume maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Merle

Merle

Dankje! heeft me erg geholpen!

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Encore du Nicolas door René Goscinny & Sempé"