Danger de mort door Eugene Pierre Davoust

Beoordeling 8.8
Foto van een scholier
Boekcover Danger de mort
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2613 woorden
  • 11 april 2001
  • 839 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
839 keer beoordeeld

Boekcover Danger de mort
Shadow
Danger de mort door Eugene Pierre Davoust
Shadow
1 Mademoiselle Delage
De Mayenne is niet zo’n grote regio. Het is niet zo bekend als Bretagne of Normandië. Men steekt Mayenne over om van Parijs naar Bretagne te gaan. De Mayenne is een erg mooie regio, er zijn veel bossen en er zijn kleine dorpjes zoals Evron. Juffrouw Delage woont in Evron. Ze woont er al sinds haar geboorte en dat is 70 jaar. Ze is niet getrouwd, haar ouders zijn overleden en ze heeft geen broer of zus. Ze woont al in een appartement sinds haar veertigste. Twee keer per week is er een markt in Evron. Het is er erg gezellig en het is een goede afleiding voor juffrouw Delage. Een andere goede afleiding voor juffrouw Delage is de mis op zondag. Er zijn dan veel kennissen en vrienden van haar en ze hoort daar veel nieuwtjes. Zoals bijvoorbeeld de moord op de notaris zijn vrouw. Juffrouw Delage leeft heel gezond en is dus bijna nooit ziek. Ze gaat altijd even laat naar bed als een kind. Dit jaar is er weer het handelsfeest. Het duurt twee weken en het is op het marktplein. Het jaarlijkse dansfeest op straat begint om acht uur en is tot de ochtend bezig. Vanwege dit feest kan juffrouw Delage nooit slapen. Die nacht maken de jongeren erg veel lawaai. Juffrouw Delage kan daardoor niet slapen en zou daardoor ziek kunnen worden. De volgende dag staat ze om vijf uur bij dokter Verrier voor de deur.

2 Chez le docteur Verrier

Juffrouw Delage is bij de dokter, maar ze moet wachten, want er zijn nog drie wachtenden voor haar. De dokter roept haar, maar ze hoorde het eerst niet, want ze was slaperig. Ze vertelt aan de dokter dat ze vijf uur lang niet kon slapen, vanwege het dansfeest op het marktplein. De dokter zegt dat ze een klein slaapmiddel nodig heeft. Juffrouw Delage wil juist een erg sterk slaapmiddel. De dokter zegt dat het verstandiger is om met een lichte tablet te beginnen. Juffrouw Delage wil meteen slapen dus wil ze een zware tablet. De dokter vindt het erg gevaarlijk, maar juffrouw Delage zegt dat ze sterk genoeg is. De dokter wil graag een onderzoek doen en komt er met het onderzoek achter dat ze inderdaad sterk genoeg is. De dokter schrijft een recept en juffrouw Delage gaat naar de apotheek. Ze gaat naar de apotheker meneer Mousset, want zijn vrouw is een vriendin van haar.

3 A la pharmacie Mousset
Meneer Mousset groet juffrouw Delage (Mathilde) en vraagt of ze ziek is, want zijn vrouw heeft haar naar de dokter zien gaan. Meneer Mousset vraagt of er niets ernstigs aan de hand is. Juffrouw Delage zegt dat ze komt vanwege het dansfeest, want ze kan niet slapen door de muziek. Juffrouw Delage geeft het recept aan meneer Mousset. En hij ziet dat het wel erg sterke tabletten zijn en zegt dat het gevaarlijk kan zijn voor je hart. De dokter heeft tegen juffrouw Delage gezegd dat haar hart zo goed is als voor een persoon van 30 jaar. Meneer Mousset pakt het doosje met tabletten en zegt dat ze niet meer dan één tablet voor het slapen gaan mag nemen. Hij legt het doosje op de plank en schrijft de naam en het adres van juffrouw Delage in een groot boek. Iedereen in Evron kent elkaar en weet welke auto van wie is. Er komt een auto langs de apotheek en meneer Mousset en juffrouw Delage kennen de auto en de persoon niet. Hij stopt voor de apotheek en stapt uit de auto. Men gebruikt vaak de autoroute Paris-Le Mans-Rennes en die komt langs Evron. Dan rijden de meeste mensen naar het noorden. Dat veroorzaakt altijd veel verkeer.

4 18 heures. Un client inconnu
De deur gaat open en de automobilist staat voor de deur en groet juffrouw Delage en meneer Mousset. Meneer Mousset vraagt wat hij wil hebben en de automobilist vraagt of hij iets heeft tegen maagzuur. Meneer Mousset vraagt wat hij heeft gegeten en zegt dat hij zuurkool in een restaurant langs de weg heeft gegeten. Meneer Mousset geeft de automobilist tabletten en zegt dat hij twee tabletten voor de maaltijd moet innemen. Terwijl de automobilist betaald komt er een politieagent aan. Hij vraagt van wie de auto is die voor de apotheek geparkeerd staat. Het is de auto van de vreemdeling en de agent, meneer Martin gaat naar buiten en bekijkt hem. De vreemdeling vertrekt en juffrouw Delage vraagt aan meneer Mousset waar haar doosje slaapmiddelen is.

5 Une erreur
Meneer Mousset zegt dat het op de toonbank ligt. Juffrouw Delage zegt van niet, want er staat op het doosje Gastralgan. Meneer Mousset wordt helemaal wit en zegt dat hij het doosje van juffrouw Delage aan de vreemdeling heeft meegegeven. Meneer Mousset rent de straat op en rent naar agent Martin die erg rustig rijdt. Meneer Mousset vraagt aan agent Martin of hij twee minuten geleden met de bestuurder van de auto die voor de apotheek stond heeft gepraat.
Martin zegt dat hij is vertrokken. Mousset zegt dat ze hem moeten stoppen en vraagt of Martin het nummerbord heeft opgeschreven. Martin zegt van niet, maar weet nog wel dat het een witte Renault is en dat het uit het departement Bretagne komt. Mousset zegt dat hij in doodsgevaar is. Mousset gaat weer naar binnen, rent de trap op en vertelt het aan zijn vrouw. Zijn vrouw zegt dat hij diegene moet op bellen, maar Mousset heeft het telefoonnummer niet van die vreemdeling. Mousset gaat met zijn fiets naar het bureau. Mousset is erg sportief, want hij fietst elke zondag 80 tot 100 kilometer. In twee minuten is hij bij het bureau.

6 18 h 15. Au commissariat

Mousset vraagt aan een agent waar de commissaris is, want het is erg belangrijk. Een patiënt heeft de verkeerde medicijnen meegenomen en is in doodsgevaar. De agent gaat naar de commissaris toe en Mousset kijkt naar de kaart op de muur. Op de kaart staat Evron met de snelwegen er omheen. De commissaris komt binnen en Mousset vertelt dat hij in die 20 jaar dat hij in de apotheek werkt, nog nooit iemand de verkeerde medicijnen heeft meegenomen. Mousset zegt dat ze moeten opschieten, want het is al kwart over zes. De commissaris denkt dat hij niet voor zeven uur zal eten. Mousset vertelt dat de patiënt in plaats van medicijnen tegen maagzuur Noctamax 50 heeft meegenomen en dat dat erg gevaarlijk is als je dat inneemt als je maagzuur hebt. De commissaris zegt dat de patiënt wel de gebruiksaanwijzing zal lezen en er dan achterkomt, maar Mousset zegt dat lang niet alle patiënten de gebruiksaanwijzing lezen. De commissaris drukt een knopje in en is verbonden met agent Martin. Agent Martin vertelt dat de patiënt een witte Renault heeft en dat hij waarschijnlijk op de snelweg Paris-Rennes rijdt. De commissaris kan niet alle auto’s laten stoppen en gaat daarom een bericht op de radio omroepen.

7 Un message à la radio
De commissaris schrijft het bericht en geeft het aan Mousset die het voorleest. Als ze de patiënt hebben aangehouden, moeten ze dringend een medisch onderzoek bij hem doen. De commissaris geeft het bericht aan agent Martin en die belt naar Radio-Mayenne. De patiënt zal misschien die zender uit Parijs aan hebben, als hij naar de radio luistert. Juffrouw Mousset is aan de telefoon en vraagt aan meneer Mousset of ze Noctamax 50 aan juffrouw Mousset kan geven. Meneer Mousset zegt dat ze tegen juffrouw Delage moet zeggen dat ze maar één tablet per keer mag innemen. Meneer Mousset zegt tegen zijn vrouw dat hij er zo meteen aankomt.

8 18 h 30. Frédéric
Juffrouw Delage vertrekt met haar slaapmiddel en op dat moment komt Frédéric, de zoon van Mousset, en een jongen van veertien jaar binnen. Op de radio komt het bericht over de persoon in doodsgevaar. Frédéric hoort dat het onder andere over de apotheek van zijn ouders gaat en dat de persoon een witte Renault heeft. Frédéric heeft de witte auto gezien. Er zat een deuk in de achterbumper en op de auto zat een sticker van de stationsgarage uit Saint-Brieux. Mevrouw Mousset belt meteen de politie en vertelt aan de commissaris dat haar zoon de witte auto heeft gezien en dat er een sticker op zit van de stationsgarage uit Saint-Brieux. De commissaris is erg blij dit te horen, want er is nu veel meer kans dat ze de persoon vinden. Hij bedankt Frédéric en mevrouw Mousset.

9 Le garage de la gare
De commissaris belt naar de stationsgarage in Saint-Brieux en krijgt de eigenaar aan de telefoon. Hij vertelt dat hij op zoek is naar een van zijn klanten en zegt dat diegene een witte Renault heeft met het kenteken PP 22 en dat er een deuk in de achterbumper zit. De eigenaar zoekt het op en weet wie hij is. Het is Meneer Lenormand en de eigenaar zoekt de gegevens van hem op. Het hele kenteken is 6859 PP 22. Zijn adres is Gambettastraat 48 en zijn telefoonnummer is 389938 en hij heet Michel Lenormand. De eigenaar vertelt dat hij getrouwd is en een baby heeft. De ouders van Michel zijn vrouw hebben een kruidenierswinkel in Saint-Brieux. De commissaris wil ook daarvan het telefoonnummer hebben voor het geval dat Michel zijn vrouw niet thuis is. De eigenaar heeft het nummer niet en vraagt waarom de commissaris hem zoekt. De commissaris vertelt het hem en de eigenaar zegt dat hij geen radio in zijn auto heeft. Ze groeten elkaar en hangen op. De commissaris zegt tegen agent Martin dat hij het bericht op de radio moet veranderen en er komt een nieuw bericht op de radio.

10 On cherche M. Lenormand
De commissaris (meneer Delépine) belt naar meneer Lenormand, maar er neemt niemand op. Dan belt hij naar de kruidenierswinkel Le Calvec. Hij krijgt meneer Le Calvec aan de telefoon en zegt dat hij graag met zijn dochter juffrouw Lenormand wil praten, maar dat ze thuis niet opneemt. Meneer Le Calvec zegt dat ze met de baby weg is, maar dat ze elk moment thuis kan komen.
De commissaris vraagt aan meneer Calvec of hij een briefje op haar voordeur wil plakken met het nummer van het politiebureau. De commissaris bedankt alvast en hangt op. Hij kijkt naar de klok en ziet dat het al kwart over zeven is. Er is dus al een uur verstreken zonder resultaat. De tijd dringt, want het is al etenstijd geworden. Hij kan elk moment stoppen bij een restaurant om wat te eten. Hij neemt dan twee pillen, eet wat en stapt dan in zijn auto en rijd weer weg. Het is een ramp!


11 19 h 20. Mme Lenormand
De telefoon gaat en de commissaris neemt op. Het is juffrouw Lenormand en de commissaris legt uit wat er met haar man is gebeurd. De commissaris vertelt dat er een bericht over de radio wordt omgeroepen over haar man. Juffrouw Lenormand zegt dat er geen radio in de auto zit, maar de commissaris zegt dat andere automobilisten wel naar de radio luisteren, en het bericht horen en kunnen vertellen waar uw man rijdt. Juffrouw Lenormand vraagt of ze nog wat kan doen en de commissaris zegt dat als ze contact met haar man heeft zo snel mogelijk naar het bureau moeten bellen. Ze hangen op en de commissaris kijkt naar de kaart waar de snelweg op staat. Hij drukt op de knop van de intercom en zegt dat Lenormand op de snelweg tussen Vitré en Rennes rijdt en dat hij geen radio in zijn auto heeft.

12 19 h 30. Deux comprimés dans un verre d’eau
De politie van de snelweg is gewaarschuwd. Een politieauto staat vlak bij Vitré en de andere staat voor Rennes. Lenormand kijkt naar de tijd en gaat na twee kilometer dineren in een restaurant. Hij ziet twee agenten de weg afsluiten en denkt dat het een signalement voor een auto is. Hij is blij dat hij er net voorbij is en parkeert zijn auto voor het restaurant. Hij bestelt een omelet en een glas water, want hij heeft niet zo’n trek. Terwijl hij naar de televisie in het restaurant kijkt, naar de voetbal, krijgt hij zijn glas water. Lenormand haalt de doos met tabletten uit zijn zak. Hij slikt twee pillen met water in. Om kwart voor acht is hij klaar met eten en vertrekt. Hij rijdt snel een paar meter achteruit en komt weer op de weg richting de snelweg. Hij ziet een jonge man langs de weg gebaren maken en gaat snelheid minderen en stopt. Hij draait zijn raampje omlaag en de jonge man vraagt of hij naar Rennes gaat. Lenormand gaat naar Saint-Brieux, maar hij komt langs Rennes. De jonge man stapt in.

13 19 h 50. Pour ou contre la radio
Een vrachtwagenchauffeur ziet het nummerbord van de witte Renault 9 van Lenormand. Hij rent naar het restaurant en vraagt of hij meteen de politie kan bellen. Hij legt aan de meneer van het restaurant het bericht van de radio uit, en zegt dat hij de witte Renault 9 met het nummerbord 6859 PP 22 heeft gezien. De man van het restaurant belt naar de politie en zegt dat hij de witte Renault 9 heeft gezien en dat hij richting Rennes gaat. De agent (agent Gautier) vraagt of de automobilist pillen heeft ingenomen. De man van het restaurant weet het niet, maar hij heeft wel een glas water voor het eten op, en dat is wel vreemd. Er komt nu weer een nieuw bericht op de radio en de politie gaat bij Rennes de weg afsluiten, want die richting gaat Lenormand op. Lenormand rijdt met flinke vaart tussen de twee wegversperringen. De jonge man vertelt dat hij student is en Hervé Bongrain heet. Hij vertelt dat hij wel een radio in zijn auto heeft. Hij heeft ook nog een draagbare radio en die heeft hij bij zich. Hij zet hem aan en hij staat op Radio-Mayenne. Lenormand vindt dit geen goede zender en Hervé zet hem, net op het moment dat het bericht over Lenormand komt, op een andere zender. Lenormand zegt dat hij in plaats van radio luisteren altijd naar buiten kijkt. Het verveelt hem nooit. Hervé zegt dat het hem wel een beetje zal gaan vervelen. Hervé smeekt Lenormand te stoppen, want hij gaat hem iets uitleggen.

14 20 heures. Tout est bien qui finit bien
Lenormand is erg boos dat hij langs de snelweg moet stoppen. Hervé vertelt dat hij een bericht van zijn kleine radio over hem heeft gehoord. Lenormand begint hoofdpijn te krijgen en doet zijn raam een stukje open. Hij vertelt hem over de medicijnen die hij in Evron, in het departement Mayenne heeft gehaald. Lenormand is opeens ingeslapen. Hervé rent naar de dichtstbijzijnde praatpaal langs de snelweg. De politie neemt op en Hervé vertelt dat de witte Renault 9, 500 meter van de praatpaal afstaat. De politie komt binnen twee minuten. Het is kwart over acht en ze onderzoeken hem. Lenormand is nog gezond en wel. Hervé heeft weer een andere auto gevonden om naar Rennes te gaan. Lenormand ligt op bed in het politiebureau en er is een dokter bij hem. Naast zijn bed staat een kleine radio met een brief van Hervé Bongrain erbij. Hij schrijft dat hij Lenormand graag wil bedanken en dat hij zijn kleine radio wil achterlaten. Het is handig voor in de auto en misschien heeft Lenormand hem nog weleens nodig.

Opdrachten bij Danger de Mort
A Vocabulaire


1 le barrage
2 prévenir
3 la cravate
4 une boîte
5 le conseil
6 tranquillement

B Qui est qui?

A 5
B 9
C 2
D 6
E 8
F 4
G 7
H 10
I 1
J 3

C Le massage

A+7
B+3
C+6
D+10
E+12
F+1
G+5
H+8
I+2
J+11
K+9
L+4

D L'histoire

1 vrai
2 vrai
3 faux
4 faux
5 vrai
6 vrai
7 faux
8 faux
9 vrai
10 faux
11 vrai
12 vrai
13 faux
14 faux

REACTIES

H.

H.

Hoi! ik ben hellen, maar jij kent mij niet! ik heb jou verslag van www.scholieren.com gehaald van het boekje danger de mort... en ik nu heb ik het boekje zelf helemaal niet hoeven lezen! en ik had een dikke 9 voor de overhoring! echt heel erg bedankt!

-xxx-jes en liefs
Hellen!

23 jaar geleden

G.

G.

hoi wouter.

bedankt dat je dat uitreksel op internet hebt gezet. ik had het namelijk heel hard nodig!
groetjes gertina van de bijl

23 jaar geleden

P.

P.


Hoi Wouter,

Leuk dat je op internet staat. Maak het alleen je mede-scholieren niet te makkelijk, ze moeten immers nog wel wat leren.

Veel succes met je examens aan het eind van de week. Hopelijk heb je geen vijf voor wiskunde.

Groeten van je oudste broer, Peter !!!

22 jaar geleden

M.

M.

heeeeeeey wouter,

echt zuper bedankt voor je uittreksel!!
Ik moest het boekje namenlijk in 1 dag uitlezen omdat ik te laat begonnen was. Maja....door jou uittreksel snap ik het boekje erg goed!!!
Echt heel erg bedankt!!

XXX miranda

22 jaar geleden

M.

M.

BEDANKT!!!!!!
ik heb er veel aan gehad want ik had er een so van.

veel

liefs

me

22 jaar geleden

B.

B.

HEeey Wouter

Hardstikke super die vertaling ....
Bedankt !!!!!!


Bertus

22 jaar geleden

D.

D.

Ha Wouter kei bedankt dat je dat uitreksel hebt gemaakt. Als ik dit niet had gehad had ik zeker een nul gehaald voor mijn proefwerk.
Kussie Daphne

22 jaar geleden

H.

H.

tanx voor je uitreksel egt goed dat je dat op internet heb gezet. zelf gedaan?
Hebbie al gezien hoeveel stemmen je hebt 96!!

22 jaar geleden

L.

L.

Hartstikke bedankt voor het maken van deze samenvatting!!!Scheelt me een hele hoop tijd!!! TNX!! GreetZzz Lonneke

22 jaar geleden

D.

D.

the wouter nou hoef ik da hele boekje nie te lezen

mzzl

22 jaar geleden

M.

M.

Bedankt wouter, ik heb morgen (donderdag 28 maart) een soort toets over dit boekje dus ik had dit net nodig

22 jaar geleden

G.

G.

onwijze bedankt voor je uitreksel van Danger de Mort, k had er een 9 voor en k sta nu weer voldoende, dus onwijze bedankt! -xxx- Gwen

22 jaar geleden

L.

L.

hoeveel pagina's had het boek danger de mort??
alsvast bedankt toedels!

21 jaar geleden

A.

A.

thnx

21 jaar geleden

D.

D.

Heeey Wouter!
dit is alweer het tweede boekverslag frans dat ik van jou 'leen'!
als jij er toch niet was, haha!
xxdenise

21 jaar geleden

A.

A.

Dankjewel dat je dit hebt ingestuurd!!!!
Kus Anne

21 jaar geleden

A.

A.

Ik moet dit boekje voor Frans lezen en daarna samenvatten. Ik zit trouwens in 4-VMBO. Als ik dit soort opdrachten moet maken, dan haal ik van te voren het uittreksel van scholieren.com, heel handig, alleen had ik bij dit boekje een andere schrijver op het boekje staan, E.-P.Davoust(bewerkt door Karin de Koning) kan dat kloppen?
De inhoud van het boekje is volgens mij wel hetzelfde. Ik kan er wel wat mee. Bedankt!!!

20 jaar geleden

C.

C.

Hey wouter heb je toevallig ook de antwoorden van danger de mort die achter in je boek staan ik moet ze vanavond hebben morgen moet ik op school die antwoorden maken ik hoop dat je het hebt en dat je het naar me toe kan sturewn groetjes chantal

20 jaar geleden

P.

P.

Ik heb een vraagje heb je ook de antwoorden van het boekje

Bij voorbaat dank

Paul

20 jaar geleden

D.

D.

ey
superbedankt dat je dat boekje zo vertaalt op internet hebt gezet! k snapte dr eg weinig van..
cu danielle

20 jaar geleden

N.

N.

heey! jah...eg kei bedankt voor je verslaggie! heb me een lkkr 8.7 bezorgt! danku! danku! danku! danku!

20 jaar geleden

A.

A.

hoi

ik wou je ff heel erg bedanken dat je die verslag over danger de mort hebt geschreven. Zonder jouw hulp had ik zekker een 1 gehad. Ik heb alleen maar de samenvatting per stuk gelezen en dan zelf dat stukje overnieuw geschreven. Nogmaal bedankt

20 jaar geleden

G.

G.

Tnx nou hoef ik het boekje ook niet meer te lezen ;)

19 jaar geleden

I.

I.

Heee :p
Goeie samenvatting hoor..:p Ik weet niet ofieklopt..dat hoop ik maar..maar ik heb em letterlijk overgenomen :P Bedankt ;)
xx Ilse

19 jaar geleden

S.

S.

is deze tekst een betrouwbare bron?
d.w.z. kan ik deze samenvatting gebruiken bij mijn leesverslag zonder een 4 of iets dergelijks te halen?

alvast bedankt

19 jaar geleden

B.

B.

zijn de antwoorden ook goed?
verder heel goed!

11 jaar geleden

B.

B.

bij a en de eerste van b had ik het zelfde

11 jaar geleden

G.

G.

thnx voor de samenvatting

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Danger de mort door Eugene Pierre Davoust"