Boule de suif door Guy de Maupassant

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover Boule de suif
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 571 woorden
  • 28 juli 1999
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
58 keer beoordeeld

Boekcover Boule de suif
Shadow
Boule de suif door Guy de Maupassant
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel Boule de Suif Auteur Guy de Maupassant Uitgever 1880, Meulenhoff Educatief - Amsterdam. Genre Het verhaal op zich is een roman, geschreven voor een verhalenbundel, maar dit is uit een boekje waarin alleen dit verhaal staat. Er zijn twee groepen personen; de welgestelde burgers aan de éne kant en de republikein Cornudet en 'Boule de Suif' aan de andere kant. Hun relatie tot elkaar is dat ze in dezelfde koets zitten die naar Dieppe rijdt. Ze vluchten namelijk allemaal voor de Pruisen, die Frankrijk aanvallen, richting Le Havre, dat nog als enige in Normandië vrij is. De groep welgestelde burgers zijn vertegenwoordigers van 'fatsoen', terwijl ze zich zeer hypocriet en egoïstisch gedragen. Boule de Suif betekent letterlijk 'vetklomp', de hoofdpersoon wordt zo genoemd in het verhaal. Ze is een prostituee, die eigenlijk de beste persoon uit het verhaal is. Hoewel ze haar eer heeft verloren, behoudt ze haar trots, wat van de anderen niet te zeggen valt. Wat de hoofdpersoon overkomt, is niet het gevolg van haar gedrag, maar juist van dat van de 'goede' mensen, die achteraf toch niet zo goed blijken te zijn. Ze gebruiken haar om hun eigen hachje te redden. Plaats Het verhaal speelt zich af tussen Rouen en Dieppe, rond 1870, wanneer de Pruisen Normandië binnenvallen. Dit speelt een belangrijke rol, omdat de normen en waarden van toen (en nu nog een beetje) van groot belang zijn om te snappen dat juist Boule de Suif de goede persoon is (want prostituees zijn 'slecht' vond iedereen).
Perspectief De verteller is een 3e persoon, een alles wetende persoon. Indeling De enige indeling die gemaakt zou kunnen worden, is aan de éne kant de reis in de koets, en aan de andere kant het verblijf in de herberg. Het probleem volgens de schrijver zijn de hypocriete burgers in de wereld; terwijl zij bezig zijn om zichzelf in veiligheid te brengen, vlucht Boule de Suif omdat ze weigert zich over te geven aan de vijand. Ze is juist een beter persoon dan de anderen omdat zij ze allemaal redt, terwijl ze juist gebruikt wordt. Stijl Filosofisch en een beetje komisch. Illustraties Er zijn in het boek geen illustraties. Titelverklaring De titel slaat op de hoofdpersoon, die Boule de Suif (vetbolletje) genoemd wordt. Samenvatting Het verhaal beschrijft een reis van Rouen naar Dieppe, tijdens de inval in Normandië van de Pruisen. Het gedeelte rondom Le Havre is het enige dat nog niet bezet is, daar ligt ook Dieppe. Deze reis wordt gemaakt door een groepje van 10 personen, die te onderscheiden zijn in welgestelde burgers en gewone mensen, waaronder de prostituee Boule de Suif. Maar de reis verloopt niet al te best, daarom deelt Boule de Suif (Elizabeth Rousset) haar bezittingen en voedsel met de anderen. Ze overnachten in een herberg in Tôtes, waar ze de volgende dag worden vastgehouden door een Pruisische officier. Alleen Boule de Suif kan ervoor zorgen dat ze weg mogen door gemeenschap met de officier te hebben. Aanvankelijk wil ze dit niet, maar door de anderen dringen aan dat ze dit wel moet doen. Ze geven allerlei redenen maar verschuilen de echte reden; zichzelf redden. Uiteindelijk geeft ze toch toe aan het egoïsme van haar mede-passagiers. Wanneer ze weer vertrekken worden Boule de Suif en Cornudet weer totaal buitengesloten door de hypocriete welgestelde burgers. Terwijl ze snikt, heeft niemand spijt van de laffe daden die ze verricht hebben, namelijk het gebruiken van een 'onbelangrijk' persoon.

REACTIES

G.

G.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Guy_de_Maupassant

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Boule de suif door Guy de Maupassant"