Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Witch child door Celia Rees

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
Boekcover Witch child
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1921 woorden
  • 4 februari 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
6 keer beoordeeld

Boekcover Witch child
Shadow
Witch child door Celia Rees
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Witch Child.

Inhoud:
Het boek gaat over een meisje, Mary. Als ze 14 is wordt haar grootmoeder opgehangen omdat ze een heks is. Omdat zij niet in het dorp kan blijven wonen wordt zij ontvoerd door een vreemde vrouw. Ze rijden naar een herberg ergens verderop in Engeland. Als ze daar aankomt worden haar kleren verbrand. De volgende ochtend wordt haar uitgelegd dat ze met een schip naar het Nieuwe land gaat. In Amerika mag ze bij een Christelijk gezin verblijven. Van de vreemde vrouw kreeg ze een kist waar van alles inzat wat ze nodig had: nieuwe kleren, medicaties, 100 vellen papier en een briefje van de mysterieuze vrouw.
Op de vellen papier die ze heeft meegekregen houdt zij haar dagboek bij. Voordat ze op de boot stappen ontmoet Mary een oudere vrouw, Martha waarmee ze bevriend raakt. Ook raakt ze bevriend met Rebecca. Verder leert ze nog meer mensen kennen die met de boot naar Amerika gaan, zoals de familie van Rebecca,

de eerwaarde Elias, Jona de apotheker en nog vele anderen. De bootreis duurt een paar maanden en veel mensen worden zeeziek.
Jona geneest de mensen met zijn medicijnen en Martha en Mary helpen hem omdat zij ook veel over kruiden weten. Toen ze eindelijk na de lange bootreis aankwamen, moesten ze nog naar hun dorp lopen. Ze moesten daarvoor ook door het oerwoud maar krijgen daarvoor hulp van de indianen. Als ze in het dorp aankomen gaat iedereen hun huis bouwen en klaar maken voor de winter. Mary gaat liever naar het bos. Daar ontmoet ze blauwe gaai, een indiaan. Ze raken goed bevriend met elkaar. Als Martha Mary’s dagboek ontdekt wil ze het verbranden en verbied Mary om nog naar het bos te gaan. Mary houdt Martha tegen om haar dagboek te verbranden en stikt ze daarna in een lappendeken. Als er op een dag hevige onweer is en een oude man meisjes naakt rond een kampvuur ziet dansen, denken de bewoners dat Mary het dorp probeert te beheksen. Maar Mary lag die avond gewoon in bed. Als daarna ook nog eens de oogst mislukt wordt Mary helemaal verdacht. Omdat ze niet opgehangen wil worden vlucht ze naar de indianen.

Is de Titel goed gekozen?
Ik vind van wel. Het hele boek gaat over Mary. En zij is de kleindochter van een Heks dat vermoord is. Zelfs wordt ze op het eind verdacht van dat ze ook een Heks is.
Betekenis van de Titel
Het boek heet witch child omdat Mary het kind is van een Heks.

Schrijver:
Witch Child is geschreven door Celia Rees. Ze is geboren in Engeland.
Ze begon met het schrijven van kinderboeken toen ze zelf lerares was op een middelbare school. Celia Rees verdeelt haar tijd nu tussen schrijven en lesgeven.
De onderwerpen die haar inspireren komen vooral uit de wereld rondom haar: de mensen die ze ontmoet, de kranten die ze leest en de plaatsen die ze bezoekt zoals musea en galerieën.

Genre:

Het boek is een roman. Het boek gaat ook over de geschiedenis, en dan wel over de heksenvervolging. Een roman omdat Mary ondanks haar verdriet toch nog vrienden kan maken. En haar steun zoekt bij de Indianen.

Hoofdpersoon:
De hoofdpersoon is Mary en is 14 jaar. Ze is een heks. Ze woont in Engeland bij haar grootmoeder. Algauw moet Mary vluchten omdat de mensen weten dat zij een heks is en heksen in die tijd werden opgehangen of verbrandt. Ze vlucht naar Amerika. Daar wil ze een nieuw leven starten met nieuwe mensen. Ze komt bij een groep Christenen terecht en reist over zee en door het bos tot ze bij een dorpje komen. Ze is een van de weinige die kan lezen en schrijven in het dorp en helpt daarmee vele mensen. Ze helpt ook mensen met het genezen van een ziekte, door kruiden te zoeken. Als er van alles misgaat in het dorp, de oogst mislukt en mensen raken ziek, wordt de schuld op Mary geschoven, omdat ze toch anders was dan de andere mensen, en dat merkte ze moest Mary weer vluchten.

Andere Personages:

Mary’s grootmoeder
Mary’s grootmoeder is een oude vrouw die beschuldigd wordt van hekserij. Ondanks dat zij hiervan beschuldigd word gaat ze iedere dag trouw naar de kerk.

Mysterieuze vrouw
De mysterieuze vrouw is ongeveer 30 jaar. Ze ziet er rijk uit. Haar voornaam begint met een E. Mary denkt dat deze vrouw haar echte moeder is. Dat is alles wat Mary van haar te weten komt.

Martha Everdale
Martha is een vrouw van middelbare leeftijd. Ze heeft grijze strepen in haar haar en heldere ogen. Haar man en haar kinderen zijn gestorven.

Eerwaarde Elias
Elias Cornwell is de neef van Eerwaarde Johnson. Het is een jonge man maar, hij staat als een oude man met kromme rug en gebogen schouders.

John Rivers

John Rivers is een man met een gemiddelde lengte. Zijn haar is lichtbruin en het begon al langzaam grijs te worden. Hij heeft een verweerd gezicht van het werken in de buitenlucht.

Sara Rivers
De vrouw van John Rivers. Zij is een tengere vrouw die, als de reis begint, 7 maanden zwanger is.

Rebecca
Rebecca is de dochter van John en Sara. Ze heeft bruin haar en is grof gebouwd. Ze is ongeveer net zo oud als Mary.

Jona
Jona is apotheker. Hij is een kleine, levendige maar vriendelijke man met een donkere huid en zwarte ogen. Hij heeft grijs haar en wordt al kaal.

Tobias
Tobias is de zoon van Jona. Hij heeft blauwe ogen en een lichte huid. Hij is ongeveer 19 jaar en timmerman van beroep.

Jack Gill
Jack is een matroos op het schip waar Mary mee naar Amerika vaart. Hij is wees en ongeveer net zo oud als Mary.

Eerwaarde Johnson
Eerwaarde Johnson is een goede dominee maar erg koppig en arrogant. In het boek staat niet beschreven hoe hij eruit ziet.

Debora Vane
Debora is ongeveer even oud als Mary. Ze is een beetje mollig en heeft rood/bruin haar. Ze heeft bruine ogen. Zij beschuldigt, samen met haar zusje en vriendinnen, Mary van hekserij.

Hanna Vane

Hanna is het zusje van Debora. Ze heeft een smal gluiperig gezicht en een beetje rossig haar. Zij heeft ook bruine ogen

Elizabet Denning
Vriendin van Hanna en Debora en Sara. In het boek staat niet beschreven hoe zij eruit ziet.

Sara Garner
Vriendin van Hanna en Debora en Elizabet. In het boek staat niet beschreven hoe zij eruit ziet.

Jonge Indiaan (Blauwe gaai)
Groot en stevig gebouwd en een opvallend gezicht. Hij heeft zwart haar dat aan een kant weggeschoren is.

Oude Indiaan (witte arend)
Witte arend is ook groot en stevig gebouwd. Blauwe gaai is zijn kleinzoon. Hij heeft ook zwart haar met grijze strepen die hij draaft in een vlecht.

Welk Persoon zou ik willen leren kennen?
Ik zou Mary wel willen leren kennen. Want ik vind het toch wel heel erg bijzonder wat zij allemaal heeft meegemaakt. Ik zou naar al haar verhalen die ze me dan te vertellen heeft aandachtig luisteren. Het is natuurlijk allemaal erg boeiend, haar leven naar haar 14e verjaardag.

Welk Persoon zal ik liever niet willen leren kennen?

Ik zou de Grootmoeder van Mary niet willen leren kennen. Niet om het feit dat ze een Heks blijkt te zijn. Maar om het feit dat is opgehangen omdat ze een Heks is. Ik zou die verdriet niet willen meemaken. Als ik eenmaal een persoon ken en dat dan een paar dagen later word vermoord kan ik dat niet weerstaan. Ze lijkt me wel een goed mens maar mensen die je leert kennen en waar je eigenlijk toch al van weet dat ze vroeg of laat word vermoord door de menigte wil je die eigenlijk niet leren kennen.

Lijk ik op iemand uit de tekst of wil ik iemand zijn?
Ik lijk op niemand uit de tekst. Maar ik zal erg graag op Mary willen zijn. Mary is een erg dapper meisje. Ze denkt om haar eigen leven. Haar verdriet om haar Groetmoeder lijkt niet zo heel groot te zijn. Daar heb ik respect voor en zou ik ook erg graag willen hebben. Ze denkt om haar eigen leven omdat zei ondanks dat ze verdacht word van Heks toch nog de kracht heeft om te vluchten. Ze denkt niet aan het verdriet die haar Grootmoeder heeft meegemaakt ze wil zelf in leven blijven en dat houd ze stug vol! Daar heb ik erg veel respect voor en zou ik maar al te graag willen hebben. Dat ik ondanks het overlijden van me Grootmoeder zomaar ineens verder kan gaan met mijn leven. Mijn eigen leven.

Welk probleem?
Het probleem is dat Mary moet vluchten omdat ze wordt beschouwd als heks. Ze vlucht mee met een groep mensen, maar wordt daar ook beschouwd als iemand die er niet echt bij hoort. Al vlug wordt Mary ook in haar nieuwe dorp beschouwd als heks en moet weer vluchten.

Waar speelt het zich af?
Het boek is verdeelt in delen:
Begin: Hier woont ze nog bij haar grootmoeder en hier begint de vlucht naar Amerika. Reis 1: Hier wordt ze voorbereidt op de reis over zee, ze krijgt schone kleren en eten.
Reis 2: De zeereis, hier reist Mary over zee, op weg naar een nieuw leven en een
nieuw wereld. Ze komt aan in Amerika, in een dorp dat de eindbestemming niet is.
Reis 3: De wildernis, ze reizen door het bos totdat ze bij het echte dorpje zijn.
De nederzetting; grootste gedeelte speelt zich hier af, in het echte dorp.

Getuige; ze komen erachter dat Mary een heks is en ze vlucht terug het bos in.
Er komt ook nog een stukje achteraan dat Martha, Mary’s beste vriendin heeft geschreven, nadat ze was gevlucht.

In welke tijd?
Het speelt zicht af in de 17e eeuw. Het boek is samengesteld uit losse papiertjes die de “Mary-documenten” worden genoemd. Het lijkt op een verslag of een dagboek. De data zijn later ingevuld aan de hand van dingen in de tekst.

Het begin
Het verhaal begint met een soort verklaring van het schrijven van het boek.

Het eind
Aan het eind vlucht Mary naar de indianen omdat zij wordt beschuldigd van hekserij. Je weet niet wat er met haar gaat gebeuren dus het is een open einde.

Mijn mening:
Het was een moeilijk boek om te lezen. Maar ik ben blij dat ik het toch door gelezen heb. Het boek is zo mooi, dat je echt in het boek gaat verdiepen en de beelden erbij denkt. Er zit zoveel gevoel in omdat de dingen echt gebeurd zijn, het is een dagboek.
Ik wist voordat ik dit boek gelezen had, niet zo heel veel van geschiedenis, laat staan van de heksenvervolging. Daardoor werd ik ook geraakt door dit boek, door de dingen die er toen gebeurde. Er waren eigenlijk geen mindere stukken op aan te merken. Het hele boek had te maken met het leven van Mary en het leven van Mary was gewoon heel erg interessant.

Ik heb nog nooit een boek gelezen dat hier op leek. Daarom was dit boek erg speciaal. En vooral heel erg leuk om te lezen. Omdat ik nog nooit zoiets had gelezen.
Verder zal ik dit boek mensen zeker aanraden! Het is erg boeiend en heel interessant. Ook al houd je niet erg veel van Geschiedenis net als ik dan nog ga je dit boek erg leuk vinden. Het geeft je veel informatie over dingen die er nu niet meer kunnen zijn over die dingen eigenlijk toch wel heel erg mooi zijn. Kortom dit boek is zeker een aanrader voor iedereen, omdat het gewoon een heel erg mooi boek is!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Witch child door Celia Rees"