This is what I did door Ann Dee Ellis

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover This is what I did
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2486 woorden
  • 14 april 2011
  • 430 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
430 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2007
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover This is what I did
Shadow
This is what I did door Ann Dee Ellis
Shadow

1. Gegevens over het boek

a. Tijd besteed aan lezen: 8 uur

b. Schrijver: Ann Dee Ellis

c. Titel: This is what I did

d. Uitgever: Noordhoff Uitgevers

e. Jaar van uitgifte: 2007

f. Aantal bladzijden: 109


2. Welke personen komen voor en wat is hun rol?

a. Welke personen komen voor en wat is hun rol?

- Logan: De hoofdpersoon. Hij is de verteller van het verhaal en waar het verhaal om draait.

- Zyler: (was) De beste vriend van Logan.

- Tom: De vader van Logan.

- Silvia: De moeder van Logan.

- Mack and Ryan: De tweelingbroers van Logan.

- Luke, Bruce and Toby: De pestkoppen op de nieuwe school van Logan. Ze zitten later ook bij Logan op scouts.

- Carmen, Vanessa and Mollory: Meelopers van Luke, Bruce and Toby.

- Laurel: Het enige meisje op zijn nieuwe school dat hem aankijkt. Later ook de enige vriend van Logan

- Cami Wakefield: Het enige meisje dat Logan ooit leuk vond. Ze leefde bij zijn oude school.

- Mr. Wakefield: De vader van Cami Wakefield.

- Patsy: De nieuwe buurvrouw en de moeder van Bruce.

- Jack: De nieuwe buurman en de vader van Bruce. Hij is ook de leiding bij scouts.

- Dr. Jim Benson: Een soort psychiater van Logan.

- Ms. March: De producer van de schoolmusical waar Logan aan mee doet.

b. Wat is de plaats van handeling?

Het verhaal speelt zich in de stad Judge. Er zitten veel flashbacks in die zich afspelen in Mulholland.


c. Wanneer vinden de gebeurtenissen plaats en hoeveel tijd verstrijkt er?

Het verhaal heef een rode draad die zich in de tegenwoordige tijd afspeelt. Er is iets gebeurt maar je weet pas op het einde van het boek wat er gebeurt is. Hier kom je achter door heel veel flashbacks. Het echte verhaal duurt ongeveer een jaar. Maar de flashbacks gaat terug tot ongeveer 2 jaar voor het vertelde verhaal.


d. Beschrijf de eerste scene.

De eerste scene is heel kort. De verteller, Logan, verteld dat hij vorige week in elkaar is geslagen door Bruce. Er stonden heel veel mensen om hem heen die hem uitlachten. Maar het kon hem niets schelen na het gedoe met Zyler en zijn vader. Hier ontstaat de eerste onduidelijkheid. Je weet hier nog niet wie Zyler is, en al helemaal niet wat er gebeurd is.

e. Wat is het hoogtepunt van het verhaal?

Het hoogtepunt van het verhaal zit op het einde. Als Logan opschrijft wat de gebeurtenis precies was waar heel het verhaal om draait.

f. Hoe eindigt het boek? Beschrijf de laatste scène.

Het verhaal eindigt met een mail die Logan naar Zyler stuurt. Hier in schrijft hij dat verhuist is en een nieuwe vriend heeft gemaakt. Ook laat hij weten dat hij wel weer contact wil met Zyler als Zyler dat ook zou willen.

g. Wat is het thema? Leg uit waarom.

Pesten, geweld en liefde.

Pesten: Logan wordt door iedereen gehaat en gepest waar hij ook komt. Iedereen weet, of vooral denkt te weten, wat hij gedaan heeft.

Geweld: Uiteindelijk draait het allemaal om dat ene moment, een gewelddadig moment.

Liefde: Door liefde wat uitdraait in jaloezie heeft hij niet in durven grijpen op het moment dat hij dit misschien wel had moeten doen.

h. Verklaar de titel.

Het hele boek gaat over een moment in het verleden waar Logan iets mee te maken had. Je krijgt af en toe wel tips over wat hij gedaan heeft maar het blijft tot op het einde van het verhaal onduidelijk. Uiteindelijk verteld hij wat hij gedaan heeft. Vandaar: This is what I did.


i. Wordt het verhaal vanuit de eerste op vanuit de derde persoon verteld?

Het verhaal wordt vanuit Logan verteld, de ik-personage.


j. Wordt het verhaal chronologisch verteld, of zijn er ‘flashbacks’?

Het verhaal bestaat vooral uit veel korte flashbacks.

k. Schrijf na elk hoofdstuk de belangrijkste gebeurtenissen op en voeg deze toe aan dit verslag.

Mijn boek is niet onderverdeeld in hoofdstukken. Het is een lang verhaal met alleen maar flashbacks waardoor het verhaal langzaam duidelijker wordt.

Het verhaal begint al meteen een beetje vaag. Logan wordt gepest en het gaat de hele tijd over ‘het ene moment met Zyler’.

Logan had in Mulholland één vriend: Zyler. Ze deden alles samen. Er was een meisje Cami, dat Logan erg leuk vond. Hij kende haar doordat zijn moeder met haar moeder op yoga zat. Toen Zyler Cami voor de eerste keer zag vond Zyler Cami ook direct leuk. Samen fietsen ze regelmatig langs Cami’s huis om een glimp van haar op te vangen. Lagon weet dat de vader van Zyler niet echt aardig is, hij mishandeld Zyler. Zyler wil het hier alleen niet over hebben.

Logan had niet een heel normaal gezin. Zijn ouders deden nog net of ze pubers waren. Ze gingen vaak samen daten en zijn moeder was zelfs weer zwanger naar 11 jaar. Silvia en Tom, de ouders van Logan, waren vroeger erg populair. Tom was erg goed in sporten. Dit hebben zijn andere 2 zoons van hem overgenomen, Mack en Ryan. Ze zijn een tweeling en doen alles samen. Ze mogen Logan niet en plagen hem altijd.Na ‘het ene moment met Zyler’ verhuizen ze naar Jugde, een stadje verderop. Logan gaat hier naar zijn nieuwe school, om een nieuwe start te maken. Door ‘het ene moment met Zyler’ kon hij niet meer in Mulholland naar school. Zijn moeder en vader wisten al snel vrienden te worden met de nieuwe buren: Jack en Patsy. Jack en Patsy hadden één zoon: Bruce. Bruce was even oud als Logan en zit ook op zijn nieuwe school. Silvia verteld al snel aan Patsy waarom ze moesten verhuizen. Binnen no-time weet heel de nieuwe stad dit en wordt Logan hierdoor erg gepest. Hij wordt vooral gepest door Bruce en zijn vrienden Luke en Toby. Er wordt vooral over hem verteld dat meisjes voor hem op moeten letten.

Niemand op zijn nieuwe school kijkt hem aan. En als ze hem aankijken is het omdat hij dan wordt uitgelachen doordat Bruce en zijn vrienden hem pesten. Op één meisje na; Laurel. Ze beginnen naar elkaar briefjes te schrijven. Wanneer Logan erachter komt dat Laurel mee doet aan de schoolmusical geeft hij zich ook op. Laurel heeft later veel interesse in waarom Logan altijd zo stil is. Ze geloofd niet in de verhalen die over hem in de ronde gaan en wil graag van Logan zelf weten wat er gebeurd is.

Zijn vader en moeder weten dat het niet goed met Logan gaat. Ze willen hem graag helpen maar weten niet precies hoe. Ze vragen hulp aan een psychiater: Dr. Jim Benson. In het begin ziet Logan dit helemaal niet zitten, maar als hij er uiteindelijk op terug kijkt heeft het toch heel erg goed geholpen. Ook proberen zijn ouders, vooral zijn vader, hem bij een vereniging te krijgen. Logan trekt hier enkel niet zo aan. Na lang zeuren van zijn vader besluit hij bij de scouts te gaan. De buurman en vriend van Tom, Jack is hier namelijk de leider van.

Hier wordt het alleen allemaal niet beter van. Bruce, Toby en Luke zitten namelijk ook bij deze scouts. Met deze en nog wat andere jongens gaan ze op kamp. Als ze uit de auto stappen, is zijn slaapzak kwijt. Jack heeft nog reserve maar wil deze niet geven. Hij mag Logan niet omdat hij Bruce een keer heeft aangevallen toen Bruce Logan weer aan het pesten was. Ze moesten iglo’s bouwen om in te slapen. Toen Logan ‘s avonds wilde gaan slapen had hij nog geen slaapzak. Toen de jongens hem terug gaven zat hij vol met vies spul. Toen hij huilend naar de iglo van Jack ging, lachte hij Lagon uit. Toen hij thuis kwam en na lang zeuren van zijn ouders vertelde wat er gebeurd was verbroken zijn ouders ook meteen de vriendschap met de ouders van Bruce.

Na vele sessies waarin Logan niks over ‘het moment met Zyler’ wilde vertellen krijgt dr. Benson Logan toch overgehaald om alles op papier te zetten wat er die avond gebeurd is. In dit stuk krijg je als lezer ook te weten wat er gebeurd is:

Toen ze op een avond met het gezin door de straat van Zyler naar huis reden zag hij daar Cami lopen. Logan vond dit raar, want als hij naar Zyler zou gaan zou hij dit toch verteld hebben. Als ze thuis komen besluit hij meteen naar Zylers huis te gaan om te kijken. Hij zegt tegen zijn moeder dat hij nog wat huiswerk bij Zyler moet gaan maken. Als hij bij het huis van Zyler aankomt ziet hij dan Zyler net de deur voor Cami open doet. Logan wordt heel erg kwaad en snap niet dat zijn vriend hem dit aan kan doen. Hij besluit via het raam van Zylers kamer naar binnen te gaan om te kijken wat er gebeurd. Hij hoort ze praten over hem, dat Cami hem maar irritant vind omdat hij altijd anoniem belt, en dan niks zegt. Zyler zegt hierover dat zijn vriend, Logan dus, niet altijd even slim is. Dan hoort hij Cami en Zyler kussen. Hij besluit weg te gaan, maar op het moment dat hij weer op de kamer van Zyler is hoort hij de vader van Zyler binnen komen. Hij is woest. Hij gooit zijn eigen dure muziekinstallatie op de grond en duwt Cami tegen de muur. Hij slaat haar vaak. Maar dan klinkt er een harde klap en valt er een lichaam op de grond. Zyler heeft zijn vader doodgeslagen. Logan rent hard weg, zo hard als hij kan. Toen hij thuis op zijn kamer zat kloptte Zyler op het raam. Zyler zat onder het bloed en vroeg hem of hij over 5 minuten buiten kon zijn. Logan was zo boos op zijn vriend dat hij niet ging. Na 14 minuten verscheen Zyler weer voor het raam. Maar Logan wilde hem niet helpen. Dit was de laatste keer dat hij Zyler gezien had.

Zyler heeft die avond Cami nog naar huis gebracht en is daarna gevlucht. De politie heeft hem gevonden en ondergebracht bij een opvanggezin. Zijn vader was uiteindelijk niet overleden maar heeft wel een lange tijd in het ziekenhuis gelegen.

Omdat er niet precies duidelijk was wat er gebeurd was en Zyler en Logan altijd bij elkaar waren, werd Logan verdacht voor wat er die avond was gebeurd. Hij kon daarom niet langer op die school blijven.

Logan en Zyler hebben nog 1 keer mailcontact gehad maar niet meer dan dat Zyler niet begreep waarom Logan hem niet geholpen had en dat Logan vroeg waar Zyler was. Hier heeft Zyler nooit op gereageerd.

Nadat hij dit allemaal op papier geschreven had, en alles verteld had aan mr. Benson, beloofde hij mr. Benson toch nog een keer naar de scouts te gaan. Toen was alles anders dan normaal. Jack legde wat uit en Bruce zei er wat tussendoor. Jack werd ontzettend boos, en gooide Bruce op de grond. Logan riep dat Jack moest stoppen. Jack stopte met slaan maar Logan rende meteen weg.

Als laatste besluit Logan zijn vriend Zyler toch te mailen. Mr. Benson had zijn e-mail adress kunnen achterhalen. Hij schreef hoe het nu met ging, en dat hij graag weer contact met Zyler wilde, als Zyler dit ook wilde.

3. Beoordeling

a. Zijn situaties of personen uit het boek herkenbaar? Zo ja, welke?

Niet veel wel een enkele bijvoorbeeld als hij elke keer gepest wordt houd hij zich steeds in totdat het zijn hoogtepunt bereikt heeft en flipt hem dan helemaal uit.

b. Zou je dit boek aanbevelen aan klasgenoten? Waarom (niet)?

Ja ik zou dit boek zeker aanraden. Het boek is gemakkelijk te lezen en in niet heel moeilijk Engels geschreven waardoor je er vlot doorheen leest. Ook is het een leuk maar vooral spannend verhaal. Ik heb het boek ook zelf gelezen omdat het door een klasgenoot werd aangeraden.

c. Citeer letterlijk 2 scènes, één uit het begin, één uit het tweede deel, die een bijzondere indruk op jou hebben gemaakt, en leg uit waarom.

Scene 1:

Letterlijk citaat onder vermelding van de pagina’s:

A few months ago somebody threw a bagel with a pickle in the middle at our front door.

Mom: This has gotten out of hand.

Dad: Silvia, it’s no big deal. Kids will be kids.

Mom: Tom, are you blind? Are you dumb? Are you out of your ever-loving mind? This is abuse.

Dad: Calm down.

Mom: Don’t you dare tell me to calm down. Don’t you dare.

Dad: Silvia?.?.?.

Mom: tom, I’ve had it. I’ve had it. You go to work all day. &You don’t know. You don’t see.

Dad: You think I don’t see? You think I don’t know? He’s holed up in his room every night. And what about Jack an the whole Scout ordeal?

Mom:

Dad: And a lot of this is your fault.

Mom: What are you talking about?

Dad: Why did you tell people in the neighborhood Logan was having a hard time? You always do this. You always do this.

Mom: Oh come on, jack. Don’t blame this one on me. I’m not taking this one. I thought we agreed we wanted to protect him. I thought we agreed that we would do whatever we could.

Dad: Calling people and telling them Logan had had problem and was severely depressed did not help him, Silvia.

Blz. 17Waarom heeft dit citaat indruk gemaakt?

Ik vind het raar dat als je naar een nieuwe buurt verhuisd om een nieuwe start te maken, je tegen iedereen gaat vertellen wat de reden is om die nieuwe start te maken. Hierdoor kun je denk ik helemaal geen nieuwe start maken en verpest in dit geval Silvia het volledig voor Logan.Scene 2:

Letterlijk citaat, onder vermelding van de pagina’s:I tried to wake Jack up.

I tried of tell him what they did.

I sort of yelled in his cave: Jack?

The cave:

Me: Jack.

The cave:

And then me louder: Jack!

His head out the hole: What ar you doing?! Go to sleep.

And then I said what had happened. I was crying and sort of slobbering and shaking I was so cold from trying to get it off with snow. And Jack did this: Sort of laugh.

He sort of laughed and said: go to sleep.

And the head was gone.

Blz. 85Waarom heeft dit citaat indruk gemaakt?

Ik vind het niet eerlijk tegenover Logan dat als hij eindelijk de moed bij elkaar heeft gesprokkeld om iemand te vertellen wat er gebeurd is, dat hij dan uitgelachen wordt. Jack neemt hem niet serieus.

d. Vergelijk dit boek met een ander boek, andere film of serie.

De schrijven heeft gemakkelijk Engels gebruikt en maakt fijne, korte dialogen. Als er flashbacks zijn, is meteen duidelijk in welke flashback je zit. Dit is erg prettig lezen.

REACTIES

I.

I.

Dit boekje is best slecht, ik moet het lezen voor Engels... O_o

11 jaar geleden

D.

D.

Jij ook al...

8 jaar geleden

H.

H.

Ik snap niet heel veel van dit boekje als ik hem in het Engels ga lezen. Is er ook een Nederlandse versie, of zijn er sites waar dit boek al is vertaald, of kan ik dit op jullie site vinden?

Mvg,
Hockey-

11 jaar geleden

S.

S.

Best een leuk boek en makkelijk om te lezen.Ook echt een aanrader.

11 jaar geleden

K.

K.

Er staat in opdracht k in de 4 na laatste alinea, verdacht i.p.v. veracht.
Dat moet je ff verbteren voor de rest is het een prima verslag

11 jaar geleden

J.

J.

ik ook haha.. maar wel goed verslag :)

11 jaar geleden

M.

M.

Dankjewel voor dit verslag

11 jaar geleden

J.

J.

Echt een heel goed verslag, helderd alles lekker op!
Goed geschreven!

11 jaar geleden

K.

K.

4 jaar geleden

T.

T.

super verslag, ik moest het boel leren voor een toets, dat is nu makkelijk :)

11 jaar geleden

B.

B.

deze is zeer goed, Nais

11 jaar geleden

T.

T.

dankjewel voor deze samenvatting. je hebt mij erg goed geholpen. Dankjewel daarvooor :)

11 jaar geleden

I.

I.

heey,
super erg bedankt!!!!!
je hebt me echt geholpen
dank je wel
liefs my

11 jaar geleden

M.

M.

Haha. Dikke positieve reacties hier.
Mooi gedaan Irma!

11 jaar geleden

J.

J.

geweldig,

10 jaar geleden

F.

F.

Wat een leuk boek!

10 jaar geleden

B.

B.

Heel erg bedankt, heeft me goed geholpen met het begrijpen van de tekst.

10 jaar geleden

S.

S.

mooi verslag, vond het boek zelf niks aan. :(

10 jaar geleden

K.

K.

... was dat ff een leuk boek ...

10 jaar geleden

L.

L.

slecht komt niks van in de toets!!

10 jaar geleden

M.

M.

Heeft me erg geholpen met mijn verslag dankjeee

xxx

10 jaar geleden

A.

A.

Leuk boek, alleen nog veel schrijffouten..

9 jaar geleden

G.

G.

wat een stom boek zeg op de helft van het boek wist ik nogsteeds niet waar het over ging! geen aanrader!!!

9 jaar geleden

A.

A.

Dit boek is echt heel irritant geschreven, echt geen aanrader

8 jaar geleden

I.

I.

Bedankt voor deze goede samenvatting, door jou heb ik een voldoende kunnen halen voor me toets, erg bedankt. :)

8 jaar geleden

X.

X.

Bedankt voor dit top verslag

8 jaar geleden

T.

T.

Wow, thanks ik had echt iets aan deze samenvatting!

7 jaar geleden

L.

L.

Je had geschreven bij die scenes: (scene 1) 'somebody threw' maar het was volgens mij 'somebody drew' ;) het verschil is dat threw gooide betekend en drew tekende betekend. ;)

7 jaar geleden

L.

L.Het kan ook zijn dat ik me heb vergist hoor. Maar dat is wat ik me kan herinneren. Vandaag het boekje uitgelezen

7 jaar geleden

H.

H.

is er inderdaad een Nederlandse versie want ik moet hem over 2 dagen uit hebben en ik hou niet echt van lezen!!!!

7 jaar geleden

R.

R.

ik vindt het een heel saai boek. ik wordt er beetje depri van eigenlijk

5 jaar geleden

R.

R.

het begin is echt niet leuk. aan het eind wordt het al wel leuker maar je moet echt door het begin heen komen.

5 jaar geleden

J.

J.

dankjewel want ik moet dit boek namelijk lezen in het Engels voor Engels en daaroor dit word het een stuk makkelijker

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "This is what I did door Ann Dee Ellis"