The trap door John Smelcer

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
Boekcover The trap
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1486 woorden
  • 25 mei 2011
  • 512 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
512 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2006
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The trap
Shadow
The trap door John Smelcer
Shadow

Het verhaal speelt zich af in Alaska, en het duurt ongeveer 4 dagen.

Hoofdpersonen:

- Albert least-weasel: opa van Johnny, raakt vast in zijn eigen val, waar hij 4 dagen zit, en het niet red.

- Johnny least-weasel: 17 jaar, kleinzoon van Albert. Brengt dagelijks een bezoek aan zijn grootouders. Heeft zijn eigen sneeuwscooter. Zijn vader is gestorven toen hij klein was. Zijn grootouders zijn daarom erg belangrijk voor hem. Hij werkt in een winkel in het dorp, en hij studeert.

- Morrie: oma van Johnny. Heeft ooit een groot eland neergeschoten, terwijl de jagers met lege handen terugkwamen. Krijgt sindsdien veel respect.

- Oom van Johnny: heeft drankproblemen en houdt wel van een feestje. Johnny probeert hem van zijn verslaving af te helpen.

- Blackskin: een van de personen in de kleine, schuin-getypte verhaaltjes. Sterkste man van het dorp, maar ook degene die de ouderen helpt. Zijn oom wordt vermoord door een zeestier.

- Old man: een van de personen in de kleine, schuin-getypte verhaaltjes. Vlucht niet voor de beer.


Dag 1:

Albert least-weasel zit in zijn berghut, omdat hij vandaag zijn vallen gaat nakijken op een vangst. Als hij bij de grootste val komt, raakt hij erin gevangen. Deze heeft hij goed opgesteld, want hij komt er niet uit los. Hij is maar enkele meters van zijn sneeuwscooter verwijderd, maar net iets te ver. Hij kan niet bij de spullen die achterop liggen. Het enige wat hij heeft, is wat gerookt vlees, en een aansteker. Het lukt hem om vuur te maken.

- De 17-jarige Johnny least-weasel brengt het dagelijkse bezoek aan zijn grootouders. Wanneer hij bij hun huisje komt, is alleen zijn oma daar. Zij zegt dat opa weer jagen is. Na het bezoek gaat hij op weg naar zijn eigen huisje, maar buigt af en gaat naar een ander huis. Daar is een feest, dat zijn oom geeft. Als hij net binnen is, wordt er al naar hem geschreeuwd dat hij een biertje moet gaan halen. Een ander roept: ‘voor mij ook!’ Johnny loopt weer naar buiten, en haalt 2 biertjes. Als hij langs zijn oom loopt, pakt zijn oom hem bij zijn shirt en schud met zijn glas, zodat de ijsklontjes rinkelen. Dit is zijn manier om te zeggen: ‘bijvullen graag.’ Johnny doet dit, maar giet er maar een héél klein beetje drank in, zodat zijn oom wat minder drinkt. Daarna gaat hij naar huis.


Dag 2:

- De oude man heeft maar weinig geslapen. Wanneer hij weer probeert weg te komen, denkt hij aan de keer dat zijn vader een grote beer had gevangen. Niemand heeft het beest ooit gezien, maar de voetafdruk was zeker 30 cm. De val waar de beer in gevangen was, was weg. Denkend daaraan geeft hem hoop. Hij pakt zijn zakmes, en probeert de pin, die vastzit in de boom, los te snijden. Wanneer hij te hard drukt, breekt het mes. Hij gaat weer zitten. Dan denkt hij over de keer dat hij en zijn oom waren jagen. Wanneer hij probeerde zijn schoen los te maken, om een steentje eruit te halen, hoort hij iets. Het was een wolf, klaar om aan te vallen. Zijn oom schiet net op tijd de wolf neer. Wanneer hij wat heeft geslapen, hoort hij wolven. Er staan er 2 bij zijn scooter, en eten van de eland die erop ligt. Hij houdt zich stil, en de wolven gaan weer weg. Wanneer het veilig is, maakt hij een speer, voor het geval de wolven weer terugkomen. De wolven komen later weer terug, maar dan met meer. Dit keer zijn het er 5. Hij weet ze weg te jagen, door met vuur rond zich te slaan. Als de wolven weg zijn, hoort hij een uil. Sommige indianen dachten dat als je een uil hoorde het een boodschap was van de dood. Albert schreeuwt de duisternis in: ‘ga weg. Vannacht is niet mijn tijd om te sterven!’

- Het was koud in het hutje van Johnny. Hij denkt aan een van de rituelen van de indianen. Bij het ritueel voor iemand dat dood is, wordt een speciale koude thee gedronken, Labrador thee. Enkele leiders wilden de rituelen gebruiken voor reclames. Zo zou een stam gaan dansen, met trommels en alles. Aan het eind zou de camera op een knappe indiaan worden gericht, die een flesje Pepsi vasthoudt. Dan komt er te staan: ‘Pepsi, officiële drank van de indianen.’ Maar er werd niet teruggebeld. Johnny denkt aan zijn opa, en aan de keer dat hij met hem op jacht was. Hij heeft die keer 2 elanden geschoten, wat veel vlees opleverde. Johnny is een laatstejaars leerling. Ooit wil hij weg uit het dorp, andere mensen ontmoeten en naar de universiteit gaan. Maar dat moet nog even wachten, denkt hij. Johnny gaat naar de winkel, waar hij moet werken. In de middag komt Fred Peters langs. Hij vraagt naar Albert. Maar Johnny heeft nog niks over zijn opa gehoord. Wanneer hij weer thuis is, stookt hij de kachel op, en gaat naar bed. Hij droomt alleen nog maar van zijn opa.


Dag 3:

- Het vuur wat er nog is, is klein. Albert probeert het aan te houden, maar hij heeft bijna geen brandhout meer. Hij heeft nu ook echt honger. Hij neemt stukjes hout van zijn bed om het vuur aan te houden. In de val die hij heeft gezet, komt een eekhoorn. Deze eet hij op, zodat hij in ieder geval al wat energie heeft.

- Johnny heeft weinig geslapen. Hij probeert zijn sneeuwscooter te starten, maar dat lukt eerst niet. Pas wanneer hij de benzinetank verwarmt, start de scooter. Als hij naar zijn grootouders gaat, is zijn opa nog niet thuis. Johnny gaat bij het werk van zijn oom langs. Hij praat met zijn oom over opa. Hij stelt voor om hem zelf te gaan zoeken. Zijn oom noemt hem gek. Wanneer hij terug is bij zijn huis, gaat hij zijn tas inpakken. Hij neemt veel mee, ook een geweer. Als hij klaar is, gaat hij slapen.


Dag 4:

- Albert zit nog steeds vast. Opeens ziet hij de wolven (5 wolven dit keer) weer komen. Het lukt hem niet meer om de wolven weg te jagen, ze zijn te vastberaden. Hij probeert alles, hij schreeuwt, zwaait met zijn stok, die gebroken is, maar het helpt niet.

- Johnny wil weten waar zijn opa is, en gaat hem zoeken. Opeens komt hij uit bij een splitsing. Hij weet niet welke kant hij op moet. Hij maakt een klein gebed, en kiest het linker pad. Hij volgt het, maar vind niks. Dan schiet hij door met zijn sneeuwscooter, en die valt in het water. Hij krijgt de scooter er wel uit, en laat hem even opdrogen. Daarna gaat hij zo snel mogelijk terug om het andere pad af te gaan zoeken.

- Op het punt dat de wolven willen aanvallen, komt Johnny aanrijden. Hij pakt zijn geweer, en schiet in de lucht, om de wolven weg te jagen. Na 3 schoten gaan de wolven pas weg. Daarna loopt Johnny naar zijn opa. De val is na 4 dagen door zijn laars heen gegaan, en zit nu vast in zijn been. Johnny breekt de ketting, maar het is te laat. Albert gaat dood, voor de ogen van zijn kleinzoon. Johnny neemt Albert mee terug, en de stilte van het land bewoog met hem mee.

Kleine verhaaltjes:


Old man: een oude man en een jonge kerel lopen door het bos. Vanuit het niets springt er een gigantische beer tevoorschijn. De jonge kerel schrikt en rent weg, maar de oude man blijft staan. Deze begint op en neer te springen, en de beer uit te schelden in een oude indianentaal. De beer snapt deze taal, en blijft stokstijf staan. De man neemt zijn stok, en slaat de beer op zijn neus. Daarna begint de man op het hoofd van de beer te slaan, net zolang totdat de beer dood is. Als de beer dood is, komt de jonge kerel weer tevoorschijn. Sindsdien hebben de jongeren respect voor de ouderen.


Blackskin: in een indianendorp hebben de mannen een ritueel om sterker te worden: ze gaan in de koude zee zitten, om hun uithoudingsvermogen te beproeven. Daarna slaan ze elkaar met takken, om sterker te worden en pijn te verdragen. Dan gaan ze stenen tillen, om nog sterker te worden. Blackskin doet hier niet aan mee, en helpt de ouderen. Maar s’ nachts gaat blackskin de zee in, slaat hij zichzelf met takken en tilt alle stenen met gemak op. Blackskin is stiekem de sterkste man van het dorp. Als het opperhoofd (blackskin’s oom) door een zeestier wordt gedood, probeert iedereen de zeestier te doden. Blackskin vraagt of hij mee mag. Dat mag hij, om het water uit de lange kanoes te scheppen. De meeste worden gedood door de grote zeestier, maar blackskin pakt het monster vast en gooit het met blote handen over zijn schouder, waardoor het dier sterft! Als de mannen thuiskomen, wordt blackskin vernoemt tot opperhoofd.

REACTIES

J.

J.

dankje dit kan ik goed gebruike
goeie samenvating
(Y)

11 jaar geleden

M.

M.

dank ik heb hier veel aan gehad ik snapte niet veel van het boek dit heeft me echt geholpen dank dank dank !!!!!!!!!

11 jaar geleden

R.

R.

erg bedankt!

11 jaar geleden

N.

N.

Thanks, scheelt een hoop lees werk

11 jaar geleden

J.

J.

Kunnen jullie alsjeblieft nog wat schrijven heo de personen eruit zien? dat heb ik nodig voor opdrachten en toets! Mijn Engels is slecht, dus mij lukt het niet! alvast dankjewel!

11 jaar geleden

K.

K.

Bedankt! Hele goede samenvatting. Ik had geen tijd om het boek te lezen en vond het erg moeilijk.

10 jaar geleden

V.

V.

Dankjewel, dit heeft me op weg geholpen het boek te lezen, ik snap het nu beter. ^^

Groettjesss

10 jaar geleden

J.

J.

dankjewel! nu hoef ik niet het boekje te lezen, want daar heb ik namelijk geen tijd meer voor..

10 jaar geleden

T.

T.

bedankt man , ik heb hier veel aan gehad :)

10 jaar geleden

~.

~.

Dankjewel! Nu snap ik het verhaal veel beter! Thankxxx ^^

10 jaar geleden

O.

O.

Thnx bro

10 jaar geleden

I.

I.

je hebt hier toch wat aan als je niks gedaan hebt en over 2 uur een boektoets hebt

ty bro

10 jaar geleden

T.

T.

dankje heb over een uur een boektoets en kwam er net achter x

10 jaar geleden

A.

A.

Thx,ik ken het nu pretty good

10 jaar geleden

\.

\.

echt super bedankt ik snap het boek nu eindelijk haha

9 jaar geleden

H.

H.

bedankt man!!! Ik heb morgen die boektoets en ben pas op pagina 11...

9 jaar geleden

G.

G.

nice, nu hoef ik verder niks te doen voor m'n tentamen xd

9 jaar geleden

D.

D.

bedankt, nu hoef ik het boek niet meer te lezen en ik heb morgen toets hierover

9 jaar geleden

J.

J.

Hier heb ik erg veel aan gehad. Mooie samenvatting!

8 jaar geleden

1.

1.

dankjee dit kan ik wel gebruiken wat heb morgen een 'boektoest' en als je het boek niet hebt gelezen heb je dan een probleem. :)

8 jaar geleden

C.

C.

super!!!!! echt heel erg bedankt, ik snap geen bal van dat hele boek...

6 jaar geleden

J.

J.

Super bedankt hiervoor ik weet nu veel meer van het boek en ik het zo een toets dus dank je wel!

6 jaar geleden

P.

P.

Tank you!??

6 jaar geleden

A.

A.

er missen wel dingen, zoals over de 'cariboo soup'

6 jaar geleden

D.

D.

thanx bedankt

5 jaar geleden

D.

D.

Bedankt voor de uittreksel, ik moest dit boek voor engels lezen en snapte er niks van, dankzij dit uittreksel snap ik het veel beter en heb ik een beter gevoel voor het so

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The trap door John Smelcer"