The toll bridge door Aidan Chambers

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover The toll bridge
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1027 woorden
  • 24 februari 2002
  • 107 keer beoordeeld
Cijfer 7
107 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De tolbrug
Auteur
Aidan Chambers
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
256
Oorspronkelijke taal
Engels
Prijzen
Zilveren Griffel (1994 Winnaar)

Boekcover The toll bridge
Shadow
The toll bridge door Aidan Chambers
Shadow

Boek: De Tolbrug
Auteur: Aiden Chambers
Uitgeverij: Querido te Amsterdam
256 blz
Eerste druk: 1993

1. Korte Samenvatting

De Tolbrug gaat hoofdzakelijk over Jany. Jany is een jongen die er genoeg van heeft dat ouders zijn leven bepalen. Hij wil zelfstandig worden en zelf beslissingen maken in zijn leven, hij wil niet langer dat z’n moeder zijn leven leidt. Daarom stopt hij na zijn 17e met school en neemt een baantje aan als tolwachter. Het enige dat hij moet doen is tolgeld aannemen en het tolhuis opknappen. In dat tolhuis gaat Jany op zoek naar zijn eigen identiteit. Zo komt hij ook in contact met Tess, een meisje dat even oud is als hem, en elke morgen langs de tolbrug passeert om naar school te gaan. Jany & Tess krijgen een speciale en hechte band. Tot op een dag Adam tevoorschijn komt, Adam duikt werkelijk uit het niets op, hij staat in het midden van de nacht bij Jany aan de deur. Eerst wil Jany met Adam niets te maken hebben, maar al snel leren ze elkaar kennen en beseffen ze dat ze veel gemeen hebben, of juist niet. Adam is heel zelfzeker, hij weet wat hij wil, gaat op alles in, en is struis gebouwd. Jany daarentegen is heel een heel ingesloten teruggetrokken persoon, hij is zelfs een beetje mensenschuw, en zou niets liever hebben dan rustig alleen te zijn, zijn uiterlijk is niet mis, maar nu niet om te zeggen een echte beer. Adam leert Tess kennen, en ze worden beide verliefd op elkaar, wat de jaloerse Jany merkt, maar toch blijven ze alle 3 goede vrienden.
Jany is nu al bijna 7 maanden weg van thuis en krijgt plots een brief van zijn vader. Daarin vertelt zijn vader dat moeder ziek geworden is, en dat Jany niet het enige kind thuis geweest is. Voor Jany hadden ze nog een kind, maar dat is na 5 maand gestorven aan wiegendood. Janys moeder is hier echter nooit overgekomen en heeft de schuld altijd op haar gestoken, met als gevolg dat ze zich vasthechtte aan Jany. Nu dat Jany niet meer thuis was werd ze er ziek van. Jany besloot om met Kerstmis eens thuis langs te komen. Een week later krijgt Jany te horen dat het tolhuis verkocht zal worden. Hierdoor geraakt Jany weer helemaal in de put. Zijn moeder die ziek is door zijn schuld en zijn droom, zijn tolhuis, dat verkocht wordt. Gelukkig zijn Tess en Adam er om Jany toch nog te steunen, waardoor hij er weer helemaal bovenop komt. Het weekend voor dat Jany naar huis gaat organiseert Tess een verrassingsfeest voor Jany. Jany had dit helemaal niet verwacht en wou het eigenlijk niet, het feest loopt helemaal uit de hand. Tijdens het feest drinkt Jany zich zat en flirt met Tess. Juist op dat moment komt Gill binnengewandeld. Gill is het lief van Jany toen hij nog thuis woonde, Gill had hem al die tijd brieven zitten schrijven waarin stond dat ze niet zonder hem kon. Jany had echter op geen enkele brief geantwoord. Tess had Gill op dat feest stiekem uitgenodigd omdat ze dacht dat ze Jany daarmee een plezier kon doen. Maar juist op het moment dat Gill binnenkomt staat Jany met Tess te flirten. Gill loopt naar buiten en gaat alleen wenen aan de rivier. Adam komt naar Gill toe en wil haar troosten, maar Gill kent Adam helemaal niet en denkt dat Adam haar wil aanranden, met als gevolg dat ze een stamp in zijn ballen geeft en een grote steen naar Adams hoofd gooit. Als Adam de volgende dag wakker wordt herinnerd hij zich niets meer. Enkel hetgeen er gebeurd was voor hij aan het tolhuis aankwam. Adam geraakt in paniek en loopt weg. Een paar dagen later krijgt Jany een telefoontje dat Adam in een gesloten instelling zit. Als Jany Adam gaat opzoeken krijgt hij van een dokter te horen dat Adam eigenlijk niet Adam noemt maar Aston, en dat hij nu op de mentale leeftijd van 12 is. Aston heeft in zijn kindertijd iemand vermoord, en zat sindsdien in een instelling, waar hij ontsnapt was. Aston weet niet meer wie Jany is. Daarom schreef Jany, samen met Tess, dit boek.

2. Opvallende Kenmerken

Hetgeen me vooral opvalt aan het boek is dat het geschreven is in dagboeksteil. Het gaat vooral over Janys gedachten wat het soms moeilijk maakt om te lezen. Het thema is vooral iemand die op zoek is naar zijn identiteit. Wat me ook opviel is dat ik bepaalde karaktertrekken van Jany herkende in mezelf. Het boek is geschreven in 12 hoofdstukken en bijna 260 pagina’s lang, maar voor mij mochten het er zeker 500 zijn. De Tolbrug werd bekroond met een Zilveren Griffel en er werd een toneelvoorstelling van gemaakt. Die toneelvoorstelling werd bekroond met de Nederlandse Hans Snoekprijs voor de beste productie van het jaar. De Tolbrug is het 4e deel van een zesdelige cyclus.Het boek begint met een brief aan Adam, als je die brief leest snap je er eerst niets van, maar als je hem opnieuw leest na dat je het hele boek gelezen hebt past alles mooi in elkaar. Ik ga geen fragment uit het boek nemen omdat ik vind dat het hele boek aan elkaar hangt en er onmogelijk een stuk kan uit nemen wat meer over het boek verteld.

3. Persoonlijke Mening

Ik was eerst van plan om uitgeverij Guggenheimer te nemen van Herman Brusselmans, maar omdat ik vind dat in Brusselmans boeken geen deftig verhaallijn zit, en geen boek is om een goede boekbespreking van te maken ben ik naar de Standaard Boekhandel gestapt en heb ik me een rek uit de boeken genomen, de voorkaft gelezen, en omdat me het onderwerp wel aanstond heb ik De Tolbrug van Aidan Chambers gekozen. Ik vond het boek zeker de moeite waard om het te lezen, maar als ik het opnieuw kon lezen had ik de originele versie genomen en niet de naar het hollands vertaalde versie. De hollandse woordenkeuze kan soms wel is raar overkomen, wat dan ook het enige negatieve punt was aan het boek. Ik heb dankzij het boek ook veel bijgeleerd over mezelf, zeker de moeite waard om het te lezen dus.

REACTIES

K.

K.

dagboeksteil, onder 2. eerste regel, is fout gespeld. Het zou dagboekstijl moeten zijn.

18 jaar geleden

I.

I.

ik heb het aan me broertje van tien jaar laten zien hij lachte dubbel van je taalgebruik. maak je zinnen. dit is niet kritisch maar feedback hea. kijk maar wat je er mee doet

14 jaar geleden

F.

F.

Waarom zo kritisch? 'Het' heeft goed geschreven. Hier en daar wat spellingsfouten, maar luister goed jullie TROLLS ; mensen maken fouten dus GFTO. Goed? Dankje , goed gdn.

14 jaar geleden

Z.

Z.

+1
Wat fouten maar wat boeit dat nou.

Good report even though I'm 14 years old.

14 jaar geleden

A.

A.

Ik zou geen commentaar hebben.... moest deze tekst geschreven zijn door een persoon die in het 1e middelbaar zit. Echter twijfel ik hieraan... Soms kan het helpen als je je tekst herleest, dan zie je zelf wat voor een simpele en ongestructureerde zinnen je schrijft. En is een uiterst dialect woord als ik me niet vergis.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.