Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1.

Auteur: Graham Greene

Titel: The Third man

Plaats en jaar van uitgave: Londen 19742. inhoud

Benjamin Dexter is schrijver, hij schrijft onder de naam Rollo Martins. Martins gaat zijn vriend in Wenen opzoeken. Zijn vriend heet Harry Lime. Als hij in Wenen aankomt, blijkt dat zijn vriend dood is. Hij zou zijn aangereden door een jeep. Martins gaat naar de begrafenis om afscheid te nemen van zijn vriend. Van de buurman van Harry hoort Martins dat er drie mannen bij het ongeluk waren, Cooler, Kurtz en een derde onbekende man (the third man). Martins bezoekt Cooler en Kurtz om de ware toedracht van het ongeluk te horen. Martins denkt namelijk dat Harry vermoord is. Hij vindt het raar dat Cooler en Kurtz niet gezegd hebben over de derde man. Het wordt steeds geheimzinniger, want op een dag wordt de buurman van Harry vermoord. Op een avond zit Martins wat te drinken in een café opeens ziet hij Harry Lime staan, eerst dacht hij dat hij gek werd maar Harry rende opeens weg. Martins rent hem achterna, maar bij een kiosk verdwijnt Harry spoorloos. Martins vertelt dit verhaal aan agent Collaway. Ze gaan kijken bij de kiosk en zien een deur waardoor je in het ondergrondse gangenstelsel komt. Martins heeft Harry opgezocht en heeft met hem gepraat, maar dat ging niet erg vriendelijk. Harry bleek erg veel illegale dingen gedaan te hebben en deed daardoor bij het ongeluk als of hij dood was. Agent Collaway en Harry besloten om Harry op te pakken in de ondergrondse gangen. Ze vinden hem, maar hij opent het vuur op hen en dus schieten ze Harry dood.3. autobiografische achtergronden

Ik heb niet veel autobiografische achtergronden kunnen vinden, maar toch wel deze. De hoofdpersoon van het boek, Rollo Martins, is schrijver, en dat is Graham Greene ook.

4. literair historische achtergronden

Graham Greene is in 1904 in de plaats Berkhamsted geboren. Hij was de zoon van de directeur van de school daar. Hij ging studeren in Oxford op het Balliol College. Van 1926 tot en met 1930 werkte Graham Greene bij 'The Nottingham Journal' en 'The London Times'. In 1926 sloot hij zich aan bij de Katholieke kerk, dit zie je ook terug in zijn boeken.. Greenes eerste boek verscheen in 1929. Hierna verschenen nog vele boeken. Greene werd in 1940 literair redacteur bij 'The Spectator'. In de Tweede wereldoorlog heeft hij voor de Britse regering gewerkt. Tijdens zijn leven heeft Greene veel gereisd. Greene is in 1991 overleden. Hij heeft behalve vele romans nog tal van andere zaken, zoals toneelstukken geschreven. Veel van zijn boeken zijn verfilmd. Één van zijn boeken: the Power and the Glory is bekroond met de Hawthornden Prize.Greene heeft de Tweedewereldoorlog meegemaakt toen hij 35-40 was. Hij heeft hem dus heel bewust meegemaakt. Dat is ook wel een beetje terug te vinden in het boek, want dat speelt zich af in de tweedewereldoorlog.5. Het element ruimte

Het element ruimte is volgens mij het belangrijkste in dit boek. Er wordt steeds goed beschreven hoe de ruimte eruit zien. En het is belangrijk om te weten waar het verhaal zich afspeelt. Want op het moment dat Harry Lime gepakt wordt is het belangrijk te weten dat het verhaal zich in de ondergrondse gangen afspeelt en dat hij dus veel mogelijkheden heeft om te vluchten. Als je dat niet weet verdwijnt er een hoop spanning en wordt het boek een heel stuk saaier.6. structuur

Het boek is opgebouwd in genummerde hoofdstukken. De hoofdstukken zijn niet getiteld. Het boek had een vrij groot lettertype waardoor het makkelijk las en je het gevoel kreeg dat je heel snel las. Wat me ook opviel was dat boven iedere pagina van het boek de titel stond.

7. stijl

Ik vond het boek snel lezen, er waren weinig moeilijke woorden gebruikt. Er was een nadeel dat er heel erg vaak de ik-persoon gebruikt werd. En soms werd er zonder aankondiging gewisseld van ik-persoon en dan was ik even kwijt waar het verhaal over ging en dan moest ik het soms nog een keer lezen om te begrijpen wat er stond en soms begreep ik het dan als nog niet.

Citaten: “I’m glad I don’t have to feel grateful. I suppose they where on expenses?” “Yes.” “I’ll be seeing you again in a week or two when I’ve got th dope.” I knew he was angry. I didn’t believe then that he was serious. I thought he was putting over an act to cheer up his self-esteem.

A Thaw set in that night, and all over Vienna the melted, and the ugly ruins came to light again; steel rods hanging like stalactites and rusty girders thrusting like through the grey slush.

Sunday had laid its false peace over Vienna; the wind had dropped and no snow had fallen for twenty-four hours.8.oordeel.

Ik vind het een redelijk goed boek. Het was een beetje een detective-achtig boek. Maar ik vond het leuk dat anders liep dan de standaard detective (moord, onderzoek, dader gevonden), maar dat er een onderzoek de dood van iemand is die later niet dood blijkt te zijn. Ik vond het jammer en slecht dat het af en toe niet te volgen was wie er sprak, maar dat heb ik bij het vorige punt ook al gezegd. Het boek was op zich redelijk spannend, dat kwam omdat er steeds iets gebeurde wat je niet verwacht. Bv dat Martins opeens Rollo ziet staan en dat Rollo wegloopt. Over het algemeen een redelijk goed boek dus.

Citaten: “You really believe it was Harry?”

Whe stopt at the kiosk. “You see, he passed behind here and simply vanished into the ground.”9. 2 afsluitende opgaven

Opdracht 25
Ik (Rollo Martins) en agent Collaway gingen Harry Lime proberen te pakken. Behalve wij hielpen nog heel wat andere agenten om te proberen ondergrondse tunnelstelsel hermetisch af te sluiten. Wij gingen met een aantal andere agenten naar binnen om Harry te zoeken. Na een hele tijd vonden we hem. Hij zag ons aankomen, omdat we onze zaklamp aan hadden. Hij begon te schieten terwijl hij achteruit bij ons vandaan liep. Even later begon hij te rennen wij wisten niet waar hij heen gegaan is.Opdracht 35Brief van Harry aan Rollo Marins.Beste Rollo,Ik heb je al een tijdje niet meer gezien. Ik probeer al een tijdje illegaal mijn vriendin Anna de Britse nationaliteit te geven. Maar dat is moeilijk, want ze is Hongaarse. Verder gaat met mij alles goed. Hoewel ik met nog meer illegale praktijken bezig ben, maar hierover kan ik niets meer vertellen, vanwege mijn eigen veiligheid. Jij moet dit dus ook niet verder vertellen. Misschien kun jij mij helpen met het verkrijgen van valse papieren voor Anna. Als je dat zou willen doen heel graag. Ik zou het leuk vinden als ik een brief van je terug zou krijgen, elkaar ontmoeten gaat helaas niet ik kan je niet uitleggen waaromMvg. Harry-----------------------------------------

Brief van Rollo aan Harry (antwoord)Beste HarryIk zal deze brief niet te lang maken, want ik wil eigenlijk niets meer te maken hebben met vrienden die zich met illegale dingen bezig houden. Ik vind het jammer dat jij je met illegale dingen bezig houdt, want ik had je graag weer eens willen zien na zo’n lange tijd. Maar ja dat gaat helaas niet meer.

Om je vragen te beantwoorden. Nee ik wil en kan je niet helpen aan valse papieren en ik zal niet doorvertellen dat jij je met illegale praktijken bezig houdt.

Ik hoop dat ik je ooit nog eens zal kunnen ontmoeten. Als je dus gestopt bent met die praktijken. Bij dezen de brief waarom je gevraagd had.Mvg Rollo

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Het is WE en niet WHE ;)

9 jaar geleden

B.

B.

thanks bro :D

9 jaar geleden

A.

A.

goed verslag yoyo

4 jaar geleden