I. De beschrijving van de leeservaring

Primaire gegevens van het gelezen werk:
Auteur: Robert Louis Stevenson
Titel: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Ondertiel: -
Verschenen in: 1886
Aantal bladzijden: 76
Leestijd: 4-5 uur

Verantwoording van de keuze
Ik heb dit boek om een aantal redenen gekozen. Als eerst kwam de titel erg bekend op mij over, ik heb er wel vaker iets over gehoord, en ik kwam er achter dat ouders dit boek ook gelezen hadden. Dit met wisselend succes. Het is ook volgens mij een heel beroemd boek. Ook hebben klasgenoten het boek gelezen voor boekverslagen en raadden mij dit boek aan. Het boek was in de bibliotheek uitgeleend, aan een klasgenoot, en ik heb het boek van hem gekregen toen hij het boek uit had en het boekverslag gemaakt had.
Daarom heb ik dit boek gekozen om te lezen voor het boekverslag.


Verwachtingen vooraf
Allereerst is het voor het eerst dat ik een boek lees dat niet speciaal op VWO-niveau is. Ik verwacht dan ook dat het makkelijker zal zijn om het boek door te lezen en te begrijpen. Ook denk ik dat het een spannend verhaal is. Dit omdat ik er wat van gehoord heb, en omdat het in de boekenlijst staat met als onderwerpen moord en psychologische afwijkingen. Het is ook een heel oud boek, uit de 19e eeuw, en daarom denk ik, net als bij ‘The turn of the Screw’ dat er wat afwijkend Engels in staat, zoals je het niet meer in moderne boeken zal tegen komen.

Eerste reactie achteraf
Ik vind dit werk:
Spannend - een beetje
Meeslepend - een beetje
Ontroerend - een beetje
Grappig - niet
Realistisch - niet
Fantasierijk - erg
Interessant - niet
Origineel - een beetje
Goed te begrijpen - erg
- Dit werk heeft mij niet aan het denken gezet.
- Ik heb iets aan dit werk gehad. Het boek heeft natuurlijk, wat volgens mij de bedoeling van een boekverslag is, mijn Engels lezen en het begrijpen van de tekst verbeterd, hoewel het geen moeilijk boek was
Dit werk spreekt me aan omdat het een spannend boek is met een intrigerend plot. Je denkt bij het boek al lezend na over hoe het kan gebeuren en wie bijvoorbeeld de dader is van de moord. Als je er dan achter komt is het erg verrassend. Een minpunt is dat het zo onrealistisch is, en daar houd ik niet zo van.


Korte samenvatting van de inhoud
Every Sunday, Mr. Utterson and his cousin Mr. Enfield go for a walk through the streets of London. When they pass a door, Utterson starts telling a stort about it. One evening Utterson walked through London again, when he sees a strange figure walking. That man runs over a girl, and Utterson comes to help. Together they walk to a door where he gets a cheque singed with the name of Jekyll. Amazed by this, he goes the bank the following day, and he was even more amazed when he did got the money. He also finds out that, to his amazement, the strange Mr. Hyde will inherit all of Jekyll his money. He decides to visit his old friend Dr. Jekyll. He claims that Hyde is a friend of his which he promised to help.
A year afterwards, Hyde commits a murder. Near the body a letter was found addressed to Utterson. The letter was delivered to him, and he said that he could probably show where Hyde lives. An elderly woman lets them into the building and shows them Hyde’s rooms, but he had already gone. They find the other half of the stick with which the murder was committed.
Ever since Hyde got into Jekyll’s life, he started acting a bit odd, but when he left, Jekyll was friendly as usual. He told Utterson that Hyde had left his life for good. But a year afterwards, Jekyll starts acting a bit out of the ordinary again. He doesn’t wants to see anyone anymore.
Utterson goes to Lanyon to ask him if he maybe knows more about it, but he is very ill and shortly afterwards dies. He does leave a letter to Utterson, only to be opened after the death or disappearance of Henry Jekyll.
A few weeks later, Jekyll’s butler Poole, comes to Utterson to ask for help. Strange things are happening in the house. Jekyll orders a lot of medication, and then sends it back, because it’s not made of the right stuff. Jekyll has locked himself up in his room and wants to speak to no one. Poole fears that Hyde also is in the room and that he has murdered Jekyll. That’s why he wants Utterson to come and help to open the door of the room.
Utterson comes with him and opens the door. They find Hyde dead on the floor, he took his own life, and a letter from Jekyll. In that letter, Jekyll tells why he behaved do oddly and that Utterson could now read the letter Lanyon gave him. He finds a will written by Jekyll en he inherits everything he owned.
It appeared that Jekyll had invented a potion with which he could change himself into an evil monster. He became ´addicted´ to it, and started to take the potion more and more often. One day he wakes up in terror when he finds out that he woke up like Hyde while he had gone to bed like Jekyll. Afterwards it became increasingly difficult to bring himself back to Jekyll. The main ingredients of the potion were running out. Therefore he attempted to concoct the potion with other ingredients, but none of the medication worked well enough.
Jekyll also showed this phenomenon to Lanyon, who was that startled that he became ill and died. Jekyll was getting enough of it and then he decided to end it all.

II. De verdieping

Tijd en ruimte

Tijd:
De vertelde tijd is enkele jaren, ongeveer 2,5 jaar.
De verteltijd is een stuk langer dan dat ik er over gelezen heb, dus ik schat miminaal 8 uur.
Het verhaal is niet chronologisch opgebouwd.
Het verhaal heeft een gesloten einde.

Ruimte:
Het verhaal speelt zich geheel in Londen af. Een groot deel ook in het huis van Jekyll.
Er is geen expliciet gebruik gemaakt van de klimatologische omstandigheden om het verhaal te dramatiseren.

De wijze van vertellen
Er is bij het vertellen van dit verhaal gebruik gemaakt van een auctoriale verteller. Er zaten wel grote delen in het verhaal die als brief bedoelt waren dus wel een ik –verteller hebben.

Thema en motieven

Thema:
Het thema uit dit boek is de eeuwenoude strijd tussen goed en kwaad. Hyde is de slechte kant van de goede Jekyll. Jekyll vind in het begin leuk om Hyde te worden en even slecht te zijn, een variatie op zijn saaie leventje, maar dan lijkt ineens het kwade te overwinnen van het goede, en dan maakt Jekyll er een eind aan.

Motieven:
- De dood: Lanyon en Jekyll & Hyde gaan dood en Carew wordt vermoord;
- Verslaving: In het begin geniet Jekyll er van om Hyde te worden, en doet dit steeds vaker;
- Sleur: Jekyll was niet tevreden met zijn leven, veel te saai, daarom vond hij het drankje uit

Personages

Hoofdpersonen:
- Dr. Jekyll
Henry Jekyll is een aardige man van rond de vijftig jaren oud. Hij is een gerenommeerd wetenschapper en heeft vele vrienden zoals Mr. Utterson en Dr. Lanyon. Hij is ook zeer netjes en geeft er veel om zijn reputatie. Hij leidt een dubbelleven als mr. Hyde. Jekyll is de personificatie van het Goede.
Hij is een grote en sterke man met een breed postuur.
- Mr. Hyde
Hij is de diabolische kant van Jekyll. Hij is erg slecht en iedereen krijgt kippenvel van hem. In het verhaal is hij een goede vriend van Jekyll tot hij die moord pleegt. Hij is erg mysterieus en is nog nooit gefotografeerd. Hij is de personificatie van het Kwade.
Hij is een klein misvormd mannetje met veel haar op zijn lichaam.
- Mr. Utterson
Utterson is een advocaat en een goede vriend van Jekyll. Hij probeert ook uit te zoeken wat de relatie tussen Jekyll en Hyde is. Hij is ook erg bezorgd om Jekyll omdat hij zo vreemd doet en hij is bang dat Hyde hem iets aan zal doen.
Over het uiterlijk van Utterson word weinig vermeld.

Bijpersonen:
- Jekyll´s Butler Poole
- Jekyll´s vriend Dr. Lanyon
- Jekyll’s neef Mr.Enfield

III. Het eindoordeel

De persoonlijke beoordeling

Het onderwerp:
Ik vond het een interessant onderwerp, maar het was niet herkenbaar in mijn eigen belevingswereld. Het onderwerp had voldoende diepgang in het boek. Ik zou ik niets toegevoegd of weggelaten hebben. Er bestaan vele boeken en films die ook over moord en gestoorde professoren gaan zoals de film ´The Hollow man´.

De gebeurtenissen:
De gebeurtenissen en de gedachten van de hoofdpersoon zijn in dit boek van even groot belang. Er kwamen misschien wel wat weinig gebeurtenissen in voor, maar de gedachten van de hoofdpersoon waren dan ook wel belangrijk. De gebeurtenissen waren spannend en verrassend. De verandering van Jekyll en de moord waren schokkende gebeurtenissen. Toen Jekyll voor het eerst veranderde vond ik het wel meteen grote onzin, wat het verhaal wel minder leuk maakte. De afloop was intrigerend, vooral ook omdat daarin Jekyll zelf bekend maakt wat er gebeurd is, en hoe het plot in elkaar zit. De dood van Hyde was het eigenlijke einde van het verhaal, maar dit gebeurde al eerder. Dit is ook een spectaculair einde, maar toen wist je nog niet hoe het verhaal nu precies in elkaar zit.

De personen:
De hoofdpersonen kwamen levensecht op me over, afgezien dan van het feit dat Jekyll in Hyde en terug kon veranderen. Ik kon me ook goed inleven in de hoofdpersonen. De bezorgdheid van Utterson en de wil van Jekyll om te kunnen ontsnappen naar een andere wereld. De bezorgdheid om een vriend als deze zich vreemd gedraagt, kan ik in mijzelf wel herkennen, en ook de wil om aan sleur te ontsnappen. Jekyll heeft naar mijn mening zich wel egoïstisch gedragen. Hij was voor de buitenwereld niet te genieten als hij zich in Hyde veranderde, en toch ging hij er mee door. Maar de zelfmoord aan het eind was volgens mij geen actie uit zelfbelang, maar voor de mensen om hem heen ook heel wat te besparen. Als ik de auteur was zou ik de hoofdpersonen niet anders laten handelen.

De opbouw:
Het verhaal was niet chronologisch opgebouwd, maar voor mij toch wel vlot door te lezen. Ik kan me het goed voorstellen dat mensen hier moeite mee hebben. Er zaten soms wel lange verhalen tussen die een beetje langdradig werden, zoals Hyde die op het laatst een heel hoofdstuk aan het woord is en zijn verhaal verteld, maar voor de verdere rest was het verhaal wel goed door te lezen. Toen Utterson de geheimzinnige opdracht kreeg om alle ingrediënten te halen voor het drankje van Hyde. En dat Hyde toen kwam en zich bij hem veranderde in Jekyll. De afloop was verrassend, omdat het afliep met Jekyll die zijn verhaal verteld. En zoals al eerder gezegd was het eigenlijke einde waar Hyde zelfmoord pleegt ook spectaculair.

Het taalgebruik:
Het taalgebruik vond ik niet moeilijk. Het was goed te begrijpen. Het taalgebruik was wel ouderwets, wat natuurlijk was te verwachten in een boek zo oud als deze, maar ik vond dit niet hinderlijk. Het was soms wel grappig om het zo te lezen. De gebeurtenissen werden op een heldere wijze beschreven. Er kwamen niet bijzonder veel of weinig dialogen in het verhaal voor, en deze werden op een natuurlijke wijze weergegeven. Het volgende citaat komt van Jekyll vlak voordat hij voor altijd in Hyde veranderd. Ik vond het aangrijpend: ‘God knows; I am careless; this is the true hour of my death, and what is to follow concerns an other than myself.’ Hij beschouwd zichzelf hier al als dood als hij voor het laatst en voor altijd in Hyde zal veranderen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.