1. Wat is de titel van het boek? :
Dr. Jekyll and Mr. Hyde, maar er staat in de Mediatheek ook een versie, en die heet 'The strange case of dr. Jekyll and Mr. Hyde. Maar volgens mij zijn beide verhalen gelijk.

2. Tot welke genre reken jij dit boek? :
Ik denk iets naar de richting van science fiction. Maar dan in het verleden. Want zover ik weet zijn er tot nu toe geen mensen die door het een of andere drankje een dubbel leven gaan leiden. Dus een soort fantasie verhaal. Of ik veel van dat soort verhalen lees? Ja, eigenlijk wel. Niet dat ik er speciaal naar zoek, of dat alleen maar lees, maar veel verhalen vallen volgens mij in alleen die categorie.

3. Hoe waren de gebeurtenissen? :
De gebeurtenissen waren niet allemaal naar de werkelijkheid toe. De meeste wel, maar niet van deze tijd. Zo rond de 19de eeuw. Want zoals al eerder is vermeld, het kan (volgens mij) niet dat iemand door een drankje van innerlijk én uiterlijk verandert.


4. Wie is de hoofdpersoon, hoofdpersonen? :
Mr. Utterson, een advocaat, vriend van Jekyll, en de verteller van het verhaal.
Dr. Jekyll, een intelligente dokter van rond de vijftig, en een goede vriend.
Mr. Hyde, een rare man, bekent zijn misdaden, en een moordenaar.
Poole, de butler van Dr. Jekyll, en hulpvaardig als hij denkt dat er iets mis is.
Mr. Enfield, een neef van Mr. Utterson, en houd er van nieuwe mensen te ontmoeten.
Ik denk dat dit zo ongeveer wel de belangrijkste personen uit het verhaal zijn.

5. Wat hebben de personen met elkaar te maken? :
Mr. Utterson en Dr. Jekyll zijn vrienden van elkaar. Mr. Enfield is familie van Mr. Utterson. De personen zitten allemaal (behalve Hyde) in een vriendschappelijke kring. Hyde is daarentegen de vijand, een onbeschofte man. Alleen Jekyll wil in het begin voor hem op komen. Wat ook niet zo moeilijk is, want hij komt dan voor zich zelf op. Alleen Hyde is dus eigenlijk het buitenbeentje in de kring. Maar ook Poole heeft in die kring niet zo'n grote rol. Tenslotte is hij maar een bediende.

6. Kon je jezelf verplaatsen in de persoon? :
Niet echt. Ik vond het verhaal op sommige punten wat moeilijk te volgen, en de gevoelens van de personen waren ook niet altijd duidelijk beschreven. Eigenlijk zijn er in het boek helemaal geen gevoelens beschreven. Alleen de laatste paar bladzijden, de brief van Jekyll, daar kon ik me nog wel iets bij voorstellen.

Of ik in sommige opzichten op de persoon leek? Nou, niet echt.

7. Veranderen de personen onder invloed van de gebeurtenissen? :
Ja, neem nou bijvoorbeeld Dr. Jekyll. In het begin is hij altijd even vriendelijk tegen iedereen. Maar langzaam maar zeker gaat hij zich steeds vreemder gedragen. Hij komt zijn kamer niet meer uit, wil niemand zien, al helemaal geen bezoek. Wanner zijn vrienden denken wat te weten, is het al te laat en heeft hij zelfmoord gepleegd. Maar dankzij de door hem geschreven brief wordt het ook voor hen een stuk duidelijker.

8. In welke tijd speelt het verhaal? :
Het verhaal is, zoals in de meeste gevallen, in de verleden tijd geschreven. Het verhaal zelf speelt zich af zo rond de 19de eeuw. De mannen lopen allemaal met hoge zwarte hoeden op, nette pakken en hoge boorden. De vrouwen in van die soepjurken tot aan de nek.

9. In /op welke plaatsen speelt het zich af? :
Het gehele verhaal speelt zich, tot zo ver ik heb kunnen begrijpen, in Londen af. Wel worden er in de tijd sprongen gemaakt. Dus het verhaal wat wordt verteld gaat ineens een jaar verder. Waarschijnlijk omdat er verder in dat jaar niets was gebeurd wat interessant was.

10. Waarmee begint het verhaal? :
Er wordt verteld dat Mr. Utterson en zijn neef vrienden zijn en elke zondag samen een stuk gaan lopen. Ze lopen lang een bepaalde deur, en Mr. Enfield vroeg aan Mr. Utterson of hij die deur wel eens had opgemerkt. Hij zegt van wel en begint uit te leggen hoe dat kwam. Zo begint hij aan zijn verhaal dat hij gaat vertellen, en wat je als lezer te lezen krijgt.

11. Hoe eindigt het verhaal? :
Dr. Jekyll heeft een einde aan zijn én Mr. Hyde 's leven gemaakt. Om alles aan zijn vrienden uit te leggen heeft hij een brief geschreven, en die lezen ze aan het einde. Dit zijn de laatste 3 hoofdstukken, maar als je ze leest lijkt het meer op 1 groot hoofdstuk.

12. Wat heeft de titel met de inhoud te maken? :
De titel, Dr. Jekyll and Mr. Hyde, is dus eigenlijk de hoofdpersoon. Dus de titel is een belangrijk persoon.
Dr. Jekyll is de normaal aardige man die later blijkt een dubbel leven te hebben, die van Mr. Hyde. De titel is dus, vind ik, vrij duidelijk naar het verhaal.

13. Was het een saai, spannend enz. verhaal? :
Ik zelf vond het best wel een aardig boek, maar op sommige opzichten was het vrij langdradig. Waarschijnlijk had ik het boek leuker gevonden als ik alles even goed had begrepen. Maar als ik het nu voor de tweede keer zou lezen, zou het toch ook al makkelijker te begrijpen zijn.

14. Was het moeilijk, makkelijk te begrijpen? :
Zoals ik al eerder vermeld had, op de meeste plaatsen vond ik het vrij moeilijk te begrijpen, maar er waren ook plaatsen die ik zo had door gelezen, omdat ik die goed begreep. Het was wel makkelijk dat er plaatjes bij zaten, waar betekenissen van de wat moeilijkere woorden waren beschreven.

15. Wat vond jij het hoogtepunt van het verhaal? :
De moord in hoofdstuk 6. Het gehele boek gaat over een verhaal over de slechte Mr. Hyde, en in dat hoofdstuk maakt hij dat ook waar, door iemand te vermoorden. De enige getuige, een alleenstaande vrouw, ziet eerst het gezicht van een vriendelijke wat oudere man. Dan schrikt ze, ze ziet ook Hyde. Hij heft zijn stok op, en slaat de man neer.

16. Leg uit waarom een ander dit boek wel of niet zou moeten lezen. :
Het is een vrij dun boekje, en er staan veel plaatjes in. Ook lees je het verhaal makkelijk door. Het verhaal is vrij bekend, en dat vind ik ook al een stuk makkelijker om te lezen.
Als je moeite hebt met lezen moet je hier erg opletten met wat je hebt gelezen, anders ben je meteen de draad weer kwijt.
Als je van dit soort verhalen houdt, dus van die vage verhalen, mensen met dubbel levens, moet je het zeker lezen. Maar als je er absoluut niet van houdt kan je beter een ander boek nemen.

17. Schrijf in eigen woorden een samenvatting van het verhaal. :
Elke zondag gaan Mr. Utterson en zijn neef samen een eindje wandelen door de straten van Londen. Ze lopen lang een deur, en hij begint er iets over te vertellen.
Op een avond liep Mr. Utterson over straat, en ziet een rare man lopen. Die loopt een meisje omver, en Mr. Utterson schakelt in. Samen lopen ze naar een deur, en hij krijgt een cheque in zijn had geduwd met de naam Jekyll. Verbaasd gaat Mr. Utterson de volgende dag de cheque incasseren, en krijgt tot zijn verbazing het geld. Ook ziet hij tot verbazing dat Jekyll al zijn geld na laat aan de rare Mr. Hyde. Hij besluit om langs zijn oude vriend Dr. Jekyll langs te gaan. Van hem krijgt hij de verklaring dat het een soort van vriend is die hij heeft beloofd te helpen.
Een jaar later pleegt Hyde een moord, en hij komt weer in opspraak. Bij het lijk werd een brief gevonden met het adres van Mr. Utterson. De brief werd bij hem afgeleverd, en hij vertelde dat hij ze waarschijnlijk wel het adres van Hyde kon laten zien. Een oudere vrouw laat ze binnen en laat de vertrekken van Hyde zien. De vogel was al gevlogen. Wel vonden ze daar de andere helft van de stok, waarmee de man was doodgeslagen.
Sinds Hyde in Jekyll 's leven gekomen was, gedroeg hij zich een beetje vreemd. Maar nadat hij weer was verdwenen was hij weer even vriendelijk als altijd tegen iedereen. Hij vertelt aan Mr. Utterson dat Hyde voor altijd uit zijn leven is. Maar een jaar later begint Jekyll zich weer vreemd te gedragen. Hij wil niemand meer zien.
Utterson gaat naar Lanyon om te vragen of hij er iets meer van af weet, maar hij is erg ziek en sterft gauw. Wel laat hij een brief achter die voor Utterson bestemd is, maar pas mag worden open gemaakt na de dood of verdwijning van Henry Jekyll.
Een paar weken later komt de butler Poole naar Mr. Uttersons huis toe om hulp te vragen. Hij vertrouwt het thuis niet allemaal meer. Er gebeuren allerlei vreemde dingen in en rond het huis van Jekyll. Dr. Jekyll koopt verschillende soorten medicijnen, maar stuurt ze daarna weer terug en hij wil niemand zien. Poole is bang dat Hyde daar binnen is, en hij Jekyll heeft vermoord. Daarom wil hij dat Utterson mee gaat en de deur opent.
Mr. Utterson gaat met hem mee en opent de deur. Daar ligt Hyde dood op de grond en een brief van Jekyll. In die brief vertelt Jekyll waarom hij zich zo raar gedroeg, en dat Utterson nu wel de brief mocht lezen die Lanyon hem had gegeven. De twee mannen vinden ook een nieuw, door Jekyll geschreven, testament. Hij laat alles na aan Mr. Utterson.
Het bleek dat Jekyll een soort van drankje had uitgevonden waarmee hij zichzelf liet veranderen in een kwaadaardig monster. Hij werd er aan 'verslaafd' en begon het drankje steeds vaker te nemen. Maar tot zijn grote schrik werd hij op een dag waker in de vorm van Hyde, zonder het drankje te hebben genomen. Daarna werd het steeds moeilijker om zichzelf terug te 'veranderen' in de vorm van Jekyll. Daarom probeerde hij een soort van tegengif te maken, maar geen van de medicijnen waren goed.
Jekyll heeft dit verschijnsel ook aan Lanyon laten zien, die daar zo van schrok dat hij ziek werd, en stierf. Ook Jekyll zelf begon van dat alles schoon genoeg te krijgen, en besloot dat er aan al dat kwaad een einde moest komen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

het eerste stuk van de samenvatting over die man staat steeds Mr Utterson maar dat moet zijn Mr Enfield

16 jaar geleden

A.

A.

Hallo je hebt een goed bruikbaar verslag maar er staan wel wat fouten in sorry
Groetjes and alot of kisses
Angela

20 jaar geleden

M.

M.

Heey goed uitreksel hoor, maar weet jij toevallig wie Mr. Guest precies is en wat voor rol hij speelt?

Greetzz

20 jaar geleden

D.

D.

ey thnx voor je verhaal had het hard nodig thnx

18 jaar geleden

D.

D.

Hey, ik moet voor school een ressentie schrijven over jouw samenvatting. Ik vind hem best goed nu snap ik eindelijk dat verhaal. Maar mijn vraag was hoe oud je bent en in welke klas je zit want dat meot ik er ook bij vermelden. alvast bedankt Doeii!! Donya

17 jaar geleden

P.

P.

Hallo, is het normaal als je in 2vwo dit boek moet gaan lezen?

5 jaar geleden

P.

P.

wel bedankt trouwens

5 jaar geleden