The man who wasn't there door Pat Barker

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover The man who wasn't there
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 5e klas havo | 2236 woorden
 • 8 januari 2013
 • 38 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
38 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
De man die er niet was
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1989
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The man who wasn't there
Shadow
The man who wasn't there door Pat Barker
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Eerst wat vragen met antwoorden die we moesten maken van onze leerkracht:

Hoofdstuk 8

 1. Welk excuus heeft Colin voor het te laat komen?  Verslapen
 2. Wat zegt Mr. Sawdon daarover?  Vroeger naar bed gaan
 3. Waar doelt Von Strohm op als hij zegt: She has many friends (blz.57)? Viviene, wat Bernard weet over haar, voor wie ze werkt, etc.
 4. “Are you listening”(blz.60) Wat is de situatie? Colin droomt weer weg tijdens het gesprek met Mr. Sawdon.
 5. Welk advies geeft Mr. Sawdon aan Colin? (blz.60) Meer met de jongens van zijn school omgaan.
 6. Welke ‘bekentenis’ wordt gegeven op blz.61? Bernard bekend dat hij het fijn vind zich te verkleden als vrouw. Het is een gevoel wat over hem heen komt en dan moet hij het doen.

Hoofdstuk 9

 1. Wie is Mr. Bellingham? Gymleraar
 2. Wat wordt bedoeld met: “They’d been the only two to pass the eleven plus (blz.63) Zij hebben als enige een klas overgeslagen.
 3. Waar gaat het gesprek over tussen Lorrimer en      Mr. Bellingham? Dat Lorrimer weer zijn gymspullen niet bij zich heeft.
 4. Wat is het probleem bij het kiezen van een team op blz.64/65? Lorrimer blijft over en geen van beide teams wil hem.
 5. Welke positieve aanduiding wordt gegeven aan Colin? Hij levert goed keep-werk. (hij is keeper)
 6. Wat wordt er gezegd over Lorrimer m.b.t. het spel? Lorrimer staat in het doel, want kan nergens anders ingezet worden.
 7. Wat zegt Mr. Bell tegen Colin aan het eind van de les? Hij vraagt hem mee te doen aan het schoolteam.
 8. Hoe reageert Colin hierop? Eerst nee, maar daarna toch ja.
 9. Wat gebeurt er met Lorrimer op blz.68/69? Hij wordt onder de douche gehouden, zodat hij bijna ‘verdrinkt’.
 10. Wat vind je van de leraar gymnastiek hier? Erg streng.

Hoofdstuk 10

 1. Waar heeft Nan het over als zij praat over      Lilian en Enid? (blz.74/75) Lilian krijgt een kind, maar het is niet van Enid.
 2. Verklaar de zin: How could she sit there and ask that? Viv vraagt of ze weten wie de vader wel is. (Colin weet het ook niet)
 3. Waarover praten Viv en haar moeder op blz.75? Lilian haar kind van ‘Aladdin’.
 4. Welk voordeel ziet Viv in adoptie van kinderen? (blz.76) Als ze de baby houdt zal er altijd iemand zijn om het tegen haar te gebruiken. Adoptiekinderen stoppen ze niet zomaar overal. Hij krijgt dan een goed huis en leuke familie!
 5. Wat bedoelt nan als ze zegt: You’re still seeing him? Baas van de nachtclub, Reg Boyce.
 6. Waarom gaat Viv even weg? Afpsraak maken voor Colin met de dokter.
 7. Wat vertelt nan over haar man op blz.78/79? Hij is weggegaan naar een andere vrouw en kort daarna overleden.
 8. Wat bedoelt Colin als hij over zijn moeder zegt: She never mentions him? (blz.79) Zijn opa.
 9. Bovenaan blz.80 zegt Colin: I wish I could’ve      met me dad. Direct hierna krijgt hij essentiële informatie over z’n vader. Welke is dat? Viv wilde het hem niet vertellen, ze kon het zelf wel aan om alleen een kind op te groeien.

Hoofdstuk 11

 1. Waarom is Colin niet op school? Ziek gemeld om de plek op z’n arm.
 2. Hij heeft het over Russische poppetjes (blz.82)      Waarvoor gebruikt hij deze vergelijking? Viv zou nooit over haar vader vertellen. Hoeveel je ook eruit zou halen, het laatste ‘poppetje’ zou blanco zijn. (Niks vertellen dus)
 3. Wat zegt zijn moeder over hem m.b.t. de tijd      voordat hij geboren was? Hij was niet gewild, maar Ze hielden wel van hem toen hij er was.
 4. Welk gevoel heeft Colin als er staat: He would have given anything for her to have said I? Hij voelt zich verbaasd doordat ze “Wij” zegt i.p.v. “Ik” als ze zegt dat “Ze blij waren toen hij er was”
 5. Welke zin verbindt fantasie met werkelijkheid op blz.84? “And… he giggles.”
 6. Welke boodschap heeft de mevrouw in de winkel hem mee? 2 pounds, eleven & six owing, voor vrijdag betalen!
 7. Welke ontmoeting wordt beschreven op blz.87/88? Hij ziet waarschijnlijk zijn vader, in ieder geval iemand die op hem lijkt.

Hoofdstuk 12

 1. Wat vertelt Pauline Colin over haar werk tijdens de oorlog? (blz.89) Zat bij de ATS, ‘on the guns at chemical Works’ en mocht niet de geweren afvuren.
 2. Welke gebeurtenis wordt beschreven als Colin vraagt: Did you fire the guns? Ze moesten onder de andere schieten. Toen ze ooit eentje raakten sprongen ze op van blijdschap.
 3. Colin kan niet naar Mrs. Hennigan die avond. Waarom niet? Spuggy Night.

Hoofdstuk 13

 1. Colin zegt tegen Mrs. Hennigan dat hij het niet erg vindt met haar mee te gaan. Wat is de werkelijke reden? Alleen in het huis is eng
 2. Wat wordt er gezegd over Mr. Stroud op blz.94? Gaat over spirituele heling / genezing
 3. Wat wil Mr. Hinde te weten komen? Wat zijn 1e vrouw deed met zijn moeders verzekeringsgeld
 4. Wie leidt de bijeenkomst? Mrs. Stroud.
 5. Op blz.99 verwijst deze persoon naar een      geschiedenis in de bijbel. Welke is dat? Discipelen die trouw bleven, behalve Doucting Thomas.
 6. Welke relatie kan dit hebben met de aanwezigheid van Colin? Colin denkt dat het allemaal nep is.
 7. Met welke boodschap richt deze persoon het woord tot Mrs. Hennigan? Maak je geen zorgen!
 8. Over wie gaat het en wat zijn de zorgen van Mrs. Hennigan? Adrian, dat hij dezelfde fout maakt als vroeger (met Brian)
 9. Wat zegt de leider over mensen die niet meer leven? (blz.100) Ze willen rust.
 10. De leider heeft het over spirit visitors die      achter de stoelen van de aanwezigen staan. Wat gebeurt er als hij/zij bij de stoel van Colin kijkt? (blz.101) Ze wil zeggen wie het is, maar woord blijft hangen en valt om.
 11. Wat is gevolg hiervan voor de aanwezigen? Ze gaan niet door met de mensen achter hen, dus de rest weet niet wie er stonden.
 12. Wat is het gevolg hiervan voor Colin? Hij blijft nog even praten met Mrs. Stroud in de kelder over de man die achter hem stond.

Hoofdstuk 15

 1. Colin gaat nog niet terug naar huis, maar naar zijn vriend Ross. Wat is hun lievelingsplek om te spelen? Het gebombardeerde gebied.
 2. Waarom mogen ze daar eigenlijk niet heen?      (blz.112) De huizen aan weerszijden zijn gevaarlijk.
 3. Zij gaan op in hun fantasie. Geef een voorbeeld waar dat uit blijkt. Ze doen alsof ze in de huizen beschoten worden.
 4. Zij gaan zo op in hun spel dat fantasie en      werkelijkheid door elkaar lopen. Beschrijf de situatie. Het lijkt of er een bom is, maar ze zien Brian met een meisje neuken.
 5. Ross zegt: You get pretty desperate in prison. Waarom zegt hij dat? Het meisje was lelijk, maar in de gevangenis heb je niks dus moet je wat.
 6. De jongens zijn een beetje overmoedig als ze terug naar het huis van Ross lopen. Waaruit blijkt dat? Ze beginnen te zingen over wat ze hebben gezien.
 7. Wat heeft de fantasie aan het eind te maken met de situatie in werkelijkheid? Colin loopt naar huis in de regen, in fantasie/droom blijkt Viv dood (door Bernard).

Hoofdstuk 16

 1. Als Colin wakker wordt gaat hij naar de kamer van zijn moeder. Waarom? Hij wil weten of hij het gedroomd heeft of niet.
 2. Wat stelt Reg voor aan Colin? Een strandwandeling.
 3. Wat is Colin’s antwoord? Hij heeft voetbaltraining.
 4. Op blz.123 staat: Colin was wondering how to get rid of him. Hoe slaagt hij daarin? Hij vertelt dat hij hem Uncle Reg moet noemen of daarme moet wachten tot ze samen wonen (hij liegt en maakt Reg bang).
 5. Colin spelt met een modelvliegtuigje en dat komt terrecht in de tuin van Adrian. Hoe maakt Adrian hem bang? Met een gasmasker.
 6. Wat gebeurt er daarna? Colin rent weg, vlucht Adrians kamer in, later blijkt het Adrian opeens niet meer te zijn en valt hij flauw.

 Hoofdstuk 17

 1. Wat is de situatie aan het begin van dit      hoofdstuk en hoe kan het verbonden worden met het einde van 16? Colin komt weer bij nadat hij is flauwgevallen.
 2. Colin verontschuldigd zich. Waarom? (blz.130) Dat hij Reg heeft weggejaagd en hun van hun wandeling heeft gehouden.
 3. Waarover praat hij met Adrian als die binnenkomt en het vliegtuigje terugbrengt? (blz.131) Brian in het huis bij het gebombardeerde gebied.
 4. Wat moet er in Colin’s fantasiewereld met Gaston gebeuren en waarom? Dood, omdat hij niet meer te vertrouwen is (in zijn fantasie).
 5. Hoe gaat de fantasie over in werkelijkheid op blz.136? “I can’t..”
 6. Op blz.138/139 is opnieuw sprake van de      aanwezigheid van een mysterieus figuur. Waaruit blijkt dat? Hij beeld zich iemand in bij het raam in Viv’s lege kamer, die hem niet kan zien.

Hoofdstuk 18

 1. Welke vraagt stelt Colin aan zijn moeder? Heb je ooit gedacht dat we elk jaar leven door een dag van onze eigen dood?
 2. Wat is het verband tussen deze vraag en zijn      droomwereld? Viv is dood in zijn fantasie.
 3. Wat gebeurt er met Gaston? Hij wordt neergeschoten op het trein station zoals dat in het begin ook met iemand anders gebeurde in zijn fantasie.
 4. Wat is de relatie tussen deze gebeurtenis en de laatste zin uit het boek? Hij sluit de zoektocht af naar zijn vader, ook in zijn fantasie wil hij hem niet meer zijn.
 5. Tenslotte probeert Colin ook van Pauline iets te weten te komen. Wat is dat en wat is het antwoord? Wie zijn vader is, maar dat weet zij ook niet.

Echte Personages

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Eerst wat vragen met antwoorden die we moesten maken van onze leerkracht:

Hoofdstuk 8

 1. Welk excuus heeft Colin voor het te laat komen?  Verslapen
 2. Wat zegt Mr. Sawdon daarover?  Vroeger naar bed gaan
 3. Waar doelt Von Strohm op als hij zegt: She has many friends (blz.57)? Viviene, wat Bernard weet over haar, voor wie ze werkt, etc.
 4. “Are you listening”(blz.60) Wat is de situatie? Colin droomt weer weg tijdens het gesprek met Mr. Sawdon.
 5. Welk advies geeft Mr. Sawdon aan Colin? (blz.60) Meer met de jongens van zijn school omgaan.
 6. Welke ‘bekentenis’ wordt gegeven op blz.61? Bernard bekend dat hij het fijn vind zich te verkleden als vrouw. Het is een gevoel wat over hem heen komt en dan moet hij het doen.

Hoofdstuk 9

 1. Wie is Mr. Bellingham? Gymleraar
 2. Wat wordt bedoeld met: “They’d been the only two to pass the eleven plus (blz.63) Zij hebben als enige een klas overgeslagen.
 3. Waar gaat het gesprek over tussen Lorrimer en      Mr. Bellingham? Dat Lorrimer weer zijn gymspullen niet bij zich heeft.
 4. Wat is het probleem bij het kiezen van een team op blz.64/65? Lorrimer blijft over en geen van beide teams wil hem.
 5. Welke positieve aanduiding wordt gegeven aan Colin? Hij levert goed keep-werk. (hij is keeper)
 6. Wat wordt er gezegd over Lorrimer m.b.t. het spel? Lorrimer staat in het doel, want kan nergens anders ingezet worden.
 7. Wat zegt Mr. Bell tegen Colin aan het eind van de les? Hij vraagt hem mee te doen aan het schoolteam.
 8. Hoe reageert Colin hierop? Eerst nee, maar daarna toch ja.
 9. Wat gebeurt er met Lorrimer op blz.68/69? Hij wordt onder de douche gehouden, zodat hij bijna ‘verdrinkt’.
 10. Wat vind je van de leraar gymnastiek hier? Erg streng.

Hoofdstuk 10

 1. Waar heeft Nan het over als zij praat over      Lilian en Enid? (blz.74/75) Lilian krijgt een kind, maar het is niet van Enid.
 2. Verklaar de zin: How could she sit there and ask that? Viv vraagt of ze weten wie de vader wel is. (Colin weet het ook niet)
 3. Waarover praten Viv en haar moeder op blz.75? Lilian haar kind van ‘Aladdin’.
 4. Welk voordeel ziet Viv in adoptie van kinderen? (blz.76) Als ze de baby houdt zal er altijd iemand zijn om het tegen haar te gebruiken. Adoptiekinderen stoppen ze niet zomaar overal. Hij krijgt dan een goed huis en leuke familie!
 5. Wat bedoelt nan als ze zegt: You’re still seeing him? Baas van de nachtclub, Reg Boyce.
 6. Waarom gaat Viv even weg? Afpsraak maken voor Colin met de dokter.
 7. Wat vertelt nan over haar man op blz.78/79? Hij is weggegaan naar een andere vrouw en kort daarna overleden.
 8. Wat bedoelt Colin als hij over zijn moeder zegt: She never mentions him? (blz.79) Zijn opa.
 9. Bovenaan blz.80 zegt Colin: I wish I could’ve      met me dad. Direct hierna krijgt hij essentiële informatie over z’n vader. Welke is dat? Viv wilde het hem niet vertellen, ze kon het zelf wel aan om alleen een kind op te groeien.

Hoofdstuk 11

 1. Waarom is Colin niet op school? Ziek gemeld om de plek op z’n arm.
 2. Hij heeft het over Russische poppetjes (blz.82)      Waarvoor gebruikt hij deze vergelijking? Viv zou nooit over haar vader vertellen. Hoeveel je ook eruit zou halen, het laatste ‘poppetje’ zou blanco zijn. (Niks vertellen dus)
 3. Wat zegt zijn moeder over hem m.b.t. de tijd      voordat hij geboren was? Hij was niet gewild, maar Ze hielden wel van hem toen hij er was.
 4. Welk gevoel heeft Colin als er staat: He would have given anything for her to have said I? Hij voelt zich verbaasd doordat ze “Wij” zegt i.p.v. “Ik” als ze zegt dat “Ze blij waren toen hij er was”
 5. Welke zin verbindt fantasie met werkelijkheid op blz.84? “And… he giggles.”
 6. Welke boodschap heeft de mevrouw in de winkel hem mee? 2 pounds, eleven & six owing, voor vrijdag betalen!
 7. Welke ontmoeting wordt beschreven op blz.87/88? Hij ziet waarschijnlijk zijn vader, in ieder geval iemand die op hem lijkt.

Hoofdstuk 12

 1. Wat vertelt Pauline Colin over haar werk tijdens de oorlog? (blz.89) Zat bij de ATS, ‘on the guns at chemical Works’ en mocht niet de geweren afvuren.
 2. Welke gebeurtenis wordt beschreven als Colin vraagt: Did you fire the guns? Ze moesten onder de andere schieten. Toen ze ooit eentje raakten sprongen ze op van blijdschap.
 3. Colin kan niet naar Mrs. Hennigan die avond. Waarom niet? Spuggy Night.

Hoofdstuk 13

 1. Colin zegt tegen Mrs. Hennigan dat hij het niet erg vindt met haar mee te gaan. Wat is de werkelijke reden? Alleen in het huis is eng
 2. Wat wordt er gezegd over Mr. Stroud op blz.94? Gaat over spirituele heling / genezing
 3. Wat wil Mr. Hinde te weten komen? Wat zijn 1e vrouw deed met zijn moeders verzekeringsgeld
 4. Wie leidt de bijeenkomst? Mrs. Stroud.
 5. Op blz.99 verwijst deze persoon naar een      geschiedenis in de bijbel. Welke is dat? Discipelen die trouw bleven, behalve Doucting Thomas.
 6. Welke relatie kan dit hebben met de aanwezigheid van Colin? Colin denkt dat het allemaal nep is.
 7. Met welke boodschap richt deze persoon het woord tot Mrs. Hennigan? Maak je geen zorgen!
 8. Over wie gaat het en wat zijn de zorgen van Mrs. Hennigan? Adrian, dat hij dezelfde fout maakt als vroeger (met Brian)
 9. Wat zegt de leider over mensen die niet meer leven? (blz.100) Ze willen rust.
 10. De leider heeft het over spirit visitors die      achter de stoelen van de aanwezigen staan. Wat gebeurt er als hij/zij bij de stoel van Colin kijkt? (blz.101) Ze wil zeggen wie het is, maar woord blijft hangen en valt om.
 11. Wat is gevolg hiervan voor de aanwezigen? Ze gaan niet door met de mensen achter hen, dus de rest weet niet wie er stonden.
 12. Wat is het gevolg hiervan voor Colin? Hij blijft nog even praten met Mrs. Stroud in de kelder over de man die achter hem stond.

Hoofdstuk 15

 1. Colin gaat nog niet terug naar huis, maar naar zijn vriend Ross. Wat is hun lievelingsplek om te spelen? Het gebombardeerde gebied.
 2. Waarom mogen ze daar eigenlijk niet heen?      (blz.112) De huizen aan weerszijden zijn gevaarlijk.
 3. Zij gaan op in hun fantasie. Geef een voorbeeld waar dat uit blijkt. Ze doen alsof ze in de huizen beschoten worden.
 4. Zij gaan zo op in hun spel dat fantasie en      werkelijkheid door elkaar lopen. Beschrijf de situatie. Het lijkt of er een bom is, maar ze zien Brian met een meisje neuken.
 5. Ross zegt: You get pretty desperate in prison. Waarom zegt hij dat? Het meisje was lelijk, maar in de gevangenis heb je niks dus moet je wat.
 6. De jongens zijn een beetje overmoedig als ze terug naar het huis van Ross lopen. Waaruit blijkt dat? Ze beginnen te zingen over wat ze hebben gezien.
 7. Wat heeft de fantasie aan het eind te maken met de situatie in werkelijkheid? Colin loopt naar huis in de regen, in fantasie/droom blijkt Viv dood (door Bernard).

Hoofdstuk 16

 1. Als Colin wakker wordt gaat hij naar de kamer van zijn moeder. Waarom? Hij wil weten of hij het gedroomd heeft of niet.
 2. Wat stelt Reg voor aan Colin? Een strandwandeling.
 3. Wat is Colin’s antwoord? Hij heeft voetbaltraining.
 4. Op blz.123 staat: Colin was wondering how to get rid of him. Hoe slaagt hij daarin? Hij vertelt dat hij hem Uncle Reg moet noemen of daarme moet wachten tot ze samen wonen (hij liegt en maakt Reg bang).
 5. Colin spelt met een modelvliegtuigje en dat komt terrecht in de tuin van Adrian. Hoe maakt Adrian hem bang? Met een gasmasker.
 6. Wat gebeurt er daarna? Colin rent weg, vlucht Adrians kamer in, later blijkt het Adrian opeens niet meer te zijn en valt hij flauw.

 Hoofdstuk 17

 1. Wat is de situatie aan het begin van dit      hoofdstuk en hoe kan het verbonden worden met het einde van 16? Colin komt weer bij nadat hij is flauwgevallen.
 2. Colin verontschuldigd zich. Waarom? (blz.130) Dat hij Reg heeft weggejaagd en hun van hun wandeling heeft gehouden.
 3. Waarover praat hij met Adrian als die binnenkomt en het vliegtuigje terugbrengt? (blz.131) Brian in het huis bij het gebombardeerde gebied.
 4. Wat moet er in Colin’s fantasiewereld met Gaston gebeuren en waarom? Dood, omdat hij niet meer te vertrouwen is (in zijn fantasie).
 5. Hoe gaat de fantasie over in werkelijkheid op blz.136? “I can’t..”
 6. Op blz.138/139 is opnieuw sprake van de      aanwezigheid van een mysterieus figuur. Waaruit blijkt dat? Hij beeld zich iemand in bij het raam in Viv’s lege kamer, die hem niet kan zien.

Hoofdstuk 18

 1. Welke vraagt stelt Colin aan zijn moeder? Heb je ooit gedacht dat we elk jaar leven door een dag van onze eigen dood?
 2. Wat is het verband tussen deze vraag en zijn      droomwereld? Viv is dood in zijn fantasie.
 3. Wat gebeurt er met Gaston? Hij wordt neergeschoten op het trein station zoals dat in het begin ook met iemand anders gebeurde in zijn fantasie.
 4. Wat is de relatie tussen deze gebeurtenis en de laatste zin uit het boek? Hij sluit de zoektocht af naar zijn vader, ook in zijn fantasie wil hij hem niet meer zijn.
 5. Tenslotte probeert Colin ook van Pauline iets te weten te komen. Wat is dat en wat is het antwoord? Wie zijn vader is, maar dat weet zij ook niet.

Echte Personages

Colin Harper: is 12 jaar oud. Geboren op 5 maart 1943 in Scarpington. Zijn vader was neergeschoten in de Tweede Wereldoorlog. Hij zit op een school die Queen Elizabeth’s Grammar School heet.

Madame Hennigan: de huisbaas.

Viviene: Colin’s moeder. Ze werkt in een stripclub.

Pauline: Viv’s beste vriendin. Ze werkt ook in de stripclub.

Adrian Hennigan: buurjongen van Colin. Had een tijdlang problemen met de politie en later zelfs de National Service. Hij leerde iedere schoft in het leger kennen. Een paar weken later kwam de politie weer en na 3 maanden in de cel te hebben gezeten kwam hij vanwege goed gedrag vrij. Hij veranderde door zijn ervaring in de cel en werkt nu in een dierentuin. Heeft nog contact met zijn vroegere maat Brian Combey, waarmee hij soms een klus uitvoerde. Zijn vader is gestorven in de oorlog.

Mrs. Hinde: buurvrouw en vriendin van Mrs. Hennigan.

Brian Combey: deed een inbraak in een warenhuis terwijl Adrian in de bak zat. Omdat de wachter zijn rug brak bij de achtervolging over het dak moest hij drie jaar zitten. Komt vrij in het begin van het verhaal.

Ross: een vriend van Colin die samen met hem naar de bioscoop ging.

Bernie Walters: baas van de snoepwinkel (sweetshop). Stond als vrouw verkleed in de hoofdwinkelstraat.

Reg Boyce: manager van de nachtclub waar Viv werkt.

Mr. Sawdon: hij was in de aula en zorgde ervoor dat de leerlingen die na moesten komen straf kregen. Ze moesten hymne 172 zingen en bidden.

Mr Bellingham: Colin’s gymleraar.

Lorrimer: een klasgenoot van Colin die telkens zijn gymkleren vergeet en iedere gymles als laatste gekozen wordt.

Mr. Williams: vader van Ross.

Dit wil je ook lezen:

Nan: Viv’s moeder, oma van Colin.

Mrs. Stroud: helderziende vrouw die denkt dat Colin ook helderziend is. Was een barmeid in de Zwarte Zwaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Mr. Stroud: de kleine, kalende echtgenoot van Mrs. Stroud.

Fantasie Personages

Gaston: een jonge wees die bij zijn oom (Pierre) woont. Is van Britse afkomst en werd in Frankrijk gedropt omdat hij zo goed Frans sprak. Is in Colin’s fantasie zijn vader. Het verhaal van Gaston is hoe Colin denkt dat zijn vader is gestorven. Uiteindelijk gaat Gaston dood doordat hij in zijn rug geschoten wordt op het treinstation. (In het echt Colin.)

Von Strohm: hoofd van de Gestapo in deze regio. (In het echt het schoolhoofd van Queen Elizabeth’s, Mr. Sawdon.)

Pierre: een man van middelbare leeftijd met een rode snor, met een beginnende buik en koeienogen. Toch oogt hij erg sterk en is hij de oom van Gaston. (Niemand in het echt.)

Vivienne: serveerster in het café waar Gaston boven woont. Ze is een verzetslid die een relatie had met Von Strohm om zo aan informatie te komen. (In het echt Vivienne.)

Paulette: serveerster in het café waar Gaston boven woont. Hielp Bernard met verkleden en is tevens een verzetslid. (In het echt Pauline.)

Antione: verzetsstrijder capituleerde. De Duitsers ontvoerden zijn zoon en dreigden hem te vermoorden als Antoine zich niet aan hun kant zou scharen. (In het echt Lorrimer?)

Bernard: Franse verzetsstrijder die zich voor het verzet als vrouw verkleedde en zo informatie doorgaf. (In het echt Bernie Walters, van de snoepwinkel.)

Plaats

Echt: Engelse badplaats. Fantasie: Frankrijk

Tijd

Echt: 1955. Fantasie: WOII (1939-1945)

Thema

Oorlog, Eenzaamheid, Familie, Fantasie.

Belangrijk

Colin vind ooit een schoenendoos in Viv’s kast. Er zit zijn geboortecertificaat in. Hij vind de langere versie ervan, maar de lijntjes van zijn vaders naam en rank van beroep zijn leeg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The man who wasn't there door Pat Barker"