The lord of the rings door J.R.R. Tolkien

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 1185 woorden
  • 22 augustus 2006
  • 4 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 4 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
In de ban van de ring
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1954
Pagina's
1168
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The lord of the rings
Shadow
The lord of the rings door J.R.R. Tolkien
Shadow
Boekverslag
Mijn boekverslag gaat over het eerste deel van het boek In de Ban van de Ring.
Het heet: De Reisgenoten. De schrijver is J.R.R. Tolkien en de eerste keer dat het boek werd uitgegeven was het in het Engels. De oorspronkelijke titel is The Lord of the Rings, The Fellowship of the Ring. Het werd vertaald door Max Schuchart. In het boek dat ik gelezen heb staan helemaal geen tekeningen, ook niet op de omslag. Het verhaal speelt zich af in de fantasiewereld Midden-Aarde (Middle-Earth). Het speelt zich af in een tijd die bij ons nooit bestaan heeft en nooit gaat bestaan. Maar het wordt verteld in verledentijd. De hoofdpersoon in dit verhaal is Frodo Balings (Baggins in het engels). Frodo Balings is een Hobbit. Hobbits zijn kleine lieden. Hun hoogte varieert tussen de 60 cm en 1,20 in onze maten omgerekend. Zij kleden zich in felle kleuren en dragen geen schoenen omdat hun voeten leerachtige zolen hebben. Frodo zelf was ietsje langer en ietsje blonder dan de meeste Hobbits.
Het Verhaal
In de Ban van de Ring, De Reisgenoten is een avontuurlijk fantasieverhaal dat voornamelijk over een Ring van Macht gaat. Die Ring werd in het geheim gesmeed door Sauron, de Zwarte Heerser. Het was een Ring die alle andere Ringen van macht overheersde. Deze ene Ring bracht een hoeveelheid macht aan zijn eigenaar, hoe groter je eigenlijke macht is, hoe meer macht je van de Ring krijgt. Deze Ring kan niet tegen kwaad gebruikt worden, het was gesmeden met de boosaardigheid zelf. Eeuwen geleden toen Sauron nog aan de macht was, kwam er een grote oorlog tussen Sauron en de Vrije Volken van Midden-Aarde. De Saurons leger was bijna overwonnen toen hij zelf kwam vechten. Met zijn Ring van Macht overwon hij de Koning van Gondor het Land der Mensen. Isildur, de zoon van de Koning nam zijn vaders gebroken zwaard en sloeg Saurons hand eraf. Doordat het de Hand waar Sauron de Ring aan had was, werd Sauron overwonnen. Maar de Ring werd niet vernietigd, Isildur hield de Ring. Hij had kans gehad om de Ring voor altijd te vernietigen op de enige plaats waar het vernietigd kon worden, maar hij vernietigde het niet. Daardoor bleef een deel van Saurons geest in de Ring voortleven. Wanneer het verhaal begint is Sauron al bijna helemaal terug, het enige wat hij nog mist om evenveel macht te hebben als hij vroeger had is de Ene Ring.

Drie ringen voor de Elfen-koningen op Aard,
Zeven voor de Dwergvorsten in hun zalen schoon,
Negen voor de mensen die de dood niet spaart,
Een voor de Zwarte Heerser op zijn zwarte troon
In Mordor, waar de schimmen zijn,
Een Ring om allen te regeren, Een Ring om hun te vinden,
Een Ring die hun brengen zal en in duisternis binden,
In Mordor, waar de schimmen zijn.
Bilbo Balings was de eerste hobbit van heel Midden-Aarde die zijn woonplaats, De Gouw verliet om op avontuur te gaan. Dat kwam door een tovenaar, Gandalf de Grijze, hij had Bilbo meegenomen om samen met 13 dwergen een schat te gaan terugwinnen van een Draak. Op die reis ontmoette Bilbo een vreemd schepsel, Gollem die een Ring bezat, op de een of andere manier vond Bilbo de Ring en hij stopte het in z’n zak. Het schepsel vroeg aan Bilbo of deze de Ring gezien had maar hij ontkende het.Toen Bilbo terug keerde in De Gouw adopteerde hij een van z’n neefjes, Frodo Balings. Vele jaren wilde Bilbo weg van z’n huisje en weer op avontuur. Op zijn honderdelfde verjaardag vertrok hij eindelijk naar Rivendel, het huis van de Half-elf Elrond. Frodo zijn erfgenaam erfde alles wat Bilbo achterliet, ook Bilbo’s Ring.
Jaren later ontdekte de tovenaar, Gandalf de Grijze dat de Ring die Frodo bezat de Ene Ring was, de heerser over alle Ringen van Macht.

Toen Frodo dat hoorde vluchtte hij met z’n vrienden Sam, Pepijn en Merijn uit de vredige Gouw, achtervolgd door Zwarte Ruiters uit het Land van Sauron. Met hulp van Aragorn, een Mens van het Westen bereikten ze uiteindelijk, na vreselijke gevaren te hebben doorstaan Rivendel, het huis van Elrond de Half-Elf. Daar werd er een Grote Raadsvergadering gehouden waarin werd besloten dat ze zouden proberen om de Ring te vernietigen, en dat Frodo de Drager van de Ring zou zijn. Daarna werden de Reisgenoten van de Ring gekozen, die Frodo moesten bijstaan op zijn queeste, om de Ring in de Vuurberg (Doemberg) in Mordor, in het land van de vijand zelf te gooien. Dat was de enige plaats om de Ring van macht te vernietigen, op dezelfde plaats waar het gesmeed werd. De leden van het Reisgenootschap waren Aragorn, die de geheime erfgenaam van de vroegere koningen van het Westen bleek te zijn en Boromir, de zoon van Heer van het Land der Mensen, die de mensen vertegenwoordigden; Legolas, de zoon van de Elfenkoning van het Demsterwold, voor de Elfen; Gimli, de zoon van Gloin van de Eenzame Berg, voor de Dwergen; Gandalf de Grijze voor de Tovenaars en natuurlijk Frodo en zijn vrienden voor de Hobbits.
De Reisgenoten reisden in het geheim ver weg van het huis van de Half-Elf totdat zij in de uitgestrekte mijnen van Moria kwamen (dat was een vroegere woonplaats van de Dwergen) , waar zij de bergen doortrokken. In Moria viel Gandalf in een gevecht met een vreselijke geest van de onderwereld in een afgrond. Maar Aragorn leidde het Gezelschap verder, door het elfenland Lorien, en de grote Rivier af, tot zij aan de watervallen van de Rivier kwamen. Zij hadden gemerkt dat hun reis door spionnen werd gadegeslagen en dat het schepsel Gollem, dat eens de Ring had bezeten en er nog steeds naar verlangde, hun spoor volgde. Nu moesten zij besluiten of ze recht naar Mordor zouden gaan of met Boromir naar het Land der Mensen te gaan om bij de oorlog te helpen. Toen het duidelijk was dat Frodo toch naar Mordor zou gaan probeerde Boromir de Ring met geweld van Frodo af te pakken.
Daardoor kwam Frodo tot zijn laatste besluit; hij ontsnapte aan Boromir, en ging alleen op weg naar Mordor. Maar Sam, zijn beste vriend en dienaar doorzag zijn plannen en zo kwam het dat Frodo en Sam alleen op weg gingen naar Mordor.
De Reisgenootschap viel uiteen toen er een onverwachte aanval van Orks (Orks zijn gemartelde elfen die er heel lelijk uitzien en slecht zijn) kwam en de andere twee Hobbits (Pepijn en Merijn) werden vastgebonden en meegevoerd.
Dit boek is mijn lievelingsboek het is de tweede keer dat ik het lees. Ik ben nu met het tweede deel bezig. Dit boek is heel erg leuk!!!!!! Echt een aanrader voor mensen die houden van lezen en Nederlands goed beheersen!!!!
· Er is ook een film van het eerste boek gemaakt The Lord of the Rings The Fellowship of the Ring dat is ook mijn lievelings film! De film duurt drie uur lang maar is echt de moeite waard!!! Ik heb de film al acht keer gezien!!!
· De film van het tweede deel The Two Towers komt uit in December!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings door J.R.R. Tolkien"