Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

The Hunger Games door Suzanne Collins

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover The Hunger Games
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 684 woorden
  • 19 november 2010
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
96 keer beoordeeld

Boekcover The Hunger Games
Shadow

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, ga…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, ge…

Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekend stond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd: 24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. En dit jaar wordt Prim uitgeloot...

Katniss weet dat de Hongerspelen een doodvonnis voor haar jonge zusje betekenen en besluit haar plek in te nemen. Onder het oog van de hele bevolking van Panem, die de strijd als bron van vermaak volgt, begeeft ze zich in de gemanipuleerde arena. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus te staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? 

The Hunger Games door Suzanne Collins
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Informatief

De Titel van het boek is De Hongerspelen, oftowel ‘’The Hunger Games’’ in het Engels.

Dit boek is geschreven door Suzanne Collins,en vertaald door Maria Postema.

Tevens is Scholastic Press in New York de oorspronkelijke uitgever, de in het Nederlands vertaalde boek is daarna opnieuw uitgegeven door Van Goor in 2008.

Plaats van uitgave is niet vermeld. Het omslagontwerp en de vormgeving van het binnenwerk is te danken aan Erwin van Wanrooy.

Op dit boek zijn nog 2 vervolgen. Namelijk ‘’Vlammen’’ & ‘’Spotgaai’’. Ook deze boeken zijn allebei vertaald uit het Engels. De oorspronkelijke Engelse titels waren ‘’Catching Fire’’ & ‘’Mockingjay’’.

Samenvatting


De hoofdpersonen zijn Katniss Everdeen & Peeta Mellark. Ze wonen allebei in het arme district 12. District 12 ligt in Panem, net zoals de andere 11 districten.

Oorspronkelijk waren er 13 districten, maar vanwege een opstand tegen het Capitool, de hoofdstad van Panem, is het 13e district met de grond gelijk gemaakt. Het Capitool heeft toen de ‘’Hongerspelen’’ bedacht, om de mensen eraan te herinneren dat hun de baas waren, en niet zij.

Elk jaar worden er uit elk district 1 meisje en 1 jongen gekozen tussen de 12 en 18 jaar om mee te doen aan de Hongerspelen. Aan elke Hongerspelen doen er dus normaal gesproken 24 mensen mee.

Aangezien bijna niemand vrijwillig zich aanbied om te gaan vechten, worden er lootjes getrokken. Als 12 jarige ben je verplicht minimaal een lootje in de pot te doen, als 18 jarige minimaal zes lootjes.

Je kan ook meerdere lootjes in de pot doen, in ruil voor ‘’ voedselbonnen’’. Hiermee kun je een klein aantal extra graan krijgen. Waar de mensen heel erg blij mee waren, vooral in de arme districten.

Katniss Everdeen geeft zich altijd op voor minstens 30 lootjes, om zo haar familie te verzorgen van voedsel. Verder is de familie van Katniss heel erg arm, niemand verdiende meer geld nadat de vader van Katniss is overleden bij een mijnongeluk. Haar moeder was er helemaal overstuur van en was erg depressief. Het gezinsinkomen moest maar van Katniss komen, anders zouden ze verhongeren. Katniss jaagde om die redenen ook altijd stiekem in het bos, wat verboden was. Hier ontmoette ze ook haar vriend Gale, en ze jaagde veel met hem samen. Gale speelt later ook een belangrijkere rol in de vervolgseries van de Hongerspelen. Uit het bos heeft ze veel ervaring opgedaan op het jagen van dieren d.m.v. pijl en boog en vallen zetten. In de hongerspelen maakt ze hier ook volop gebruik van.

Op een dag werd Prim Everdeen, het zusje van Katniss Everdeen getrokken. Prim is net 12 jaar, heeft het minimale ingezet en word alsnog getrokken.. Katniss vond dit heel oneerlijk, en geeft zich op in plaats in de van Prim. Vervolgens gaat ze samen met Peeta Mellark district 12 ‘’vertegenwoordigen’’ in de Hongerspelen. Nadat ze helemaal zijn klaargemaakt en hebben getraind in het Capitool voor 1 week, is het zover. Wanneer de gong klinkt, rent Katniss als eerste het bos in, zoals haar mentor, Haymitch, haar heeft opgedragen.. in het begin is het heel moeilijk voor Katniss, er is haast geen water in het bos, en na 2 dagen, wanneer ze bijna helemaal uitgedroogd is, vind ze een meer.. Nadat ze zichzelf heeft volgedronken gaat ze op zoek naar een slaapplaats. Ze ziet haar districtpartner Peeta met de beroeps meelopen vanuit haar slaapplaats die ze in de boom heeft gemaakt. De beroeps zijn mensen die al hebben getraind (illegaal, je mocht je niet voorbereiden vantevoren) voor de Hongerspelen. Voornamelijk komen die uit District 1 t/m 4. Iedereen haat de beroeps, net zoals zij, Katniss. Ze besluit hier om niet meer samen te werken met Peeta, wat vantevoren wel was afgesproken. Later komt ze een meisje tegen, Rue. Rue en zij saboteren de voedsel voorraad van de Beroeps, maar Rue gaat daarbij dood. Dan vind Katniss Peeta, gecamoufleerd op de grond, en besluit ze om hem toch te helpen. Samen verslaan ze de Beroeps. Uiteindelijk overleven ze het allebei in de Hongerspelen, maar wel door middel van een gevaarlijke stunt van Katniss, normaal gesproken mag er maar 1 winnaar zijn. Katniss daagde de spelleiders uit, en dit gaat in de vervolg series leiden tot een opstand..

REACTIES

L.

L.

Ik vind het verslag niet helemaal compleet. Het begin is goed, Maar het einde in er een soort van tussen gepropt.

13 jaar geleden

L.

L.

,t is goedmaar het einde is een beetje afgeraffeld

12 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het niet zo'n goeje samenvatting maar ga hem wel gebruiken als hulpmiddel je zegt op het einde wel niets over dat er toch 2 winnaars mochten zijn...

11 jaar geleden

P.

P.

ik ben een hele grote fan van de HUNGER GAMES, maar je moet nog iets beter naar het einde kijken

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Hunger Games door Suzanne Collins"