The giver door Lois Lowry

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1509 woorden
  • 17 april 2007
  • 24 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.9
  • 24 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
192
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover The giver
Shadow
The giver door Lois Lowry
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Samenvatting
Hoofdstuk 1:

Het boek begint met het verhaal dat er een oengeïdentificeerd vliegtuig over de stad waar Jonas woont was gevlogen. Toen klonk er uit een luidspreker: 'leave your bicycles where they are!'. Jonas was erg bang geweest. Daarna komt een stukje over het gedoe dat Asher een vriend van Jonas de taal moeilijk vind of zo??. Dan gaat het over december das de maand waar Jonas lang op heeft gewacht, omdat hij nu een 'twelve' zou worden en dus volwassen. Daarna wordt er verteld over het feit dat ze een vast ritueel hadden en elke avond hun gevoelens vertellen. Jonas is als laatste aan de beurt en hij vertelt over zijn ‘gevoel’ voor de ceremonie die in december is.

Hoofdstuk 2:
In dit hoofdstuk word verteld over Lily haar komst??. Vader was blij dat ze Lily kregen. Dan komt een stukje dat de negens mochten leren fietsen, ook zoiets raars :p. Jonas is zenuwachtig voor zijn ceremonie en vader verteld erover. Hij zat bij de Nurtures, maar dat wist hij al. De 12e ceremonie was de laatste, daarna werd je‘volwassen’ en werd je leven door anderen bepaald. Jonas wist niet wat zijn beroep zou worden. Toen kwam Lily eraan, die zou naar bed gaan en vader bracht haar heen.


Hoofdstuk 3:
Hier wordt verteld dat Lily 'birthmother' wil worden haar moeder zegt dat ze beter een 'Nurterer' zou kunnen worden. Dan word verteld dat Jonas nadenkt over het spelletje met een appel dat hij met Asher had gespeeld. (volgens mij)

Hoofdstuk 4:
Nu hebben ze het erover dat Jonas die Asher zoekt, en vind hem in een zorgcentrum of zo. Hij was samen met een meisje bezig oude mensen in bad doen, en Jonas ging helpen. Hij waste een vrouw, die vertelde over Roberto.

Hoofdstuk 5:
Nog een ritueel van de familie is dat ze elke ochtend hun dromen met elkaar delen, :S. Vandaag vertelde ook Jonas zijn droom, normaal deed hij dat niet vaak. Hij had gedroomd dat hij met Fiona in een kamer stond en dat hij wou dat ze haar kleren uitdeed. Moeder zei dat het 'stirrings' waren. Hij moest nu dus altijd een pil slikken totdat hij in het bejaardenhuis kwam. Veel mensen die hij kende slikten deze pil.

Hoofdstuk 6:
De dag van de ceremonie is nu en Lily is blij omdat ze een nieuwe jas krijgt waaraan iedereen kan zien dat ze een acht is. Jonas is nieuwsgierig naar zijn taak. Tijdens de ceremonie was iedereen blij, de ouders kregen 2 dagen vrij en de kinderen een verrassing. De ceremonie begon met het verdelen van de nieuwe kinderen. Daarna waren de enen aan de beurt daarna de tweeën enzovoorts. Als de achten aan de beurt zijn en moet Lily het podium op, ze krijgt haar nieuwe jas. De tweede dag was Jonas aan de beurt.


Hoofdstuk 7:
Dit is dus de dag dat Jonas zijn taak krijgt. Hij was nummer negentien, de ceremonie begon bij één. Toen eindelijk Jonas zijn nummer zou komen sloegen ze hem over.

Hoofdstuk 8:
Op het laatst zei de presentatrice sorry voor het feit dat ze Jonas had overgeslagen maar eigenlijk was dit positief, hij kreeg namelijk een bijzondere taak. Jonas werd ontvanger van alle herinneringen. Jonas dacht dat er een fout was gemaakt, maar was toch tevreden met zijn taak.

Hoofdstuk 9:
Iedereen kijkt een klein beetje tegen Jonas op omdat hij nu zo'n belangrijke taak heeft. Dan leest hij de regels voor de training voor.
En die begreep ik niet :$.

Hoofdstuk 10:
De volgende dag is zijn training. Meteen als hij binnenkomt ziet hij enorm veel boeken. Daarna ziet hij dat de ontvanger dezelfde ogen als hemzelf heeft. De man die eerst ontvanger was is nou ‘de gever’ omdat hij alle herinneringen aan Jonas doorzal geven. de gever laat Jonas op een bed liggen en legt een hand op zijn rug, zodat hij de herinneringen kan overbrengen.

Hoofdstuk 11:
Jonas stopt sneeuw in zijn mond en voelt dat het smelt :S (vage kerel). Hij stopt het in zijn mond en voelt het smelten. Als hij zijn ogen open doet ziet hij dat hij nog gewoon in de kamer is. Dan sluit hij weer zijn ogen, nu wordt het warm. Dan doet hij zijn ogen open en verteld dat hij zon voelde.

Hoofdstuk 12:
Nu verteld Jonas dat hij niet gedroomd heeft en gaat naar school. Iedereen was aan het praten over de eerste training maar Jonas mocht niks zeggen of zo.
Als Jonas samen met Fiona fietst, ziet hij dat haar haar verandert. Bij ‘The Annax’ vraagt hij wat dat betekende, het was blijkbaar de kleur rood, van Fiona’s haar. Hij gaat weer liggen en vandaag krijgt hij de herinneringen van de regenboog.


Hoofdstuk 13:
Jonas kan kleuren zien, hij vindt het niet eerlijk dat andere mensen dat niet kunnen. De ontvanger mag wel trouwen, maar hij moet zich veel verborgen houden dus dat zou niet makkelijk zijn. Er waren veel herinneringen verloren gegaan. Waarom weet ik niet.

Hoofdstuk 14:
Jonas zit op een slee in de sneeuw maar de sneeuw is heel hard. Dan wordt hij van de slee afgegooid en knalt hard op het ijs. Zijn been doet zeer, het is gebroken denkt hij. Gabriël slaapt ’s nachts eindelijk door, nu de avond nog. Een geboortemoeder is zwanger van 2 kindjes. Jonas zijn vader mag nu een kind kiezen die mag blijven, hij wil de kleinste houden. Jonas zegt dat Gabriel wel bij hem mag slapen.

Hoofdstuk 15:
De gever vraagt of Jonas een beetje pijn van hem wil hebben en Jonas zegt: 'ja'. Hij verschijnt ergens buiten, op een rokerige en blauwe plek. Jonas hoort een stem van iemand die water wil hebben Hij geeft hem dit. Dan hoort hij nog meer stemmen die smeken om water en dan wil hij dood of zo. Om iets met paarden. (snap er niks van)

Hoofdstuk 16:
Jonas gaat elke dag naar de gever. Die geeft zijn beste herinnering aan Jonas. Vandaag krijgt hij het gevoel van liefde. Onder het avondeten vraagt Jonas zijn vader en moeder of ze van hem houden. ’s Nachts geeft Jonas nog steeds herinneringen aan Gabriël. Hij gaat stoppen met de pil.

Hoofdstuk 17:
Ineens is iedereen vrij. Jonas heeft elke nacht stirringen, omdat hij al heel lang die pil niet meer heeft gehad. Dan ziet hij Asher weer, die is aan 't spelen met kinderen. Het spelletje lijkt oorlog en Jonas zegt dat ze moeten stoppen maar hun kunnen niks voelen dus stoppen niet.

Hoofdstuk 18:
Jonas wil weten wat er tien jaar geleden is fout gegaan met de ontvanger. De gever vertelt het verhaal. De nieuwe ontvanger was de dochter van de gever. Hij gaf haar alleen de goede herinneringen, maar naar een poosje vroeg ze zelf naar minder goede. Als Jonas iets overkomt worden de herinneringen verspreidt.

Hoofdstuk 19:
Jonas vraagt om de herinnering van het kiezen van het kindje wat zijn vader vanmorgen moest. De een weegt 6 pond en mag blijven de ander 5 en wordt door de vader van Jonas vermoordt. :S

Hoofdstuk 20:
'T is 's nachts en Jonas slaapt bij de gever, hij denkt na over hoe hij gevoelens kan verspreiden. Jonas wil weglopen. Tijdens de ceremonie missen zijn ouders hem niet want ze denken dat hij bij Asher is. Jonas en de gever gaan dan naar een andere wereld. Ondertussen zullen Jonas en ‘the giver’ naar de andere wereld gaan. De mensen die hem zoeken vinden dan de kleren bij de rivier en denken dat hij dood is de gever zal teruggaan en dit bevestigen.

Hoofdstuk 21:
Jonas gaat naar een rivier met die Gabriel. Hij fietst hard want als iemand hem zag zou hij vermoord worden. hij had drie regels overtreden. Als het licht was kon hij niet door gaan dat was te gevaarlijk.

Hoofdstuk 22:
Ze waren in een andere wereld. Jonas voelt honger en Gabriel huilt want hij heeft ook honger en is nat en koud. Jonas denkt na of het slim was om Gabriel herinneringen te geven, maar kan nu toch niet meer terug. (jammer dan)

Hoofdstuk 23:
Jonas is goed bezig met het zorgen voor Gabriel en geeft hem elke keer een beetje warmte van de zon. Daarna glijdt hij met Gabriel van de heuvel af en voelt liefde. :S


Background:

Hoofdpersonen:

Jonas, Jonas is de jongen die de 'ontvanger' werd. Hij kreeg alle geheimen te weten over het leven die de 'gever' hem vertelde.
Lily, Lily is een meisje, ze wordt het zusje van Jonas, omdat ze een 'newchild' is en bij de familie terecht komt.
Jonas zijn moeder, over haar weet ik niet veel
Jonas zijn vader, (idem moeder).

Titel:
De titel is dus de gever, dat is de man die Jonas trainde. Hij is de enige die alles weet over hoe het echte leven is.

Thema:
Het is een soort fantasie boek, dat denk ik omdat het best wel logisch is dat dit zich niet in onze wereld afspeelt.

Eigen mening:
Ik vond het een verschrikkelijk boek, ik snapte het niet en moest elk hoofdstuk wel twee keer lezen. Ik hoop daarom ook dat ik nooit meer zo'n boek hoef te lezen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

ik zie dat je het boek niet snapt

10 jaar geleden

Andere verslagen van "The giver door Lois Lowry"