Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The firm door John Grisham

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover The firm
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 570 woorden
  • 12 mei 2003
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
50 keer beoordeeld

Boekcover The firm
Shadow
The firm door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Samenvatting Mitchell Y Mcdeere is van arme afkomst en als 3e beste van Harvard een briljant rechtenstudent. Zodra hij afstudeert krijgt hij een baan aangeboden bij het advocatenkantoor Bendini, Lambert & Locke. Hij krijgt allerlei cadeautjes, waaronder een nieuwe BMW. Daar staat wel tegenover dat hij loyaal aan het kantoor moet zijn. Later wordt hij door de FBI verteld dat hij in de gaten gehouden wordt en dat er overal in zijn auto en huis afluisterapparatuur is. Het blijkt dat het de maffia is. De FBI biedt hem 2 miljoen dollar voor dossiers. Daarna wordt hij door iemand van de FBI aan de maffia verklikt. Hij vlucht, maar in de tussentijd had hij wel 10 miljoen dollar van een bankrekening van de maffia geplunderd. Zijn broer, die door de FBI vrijgelaten werd, vlucht samen met Mitchell en zijn vrouw, Abby, naar een eiland ergens in de Atlantische Oceaan. 2. Personagebeschrijving a. Mitchell is de hoofdpersoon in het boek. Hij was op de universiteit altijd de beste en hij wilde de top bereiken. Ook op zijn werk. Hij werkt 90 uur per week en houdt dat vol (de meeste assistenten gaven het na een week al op. Als blijkt dat het kantoor van de maffia is, dan besluit hij toch in zijn eentje tegen al zijn vrienden in te gaan. ‘Kom je naar huis?’ Nee ik moet de hele nacht doorwerken.’ ‘De hele nacht? Je kunt niet de hele nacht doorwerken, mitch’ ‘Natuurlijk kan ik dat wel’ (blz. 100) Abby Mcdeere is de vrouw van Mitchell

Abby is zelf kleuterleidster. Als Abby te horen krijgt dat Mitchell een topbaan heeft gekregen, is ze heel blij en heel trots op Mitchell. Dat is maar voor even, omdat hij altijd laat thuis is en geen aandacht aan haar besteedt. Ze hebben geen huwelijk meer over. ‘Abby, laat me alsjeblieft niet van me scheiden. Ik zweer dat het nooit meer zal gebeuren. Laat me alsjeblieft niet in de steek’ (blz. 101) Tammy is de rechterhand van Mitchell. Zij helpt hem met dossiers kopiëren. Ze is voor niemand bang en neemt veel risico’s. ‘Moe? Ik ben doodop. De afgelopen drie weken ben ik conciërge, secretaresse, juriste, bankier, hoer en privé-detective geweest. Ik ben negen keer naar de Cayman Eilanden geweest, heb negen nieuwe koffersets gekocht en een ton aan gestolen dossiers teruggesleept.’ (blz. 404) B. Ik vind Abby het vervelendst omdat zij de hele tijd zeurt over Mittchells werktijden en dat dat niet gezond is. Citaat, zie bij a. 3. Plaats en tijd Het boek speelt zich voor het grootste gedeelte af in Memphis waar het advocatenkantoor staat. De tijd is rond 1980-1985
De tijd waar het zich afspeelt is niet zo belangrijk maar de plaats wel. Het advocatenkantoor heeft zich in Memphis gevestigd, omdat het dan niet opvalt (je kan geen maffiakantoor in een grote stad zoals New York plaatsen). Het is een klein kantoor met maar 40 juristen. Daardoor kent ook niemand het kantoor. 4. Probleem en afloop Het probleem in het verhaal is dat het advocatenkantoor, waar Mitch voor werkt, van de maffia is en er nog nooit iemand levend weg is gegaan. Wel zijn er vijf personen "verongelukt". De afloop is dat Mitch de maffia te slim af is en tien miljoen dollar van hun bankrekening af heeft geschreven. Hij vlucht samen met zijn vrouw en zijn broer Ray met de zeilboot van zijn vriend naar een van de kleinste Cayman eilanden waar zijn vriend een huis heeft.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The firm door John Grisham"