Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The fifth child door Doris Lessing

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover The fifth child
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1029 woorden
  • 31 oktober 2007
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
19 keer beoordeeld

Boekcover The fifth child
Shadow
The fifth child door Doris Lessing
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting
David leert Harriet kennen op een feestje in Londen het is liefde op het eerste gezicht. Al gauw trekken ze bij elkaar in en zijn ze van plan te gaan trouwen. Harriet droomt van een groot liefdevol gezin. Harriet is al snel zwanger van Luke, kort daarna komen ook Helen, Jane en Paul. Het is een heel leuk, warm en liefdevol gezin. In hun grote huis komen heel vaak familie en vrienden langs, en zeker met de feestdagen is het in het huis een groot feest. Ze hebben het niet breed, zeker niet met hun vier kinderen. En mede door het advies van Dorothy (de moeder van Harriet) zijn David en Harriet van plan het even rustig aan te doen met kinderen krijgen. Maar de zomer daarop is Harriet alweer zwanger, ze veel pijn. De nieuwe baby Ben, is heel anders dan de andere kinderen. Na de komst van Ben is het hele gezin veranderd. David maar vooral Harriet heeft het er erg moeilijk mee, Als er niks ander meer opzit besluiten ze Ben maar naar een instituut te doen, maar als Harriet gaat kijken en ze ziet hoe ze Ben daar behandelen, mocht ze hem daar laten zou hij binnen een maand overleden zijn, krijgt dit niet over haar hart en neemt ze hem weer mee. Dat wordt haar thuis niet in dank afgenomen. Als Ben weer terug is in het huis, leert Harriet John kennen, een jongen uit de buurt. Hij en zijn bende nemen Ben als het ware op. En ook al behandelen ze Ben als vuil, Ben heeft de tijd van zijn leven met hun. John haalt Ben op uit school en samen brengen ze hele dagen door. Op een dag gaat John weg, en Ben is weer alleen.
Als Ben op de basisschool zit, zijn er weinig problemen. Ja, hij leert slecht, maar doet wel erg zijn best. Harriet houdt veel van Ben maar door alle aandacht die hij vraagt krijgen de andere kinderen minder, die gaan een voor een het huis uit. Ze komen dan ook niet vaak meer terug, vanwege Ben. Luke en Helen gaan bij hun opa en oma wonen, en gaan netals Jane daar op een kostschool. Paul heeft erge gedragsproblemen, en gaat vaak naar een psycholoog. Ook David, die nooit iets met Ben te maken heeft willen hebben, gaat heel veel overwerken en geeft Harriet de schuld van zijn ongeluk.

Ondertussen is Ben al wat ouder, en heeft op zijn school een soort bende gevormd. Hij gaat het criminele circuit in: met zijn grote groep vrienden pleegt hij allerlei (kleine) misdaden door heel het land, en komt soms weken niet thuis. Na een lang gesprek besluiten Harriet en David om te gaan verhuizen en een nieuw leven te beginnen in een ander huis.

3.1 De verteltijd is 149 bladzijdes
3.2 Het verhaal duurt ongeveer 20-25 jaar, van 1964 tot 1989. Sommige gebeurtenissen worden heel uitvoerig beschreven, van andere dingen alleen de grote lijnen. Het verhaal loopt praktisch helemaal chronologisch.
3.3 De roman is geschreven vanuit het oogpunt van Harriët Lovatt, wel wordt ze aangeduid met ‘zij.’
3.4 Het verhaal is niet verdeeld in hoofdstukken.

4.1 Thema van het verhaal is denk ik hoe de samenleving reageert op een kind zoals Ben, dat Harriet de schuld krijgt van Ben. Alsof het haar schuld is dat ze een geestelijk gestoord kind heeft gekregen, dat zegt ze dan ook vaak in het boek. Ze moet zich steeds verdedigen tegenover anderen.
4.2 Titeluitleg: Het boek heet Het Vijfde Kind, wat natuurlijk slaat op Ben, die het vijfde kind is. Hij is totaal anders dan zijn 4 broers en zussen. Hij is ook de verstoorder van het geluk in het gezin.

5.1 De auteur is geboren in 1919 in Perzië als Doris May Tayler en is nu 87 jaar oud.

5.2 Biografische gegevens: haar jeugd bracht ze door in Zimbabwe, later verhuisde ze naar Engeland. Haar eerste boek, Het zingende gras, schreef ze in 1949. Echte bekendheid kreeg ze toen ze in 1962 Het Gouden Boek schreef. Ze is vooral bekend als feministische schrijfster. Ze kreeg deze maand een Nobelprijs voor de Literatuur.

8.2 Hoofdpersoon 1: Harriet Lovatt, moeder van vijf kinderen. Door haar ogen wordt het verhaal verteld. Ze probeert haar kinderen zo goed mogelijk op te voeden, maar door de geboorte van Ben stort haar hele leven in.
Hoofdpersoon 2: Ben Lovatt. Het vijfde kind, geboren in 1974. Wat er nu precies met hem aan de hand is, is nogal onduidelijk. Wel is het zo dat hij totaal onberekenbaar is en ook onhandelbaar. Hij wordt in het boek als een monster omschreven. Hij verpest het hele leven van Harriet, David en hun vier kinderen.
8.3 Vraag aan personage: ik heb een vraag aan David, de man van Harriet. Ik begrijp niet waarom hij steeds zegt dat hij geen kinderen heeft. Wat voor gevoelens heeft hij over Ben? Dat zou mijn vraag zijn. Hij zegt namelijk steeds dat Ben zijn kind niet is, en ik weet niet zo goed waarom. Ook liet hij Ben rustig creperen in die inrichting.
8.4 Een andere titel voor het boek zou kunnen zijn: The Disturber. Dat zou dan slaan op Ben, die de verstoorder is van het geluk in het gezin.

9. Verdiepingsopdracht: Opdracht 4: Is there a character in the book you understand particularly well? If so, write a letter which you express your understanding.

Dear Mrs Lovatt,

In the book of Doris Lessing, I read about your son, Ben. Which all the stuff you have gone through with him, I think that you are doing the right thing.
First, it is natural that you saved Ben from dying in that institution. What kind of a mother let her child die? And you have shown everybody that Ben can function in society, because I went to school every morning.
With this letter I want to express you my understanding. I have no experience in this kind of things, but I do know that you want the best thing for everybody, and also for yourself. I understand that you took Ben back from that institution into your home, and that you raised him like a normal child. And after all you have gone through, you schould get more respect from your friends, family and especially your husband.

With kind regards,

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The fifth child door Doris Lessing"