Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Da Vinci code door Dan Brown

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
Boekcover The Da Vinci code
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1235 woorden
  • 12 mei 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
5 keer beoordeeld

Boekcover The Da Vinci code
Shadow
The Da Vinci code door Dan Brown
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag (je antwoorden op dit blad typen s.v.p.)

Schrijver: Dan Brown
Titel: The Da Vinci Code
Jaar eerste publicatie: 2003
Aantal punten: 4

4 Belangrijkste karakters en hun onderlinge relaties:

1. Robert Langdon, hoogleraar religieuze symboliek aan de Harvard University. Hij heeft veel boeken geschreven over symboliek.

2. Sophie Neveu, een politieagente. Het is de kleindochter van Saunière (zie punt 3). Hij liet na zijn dood een geheime boodschap achter waarin stond dat Sophie Robert moest ontmoeten, waarom blijft het hele boek onduidelijk. Aan het einde van het boek wordt wel duidelijk dat Sophie en Robert elkaar leuk vinden.

3. Jacques Saunière, de beheerder van het Louvre. In het begin van het boek (in de proloog) wordt hij vermoord . Hij is het belangrijkste lid van de Priory of Sion, een geheime club die één van de grootste geheimen ooit met zich mee moet dragen: de ware betekenis van de Heilige Graal.

4. Silas. Hij is monnik in het Opus Dei, wat de laatste tijd niet erg populair meer is. Hij krijgt een telefoontje van (5.) Teabing met het aanbod van de keystone, de sleutel naar de Heilige Graal. Hij moest daarvoor de vier belangrijkste leden van de Priory of Sion naar ‘de waarheid’ vragen en ze daarna vermoorden. Hij is dus de moordenaar van Saunière.

Perspectief:
Het verhaal wordt door een ‘verteller’ vertelt. Het is dus een auctoriaal perspectief.

 Thema:
Het thema van het boek is de Heilige Graal. Het geheim dat daar omheen draait staat centraal in het hele boek.

Geef in het kort aan wat het verband is tussen het begin en het einde van het boek (min. 40 woorden):
Aan het begin van het boek, of eigenlijk eerder al – in de proloog, wordt de beheerder van het Louvre vermoord. Hij was een bewaker van het geheim van de Heilige Graal, en heeft voor zijn dood nog aanwijzingen achter kunnen laten over dit geheim. Het hele boek lang worden deze geheimen één voor één opgelost en aan het eind van het boek komt Langdon er dan ook achter waar de Heilige Graal zich bevindt. Daarnaast komen ze er aan het eind van het boek achter dat er al een opvolger is in de Priory of Sion.

 Samenvatting (min. 600 woorden):
Het boek begint in zijn proloog met de moord op Saunière, de beheerder van het Louvre. Hij is lid van de Priory of Sion, een groep die het grote geheim over de Holy Grail moet bewaren en doorgeven wanneer de tijd daar rijp voor is. Voordat hij overlijdt, weet hij het geheim door te geven. Dat doet hij door allerlei verschillende clues te verstoppen. Wanneer Saunière wordt aangetroffen, ligt hij als de Vitruvian Man, een bekend werk van Da Vinci. Daarnaast had hij met fluorescerende stift iets naast hem geschreven. Hoofdinspecteur Bezu Fache hoopt dat Robert Langdon, als hoogleraar symboliek zijnde, hem kan helpen met het oplossen van de raadsels. Op de vloer staat volgens Fache: ‘13-3-2-21-1-1-8-5. O, Draconian devil! Oh, lame saint!’

Langdon heeft geen idee wat hij hiermee aanmoet, en Sophie Neveu komt dan ook als een reddende engel binnen. Ze vertelt Fache dat de cijfers de rij van Fibonacci is. Daarna ontmoet ze Langdon op het toilet, en vertel ze hem dat Fache hem als verdachte ziet. Daarnaast blijkt dat hij een regel had verzwijgt: ‘P.S. Find Robert Langdon’. Sophie denkt dat dit voor haar naam staat, omdat haar opa – Saunière- haar altijd Princess Sophia (P.S.) noemde. Ondanks dat ze elkaar niet kennen, besluiten ze samen te werken. Al snel komen ze erachter dat Saunières boodschap een anagram is van ‘Leonardo Da Vinci! The Mona Lisa!’. Eenmaal daar is er inderdaad iets geschreven op het glas voor de Mona Lisa, wederom met fluorescerende stift. ‘So dark the con of man’, een anagram voor ‘Madonna of Rocks’, het schilderij tegenover de Mona Lisa. Er was een sleuteltje opgeplakt, dat na enig speurwerk de sleutel van een kluis in de Depository Bank of Zurich blijkt te zijn.

Sophie vertelt Langdon onderweg dat haar opa een belangrijk lid van de Priory of Sion is, en wat zij doen. Ze vertelt dat, in tegenstelling tot wordt aangenomen, niet de drinkbeker van Jezus bij het laatste avondmaal de Heilige Graal is, maar dat het de tombe met de botten van Maria Magdalene is. Jezus is niet de zoon van God, hij was slechts een sterfelijk profeet. Hij was getrouwd met Maria, en in de latere wijzingen in de Bijbel is dit verhaal verdraait. Doordat de Priory of Sion al eeuwenlang dit geheim weet, hebben ze grote invloed op de Kerk.

Dat is ook de reden waarom Silas graag de Heilige Graal wil hebben: hij wil het Vaticaan chanteren zodat zijn Opus Dei weer populair wordt. Hij krijgt een telefoontje van een dan nog onbekend iemand met een aanbod: hij krijgt de keystone (de sleutel naar de Holy Grail) als hij de vier belangrijkste leden van de Priory of Sion uithoort en ze daarna vermoordt. En zo geschiedde dus.

Ondertussen hebben Langdon en Neveu de kluis geopend met de sleutel en de code van de Fibonacci-reeks. Er zat een cryptex in de kluis, vijf schijven met elk 26 letters die samen een woord vormen (van 5 letters dus). Wanneer echter het verkeerde woord wordt gevormd, lost de cryptex op door het bijgevoegde azijn. Langdon vraagt een oude vriend van hem, Lord Teabing, om hulp. Hij is al zijn hele leven lang op zoek naar de Graal. Silas komt echter binnenvallen, maar Teabing houdt hem tegen. Langdon en Neveu vluchten met Teabings vliegtuig naar Londen.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Ondertussen hebben Langdon en Neveu de kluis geopend met de sleutel en de code van de Fibonacci-reeks. Er zat een cryptex in de kluis, vijf schijven met elk 26 letters die samen een woord vormen (van 5 letters dus). Wanneer echter het verkeerde woord wordt gevormd, lost de cryptex op door het bijgevoegde azijn. Langdon vraagt een oude vriend van hem, Lord Teabing, om hulp. Hij is al zijn hele leven lang op zoek naar de Graal. Silas komt echter binnenvallen, maar Teabing houdt hem tegen. Langdon en Neveu vluchten met Teabings vliegtuig naar Londen.

In het vliegtuig komen ze erachter dat de geheime code SOFIA is. Ze maken de cryptex open, maar daar zit weer een nieuwe cryptex in. Na een zoektocht in Londen, waarbij ze achtervolgd worden door Silas en zijn opdrachtgever, komen ze erachter wie laatstgenoemde is. Het is Teabing, die ze dus de hele tijd voor het lapje hield.              Hij wilde zelf de Heilige Graal vinden door gebruik te maken van Sophie van Langdon. Ze zitten in de val, totdat Langdon zich realiseert wat het sleutelwoord is: APPLE. Stiekem opent hij de cryptex en gooit hem daarna, minder stiekem, kapot. Het perkament dat erin zat, heeft hij natuurlijk wel. Teabing is radeloos en wordt opgepakt door de politie, en inspecteur Fache weet nu ook dat Langdon onschuldig was aan de moord op Saunière.

De laatste boodschap leidt naar Rosslyn Chapel in Schotland, waar ze de oma en broer van Sophie treffen (dus de vrouw en kleinzoon van Saunière). Oma legt uit dat Saunière er alles aan deed om Sophie te beschermen tegen de vijanden van de Priory, Sophie is namelijk een afstammeling van Mary Magdalene. Langdon is erg nieuwsgierig naar de plek van de Heilige Graal, maar dat wil ze niet zeggen. ‘Daar kom je vanzelf wel achter!’. En inderdaad: aan het einde van het verhaal komt hij erachter dat de plek de kleine piramide, die de Pyramide Inversée aanraakt, is. Toen Langdon daar stond, viel hij op z’n knieën en hoorde hij een vrouwenstem die wijsheden fluisterde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Da Vinci code door Dan Brown"