Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The color purple door Alice Walker

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover The color purple
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 966 woorden
  • 23 januari 2008
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
48 keer beoordeeld

Boekcover The color purple
Shadow

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk v…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwel…

In deze Pulitzer Prize-winnende roman vertelt Celie, een arme zwarte vrouw, haar levensverhaal. Vanaf haar veertiende, toen ze werd misbruikt door haar vader, tot en met haar huwelijk met `Mister , een wrede man die haar leven ondraaglijk maakte. De ontdekking dat hij jarenlang brieven van haar zusje voor haar achterhield en de liefde en eigenwaarde die ze eindelijk vond bij haar vriendin Shug, gaven haar de kracht om terug te vechten.

The color purple door Alice Walker
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
The color purple,

Inleiding;

Ik heb dit boek gekozen omdat het me aansprak toen we in de klas een stukje aan het lezen waren uit het eldorado boek. Ik hoop dat ik u door dit verslag duidelijk kan maken dat het een mooi boek is wat zo vergelijkbaar is met de werkelijkheid.

Algemene feiten over het boek;
Schrijver: Alice Walker
Titel: The Color Purple
Jaar van eerste uitgave: 1982
Periode: begin 20ste eeuw – half 20ste eeuw
Uitgever: Harcourt Brace Jovanovitch, New York, 1982


Genre;
Over het algemeen is het genre drama, maar je kunt er wel mee variëren zo
denk ik dat dit boek een sociale roman is omdat de personen de verschillende groepen mensen van onze samenleving voorstellen.
In het boek schrijft de hoofdpersoon(celie) brieven aan god en ontvangt zij brieven, dus ik denk dat je wel kan zeggen dat het ook een briefroman is.

Thema;
Het thema’s van dit verhaal zijn liefde, haat, mensenrechten en ongelijkheid.

Titelverklaring;
de kleur paars staat voor vrijheid en onafhankelijkheid. Deze twee dingen komen veel voor in het verhaal .

Opbouw;
Het verhaal is chronologisch opgebouwd met hier en daar enige Flashbacks. Het boek is geschreven in de ikvorm . Het boek is geen aaneensluitend verhaal, Celie en af en toe Nettie vertellen hun belevenissen in brieven naar elkaar en naar god.

Tijd;
Het verhaal begint als Celie 14 jaar is en het eindigt als ze 55 jaar is op Independence Day.
De tijd waarin het boek speelt is van begin 20ste eeuw tot half 20ste eeuw.


Plaats;
Het verhaal speelt zich af in het zuiden van de Verenigde Staten. Dit wordt beschreven in de boerderij van Celie. Een gedeelte speelt zich af in de Afrikaanse jungle, waar Nettie bij de inheemse stam de Olinka's woont.

Hoofdpersonen;
Celie: Een onopgeleid, 14 jaar oud zwart meisje. Ze is leergierig, maar omdat ze de oudste is, moet ze thuis op de kinderen passen en kan ze niet naar school. Ze is jarenlang seksueel misbruikt door haar stiefvader, waarvan ze denkt dat het haar echte vader is, en door haar man. In het begin van het boek vertrouwt ze niemand waardoor ze erg in de put zit, en schrijft daarom briefen aan God. Uiteindelijk verandert ze in een onafhankelijke vrouw.
Nettie: Zij is Celie’s jongere zus. Ze wil net zo hard leren als Celie. Nettie is een afwachtend persoon, die wel beslissingen durft te nemen, heeft interesse in mensen, en nog meer interesse in het geloof van zwarte mensen. Ze vindt het leuk om op Celie’s kinderen te passen. ( De kinderen van Mr. ______)
Mr. ______(Albert): Een knappe weduwnaar die met Nettie wil trouwen. Hij accepteert Celie als vrouw enkel en alleen omdat hij daar financieel voordeel van zal hebben. Mr._____ is wreed, en onaardig tegen vrouwen, vooral tegen Celie. Dat is ook de rede waarom Celie in zijn naam in het boek als streep schrijft. Shug Avery noemt hem altijd Albert. Hij heeft altijd van haar gehouden, maar mocht niet met haar trouwen.
Shug Avery: Een aantrekkelijke vrouw. Ze is een bekende blueszangeres. Shug neemt haar eigen beslissingen, dopt haar eigen boontjes en leidt haar eigen leven. Ze is een emotionele vrouw. Shug is biseksueel.


Samenvatting van het boek;
Een 14-jarig meisje genaamd Celie wordt door haar vader heel erg slecht behandeld. Hij heeft haar verkracht en mishandeld. Ze kan hierover tegen niemand praten behalve in brieven tegen god, waaruit blijkt dat ze erg diep in de put zit. Celie kon het wel erg goed vinden met haar moeder maar die overlijdt al in het begin van het boek . Er komt een oudere man langs die Nettie wil trouwen, maar in plaats daarvan geeft haar vader Celie aan hem, die haar alleen wil hebben als hij er financieel op vooruit ging. Bij die man heeft Celie het echter nog slechter want door hem wordt ze nog meer geslagen. Ze moet ook daar voor de kinderen zorgen, ze kan het eerst helemaal niet vinden met de kinderen maar later gelukkig wel. Nettie komt na een lange tijd bij Celie wonen, maar haar man stuurt haar dan weg omdat ze ruzie hebben gehad. Hij dreigde ervoor te zorgen dat Celie geen contact meer kan opnemen met Nettie. Dit doet hij dan ook. Mnr______ is al een tijdje verkikkert op een stoere blueszangeres (Shug Avery), en is helemaal opgewonden als ze in de stad komt. Shug is altijd al een groot voorbeeld geweest voor Celie, shug straalt namelijk zekerheid uit, iets wat Celie ook graag wil .Wanneer zij ziek wordt neemt mnr______ haar in huis en na een korte tijd worden Celie en Shug vriendinnen. Shug is een lange tijd weg geweest. Als zij terug komt ontdekt ze dat mnr______ alle brieven van Nettie heeft achter gehouden, En Celie maar denken dat nettie dood was . Gelukkig komt Nettie weer naar Celie toe .Zij heeft dan twee geadopteerde kinderen bij zich, wie later de kinderen van Celie blijken te zijn.
Eerst denkt Nettie dat het de kinderen van haar vader zijn maar later blijkt dat de stiefvader de echte vader is. Aan het einde van het boek is Celie een zelfstandige vrouw geworden, en is het gedrag van mnr_______ erg veranderd!
Een happy end na heel veel drama!

Mijn Mening;
Ik vond het af en toe best een raar boek. Vooral als je begint met lezen heb je af en toe wel zo iets van “waar gaat dit over” ! Het is gelukkig een erg makkelijk weg te lezen boek doordat Celie zelf niet goed Engels kan, en ik ook niet. Jammer was dat sommige stukken erg langdradig waren . Je kon in het boek erg goed de sfeer voelen en de karakters onderscheiden.
Ik zou het boek aanraden aan mensen die moeite hebben met Engelse boeken en een boek zoeken dat een beetje vlot weg leest.

bron: scholieren.com

REACTIES

B.

B.

Misschien zou je de cliffhangers en open stukken er nog bij kunnen zetten voor een nog beter boek verslag (Ook al is je boekverslag al heel goed.).
Ik wens je nog veel lees plezier.

X Badua Boldewijn een 12-jarig meisje dat erg van lezen houdt! en deze site helemaal top vindt!!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The color purple door Alice Walker"