Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

The client door John Grisham

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover The client
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1310 woorden
  • 16 oktober 2001
  • 130 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
130 keer beoordeeld

Boekcover The client
Shadow
The client door John Grisham
Shadow
ADVERTENTIE
Kopie van Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Boekgegevens:
De titel van het boek is: de Cliënt.
De auteur is John Grisham en het is vertaald door Jan Smit. Het jaar van eerste uitgave was 1991. De uitgeverij is Bruna BV te Utrecht. Het boek dat ik las was de tweede druk en het was van 1995

1.Beschrijvingsopdracht

Ik heb dit boek gekozen omdat ik al meer boeken van John Grisham heb gelezen. Daarom wou ik graag dit boek van hem lezen. Ook is er een film van gemaakt dus vond ik dat ik niet kon achterblijven en nam dit boek dus. Ik had geen verwachtingen van tevoren, want ik had nog nooit iets over dit boek gezien of gelezen.

Nu een korte samenvatting:

De bel is gegaan. Mark Sway en zijn broertje Ricky zitten in hun boomhut. Opeens stopt er een grote zwarte auto. Een dronken bestuurder komt uit de auto, in zijn hand heeft hij een rubberen slang. Hij drukt de ene kant van de slang in de uitlaat van zijn auto, hij rolt de slang uit tot aan de andere kant door het raam. Dan start hij de motor. Mark weet wat er gebeurt want hij had een man dit zien doen in een film.”Hij gaat zelfmoord plegen!”, zegt Mark. Mark kruipt naar de auto en trekt de slang uit de knalpijp, maar dan komt de man uit de auto en grijpt Mark. Hij gooit hem in de auto en zegt:”Laten we samen doodgaan.”Mark vraagt waarom de man dit doet, waarop de man antwoordt:”Het komt door het lijk, ik ben een advocaat. Mijn cliënt heeft een senator vermoord.”Mark schrikt. De man gaat verder: De FBI zoekt overal naar het lichaam van de senator en mijn cliënt heeft het in mijn garage verstopt….onder mijn boot. Barry “the Blade” is weet dat ik weet waar het lijk is. Daarom wil hij me vermoorden, maar dat zal niet lukken want het uitlaatgas zal dat eerst doen.” Omdat de man zo dronken is valt hij plotseling in slaap, Mark rende snel uit de auto. Als de man wakker wordt schreeuwt hij:”Waar ben je?”, maar Mark heeft zich verstopt in de bosjes. Daarna pakt de man een pistool en schiet zichzelf dood.


Wanneer Mark thuis komt (thuis is een woonwagen) belt hij snel de politie:”Er is een dode man in de oude straat achter het woonwagenkamp.” Daarna hangt hij snel op. Ricky was onwel geworden. Hij was in een shock en moest naar het ziekenhuis. Verscheidene agenten bezochten Mark, maar hij zei niks tegen hen. Hij was bang dat de maffia hem zou vermoorden omdat hij wist over het lijk. Mark zat in de problemen en daardoor wist hij dat hij een advocaat nodig had. Omdat hij niet veel geld had wist hij niet waar hij heen moest. Dan ontmoet hij Reggie Love. Voor één dollar was zij de advocaat van Mark.
Een dag later stond Mark volop in de krant met foto en al. Hij werd nog banger dan hij al was.

Als Mark op bezoek gaat naar zijn broertje komt er een man de lift binnen. Hij pakte zijn mes en bedreigde Mark. “Als je verteld waar het lijk is, zullen we je vermoorden”, zei de man.
Nu wist Mark zeker dat hij het niet zou vertellen

Een paar dagen later belde Mark Reggie op. Hij zei dat ze naar het huis van de man moesten gaan om te weten of het lijk er lag. Als dat niet zo was, dan was Mark veilig.
Dus gingen Mark en Reggie naar New Orleans, de woonplaats van de man. Toen ze er kwamen zagen ze enkele mannen die het lijk probeerden op te bergen. Snel belde Reggie de politie.De mannen werden opgepakt. Doordat Mark alles vertelde werd ook Barry “the Blade” opgepakt.

Mark, Ricky en hun moeder kregen een nieuwe identiteit en werden verhuisd naar Australië. Ze hadden nooit meer last van de maffia.

2.Leesbeleving

Onderwerp

Het onderwerp werd mij al snel duidelijk want in het eerste hoofdstuk probeerde een advocaat zich al te vermoorden. Daardoor wist ik dat het over misdaad ging. Het onderwerp was erg spannend want er werden mensen vermoord, gevolgd en bedreigt.
Over dit onderwerp heb ik uiteraard vaak nagedacht want het is continu op televisie. Dat misdaad slecht is en niet loont wordt duidelijk uitgelegd, dus ik ben niet van gedachte veranderd.

Gebeurtenissen

De belangrijkste gebeurtenis was dat Mark het hele verhaal hoorde van de man die zichzelf wilde vermoorden. De gebeurtenissen vond ik erg spannend omdat er telkens om mensenlevens gingen. De gebeurtenissen maakten veel indruk op mij omdat je mee gaat voelen met de hoofdpersoon. Als de hoofdpersoon met de dood bedreigd wordt dan denk je zelf ook: ”Als dat maar goed gaat.”


De indrukwekkendste gebeurtenis was voor mij toen Mark bedreigt werd door de maffia, het was even spannend of hij het zou overleven.
De gebeurtenissen hebben me niet echt aan het denken gezet want het is een beetje onwaarschijnlijk dat een jongetje zo’n beetje de halve maffia oprolt en zogenaamd nooit meer last van hun heeft als ze in Australië zijn.
Er is steeds een dreigende sfeer in het verhaal, want telkens worden er mensen met de dood bedreigd.
In het verhaal waren er weinig open plekken dus kon ik zelf niet zoveel fantaseren.

Hoofdpersoon

Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken want zij wordt steeds met de dood geconfronteerd, maar door hem is de moord wel opgelost, dus dat is weer iets positiefs. Misschien wil ik toch wel wat op de hoofdpersoon lijken.
De goede eigenschappen van de hoofdpersoon zijn dat hij veel moeite doet om de man geen zelfmoord te laten plegen en hij is erg goed voor zijn broertje. Hij bezoekt hem heel vaak in het ziekenhuis. Slechte eigenschappen zijn niet echt naar voren gekomen in het boek.
De gedachten van de hoofdpersoon waren erg begrijpelijk want hij was erg bang en dat is ook vrij normaal als je bedreigd wordt.
Zelf was er nog vrij veel in te vullen over het karakter van de hoofdpersoon, want dit werd niet echt behandelt.

Samenvattend eindoordeel

Ik vind het een goed boek, omdat er steeds spanning is. Iedere vijf bladzijden gebeurt er wel iets spannends. Dit boek past goed in mijn leesgeschiedenis omdat ik vaak boeken lees die verfilmd zijn. Juist omdat ze verfilmd zijn moeten ze wel goed zijn.
Ik vind dit zeker een aanrader voor klasgenoten maar het is een vrij dik boek, dus voor degene die boeken erg saai vinden is het niks.


3.Tekstbestudering

Beschrijving van de hoofdpersoon

Naam: Mark Sway.
Leeftijd: 11 jaar oud
Bezigheden: Hij gaat naar school, meer wordt er niet vermeld.
Karakter: Hij wil mensen graag helpen en hij is erg goed voor zijn broertje. Hij veranderd niet in het verhaal

Thema van het boek

Het belangrijkste onderwerp is misdaad, de hele tijd gebeuren er dingen die niet door de beugel kunnen. Ook legt het boek duidelijk uit dat misdaad niet loont, en dus zit er een boodschap van de schrijver in.

Titelverklaring

De titel, de cliënt, is de verhouding tussen de twee hoofdpersonen. Een bijzondere verhouding want je komt het niet vaak tegen dat een advocate een jongen van elf als cliënt heeft en al helemaal niet als die jongen zelf de juridische hulp heeft opgezocht. Deze titel past ook op een andere manier bij het verhaal want de Jerom Clifford heeft als Muldanno als cliënt. Als dit niet zo was geweest, zou Clifford geen zelfmoord hoeven plegen en zou het hele verhaal anders gelopen zijn.

Tijd & tijdsduur

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is rond deze tijd, want er wordt gebruik gemaakt van geluiddempers op pistolen, mobiele telefoons, personages roken en drinken enzovoort.

Hoeveel tijd er in het boek verstrijkt is niet duidelijk maar ik ga er van uit dat een week of twee is, precies kan ik dat niet zeggen want het wordt niet in het boek vermeld.

REACTIES

M.

M.

er zit geen figuurlijke betekenis in, want het boek heet De Client en dat is simpelweg de relatie die de moordenaar heeft met zijn advocaat.

het moet niet moordenaar zijn maar mark met zijn advocaat . hij is niet de moordenaar

17 jaar geleden

P.

P.

Ik vond het een top boekenverslag ookal zaten er een paar grammatica foutjes in. Maarjah niks is perfect

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The client door John Grisham"