ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Auteur
John Grisham

Titel
The chamber

Ondertitel
n.v.t.

Verschenen in
1994

Aantal blz.
600

Leestijd
ongeveer 10 uur

Uitgelezen op
van 29 november tot 11 december

Verwachtingen vooraf
Mijn verwachtingen zijn positief. Dit komt doordat ik al eerder een boek van John Grisham heb gelezen. Dat boek heeft mij aangesproken, het genre was goed en de schrijfstijl ook. Ik heb in de bibliotheek gezocht naar een goed boek. En toen kwam ik een rijtje boeken van John Grisham tegen. Dit boek vond ik het interessantst, dus heb ik dit boek gekozen.
Op de achterkant van het boek staat dat het over een man gaat die in de doden cel zit. De advocaat die hem eruit wil krijgen is zijn kleinzoon.

Eerste reactie achteraf

Ik vind dit werk:
			Niet	Een beetje	Erg
Spannend X
Meeslepend X
Grappig X
Realistisch X
Fantasierijk X
Interessant X
Origineel X
Goed te begrijpen X


Dit werk heeft mij aan het denken gezet. Ja.
Ik heb iets aan dit werk gehad. Ja.

Dit werk spreekt me wel aan, omdat ik het een interessant onderwerp vind. Dit komt door de advocatuur, de criminele aspecten en de geniale denkwijzen van de schrijver.

Korte samenvatting van de inhoud
Hert boek gaat over de bomaanslag op een advocaten kantoor. De aanslag is bedoeld geweest om Marvin Kramer te doden. Dit mislukt, maar zijn twee zoontjes van 5 (Josh en John) komen wel om het leven.
Marvin is een joodse advocaat en getrouwd met Ruth. Ze wonen in Mississippi. Na de aanslag raakt Marvin beide benen tot aan zijn knie kwijt. Marvin draait door, komt in een verzorgingstehuis terecht en scheidt van Ruth. Later pleegt hij zelfmoord.
Het boek gaat eigenlijk meer over een van de daders van de bomaanslag. Sam Cayhall. Hij werkt samen met nog twee ander mannen, Jeremiah Dogan en Rollie Wedge. Alle drie de mannen zijn lid van de ku klux Klan. Dogan wilde dat de aanslag gepleegd werd, en had daarbij drie mensen nog nodig. Hij was zelf de man met het geld, Wedge was de bommenexpert en Sam was de man die de buurt kende.
De aanslag wordt gepleegd op 20 april.
Mensen hebben Sam gezien bij het gebouw. Sam wordt als enige opgepakt. Het eerste onderzoek begint. Dankzij een wond op zijn voorhoofd, waar glas in zit van het gebouw, wordt er bewezen dat hij bij de aanslag was. Hij wordt veroordeeld tot een celstraf, maar omdat men weet dat hij dit niet alleen heeft gedaan, wordt er verder gezocht.
Bij de tweede zitting wordt Dogan opgepakt, maar weer vrijgelaten doordat er een corrupte advocaat, tevens lid van de Klan, de jury heeft omgekocht. Helaas is er een vrouw bij, met een tweeling zoontje, die even naar Marvin kijkt, die was er voor de eerste maal bij, en zij vindt dat Sam veroordeeld moet worden.
Er komt een nieuw onderzoek. Dit is alweer 10 jaar na de aanslag. Sam wordt veroordeeld tot de dood, Dogan gaat vrijuit en de naam Wedge wordt niet genoemd. Sam moet nu gaan wachten tot het vonnis wordt uitgevoerd.
Het advocaten kantoor Kravits & Bane gaat Sam gedurende die tijd begeleiden, om een manier te vinden om hem er nog uit te halen. Bij dit kantoor werkt Adam Hall. Een onbekende advocaat, waar ze de achtergrond verder niet van kennen. Als ze dit gaat zoeken blijkt dat Adam de kleinzoon van Sam is. De vader van Adam heeft na de aanslag de achternaam verandert en er nooit meer iets van gezegd. Adam was drie jaar oud toen de aanslag werd gepleegd. Hij is te weten gekomen over Sam op de begrafenis van zijn vader. Een tante heeft het hem verteld.
Adam wil Sam gaan verdedigen. En het mag. Zijn eerste confrontatie met Sam is moeilijk voor Adam. Hij zal hem moeten vertellen dat hij Alan Cayhall is. (Adam heette eerst Alan) Dit is niet nodig, want Sam had hem al herkend.
Er volgt een zware tijd voor beide heren. Er moet veel verteld worden. Sam wil wel praten met Adam, maar op de voorwaarde dat Adam alles vertelt over de familie. Dit akkoord gaat Adam aan.
Sam vertelt echter niet wie hem geholpen heeft. En Adam kan nog niet verder. Maar als hij aan het zoeken is, komt hij bij Dogan uit. Zodra hij dit weet, wordt er een aanslag geplaagd op de familie Dogan door Wedge, en alle leden van het gezin zijn dood. Wedge heeft dit gedaan om de sporen te wissen. Maar Sam houdt nog steeds zijn mond.
22 jaar na de aanslag is een nieuwe rechtszaak. Dit is 4 weken voordat Sam naar de gaskamer toe moet gaan.
De rechtszaak ziet er niet goed uit voor Sam. Mensen konden bellen en zo hun mening geven over de veroordeling. Ruim 70 % vindt dat Sam dood moet gaan.
Dit gebeurt ook. 23 jaar na de aanslag. Sam krijgt de kans nog om afscheidt te nemen van zijn familie en om 12 uur precies wordt de gaskraan opengezet.
Sam is dood, Wedge loopt nog vrij rond. Er zijn nog veel vragen over.

De hoofdpersonen zijn
Marvin Kramer, dit is de joodse advocaat waarop een aanslag wordt gepleegd. Hij overleeft de aanslag, maar verliest zijn benen. Hij komt terecht in een psychiatrische inrichten als hij scheidt van zijn vrouw en hij hoort dat de moordenaar wordt vrijgesproken. Hierna pleegt hij zelfmoord.
Ruth Kramer, dit is de vrouw van Marvin. Ze gaat na de scheiding bij haar ouders wonen.
Josh en John Kramer, dit zijn de zoontjes van Marvin en Ruth. Ze komen om bij de aanslag. Op dat moment zijn ze vijf jaar oud. Het was totaal niet de bedoeling dat zij dood gingen, maar voordat ze naar de peuterschool wedren gebracht door Marvin, waren ze nog even op het kantoor van hun vader. Dit is net op het moment dat de bom ontploft.
Jeremiah Dogan, dit is de planner van de aanslag. Hij is de man met het geld en de slimme trucjes om uit de gevangenis te komen. Hij komt om bij een aanslag die op hem gericht was, samen met zijn gezin.
Sam Cayhall. De hoofdpersoon van het verhaal. Hij komt in de dodencel te zitten, en vertelt niets. Hij wordt 23 jaar na de aanslag gedood in de gaskamer.
Rollie Wedge is de man die de bommen kan maken. Hij loopt nog vrij rond.
Adam Hall, de kleinzoon van Sam. Hij probeert Sam uit de doden cel te krijgen. Dit lukt helaas niet. Adam verteld Sam wel alles over zijn familie, en laat hem is contact komen met Adam's zusje Carmen. Er ontwikkelt zich een goede band tussen de opa en de kleinzoon.

Dit verhaal speelt zich af tussen 1964, dit is het moment dat Marvin Kramer zijn advocaten kantoor begint, en 19
Het speelt zich af in mississippi, Chicago en Memphis.
Het probleem waar de hoofdpersoon mee zit is dat hij is de dodencel terecht is gekomen, en er niet uit kan. Hij wordt gedood.

Mijn mening
Het onderwerp is zeer interessant. Zeker omdat het niet in Nederland gebeurt. Er zijn veel verschillen tussen het Nederlandse rechtssysteem en het Amerikaanse.
Het onderwerp was niet herkenbaar, omdat ik zelf niet in zo'n situatie heb gezeten. En niemand in mijn omgeving.
Ik ben door dit boek wel aan het denken gegaan. Maar dat deed ik al over dit onderwerp.
De mening in dit boek, dat de man ter dood werd gesteld, vind ik een goede mening. Hij heeft meegeholpen met de planning, waardoor en twee kinderen zijn omgekomen. Als dit in Europa zou gebeuren, bijvoorbeeld bij Dutroux, dan mogen ze hem ook dood maken.
Het onderwerp wordt met de juiste diepgang behandeld.
Ik lees vaker van dit soort boeken. En ook van deze schrijver.

De belangrijkste gebeurtenis vind ik dat Sam in de gaskamer om het leven wordt gebracht.
Alle gebeurtenissen zouden zo gebeurd kunnen zijn. Ik geloof dit verhaal helemaal, ook al weet ik dat het verzonnen is, het berust wel op waar gebeurden verhalen en regels.
De afloop heb ik intensief ervaren. Eerlijk waar, ik heb gehuild toen Sam in de gaskamer zat. Ik had het niet verwacht.

De personen waren levensecht. Met menselijke gevoelens en gedachten. Allemaal logisch te begrijpen. En heel goed in te leven.
Er zaten geen echte eigenschappen in waarbij ik denkt dat ik ze ook heb. Maar misschien dat een ander dat beter kan zeggen.
Het waren wel positieve eigenschappen die in het einde van het boek naar voren kwamen.

Het boek was niet moeilijk te begrijpen en ook niet moeilijk te lezen. Dit komt denk ik wel door mijzelf, want ik ken de manier waarop de schrijver werkt, en ik lees vrij regelmatig engels talige boeken. (Niet voor mijn lijst, want ik vind het niet leuk om een boek te analyseren.)
Het boek is spannend op zijn eigen manier. Je weet namelijk niet hoe het eindigt. Je verwacht namelijk dat Sam vrijgelaten wordt. Het is immers een man van in de zeventig.
De afloop vind ik daarom onbegrijpelijk. Maar aan de andere kant ook weer niet, want Sam is een misdadiger, en je moet niet naar leeftijd kijken, maar naar de daden.

Het taalgebruik was goed te begrijpen. Geen echt lastige woorden. De zinnen liepen ook lekker, dus het was vlot te lezen.
De gebeurtenissen zijn helder en duidelijk verteld en ik kon me goed inleven in de situatie.
Er zijn weinig dialogen geweest, het wordt meer verteld. Maar dat is ook heel goed. Je moet het van een afstandje bekijken.
Een mooie zin vind ik als Sam tegen Adam zegt:
I'll die a very proud man, son, because of you. Dit zegt Sam als hij de gaskamer inloopt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

T.

T.

ik lees net de eerste zin van deze samenvatting en die klopt niet er staat dat het de bedoeling was Marvin Kramer te doden. dit is echter niet zo. de aanslag was alleen bedoeld om angst in te boezemen bij de joden. verder op staat ook dat mensen konden bellen en dat 70% voor een executie was dit klopt ook niet. Adam had namelijk dat centrum opgericht met zijn baas die naar de gouverneur te bellen om te zeggen dat ze hem juist NIET dood wouden hebben! dat was die 70%!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast