Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Assistant door Bernard Malamud

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover The Assistant
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 593 woorden
  • 21 mei 2005
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
69 keer beoordeeld

Boekcover The Assistant
Shadow
The Assistant door Bernard Malamud
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Een aantal bibliografische gegevens:

De naam v/d auteur is Bernard Malamud
De titel is The Assistant
De uitgever is Chatto & Windus
Het is in Londen uitgegeven
Voor het eerst in het jaar 1959
Er staat niet welke druk het is
Het boek heeft 226 bladzijden

2. Een korte samenvatting:

The Assistant gaat over Morris Bober, de eigenaar van een kruidenierswinkel in New York. Hij, zijn vrouw Ida en zijn dochter Helen zijn Joods. Morris is uit een concentratiekamp naar Amerika gevlucht. De kruidenierswinkel is bijna failliet en Morris wil hem verkopen , maar er zijn geen kopers. Op een nacht wordt Morris overvallen door 2 mannen, die hem beroofde van zijn laatste geld. Een v/d daders heeft spijt van zijn daad, Frank Alpine. Op een dag gaat Frank naar de winkel van Morris om hem te vragen om een baan. Hij krijgt de een baan omdat Morris niet bij krachtte is al het werk zelf te doen. Frank krijgt niet veel loon en steelt af en toe uit de kassa. Frank is verliefd op Helen en omgekeerd, maar iedereen is daarop tegen. Ze ontmoeten elkaar stiekem in de bibliotheek. Frank verkracht Helen en ze wil niks meer met hem te maken hebben. Frank bekend tegenover Morris dat hij geld stal uit de kassa en dat hij de overval had gepleegd. Frank weet het goed te maken door iedereen te redden van de dood door een brand veroorzaakt door een gaslek. Hij help Morris later met het opbouwen v/d winkel. Een naastgelegen winkel brand af en de eigenaar wil Morris winkel kopen. Morris overlijdt een paar dagen later in het ziekenhuis. Frank wordt Joods, maar tussen hem en Helen groeit niks meer.

3. Het thema van het boek:

Rassenhaat


4. Hoe is het thema uitgewerkt:

Ik vind het goed uitgewerkt, omdat Frank eerst tegen Joden was maar zijn mening was niet gebaseerd op feiten. Later kwam hij tot inzien dat zijn haat tegen joden nergens op sloeg en werd hij zelf joods.

5. Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven:

Uit het perspectief van een joodse vluchteling die in een vreemd land komt en die daar allerlei obstakels tegen komt die hij moet overwinnen (zoals racisme) maar die zich uiteindelijk nestelt en geaccepteerd wordt. Ik vind het perspectief mooi uitgelegd in het verhaal.
Citaten: `What will help me is if my goddam father drops dead` blz.67
`Suffering, he thought, is like a piece of goods. I bet Jews could make a suit of clothes out of it` blz.204

6. Verwachtingen voor het lezen vergelijken met de conclusie na het lezen:

Voor het lezen van het boek wist ik niet precies wat ik ervan moest verwachten, omdat ik de beschrijf van het boek achterop een beetje vaag vond en ik wist niet precies hoe de schrijver dit onderwerp uit zou werken. Maar na het lezen en tijdens het lezen van het boek sprak het boek me toch wel erg aan omdat het zeer aangrijpend en realistisch is geschreven en omdat er niet een happy end aan zit, wat ik altijd zo standaard vind, want in het echte leven loopt ook niet alles goed af.

7. In welke tijd speelt het verhaal zich af:

Het begint in de oorlogsjaren (1940-1945) dan vlucht Morris naar Amerika, en het verder verloop in de jaren `50 en `60, want in die tijd was er nog veel ongelijkheid tussen de rassen en het was een onrustige tijd zo vlak na de oorlog.


8. Hoe is het verhaal verteld:

Het verhaal is chronologisch verteld, want de gebeurtenissen die beschreven worden in het boek worden in een tijdlijn verteld en daarbij zijn geen flashbacks of flashforwards.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Assistant door Bernard Malamud"