Heb jij stress over je studiekeuze? Of ben je er nog niet zo mee bezig? Laat het ons weten in het studiekeuze-onderzoek. Wij zijn benieuwd hoe we jou beter kunnen helpen!

 

Naar de vragenlijst

ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

A. Zakelijke gegevens
1. Titel Dead line
2. Schrijfster Rachel Ward
3. Uitgever Lemniscaat, 1e druk
4. Aantal blz. 285
5. Soort boek Fictie, Thriller
6. Waarom dit boek: Ik heb dit boek gekozen omdat het heel anders is dan de meeste boeken die ik tot nu toe gelezen heb. Na het lezen van de korte inhoud dacht ik, wow wat een spannend en bijzonder boek, dit wil ik echt graag lezen.
B. Inhoud
Jem is een meisje van 15 jaar, ze woont in Engeland bij een pleeggezin. Haar moeder is overleden aan een overdosis toen Jem zeven was. Zij kan de sterfdatum van mensen zien, daarom wil ze geen vriendschappen sluiten en voelt ze zich vaak eenzaam en vertrouwt ze niemand. Op een dag ontmoet ze Spider, een lange donkere jongen. Ze worden vrienden en spijbelen veel samen. Zijn moeder is er vandoor gegaan, daarom woont Spider nu bij zijn oma. Zijn oma is spiritueel, hij vindt haar maar een oude heks. Zij is de enige die kan zien dat Jem aura’s kan lezen.
Spider heeft besloten naar the London Eye te gaan, een groot reuzenrad. Alleen Jem heeft gezien dat zijn sterfdatum heel dichtbij komt dus besluit ze mee te gaan. Als ze daar zijn ziet ze iets doodengs, iedereen bij de London Eye heeft als sterfdatum vandaag. Ze rennen weg en daarna blijkt daar een terroristische aanslag te zijn gepleegd. Doordat gezien is dat zij weg zijn gerend worden ze nu gezocht als mogelijke daders. Ze stelen een auto, pakken wat spullen en vertrekken. Ze rijden lang door, slapen wat en gaan dan lopend verder. Ze willen naar Weston maar hebben toch een auto nodig, Spider probeert er een te stelen alleen wordt hij gepakt door de politie.


Jem staat er alleen voor, uiteindelijk komt ze in een kerk terecht waar ze mag blijven. De politie komt haar ondervragen, alleen als ze Spider mag zien zal ze antwoord geven.
Ze krijgt hem te zien maar ziet dat het zijn sterfdag is 15-12-2009. Omdat ze alleen willen zijn rennen ze naar boven het dak op. Spider loopt over een muurtje, Jem wil dat niet maar het is al te laat, hij valt en overleeft dit niet. Jem strooit samen met de Oma van Spider in Weston zijn as uit over zee. Ze gaat terug naar haar pleeggezin en blijkt zwanger van Spider. Uiteindelijk verhuist Jem naar Weston samen met haar zoontje Adam, die goed kan tekenen. Hij maakt een tekening van Jem en zichzelf op het strand met daarop Jem’s eigen sterfdatum.
C. Mijn mening over het boek
Het is een erg spannend boek met veel actie erin, indrukwekkend, onrealistisch maar ook emotioneel en romantisch. Indrukwekkend omdat er een terroristische aanslag wordt gepleegd waar veel mensen komen te overlijden en ook omdat de hoofdpersoon de sterfdatum kan zien van andere mensen.
Doordat er meerdere mensen spiritueel zijn is het voor mij wel een beetje onrealistisch, dit komt waarschijnlijk ook omdat ik niemand ken die spiritueel is. Wel is het hierdoor een heel origineel boek.
Het boek is niet moeilijk te lezen omdat er niet veel personages in voor komen en omdat de hoofdpersonen ongeveer net zo oud zijn als ik en ik me daardoor makkelijker kan verplaatsen in het verhaal. De situaties in het boek zijn minder herkenbaar, Zevenaar is geen grote stad en er komen maar weinig toeristen.
Emotie en romantiek komen gelukkig ook voor, de hoofdpersonen worden verliefd maar worden ook uit elkaar gehaald, als eerste bij een arrestatie maar later definitief doordat één van de hoofdpersonen overlijdt.


D. Dagboek van Jem (4)
Lief dagboek,
Ik heb iets heel engs meegemaakt. Ik was samen met Spider naar the London Eye en iedereen had dezelfde sterfdatum. We waren net op tijd weggerend want even later werd er een terroristische aanslag gepleegd. Ik denk niet dat ik dat ooit ga vergeten.
Ik vind het echt stom dat ik sterfdatums kan zien want nu denken ze dat ik misschien de dader ben van de aanslag. Daarom gaan we vluchten. De oma van Spider wil dat ik hem bescherm, maar dat kan ik helemaal niet. Zijn sterfdatum staat vast en hij komt steeds dichterbij.

Lief dagboek,
Ik voel me zo alleen zonder Spider. Ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb nu een nacht in een weiland geslapen en ik vond het eigenlijk wel heel erg griezelig in mijn eentje.
Een hond heeft al mijn eten opgegeten uit mijn rugzak. Ik heb nu erg veel honger.
Ik hoop dat ik Spider snel weer kan zien, ik mis hem zo verschrikkelijk.

Lief dagboek,
Ik heb onderdak gevonden in een kerk, voorlopig mag ik hier blijven. Er wordt goed voor me gezorgd, ik krijg te eten en drinken en slaap weer in een bed.
De politie weet waar ik ben, ze willen me wat vragen stellen maar ik ga geen antwoord geven. Ze mogen niet weten dat ik datums kan zien. Ik wil alleen dat Spider vrij komt zodat we samen naar Weston kunnen en daar nog even lekker kunnen doen wat we zelf willen. Hij kan er niks aan doen dat we zijn weggerend, het is allemaal mijn schuld dat Spider vastzit. Ik mis hem heel erg.

Lief dagboek,
Wat is er veel gebeurd en wat heb ik weinig geschreven. Waar moet ik beginnen……ik ben zwanger van Spider…maar Spider is er niet meer, ik wil de baby wel houden maar kan ik dit alleen? Zo blijf ik wel altijd een deel van hem bij me houden, ik hield echt zo veel van hem. Ik wil heel graag naar Weston verhuizen omdat we daar samen naar toe zouden gaan, daar wil ik weer gelukkig worden met ons kind.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

P.

P.

op welke datum word spider gekremeerd?

10 jaar geleden

D.

D.

is niet bekend gemaakt in het boek

9 jaar geleden

P.

P.

waarneer was de eerst uitgave van het boek en de druk?

9 jaar geleden

J.

J.

in engeland 2008

nederland en belgië 2009

6 jaar geleden

N.

N.

wat was het voor vliegtuig

9 jaar geleden

P.

P.

wat is ookal weer spider's echte naam?

9 jaar geleden

B.

B.

Spiders echte naam is Terry.

9 jaar geleden

B.

B.

Ze gaan helemaal niet naar boven om alleen te zijn ! Jem gaat naar boven omdat ze denk dat als zijn dood is dat er dan geen nummers meer zijn dus dat Spider dan niet dood gaat. Maar Spider houd haar tegen, en valt dan zelf perongeluk...

9 jaar geleden

L.

L.

Het boek is fantastisch! ik hoop op meer boeken zoals deze ondertussen ook al de chaos gelezen!

9 jaar geleden

A.

A.

waar gaan jem en adam op het einde wonen ? ik heb het boek niet meer.

9 jaar geleden

K.

K.

ze woont op het eind in Weston

9 jaar geleden

E.

E.

Hoe heet de pleegmoeder van Jem?
( En wat zijn de bijpersonen? )

9 jaar geleden

H.

H.

de pleegmoeder van Jem heet Karen, die zelf ook nog maar drie jaar heeft....

9 jaar geleden

L.

L.

dit is echt een heel heel heel goed boek!!! ik doe er zelf ook een boekverslag over... wat is eigenlijk de genre??? ik kan dat helemaal nergens vinden :-(

9 jaar geleden

F.

F.

Jem kan geen aura's lezen, dat kan de oma van Spider ;)

9 jaar geleden

D.

D.

het genre is psychologische misdaad thriller ;)

9 jaar geleden

A.

A.

de eigenschapen van de hoofd personen staan nergens!

9 jaar geleden

D.

D.

@een paar mensen onder mij,
inderdaad, een paar dingen in dit verslag kloppen niet. Ook dat Jem niet over het muurtje wilt lopen, klopt ook niet! Jem loopt eerst over het muurtje, alleen dan komt Spider naar boven om haar tegen te houden!

9 jaar geleden

L.

L.

Wat zijn de twee tijden en wat is de ruimte van het boek? ;D Voorderest zijn er een paar fouten maar toch heel handige samenvatting!! & heel ontroerend boek ; **

9 jaar geleden

L.

L.

Wat is de plaats van uitgavve?

9 jaar geleden

Z.

Z.

hoe heette het meisje ook alweer wat jem tijdelijk onderbracht, waarvan de vader politieagent was? en die ene man die hen een tijdje achterna gezeten heeft heette die tattookop?

9 jaar geleden

P.

P.

Dat meisje heette britany

9 jaar geleden

L.

L.

wat is de volledige naam van Jem?

9 jaar geleden

A.

A.

Jem rent niet naar het dak om alleen te zijn met Spider. Ze rent naar het dak omdat ze zelfmoord wil plegen. Ze dacht dat als ze dat zou doen Spider niet zal doodgaan. Uiteindelijk haalt Spider haar over om het niet te doen en loopt nog een beetje over het muurtje en dan valt hij waardoor hij doodgaat.

9 jaar geleden

F.

F.

Weet iemand Jem's achternaam?

9 jaar geleden

F.

F.

ze heet Jemma volgens mij. maar alleen d'r achternaam weet ik niet.

9 jaar geleden

J.

J.

ja de naam van haar staat er niet in.
maar verder was het wel een heel leuk boek om te lezen

9 jaar geleden

J.

J.

Mooi :)
De chaos (deel 2) is ook super stoer :)

8 jaar geleden

A.

A.

Wij gaan hier verslag over maken.
heb nog niet gelezen. maar het lijkt me super spannend.

8 jaar geleden

I.

I.

Jem's achternaam is Marsh (blz 52)

8 jaar geleden

D.

D.

Superleuk boek ! Haar aam is toch officieel Jemma ? Maar kzat op internet te kijken toen stond ergens ; ik wist niet dat Spider blank was. Is hij nu blank ? n wat is de achternaam van Terry ''Spider''

7 jaar geleden

O.

O.

Spider heeft een donkere huidskleur.

5 jaar geleden

H.

H.

Dit is echt een heel leuk boek. Alleen Jem en Spider gaan niet naar t dak om alleen te zijn, ze wilt zelfmoord plegen en dan komt Spider achter haar aan.. De Chaos en Oneindig zijn ook leuke delen! Jammer dat dat het laatste deel was..

7 jaar geleden

S.

S.

super leuk boek! ook de andere delen!
:)

7 jaar geleden

M.

M.

wie is de uitgeverij en inwelk jaar

6 jaar geleden

F.

F.

Wanneer stierf jem haar echte moeder?

6 jaar geleden

A.

A.

10 - 10 - 2001

6 jaar geleden

R.

R.

wat zijn de bijpersonen en want zijn hun eigenschappen?

5 jaar geleden

A.

A.

is dat stuk "lief dagboek" letterlijk uit het boek

4 jaar geleden