Northanger Abbey door Jane Austen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1231 woorden
  • 24 juli 2007
  • 47 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 47 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1798
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Northanger Abbey
Shadow
Northanger Abbey door Jane Austen
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Zakelijke gegevens
Schrijver: Jane Austen
Titel: Northanger Abbey
Titelverklaring: Northanger Abbey is de plaats waar de familie Tilney woont, en waar Catherine heengaat nadat ze is uitgenodigd door de vader van haar geliefde. Deze plaats is tevens de plek van een belangrijk aantal gebeurtenissen in het leven van Catherine Morland.
Thema van het boek: Het liefdesleven van een onervaren 17-jarig meisje in de 19e eeuw.

Samenvatting:

1. Vertelsituatie
Het verhaal wordt verteld door een auctoriale verteller. Vaak neemt de auteur een pauze in het verhaal en spreekt dan de lezer toe, licht een personage toe of legt het belang uit dat bepaalde informatie gegeven wordt.


2. Hoofdpersonen
Catherine Morland: is de hoofdpersoon van het boek. Catherine is zeventien jaar oud en houdt erg van lezen. In het begin van het boek als ze in Bath is voelt ze zich eenzaam, omdat zij en mevrouw Allen nog niemand kennen. Later is ze heel blij dat ze Isabelle ontmoet en dat zij vanalles samen doen en delen. Catherine is een beetje naïef en onervaren, dit blijkt uit het feit dat ze niet doorheeft dat Catherine alleen maar met haar bevriend wil zijn om met haar broer, James te trouwen. Ze heeft ook niet in de gaten dat ze John Thorpe aan het lijntje houdt en dat hij haar leuk vindt.

Mrs Morland: is de moeder van Catherine. Ze zorgt erg goed voor haar kinderen en heeft het ook goed in de gaten dat Catherine verdrietig is als ze terug komt uit Northanger Abbey. Dan probeert ze haar te helpen.

Mr en Mrs Allen: zorgen voor Catherine tijdens haar verblijf in Bath. Het zijn vrienden van de familie Morland. Mrs Allen is erg gehecht aan “acquaintances” binnen de hogere kringen.

James Morland: is de broer van Catherine, ze kunnen goed met elkaar opschieten. Er wordt hem uiteindelijk een gebroken hart bezorgd door Isabelle omdat zij hun verloving verbreekt.


Isabelle Thorpe: is/was de beste vriendin van Catherine. Ze is erg mooi en ze heeft een verloving met James die ze uiteindelijk verbreekt, omdat ze geïnteresseerd is in Captain Tilney. Ze maakt misbruik van Catharines vriendschap en James’ liefde.

John Thorpe: is de broer van Isabelle. Hij is de vriend van James en verliefd op Catherine, alleen vindt Catherine hem niet leuk. Hij probeert op allerlei slinkse manieren Catherine voor zich te winnen.

Henry Tilney: spreekt met Catherine in Bath waarneer Cahterine Isabelle nog niet kent. Catherine is meteen verliefd op hem. Hij vindt haar ook leuk, maar het wordt hen beiden op veel manieren bemoeilijkt om bij elkaar te zijn.

Eleanor Tilney: is de zus van Henry en wordt later in het boek een vriendin van Catherine.

General Tilney: is de vader van Eleanor, Henry en Captain. Hij vindt Catherine een geschikte huwelijkskandidaat voor zijn zoon Henry, maar als hij ontdekt dat Catherine niet veel geld heeft ziet hij daar vanaf.

Captain Tilney is de broer van Henry en Eleanor. Hij is een charmeur die geen enkele dame
goed genoeg voor zichzelf vindt. Hij zorgt ervoor dat Isabelle haar verloving met James verbreekt en laat haar eindigen zonder echtgenoot.

3. Tijd, plaats, en het verhaal

Tijd: Het verhaal speelt zich af in de 19e eeuw. Tussen het begin en het eind van het verhaal zitten een paar maanden. Het verhaal is chronologisch verteld en er zitten geen flash-backs in het verhaal.

Plaats: Het verhaal speelt zich achtereenvolgens af in Fullerton, Bath en Northanger Abbey.

Het verhaal:
Catherine Morland, die uit een welgestelde familie van een dorpsgeestelijke komt, wordt uitgenodigd om een tijd naar Bath te komen door haar rijke vrienden, Mr. en Mrs. Allen. In Bath ontmoet zij Isabella Thorpe, een verfijnde jonge vrouw wiens broer John bevriend is met de broer van Catherine; James Morland. Isabella moedigt de interesse van Catherine in romantische fantasieën en horrorboeken aan. Nadat Isabella en James Morland zich verloven, probeert zij om een romance tussen Catherine en haar onverantwoordelijke broer, John Thorpe te creëren. Maar Catherine is meer geinteresseerd in een jonge geestelijke die ze heeft ontmoet, Henry Tilney, de zoon van Generaal Tilney van Northanger Abbey. Hierdoor wordt Catherine bevriend met de zus van Henry Tilney, Eleanor. Onder de illusie (die door John Thorpe wordt bevorderd) dat Catherine rijk is, nodigt Generaal Tilney haar uit om in Northanger Abbey te verblijven. Daar slaat de verbeelding van Catherine op hol: zij wordt overtuigd dat Northanger Abbey de plaats is van een gotische novelle en dat Generaal Tilney zijn vrouw heeft vermoord. Zij wordt vernederd wanneer Generaal Tilney plotseling uit Londen terugkeert en haar gebied om de abdij te verlaten. Deze actie is gebaseerd op een ander vals bericht van John Thorpe, die beweert dat Catherine totaal geen rijkdom heeft en de Generaal bedrogen heeft.

Ondertussen, heeft de broer van Henry Tilney, Captain Tilney, met Isabella Thorpe geflirt en haar ertoe gebracht om haar verloving met James Morland af te breken. Maar Kapitein Tilney wil uiteindelijk toch niets met de plannende Isabella, en zij eindigt zonder een echtgenoot. Het breken van de verloving brak het hart van James. Hij schrijft een brief aan zijn zuster in Northanger en zij is geschokt door de acties van Isabelle. Dan ontvangt Catherine een brief van Isabelle dat zij zo droevig is zij de overeenkomst brak en of Catherine een goed woord voor haar zal doen bij James. Catherine is droevig; Isabelle was alleen maar bevriend met haar omdat zij met James wilde trouwen. De Generaal is erg teleurgesteld dat Catherine niet zo rijk is als dat hij dacht zij was. Catherine moet Northanger onmiddellijk verlaten en zij gaat gelijk naar huis. Na een paar dagen komt Henry naar haar huis in Fullerton. Daar verklaart Henry het misverstand aan de familie van Catherine, hierna kan het huwelijk wat zij beiden hebben gewenst definitief plaatsvinden.

Mijn mening: Toen we de opdracht kregen om een boek voor 1900 te lezen was ik niet erg opgetogen. Het leek mij niet mogelijk dat er Engelse boeken bestonden uit die tijd die ook maar enigszins boeiend zouden zijn. Uit de boekenkast heb ik dan ook maar op de wilde gok een boek geplukt en ben dit met wat tegenzin (eerlijk is eerlijk) gaan lezen. Nadat ik mijn kennis over Jane Austen weer had opgehaald, dat ze een afgezonderd leven had geleid etcetera, werd mijn wanhoop groter. Des te groter was de verrassing dat ik na 10 bladzijdes door bleef lezen. Ik had niet verwacht dat een thema als de negentiende eeuw mij zou kunnen boeien. Toch vond ik het leuk om te lezen hoe de omgangsvormen in die dagen waren (in de hogere klassen) hoe mannen en vrouwen met elkaar omgingen en hoe men zich een leven in die tijd moest voorstellen. Het was voor mij allemaal nieuw. Het was natuurlijk handig dat ik net zo oud ben als de hoofdpersoon, hierdoor kon ik me goed met haar identificeren. Opvallend in het verhaal vond ik het vreselijk hoffelijk taalgebruik, echt ontzettend overdreven gedoe allemaal als je het een tweede keer overleest. Maar dit past absoluut in het verhaal. Ook was het voor mij nieuw dat de auteur af en toe de lezer direct aanspreekt. Dit heb ik eigenlijk nog nooit eerder in een boek gelezen. Het gesloten einde vond ik eigenlijk wel passen bij het thema, je leest het verhaal toch als een soort sprookje en daar hoort een “en ze leefden nog lang en gelukkig” natuurlijk wel bij.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.